Tízéves az első Xbox és a Halo

  • Írta: zoenn
  • 2011. november 15.
  • Hír
Link másolása
Mérföldkőhöz érkezett a Microsoft konzolipari jelenléte. Napra pontosan tíz éve jelent meg az első generációs Xbox az amerikai boltokban és vele együtt a Bungie sikerszériájának nyitódarabja, a Halo: Combat Evolved. Mindkét gyöngyszem hatalmas sikereket ért el és ütőképes fegyver lett a rendmondiak kezében.

Ma ünnepli tizedik születésnapját az eredeti Xbox és a kiadó egyik legnépszerűbb FPS-frencsájza, a Halo. Míg előbbi nem ért meg olyan hosszú élettartamot, mint mondjuk a nagy rivális PS2, addig a Bungie remekműve mindmáig a műfaj zászlóshajójaként szolgál.

A platform debütjén az alábbi címek jelentek meg a Halo: Combat Evolveden kívül: ekkor jött a Project Gotham Racing, az Oddworld: Munch’s Oddysee, a Dead or Alive 3 és a Tony Hawk’s Pro Skater 2X is. Bár az Xbox elindulására Európában várni kellett 2002. március 14-ig, az Xbox Live egy évvel az amerikai premier után indult útjára az online játék megreformálójaként, így az ma ünnepli kilencedik születésnapját - igaz, jelenlegi formájára még nemigen emlékeztetett, de nagy szerepe volt a digitális vásárlások fellendülésében.

Az Xboxszal együtt a Halo is a tizedik évébe lépett. A Halo: Combat Evolved nagy mérföldkőnek számított a konzolos FPS-ek körében, ahol addig csak az N64-re megjelent Goldeneye 64 tudott labdába rúgni. A történet teljesen kielégítőnek számított és vele együtt a multiplayer is a helyén volt, iszonyú népszerűségnek örvendett, főleg a Halo 2 idején.

A Halo 3 már tényleg nem kertelt az eladási adatokat nézve, elvégre 170 millió dollárt hozott a konyhára első nap és két hét alatt 5,2 millió példány talált gazdára belőle. Akkor még nem kellett tartani a Call of Dutytól. A sorozat atyjai, a Bungie még két folytatást szült, az ODST 2009-ben jelent meg, míg a Reach 2010-ben - szintén népszerű és stabil eladásokat produkálva.

A Bungie aztán átadta a lantot a 343 Industriesnek, első munkájuk épp a napokan lát napvilágot, ez lesz a Halo: Combat Evolved átdolgozott, évfordulós kiadása, míg jövőre jön a sorozat igazi folytatása Xbox 360-ra, a Halo 4. A futószalag tehát nem áll meg.

Boldog születésnapot, Xbox és Halo!

23.
23.
Az első konzolom ez volt! Nagyon szerettem!
19.
19.
Sousuke1989
Isten éltesse a Halo-t, Master Chief-et és az Xbox-ot! :-)
18.
18.
Vopesz
Azok a régi szép főiskolás idők...boldog szülinapot xbox!
17.
17.
kopic
#15: Már megnéztem! És nagyon remélem hogy itt is sok pontot fog kapni!
16.
16.
jookrisztian
Az első 20 perc: http://gamepod.hu/hir/halo_anniversary_elso_20_perc.html
15.
15.
lukaka
#7: http://576kbyte.hu/Article.aspx?ArticleTitle=Halo:_Combat_Evolved_Anniversary_Edition_teszt&Platform=&Backgroundstyle=index&SelectedArticleTitle=Halo:%20Combat%20Evolved%20Anniversary%20Edition%20teszt&SelectedArticle=8c526127-4090-4c39-8dd9-9987be7aac7e
14.
14.
jookrisztian
#12: Ez csak természetes, hogy az ember beszerzi, inkább nem eszem!!!! :D

Kb 15 alkalommal játszottam végig különböző nehézségen, és nem lehet megunni!!

Az egyetlen depis rész amikor a Flood-ok ellen kell menni a föld alatt, és az erdőben!! De pont ezért nagyszerű a játék, és a mai napig megállja a helyét!!

Egy igazi KLASSZIKUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13.
13.
kecskemeti95
boccs h offolok de amikor a forza 4-ben egy klubbhoz akarok csatlakozni akk kiírja h nem engedi az xbox live családi beállításai miatt és már kikapcsoltam a family settings összes beállítását és még mindíg nem jó és nemtudom h mit csináljak
12.
12.
NinjaNorb
Minden Halo1 fannak! Az anniversary valami iszonyat jó lett még úgy is nagyon nagy élmény hogy én 8éve folyamatosan elővettem faterral meg haverokkal az 1et:D nagyon jó mindenképpen szerezzétek be!:D
11.
11.
shatterhand
#3: "Ez csak egy mestermunka, ami XBOX exluzív. Nem is értem, hogy miért nem nyomta le anno a PS2-t. Jobb grafika, jó címek, nagyobb tudás, erősebb gép, beépített HDD, nem kell 8 megás kártyákkal bohóckodni, stb. Én nagyon sajnálom, hogy így elkaszálták és lekapcsolták a live-ot. Jópár éve van PS2-m és jópár éve Gran Turismósok, de mindkettő elbújhat a sarokba az XBOX és a Forza mellett!"

Na vajon miért nem nyomta le? Mert kevesebb a kreatív játékfejlesztő. Amit lehetett izomból ,másolásból, kivásárlásból oldott meg a microsoft.
Na meg a hozzáállásuk is: amint jött az xbox360, már lőttek is le minden támogatást az elöző gépükről. Akinek volt gépe az meg kapja be. Nagyon rendesek voltak ezt elmondhatjuk.

Az exkluzívok meg szépek és jók voltak, csak kevés. Kevés amiből messze többet adnak el darabonként mint a sonynál. Csak kérdés mivel jársz jobban. Ha tudsz választani a sok exkluzív közt vagy azzal,ha tudod,hogy rajtad kívül több millióan vették meg az aktuális xbox játékot.
A mostani box-al is csak az a bajom,hogy túlságosan is az amcsi ízlésekre gyúrnak: lőjünk izomagyúakkal fedezékből, nyomassuk a codot ezerrel, jöjjön az aktuális forza (legalább ez sűrübben jön ki mint a GT:), meg a Halo. Azt így hirtelen be se ugrik más xbox exkluzív (ja még alan wake,meg splinter cell).
Szal ez kevés. A dvd meg arra volt jó,hogy kihúzza ezt a generációt vhogy. Azt,hogy a köv. gépbe mit tesznek...sztem ez lesz a legnagyobb dilemmájuk.
10.
10.
Alienji
Happy 10th birthday Halo!
9.
9.
givi6
De rég is volt...
Az Xbox, végül azt vettünk ps2 helyett, nem bántam meg, remek játékok voltak az xboxra, ugye pl a halo 1-2, baromi játékok... ! Egyszerűen remek volt !
Az xboxról meg szót se ejtenék, de még is, az egyik, amit inkább ma értékelek, hogy lehetett rajta váltani pal, ill ntst között, másik, a grafika helyt alló volt akkoriban, és nagyon jó exklúzív címek jelentek meg a gépre, az utolsó játék, amit meg próbáltam beszerezni, a Predator volt, hát sajnos nem sikerült...

A Haloról még egy kicsit, az AI okos volt, de idióta is... Az ellenségek okosak voltak, de társaink mind agyritkulásban szenvedtek...és azt hiszem, ez volt az első fps, amiben lehetett ütni...
8.
8.
cannondale
#3 van aki torogetni szeret...es van aki autot vezetni...kvazi te csak torogetni...ilyen egyszeru...
Ps-em van...ettol fuggetlenul nagy grat Halo-nak en is szerettem...de "Uncharted"-et semmi penzert nem cserelnem el ra:):)
7.
7.
kopic
#6: Meg a Halo CE Anniversaryit mikor tesztelitek ?
6.
6.
kopic
Boldog szülinapot Xbox, meg Halo! Am nekem az Xbox megvan már vagy 6 éve!!!!
5.
5.
strike19
Nekem csorgott a nyálam mikor láttam az Xbox reklámot a Tv-be.
4.
4.
Josiix
Happyt Xbox & Halo!! :D :D :D
3.
3.
X-Master
Én idén szereztem be egy régi boxot, már vagy 2 hónapja Forzázok rajta. És igen, jobb, mint a Gran Turismo, pedig nagy fan voltam régen, de a GT3-at megnyírták, és igazságtalanságokat követtek el benne, a 4-et meg 1xűen elkúrták a nehézséggel. Hiába van 800 verda, ha nem tudok vele menni, mert a licenszek teljesíthetetlenül nehezek egy földi halandó számára. A Forzában nincs ilyen böszmeség, és szerintem 1000x realisztikusabb is. Míg a GT-ben a betonfalról pattanós, törhetetlen autók száguldoznak, addig a Forzában kifordítom az ellenfél hátulját, 150-el nekicsapom a betonfalnak, aztán mindjárt nem előzget. Igaz, én is összetöröm jónéhányszor a verdát, de ügyesen játszva, úgy rommá töröd a többieket, hogy ott kullognak a pálya végén. A játék pedig folyamatos. Egyszer sem volt olyan, hogy 5x kellett végigszenvednem valami fos versenyt, hogy összekaparjam a pénzt egy szaros Nissan Micrára, hanem mindig van olyan verseny és autó, ahova tudok menni. Ha nincs, akkor meg lazán veszek, mert annyi a pénzem.

Ez csak egy mestermunka, ami XBOX exluzív. Nem is értem, hogy miért nem nyomta le anno a PS2-t. Jobb grafika, jó címek, nagyobb tudás, erősebb gép, beépített HDD, nem kell 8 megás kártyákkal bohóckodni, stb. Én nagyon sajnálom, hogy így elkaszálták és lekapcsolták a live-ot. Jópár éve van PS2-m és jópár éve Gran Turismósok, de mindkettő elbújhat a sarokba az XBOX és a Forza mellett!

Boldog szülinapot, XBOX!!!!
2.
2.
rapapa
Ps2-m volt akkoriban, egy ismerősöm xbox-a néhány napi nálam dekkolt. Képeket láttam már a Halo-ból, nem tetszettek, olyan szines fura figurák, inkább nevetségesnek hatottak a fotók. Aztán játékot elindítva, kézbe véve az Xbox akkoriban hatalmas kontrollerét, egy 3 napos maratoni Halozás vette kezdetét -az a gép bírta a strapát! Szóval, soha korábban ilyet nem tapasztaltam, mintha élő emberekkel játszottam volna, intelligens volt az AI, taktikázott, és egy restart után ráadásul nem ugyanúgy történtek a dolgok. Hihetetlen, sokkoló élmény volt. 1-2 héten belül persze már nekem is lett xbox-om.
1.
1.
altF4
10 évvel ezelőtt de örültem volna egy ilyen fekete zöld doboznak... :D Na meg a Halo 1-nek is
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...