Még 20 évig uralkodik a World of Warcraft?

  • Írta: InGen
  • 2010. december 11.
  • Érdekesség
Link másolása
Kedden jelent meg a World of Warcraft harmadik kiegészítő lemeze, a Cataclysm, mely azonnal végigtarolt a piacon, és újra megerősítette az egyébként is egyeduralkodó MMORPG pozícióját. Mi a jövő a Blizzard számára? Ki fog majd tudni ennek a sikernek a nyomába érni?

A Cataclysm megjelenése újra felszínre hozta azokat a kérdéseket, miszerint ki fogja tudni megszorongatni a World of Warcraft pozícióját, s hogy egyáltalán, még mennyi ideig uralkodhat a piacon a Blizzard játéka. Neves piaci elemzők és játékfejlesztők szólaltak meg a témában.

A nyilatkozók között persze elsőként régi kedvencünk, Michael Pachter tűnt fel, aki szerint a World of Warcraft még legalább 20 évig trónol majd az MMORPG piac felett, egyszerűen azért, mert behozhatatlan előnyre tett szert a megjelenése óta.


Jack Emmert, a Cryptictől úgy gondolja, hogy mivel jelenleg a WoW a legnagyobb óriás, nem lehet nagyobbat csinálni nála, viszont a kisebbek majd szépen lassan több oldalról elcsipegetik, amíg egyszer csak elfogy. Craig Morrison, az Age of Conan fejlesztői közül, hasonlóan gondolkodik: "Nem múlhatsz felül egy ekkora kulturális jelenséget. De csatlakozhatsz hozzá."

Bjorn Book-Larsson a GamersFirst-től viszont úgy hiszi, hogy nem kell felülmúlia a WoW-ot, mert elég nagy a piac ahhoz, hogy több szereplőt is ellásson. David Solari, a Codemasterstől pedig valami egészen más javaslattal állt elő: "Egy olyan játékra lenne szükség, ami egy hatalmas piacot érdekelne, azonnali elérhetőséggel [a játékmenet szempontjából - a szerk.], minden platformon működne, még mobilokon is, s nagyon szociális és "fertőző" lenne - mint egy tartalomban és lehetőségekben gazdag Farmville."

Jeff Strain, az Undead Labs képviseletében viszont abszolút józanészről tesz tanubizonyságot. Ahelyett, hogy a fejlesztők másolnák a World of Warcraftot, inkább "a saját játékötleteikkel kellene hasonló sikereket elérniük".

Tehát mindenki egy kicsit máshogy gondolkodik a témában. Sokan egyenesen úgy vélik, hogy egyedül a Blizzard lesz képes felülmúlni a saját sikerét, mégpedig a titokban készülő új MMO játékukkal, melyről 2012-ben rántják le a leplet.

18.
18.
Arennis
#15: 1: Azért jövök/jövünk a grafikával, mert hiába kiforrott a játékmenet és a történet, attól még pár éven belül ez is túlszárnyalható lesz.
2: de voltam. :P
3: igazad van, az is fontos, hogy minél több ember gépén fusson el. A véleményemet attól még fenntartom. Max még 5 év.
17.
17.
zsilvolgyi
Erre mit írjak? jó neki.
16.
16.
Ragnarök
#15: A másik meg az, hogy a grafika adja a feelinget a játéknak. ^^ Elég keményen hajaz a War3 grafikájára, csak ugye részletesebb, mivel egy MMO-ról beszélünk. Nekem sose volt gondom a grafikával. Abszolút egyedi és én ezt szeretem benne.
15.
15.
Spider925
#14: ez így igaz. és az a vicc,hogy mindenki a grafikával jön. de gondolom az ilyen kommentelők közül még egy sem volt másik 24 emberrel egy raiden, ahol a sok spell, effekt bejönne egyszerre. ha olyan tutkó-frankó lenne a grafikája elég szűk réteg lenne akinek elfutna a játék jó grafon.
de oké, legyen szép egy játék grafikája, de nem a grafikája fogja eladni
14.
14.
Baffle
A wow sikere egyrészt sosem a grafikában rejlet, hanem a kidolgozott történeten. Óriási háttere van az egész játéknak és ezt mértékletesen adagolva adja elő. Kiegyensújozott a játékrendszer. A fejlődés nem eröltetett.
13.
13.
Terawatt
#10: Warhammerben tényleg megvolt az ami kell hozzá de sajna a szerverek instabilitásával elment az emberek kedve is, WoWra vissza térve 20 évig nem hiszem hogy uralkodhatna mivel addigra grafikai szempontból elavult lenne hacsak nem csinálják újra az egészet egy hasonló címszó alatt mint most hogy elpusztul a fél világ :) ezt el is tudnám képzelni.Kiváncsi leszek az új mmojukra,ha hozza a tőlük megszokott színvonalat biztos nagy siker lesz :)
12.
12.
Galdech
Szeretem a WoWot és persze azért, mert jó játék lett és megvan benne az a stílus, amit én szeretek. Azonban én sokkal nagyobb SW fan vagyok, mint WoW és lehet, hogy csak ezért reménykedek benne és hiszem is... hogy SW ToR le fogja dönteni a trónról.

20 év... én már azt is kinézem belőle. Sosem gondoltam volna, hogy eddig el fog jutni.
11.
11.
Arennis
A 20 év szerintem is messze áll a valóságtól. Egyre-másra jelennek meg az új generációs MMO-k, amik gyakran már grafikában legalább a WoW szintjén állnak. Tehát először is ennek a játéknak is kellene egy -az Aionhoz hasonló-motorcsere. Ahogy hallottam, ez a Cataclysm fenekestül felforgatja a WoW világát, még néhány ilyen változtatással is szerintem legfeljebb még 5 évig fogja bírni egyeduralkodóként.
10.
10.
Speper
Egyetértek abban, hogy inkább saját ötletekkel kéne feltörni, nem a másét lopni és azzal gizdulni. Arra bárki képes. Ha 20 évig nem is, de egy jó ideig biztosan marad a trónon, és remélem is, hogy maradni fog. Gamekapocs, Gamestar is sok pontot ad a játéknak, miért lenne szar? Azért mert divat lett a népszerű dolgokat fikázni? Nem egy emberrel találkoztam már aki minden félének elmondta a játékot, de amikor megkérdeztem játszott e már vele, a válasz NEM volt... viszont kíváncsi vagyok a GW2, és az SW mmo teljesítményére, anno a Warhammer online-ra is aztmondták húúú ez trónfosztás lett.... hát nem úgy tűnik :)
9.
9.
Maxxer
Ez a Pachter kezd írritáló lenni, Amúgy szerintem Star Wars ToR elvesz a WoW.-os felhasználói bázisból ,és a WoW a Hydra(Blizzardos MMO lesz 2-3éven belűl )útán 5évvel fog leapadni drasztikusan.szerintem legalábbis.de 20év az nagyon sok ,addig kizárt hogy kihúzzák,ennyi felhasználóval.
8.
8.
.LnB
szerintem sem lehet felülmúlni a wow-ot majd szép lassan elkopik a nép onnan sok év alatt. Vagy talán akkor ha kijön az új Blizzard mmo- és a Blizzard szép lassan elkezdni hanyagolni a wow-ot (ugymint a Ms az Xp-t). Talán akkor, de akkor vagy lesz Wow2 vagy valami hasonló tőlük. De azt is nehéz elképzelni 5 éven belül, hogy hanyagolják egyáltalán.
6.
6.
Shadowkill
WoW-ot nem gyüri le semmi,mert a sok függőnek muszáj vele játszani,de hogy a GW2 sokkal jobb játék lesz az kétségtelen.
3.
3.
Shadowkill
Guild Wars 2.
Mostani alfa fázisa is messze felülmulja a Cataclysmet,hát még ha kijön....
2.
2.
Extol
A 20 év az soknak tűnik, ha nem is a WoW, de a blizzard lehet hogy kihúzza addig, elég sokminden fog addig úgyis történni, lehet hogy addigra már piac sem lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...