A PS3 árcsökkentése is növelte a Sony veszteségét

  • Írta: fojesz
  • 2012. február 2.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony is beszámolt a pénzügyi évének harmadik negyedéről. A vállalat veszteséges lett, amihez a gyengén teljesítő LCD TV-k és a thaiföldi áradások mellett a PlayStation 3 árcsökkentése is hozzájárult. A konzol eladásai azonban növekedtek valamelyest, ami tulajdonképpen jó hír.

A Sony a decemberrel véget érő negyedévre 23,3 milliárd dolláros árbevételről számolt be, ehhez a Sony Computer Entertainmentet is magába foglaló Consumer Products & Services részleg 12,8 milliárd dollárt tett hozzá, ami 24,4 százalékos csökkenés éves szinten. A veszteség 1,1 milliárd dollár volt, ami betudható a gyengén teljesítő LCD TV-knek, a thaiföldi áradásoknak, a megnövekedett marketingköltségeknek, a viszonylag erős jennek és a PlayStation 3 árcsökkentésének is.

A PlayStation 3-ból 6,5 milliót, 200 ezer darabbal többet adtak el a negyedév során, az eladott játékok mennyisége 57,6 millió példányról 66,2 millióra nőtt. A PSP lejtmenete folytatódott, az utolsó negyedévben 800 ezer géppel kevesebbet, 2,4 millió kütyüt adtak el, és a PS2 eladásai is tovább zuhantak - 2,1 millióról 1,2 millióra. A PSP-s játékokból 11,4 millió, a PS2-es címekből 2,5 millió darabot adtak el, ez 5,1 milliós, illetve 2,8 milliós mínuszt jelent.

Vita-számok nincsenek egyelőre

A Sony egyelőre nem közölt számokat a PlayStation Vitáról.

Japánban a múlt héten némileg fellendültek a konzol eladásai, a korábbi 3700 értékesített gép után a napokban közel 19 ezer Vitán adott túl a Sony - igaz, ezt a 3DS még így is négyszeresen túlteljesítette. A boltokból 54 ezer játékot vittek haza a japánok, ami javítja az eladott konzolokhoz képest gazdára talált szoftverek arányát.

Fontos érdekesség, hogy a Sony megerősítette: ahogy Japánban, úgy nyugaton is olcsóbbak lesznek a vitás játékok, amennyiben digitálisan vesszük meg őket. Pontosan még nem tudni, mekkora kedvezményt kapnak a letöltést preferáló júzerek, valószínűleg 10 százalékos árkülönbségre számíthatunk.

21.
21.
Scorpion02
#20: Hát...én is mit nem adnék érte ha ilyen barmok nem léteznének :D
19.
19.
fojesz
#18: Egyébként pedig úgy érzem, jó dologra gondolsz, csak kevered a profit és az árbevétel fogalmát. Mert az tényleg nem ugyanaz.
18.
18.
fojesz
#16: A cikk nem becsapós, a Sony veszteséges, utoljára a 2008-as pénzügyi évben tudott egyáltalán profitot felmutatni.

Egy vállalat pedig veszteségesen is működhet, ez egy aktuális állapot, nem jelenti azt, hogy be is csődöl miatta, hiszen léteznek tartalékok, mindig fenn áll az új forrásbevonás lehetősége, a piac is változik, és lehet a PS4 letarolja a hajunkat is. Stb, stb.
16.
16.
BudTerence
Kicsit becsapósak az ilyen cikkek, mert a Sony NEM veszteséges, csak a profitjából veszít, tehát onnan nézve van veszteség, hogy kevesebb profitot termel! Ez óriási különbség! Ha "igaziból" veszteséges lenne, már rég nem működne.
15.
15.
p3ti
#11: Néha úgy beszélnek a véresszájú PCsek mint ha a konzolok még csak 5 éve mozognának a piacon :o pedig azért a konzolos vonalnak is van múltja , nem is kevés (1972től) Igen , minden a PCből indult , ezzel tisztába vagyok , de ez jócskán szerte ágazott (ps2 a maga kis 8000ezer játékával világszerte) .
13.
13.
Kumite
#11: "Az N nem igazán játszik" után már nem tudtam komolyan venni, amit írsz :p
12.
12.
herrluciff
#11: "Egy szép letisztul konzolmentes PC-s világ ?! Nem is hangzik olyan rosszul... :DDD" ... ööö de! :D
11.
11.
Nos nagyon nem valószínű, hogy a Sony csődbe menne, vagy kivonulna a konzol piacról, az Ms meg végképp nem. Aztán nem is lennék kíváncsi arra, mit kezdene az Ms az ölébe hulló egyeduralommal (N nem igazán játszik) ...

De a kis ördög nem alszik bennem, mégis csak örülnék neki, ha ez az egész konzolosdi, valami csoda és gonosz hardware gyártók összeesküvése folytán bebukdosna és kénytelenek lennének visszatérni a gyökerekhez. Egy szép letisztul konzolmentes PC-s világ ?! Nem is hangzik olyan rosszul... :DDD
10.
10.
krisztian66666
Én régen imádtam a ps 1-et, és a 2-őt, de ma már sajnos nem ps 3-al játszom hanem xbox 360-nal.... De még ma is szeretem a sonyt, ezért aztán sajnálom őket :S Remélem rendbe jönnek!
7.
7.
Vopesz
#5: Sehol nincs az, hogy a Sony azt várná, hogy a ps2 meg psp eladásai növekedjenek, ez a te fantáziád szüleménye. Hogy is várná?
6.
6.
Kumite
#5: Szerintem egyáltalán nem várt olyat, hogy a PS2 vagy a PSP eladások növekednek, ahogy azt sem, hogy ekkora bukás(nak néz ki) a Vita egyelőre.
5.
5.
daenath
Nem azet de a Sony mit vart? Hogy ugyanugy fogyik a PS2 es PSP?
"A PSP lejtmenete folytatódott, az utolsó negyedévben 800 ezer géppel kevesebbet, 2,4 millió kütyüt adtak el, és a PS2 eladásai is tovább zuhantak - 2,1 millióról 1,2 millióra."
Mily meglepo, PS2 mar jocskan tullepet a korhataran, PSP meg csoda hogy meg veszik, miutan piacon van a PS Vita.
4.
4.
Kumite
#3: Az oszlopok milliárd jen -t mutatnak.
3.
3.
Kumite
Egyébként nagyon durva, hogy a Sony zsinórban 4. évében lesz veszteséges és nem is csak enyhén:

http://www.hwsw.hu/kepek/hirek/2012/02/sony2.jpg

Kellett már nekik a CEO váltás, kérdés az új vissza tudja-e hozni a vállalatot.
2.
2.
Kumite
A világért sem akarok korrektor lenni ismét, de a múlt héthez képest adtak el 3700-zal többet:

"the PlayStation Vita having sold 18,942 units during the week in question, an improvement of over 3,700 Vitas from the week before"
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...