Nem beszél a Sony a PlayStation Vita eladásairól

  • Írta: fojesz
  • 2012. augusztus 4.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony is közzétette a legutóbbi negyedévre vonatkozó pénzügyi helyzetjelentését - továbbra sem megy jól a sora. A teljes vállalat csak hajszálvékony nyereséget tudott elkönyvelni, miközben a "bezzeg" divíziónak tartott játékosrészleg is veszteséget kezdett termelni.

A Sony minden részlegét figyelembe véve, a vállalat 19,18 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el, ami 1,4 százalékos növekedést jelent éves szinten - ehhez mindössze 79 millió dolláros üzemi eredmény társul, 77,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben, az áprilistól júniusig tartó időszakban.

Esetünkben és úgy egyébként is különösen fontos megemlékezni a játékos részlegről, a nyereséges divízió ugyanis veszteséges lett (45 millió dolláros a mínusz), és éves szinten 14,5 százalékkal kevesebb, 1,49 milliárd dolláros bevételt termelt, ami a Sony szerint a PSP és a PS3 csökkenő hardver- és szoftvereladásainak tudható be.

Ezt némileg kompenzálta elvileg a PlayStation Vita megjelenése, azonban nem tudni mennyire, mivel a Sony ezúttal úgy döntött - nyilvánvalóan nem a bravúros eredmények hatására -, hogy nem közli a konzolok eladási mutatóit külön-külön, hanem csak az egyes kategóriákról értekezik. Így az asztali konzolok között a PS2 és a PS3 együtt 2,8 millió darabos hardver- és 20,1 millió darabos szoftvereladást produkált a tavalyi 3,2 millió, illetve 27,6 millió helyett, míg a PSP-ből és a Vitából 1,4 millió, a platformokra megjelent játékokból pedig 5,8 millió példány kelt el összesen.

Érdekes és nem túl biztató adat a Sony számára: tavaly a PSP egyedül mutatott 1,8 millió hardver- és 6,6 millió darabos szoftvereladást.

28.
28.
doncortio
Én tudom, hogy miért vergődik a Vita... Cseszlett Capcom erotikusan áll egy PSV-s Monster Hunter kiadásához. Kifosztanák a boltokat, de ehelyett mi van? Capcomka zsinórban adja ki a második MH-t 3DS-re -.- Ezek valamit kartelleznek a Nintendóval?? MH3-nak se lett volna semmi keresnivalója Wii-n és simán pofára hagyta a Sonyt a PSP-s MH sikerek után.
27.
27.
unrealnoise
#25: én ezt értem és tisztában vagyok vele, de pl. telefonál van egy csomó gikszer is még. ha aktív a 3G majd egész nap, néha zenét hallgatsz és netezel, plusz a vonaton és buszon még játszol is, sanszos, hogy este vagy melóból haza már le lesz merülve a telefonod. ha csak nem töltöd fel újra közben. Vita lemerül, akkor akkora gáz nincs.

Én értem hogy szórakozni bőven jó egy telefon is, a legtöbb ember PC-n mondjuk megelégszik a facebook-on lévő játékokkal is, nem kell neki konzol, vagy igazi PC-s játékgép.

pont azért vagyunk elvileg itt a fórumon, mert szeretjük a minőségi játékokat.

az árról meg:
57.000 FT egy wifis Vita. nem eget rengető ahhoz képest, milyen hardver van benne, sőt, igazából én olcsónak is mondanám. nem az itthoni fizetésekhez mérten, de ennyi pénzért csupán egy egymagos középkategóriás andoidos telefont kapsz.

ráadásul ezt nem kell majd két-három évente lecserélni, a SONY állítólag elég hosszú ideig szeretné támogatni, a kifutási ideje még nagyon messze van. Tegyük fel 6-7 év múlva jönne csak az új kézi-konzol. és még ugye akkor sem fog az ember egyből a boltba rohanni érte. :)

szóval 7 év * 12 hónap = 84 hónap, az 57 ezret elosztva a 84 hónappal 678 Ft egy hónapra. oké, ebben nincs benne a játék, és persze használattól függően lehet ideje korán megdöglik a kütyü, de ha 3-4 évet kibír, akkor már potom pénzért is megkapsz egy újat.

telefonálni szeretnél VITA-val? LOL. Az árról panaszkodtok, de szolgáltatásokat hiányoltok. Tudjátok mennyiért adják a 4 magos, kábé hasonló hardverrel szerelt telefonokat? Ugye nem kell leírnom? Egyszer sokalljátok az 50-60 ezer forintos árat, egyszer meg még többet is kifizetnél, ha lehetne vele telefonálni is.

Mert abban biztos lehetsz, hogy a sony nem plusz 5 ezret számolna fel egy telefonos PS Vita-ért.

Én értem egyébként, de mint mondtam, az igazi játékos előbb utóbb úgyis venni fog egy ilyet, mert jó, mert lesz rá tartalom, és mert ezerszer minőségibbek rá a cuccok, mint androidra. nah mindegy, mindenki maga dönti el végül is, ezen nem veszünk össze. :)
26.
26.
unrealnoise
#22: az ouya mobiltelefon méretű hordozható cucc? jah nem. akkor nem is értem hogy jött ez ide.
25.
25.
Quent1n
#19: Az a baj, hogy te/ti nem értitek. Senki nem azt mondta, hogy az okostelokon jobb játszani vagy jobbak mint egy kézikonzol. Közel sem. De a mindennapokban képes helyettesíteni és ez az ami számít, és ezért nem köhögnek ki olyan sokan 60-70-80 ezreket egy ilyen kütyüért plusz a drága játékokért több ezreket. Telefonra fillérekért megveszed a játékokat és azokkal is el lehet játszani órákig simán, sőt némelyik ad olyan kihívást mint egy konzolos cím. Ergo sok embernek ilyen áron nem éri meg egy kézikonzol. Én pl. 30-40 ezerért elgondolkoznék rajta nagyon erősen. Vagy ha mondjuk lehetne telefonálni Vitával, miért ne? Simán megoldhatták volna.

Szóval az érveid jók de ezeket senki nem vitatja ezek tények :) De sajnos az is, hogy az okostelefonon való játék is ad olyan élményt (ami ha nem is ér fel egy kézikonzol adta játékélményhez de nem olyan rossz, sőt), hogy el lehet lenni vele akár hosszabb távon is, ha bírja az akksi :D
24.
24.
laptopos
a lényeget a cikk is megfogalmazza...nem megy túl jól a szekér most a sonynál.Ennyiért nem is vennék kézikonzolt. 50k-ért vettem egy 1,4 ghzes okostelót,vettem rá dead space,meg bf-et.Ha buszozok,várakozok jó móka,nem kell ezért 70-80k-s kézi konzol
22.
22.
#19: "analog joy, tömérdek dedikált gombokkal, ilyennel melyik csúcs androidos kütyü tudna szolgálni?"
ouya?
20.
20.
#19: Dedikalt gomb?
Kosz ,de en nem gyujtom az ilyen alairasokat ....
:)
19.
19.
unrealnoise
#16: Te sem érted. itt azért vannak dedikált gombok, meg ilyesmik, ilyenek hol lennének egy telefonon? nekem galaxy S II van, de az is sokkal többet tudna hardveresen, mint amit mutat, hiszen a legtöbb andoridos játék úgy van megcsinálva, hogy azok egy középkategóriás, vagy olcsó telefonon is fussanak.

Vita-n egy fix hardverre vannak optimalizálva a játékok, amik sokkal jobban is néznek ki, és az irányításuk is sokkal jobb. analog joy, tömérdek dedikált gombokkal, ilyennel melyik csúcs androidos kütyü tudna szolgálni?

Én simán lehet veszek egyet. :p
Mert arra aztán várhatok, hogy normális FIFA vagy Uncharted legyen androidra... pláne normális graffal. Itt ugyanaz van, mint az asztali konzol vs. PC szegmensben, PC-ből ezer féle van, ahogy telefonból is, nehéz rájuk optimalizálni a sokféle hardver miatt, ha kiadnak androidra egy Vita féle profi FIFA-t, akkor a legtöbb androidos még csak játszani sem tudna, mert nem bírná a hardver. Vita-n ilyen nincs. megveszed és játszol. Sokáig. És nincs para amiatt, hogy szaggatni fog, gyenge a telód vagy valami ilyesmi, ami ugye a telefonos kütyüknél megeshet.

jók a droidos játékok, de közel sem érnek fel a Vita-s címekhez. LBP, uncharted, fifa, és a többi ami majd szépen megérkezik rá...
18.
18.
jszili32
Ennyit arról, hogy a Vita olyan rohadt nagy siker lesz.
16.
16.
adamsfamily
Szerintem a mai telefonok tudása mellett,felesleges ennyi pénzt kiadni egy ilyen gépért.Én spec jó el vagy az itouch-al és ha játszani akarok akkor kibírom hazáig.Néhány év és a telefonok is képesek lesznek olyan minőségre mint a vita,főleg amilyen ütemben kezdtek fejlődni az utóbbi időben.Igaz tapi kijelzőn nem olyan jó játszani mint rendes gombos gépen.
15.
15.
"Nem beszél a Sony a PlayStation Vita eladásairól"
Persze mert egnenek mint az oroshazi uveggyar..
14.
14.
p3ti
Kell ennek még pár év , sztem addig nem is érdemes megvenni . Majd ha lesz vmi normális bundle pack , játékkal , memory cardal stb. Jobb címek , kiforrja ez magát előbb utóbb . Szvsz most nem érdemes megvenni
12.
12.
unrealnoise
#11: a 3ds-t korábban dobták piacra. és mivel ezzel a vita-val is hosszútávra terveznek a sony-nál, erre is szép számmal lesz majd elég sok és elég jó cím. :)
11.
11.
Gamelord
nem a kütyüvel van a baj, hanem a felhozatallal, ez szerintem egyértelmű. Az okostelefont meg felejtsük már el kifogásnak, a 3ds sokkal jobban fogy, a felhozatal miatt.
10.
10.
unrealnoise
szerintem ahhoz képest olcsó is, amit tud, és amilyen hardver van benne. nekem bejön hiába van okostelón pár komolyabb cím, nézzük már meg milyen a FIFA egy Vita-n meg egy csúcs androidos telón...
9.
9.
Quent1n
#8: Miért lenne túlárazott egy okosteló? Nem csak a 100+ ezres kategóriában lehet kapni használhatóakat közel sem. :) Meg azért egy 100 ropis oksoteló azért elég okos bárcsak akksiban is jók lennének de ez egy másik kérdés :D
8.
8.
shatterhand
Annyira túlárazott mint az összes okosteló. Most van az,hogy el lehet adni mindent drágán , csak mert marinak is van,meg petinek is.
7.
7.
turi
Ne jöjjetek már az okostelókkal!
Attól még hogy kijön rá a gta közel se olyan jó mint vitán.
Amúgy meg jó a játékfelhozatal.Egy konzol/handhald-re se jött ki több játék a megjelenésekor.
6.
6.
Quent1n
#4: Nekem nagyon tetszik a Vita de őszintén egy ilyen célkütyüért 40-50 ezernél többet nem adnék egy forinttal se. Túlárazottnak tartom és a játékfelhozatal sem az igazi még. Amikor pedig már minden okostelon lehet elég színvonalasan játszogatni akkor ez már közel sem olyan vonzó számomra pl. Az biztos, hogy engem telefonon kiidegel az analóg kar izé szóval az ilyen játékokat kerülöm :)
5.
5.
McDuff
mostanában vhogy a Sonynak semmi sem jön össze:/
4.
4.
ATi0021
Szerintem semmi meglepő nincs ezen a híren. Várható volt, hogy ez lesz a Vitával. Van PSP-m, Androidos telóm, egyszerűen nem érzem ezek mellett miért kéne a Vitát is megvenni. Úgy gondolom a Vita legnagyobb baja, hogy a játékfelhozatal siralmas. Arról nem is beszélve a PSP idején a mobiljátékok sehol se voltak. Most meg GTA 3, Max Payne, stb PS klasszikusok is jönnek telefonokra. Lemerném fogadni, hogy 10 éves évforduló kapcsán lesz ősszel még Vice City is és ez még csak a kezdet.

Plusz még meg se említettem, hogy egyes Vita játékok elég gyengék. Ott van példának az F1 ami megegyezik a PSP-s verzióval, a Ridge Racer ami egy átlag mobiljáték szintjén van...
3.
3.
fojesz
#2: Itt üzemi eredményről van szó, az Engadget a nettó veszteségről ír. A kettő nem ugyanaz.
2.
2.
Kumite
Azt a hírt hol találtad, hogy nyereséges az egész Sony?

312 millió $-t buktak ebben a negyedben, szinte minden forrás ezt mondja:
http://www.engadget.com/2012/08/02/sony-q1-2012/
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...