Valve: az árak nem befolyásolják a kalózkodást

  • Írta: zoenn
  • 2011. október 25.
  • Érdekesség
Link másolása
Gabe Newell szerint a növekvő játékárak nem sarkallják arra a leendő ügyfeleiket, hogy kalózkodásba kezdjenek. A Valve fejese elmondta, hogy a kalózkodás inkább szolgáltatási kérdés, nem az áraktól függ. Ha elvárható minőséget és megbízható közeget kap a játékos, nem próbálkozik másolt példányokkal.

"Az egyik dolog, amit megtanultam az az, hogy a kalózkodás nem árazási kérdés. Ez szolgáltatási kérdés" - mondta a Valve első embere egy Seattle-ben tartott konferencián. "A legegyszerűbb módja annak, hogy valakit leszoktassunk a kalózkodásról, nem az anti-piracy technológiákkal és védelemmel érhető el, hanem azáltal, hogy ezek az emberek olyan szolgáltatást kapjanak, amely jobb, amit a warezcsapatoktól kapnának."

Newell nem hiszi, hogy az illegális módon beszerzett szoftvereknek bármi köze is lehet az árakhoz, de látva azt, hogy Oroszország bizonyul a legnagyobb warezhatalomnak az európai piacon, szót emelt ő is:

"Itt van például Oroszország. Azt mondod, lépjünk be Oroszországba, mások azt mondják, hogy ne, mert kárhozatra vagyunk ítélve egy olyan országban, ahol majdnem minden ember kalózkodik. Hiába kell várni hat hónapot arra, hogy lokalizálják a termékeket, amennyire érintettek vagyunk, elmondhajtuk, hogy jobb szolgáltást biztosítunk, mint az ottani kalózok - ez nem kérdés."

Első lépésként a Valve partnerséget kötött Xsollával, mely kapcsolat lehetővé teszi az orosz Steam-felhasználók számára, hogy készpénzes fizetési módokat is használhassanak a tranzakciók során.

54.
54.
caleb007
#51: A gépet hitelre vettem, még ki sincs fizetve. A Heroes 3 és 5 már megvan, nyilván majd megveszem a 6-ot is ha olcsó lesz és a pénztárcám megengedi. De azzal nem hiszem, hogy sokat segítek a fejlesztőkön, mert egy AAA kategórás játékért 2-3 ezer Ft. az már nyilván csak a gyártási, szállítási költségeket fedezi meg a kiadó nyúl le még egy kis aprót.
"Nem lopok BMW-t, mert csak Suzukira van pénzem..."
Igazad van, de ha autót lopsz az valahonnan eltűnik. Ha szoftvert, akkor az eredeti megmarad. Sokan ugyan olyan lopásnak tartják a warezt, de valójában csak azok okoznak kárt vele, akiknek telik rá de inkább nem veszik meg. Akiknek nem telik, akkor sem tudják megvenni ha nem lehet letölteni.
Nyilván ez nem mentség, de ki bírja ki mikor ott van a szemem előtt és csak egy kattintásra vagyok tőle?
53.
53.
B Tomi
#52: "ahol alacsonyabb keresetüek élnek azoknál marad a warez" - mi az, hogy marad a warez? Van pénze 100-150e Ft-os PC-re, PS3-ra meg X-Boxra, de szoftverre már nem? Az ugyanúgy része a csomagnak. Tessék venni 50e Ft-ért egy mai minimum gépet, meg 3-10 éves játékokat 2-5e Ft-ért. Nem lopok BMW-t, mert csak Suzukira van pénzem...
52.
52.
tmaster
#51: Csak nem mindegy hogy mi mennyibe kerül és ez a fő gond, ahol alacsonyabb keresetüek élnek azoknál marad a warez ahol viszont magasabb az élet szinvonal és megteheti az megveszi.
Személy szerint én csak azokat a játékokat veszem meg amiktől tudom hogy nem 8-10 óra szórakozást kapok, esetleg évek multán is érdemes vele játszani konkrétan a Blizzard játékokra gondolok, ahol azért a pénzét az ember egy szinvonalas, hosszú, évek mulva is támogatott játékot kapok.
Nem is beszélve ami mostanság divat olyan játékot kiadni ami nincs megfelelően tesztvelve, nevetséges számomra mikor kijön valami és már aznap jön hozzá a javítás, ha mi (földi halandók) így végeznénk a munkánkat már rég nem lenne munka helyünk...
Kipróbálható demokat továbbra is hiányolom...
51.
51.
B Tomi
#46: "vagy nézem a falat, vagy marad a warez" - az nem megoldás, hogy nem a Heroes VI-ot veszed meg 50, hanem a Heroes V-öt 10 EUR-ért (Steam-es árak)? A mai játékok 90%-ának van egy 3-5 éves megfelelője, amit 2-5e Ft-ért megkapsz akár online, akár dobozosan.

Amúgy akik a legújabb játékok 10e Ft-os árára panaszkodnak, először adják össze, mennyibe került a gépük, ami képes ezeket futtatni...
49.
49.
Mathia$
Amit Newell mond az igaz, a hír címe viszont nem. Ezt javítani kéne.
48.
48.
tmaster
Én csak annyit fűznék hozzá NAGYON sokszor egyszerűen ha utána számol az ember nem éri meg megvenni 1-1 új játékot MERT manapság elég 1 jól hangzó név, vagy fejlesztő gárda neve elég az eladáshoz, viszont a játéknak nincs tartalma hogy pédát hozzak fel. (lehet megkövezni :- ) )
Rage: (ára 10.000Ft) játékidő 12-14 óra (osztunk szorzunk) 1 óra a Ragel 800+ Ft majdnem egy 1000Ft.
Viszont ha egy játék mögött van tartalom, mult, többször végigvihető (alternatív befejezések stb) akkor azt mondom igen megéri mert leköt és akár 50 órát is el tudok vele tölteni vagyis 10.000/50=200 Ft egyből másképp fest a dolog.
Ja és hol vannak a kipróbálható demo mostanság? Vagy játszunk zsákba macskát?
46.
46.
caleb007
Newel meglátása abban az esetben helyes, ha olyan emberekről van szó akiknek van pénzük, de inkább warezolnak. A minőségi szolgáltatás nyújtás ebben az esetben valóban ösztönözhet valakit arra, hogy kiadja a pénzét egy játékért.
Ez a jobbik eset, mert ez a hozzáálláson múlik. A rosszabbik, ha pénzügyi kérdés is mint hazánkban. Sokunknak minden forintot meg kell fontolni, hogy hova tesz. Az átlagbérből élők is szűkösen vannak, de pl. az ország keleti szélén még annak is örülni lehet, ha valaki 2 műszakban 70 ezer forintot keres. Nem túloztam, én is annyiért gürizek. Bármennyire szeretném megvenni a Heroes 6-ot, akkor a szüleimnek nem tudok besegíteni.
Ez van, vagy nézem a falat, vagy marad a warez.
44.
44.
Quent1n
Látom erről a "drága játékok" dologról nem tudunk lejönni. Jó akkor kérdem én ti mennyiért adnátok egy friss AAA-s címet, mikor ilyen áron is elmegy 10 millió is akár? Ti olcsóbban adnátok azért, hogy a kelet európaiaknak jobb legyen? Lapozzatok fel egy 99es vagy régebbi PC gurut. Akkoriban is minden új játék ennyibe került és jóval, jóval lassabban estek az árak. Ehhez képest ma itt a Steam a GOG és a boltokba is van friss játék 7k-ért. Miközben a benzin 400forint, a kenyér, a tej a cukor és minden más jóval drágább. A játékszoftverek árai mégse változtak igazán sőt inkább (PC fronton mindenképp) csökkentek és sokkal több akció lett. Akkor mégis mi a ti elvárásotok 2011-ben? Arról nem beszélve, hogy lehet venni Adobe szoftvereket diákkedvezménnyel és több százezer forintot spórolni később rajtuk, vagy van OEM Win7 22k ért ami egy viszonylag friss és jól működő oprendszer.

Szóval nem itt kell keresni a hibát hanem ott, hogy miért 400 forint a benzin, vagy hogy miért is kell nekünk mindenáron megmenteni a svájci frankosokat és hogy miért is rabolnak ki minket itt saját országunkban az általunk választott vezetők...
43.
43.
Elyas
#42: ez nyilvánvaló de ugyanakkor joval többen vannék meg
42.
42.
Neo1989
Ha minden játék csak 1000 ft lenne még akkor is lenne olyan aki letöltené . Nagyon egyszerű okból mer ingyen van és az ingyenesnél nincs jobb , ja és mindez bazi kényelmes hiszem az otthoni gépedre 3-4 óra alatt lejön és már játszhatsz is .
Ja és amit mondtak 1 páran hogy az emberek átlagba nem igazán erre költenek .
De csak egy általános példát mondtam .
41.
41.
Extol
Szvsz a játékok minősége és az árak együttesen felelősek a nagy warezkodásért, tagadhatalan hogy felfogás kérdése is az egész, de ez a Valve vélemény szubjektív dolog, lehetne a témát naphosszat boncolgatni, valsz mindenkinek igaza is lenne meg nem is
40.
40.
Extol
A Steam jól nyomja a játék akciózásokat, mégsem látnak tisztán.
36.
36.
leviske
32.
32.
Quent1n
#30: +1. Mentalitás. Amúgy meg a németeknél is van warez meg az angoloknál is.

Plusz vegyük hozzá, hogy egy játék 10éve is 10k volt meg ma is annyi sőt néha olcsóbb is. Míg a tej meg a kenyér jól fölment ugye.. Szóval SZERINTEM egyáltalán nincs gond a játékok áraival, csak ésszel kell költeni és SZELEKTÁLNI. Nálunk sokan a 150-200ezres gép mellé egy 20 ezrest win7-et se tudnak mellécsapni, mert milyen drága holott ez se igaz...
31.
31.
Optimus Prime
Az tény, hogy nem az árak befolyásolják. Csal valahogy a "csak" maradt le. Mert a Steam szolgáltatása jó és a SteamWorks-ös címekben(!) nincs más szar, szemét DRM, mint a csak Steames is kapható játékokban (EA, Ubi). Ami azért mindjárt többet nyom a latba.

#26: kicsit más a procedúra, de a GOG-é jobb. Itt letöltöd és kell hozzá a Steam. De készíthetsz spéci back-upot, amit lemezre írhatsz, majd onnan visszaállíthatod. Ez pár spéci és DRM-es címnél nem tudom hogy megy. Persze, ha nincs net, nincs update hozzá (ha új cím), bár azt meg kétlem, hogy a Steam valaha vagy belátható időn belül meghalna.
30.
30.
mcwolf
Nálunk,és sajnos más országokban is sajnos nem csak a kereset korlátozza a legális szoftvervásárlást. A gondolkodással is baj van. Jópár embert ismerek,akik megtehetnék,hogy megvegyenek egy játékot,de inkább letöltik, mert az ingyen csak jobb. Aztán meg csodálkoznak,hogy nem adnak ki semmit erre a nyomorult PC-re :-/
29.
29.
Elyas
igazából leszarnak minket csak az érdekli őket hogy az amugy is nagy zsebecskéjük mégnagyobb legyen... minnél többen veszik meg annál jobb. Az már egy más kérdés hogy a színvonalasabb játékokat sokal többen veszik meg premieren(pl ez egyik firr hírben erről írnak a szerkesztők a Batman:Ac kapcsán)
28.
28.
Cooper911
Ez dehülye....
Nézzék már meg, hogy hányan vesznek meg egy adott játékot a megjelenéskor és hányan amikor már akciós...
27.
27.
Itsuki
Igazából nincs miröl beszélni. Ha valamihez lenne normális törés,azt biztos nem venném meg. ha multizni akarok akkor megveszem azt a játékot. De itt a FM 12. nem tudják feltörni. ha 4ezer forint körül lenne,már meg vettem volna. de mivel 10 ezer én nem fogok annyit kiadni érte. Örülök hogy 1esek 138ezret keresnek:) erre fele már aki 100ezer felett keres már eléggé jól keres:D pénzügyileg nem a nyugathoz kéne tartozni...
26.
26.
joshfeed
Bocs srácok de még nem vásároltam Steamen játékot.
Ha megveszek egy gamét akkor azt le is tudom tölteni a gépemre (A'lá GOG) vagy csak online install lehetséges attól kezdve?
Mert ebben az esetben ha lehúzza a rolót a steam akkor ugrik a stuff is.
25.
25.
Necreon
Egyébként ezt a kp-ban fizetést bevezethetnék nálunk is. Lenne egy adott cím amire feladod postán és kész.
23.
23.
Blackbulldog
Nem az árak miatt kalózkodnak ? Ezt a barmot. Menny az anyádba te köcsög. Tudod te mennyi kelet Európában az átlag fizetés?
21.
21.
Necreon
#14: Nos én megfontolom hogy mit veszek - nagy Warhammer fan vagyok, még sem vettem meg a Space Marine-t, mert a demo után úgy gondoltam, hogy valami másra inkább félreteszem a pénzem. Pedig jó játék, és fan is vagyok, még sem ütötte meg a mércét nálam tartalom, játékidő és minőség szempontjából. Miért? Mert ugyan ezért a pénzért akár sokkal jobbat is kaphatok, maximum máshol és máskor. Az a pénz most a Diablo III CE-ben segít, és számomra sokkal többet fog érni egy olyan szép kiadás, mint egy alap Dio3 és egy Space Marine együtt.
20.
20.
Lordnekroseth
Erm...szerintem kurvára nem igaz. A left 4 dead et már kiadáskor megvettem volna, ha nem 11k lett volna......és hiába játszottam ki, mégis megvettem mikor már csak 2k volt.
HA pedig arra utal, hogy muszály voltam eredetibe megvenni, hogy tudjak vele multizni......Noss erre számítani meg egy kibaszott geci dolog a részükről és ezt a játékosok is tudják. És különben sem fogják jobban megvenni, ha rájuk készerítik az online szolgáltatást....Sőtt az Ubisoft tól elhet tanulni csak elijeszti a vásárlóikat.
17.
17.
shatterhand
veszek akciósan, meg használtan játékot. Amit meg premierbe azt meg max 2 hónap után adom el 3-5ezer ft veszteséggel.
megtarthatnám, de csak ott állna üresen és azt meg nem akarom

De ott a másik ,ha szerencsém van veszünk egy jó multis játékot és azzal elvagyunk hónapokig akár.
Akkor van gond, ha az ember mindennel akar játszani (és valójában egyiket se élvezi). Engem már csak a multizás érdekel haverokkal. Más nemigazán így nem is érint valve.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...