Amerikában 4 éve a Call of Duty a legnépszerűbb

  • Írta: fojesz
  • 2013. január 11.
  • Biznisz
Link másolása
Az NPD Group közzétette a 2012 decemberére, illetve a teljes tavalyi évre vonatkozó eladási toplistáit. Az amerikai adatok alapján a játékok között abszolút dominanciának örvendhetett a Call of Duty: Black Ops II.

Vége az ünnepi szezonnak, az NPD Group jelentése szerint azonban közel sem alakultak úgy a játék- és hardvereladások Amerikában, mint 2011-ben. A teljes amerikai iparág forgalma 22 százalékot esett vissza mind a decembert, mind a teljes évet tekintve, míg hardverek esetében ez a szám rendre 20, illetve 27 százalék, a játékoknál pedig 27 és 22 százalékos csökkenést jelentett. A kiegészítőkből 2012-ben 8 százalékkal fogyott kevesebb éves szinten.

Bár a számok nem festenek túl rózsás képet, az NPD emlékeztetett rá, hogy ezek csak a bolti eladások, a digitális értékesítések nincsenek benne a számokban, márpedig egyre több játékos vásárol letölthető tartalmakat, és a pontkártyák is kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. A hardvereladások gyengülésére magyarázatul szolgálhat, hogy a játékosok nagy része már kivár a következő konzolgenerációig, illetve a különböző konzolkiszerelések megjelenését is visszafogták a gyártók.

Az új címek halála

Ahogy az alábbi toplistákon is látszik, az új címek kiveszőben vannak, és erre az eladási adatok is rájátszanak: az évi rendszerességgel visszatérő sorozatok jól mennek, miközben a közepes költségvetésű játékok és a katalóguscímek már kevésbé.

Ez a decemberi toplista:

  1. Call of Duty: Black Ops II
  2. Just Dance 4
  3. Halo 4
  4. Assassin's Creed III
  5. Madden NFL 13
  6. Far Cry 3
  7. NBA 2K13
  8. Skylanders Giants
  9. New Super Mario Bros. 2
  10. FIFA 13


Ez pedig a teljes évi:

  1. Call of Duty: Black Ops II
  2. Madden NFL 13
  3. Halo 4
  4. Assassin's Creed III
  5. Just Dance 4
  6. NBA 2K13
  7. Borderlands 2
  8. Call of Duty: Modern Warfare 3
  9. LEGO Batman 2: DC Super Heroes
  10. FIFA 13


Az Xbox 360 a király

A hardvereladásokat illetően elmondható, hogy Amerikában továbbra is az Xbox 360 a legnépszerűbb konzol. December 1,4 millió eladott példánnyal állt az élre, és már 24 hónapja el sem mozdul onnan. A Microsoft közleménye szerint a vásárlók 1,27 milliárd dollárt költöttek Xboxszal kapcsolatos termékekre decemberben.

A Nintendónak is volt oka büszkélkedni. Noha a Wii U decemberben alulmúlta a Wii-t (460 ezer Wii U jutott 475 ezer Wii-re), az első 41 napot tekintve az összesen eladott 890 ezer darab Wii U így is 30 millió dollárral nagyobb forgalmat csinált a kiotóiaknak, ami nem meglepő, hiszen drágább konzolról van szó. A Wii U legnépszerűbb játéka a New Super Mario Bros. U volt, ebből 580 ezer példányt vittek haza a játékosok. A 3DS-ből 1,25 millió, a DS-ből 470 ezer darab ment el.

A Sony nem közölt adatokat.

36.
36.
Pocok90
#35: az ilyenre pedig csak annyit h inkább legóz ...
nem értem hogy miért írnak az emberek negatív commentet... (szólj hozzá olyanhoz ami téged érdekel...)bal**sz
35.
35.
benjo6
Erre a cikkre egy szó jut eszembe: szomorú...
34.
34.
Elyas
#33: nah jah de mi épp ezért tanulunk a világról és nem magyarországról mert azzal hogy magyar vagy nem mész semmire... a legtöbben azt se tudják hol van kiv. spanyolok (puskás, kocsis) de ök is magasról leszarják

míg a nagyobb országokba(amerika, ausztrália) csak a saját történelmüket veszik és a földrajzot lévén ők maguk a kontinens...
29.
29.
Pain
#28: Nem kötözködésképp, de miért írsz kb 3 szó után 3 pontot?
28.
28.
szasznyak
#23: Szidtam én...nem.Csak annyit írtam,hogy nekem a ps jobban bejön...ha szidnàm...meg se vettem volna a boxot!Miért...te vennél olyasvalamit,amit szidsz...vagy éppen nem kedvelsz?
27.
27.
Jared
Erre nem mondok semmit de mondjuk én is előrendeltem a bo2-öt és meg is vettem de már sajnálom elkapott a cod-láz. De azért a zombi nem rossz xd
26.
26.
Quent1n
Mindig jót nevetek mikor kedves honfitársaim az amerikaiak értelmi képességét szólják le meg mindenféle hülye sztereotípiákkal jönnek. Mindezt 2013-ban itt Magyarországon. :) Sose értettem mire fel szól le bárki is egy amerikait mikor itt ülünk és egy "rendszerváltás" után még mindig birkaként hagyjuk nyírni magunkat és ott verünk a másik alá ahol tudunk (tisztelet a kivételnek). Mi a hűdeokos magyarok. Először inkább a saját házunk táján kéne sepregetni mintsem másokat bármiért is leszólni...

Náluk a CoD meg az ilyen háborús cuccok egyértelmű, hogy jól mennek de amúgysincs ezzel semmi baj. Az jobb lenne ha WoW-oznának, vagy WoT-oznának? Úgy mondjátok mintha itt mindenki olyan játékokkal játszana amik igazán megtornáztatják az agyat, meg fejlesztenek :P

Az meg még szép, hogy a Box a király lévén saját termék :)

25.
25.
Bred
#19: Én nem csodálkozom. Nagyon sokan játszanak pc-vel csak nem sokan vesznek rá játékot és így már érthető szerintem. A hírhez meg annyit 'MERIKA!!!!
24.
24.
kivenoko
Kár, hogy a CoD ebben a formájában még kelendő valahol... igazából nem rossz tényleg, csak nem kéne évente új belőle... ráérne 3 évente kiadni egy új részt, ami teljes mértékben igazodik az aktuális elvárásokhoz... gondolok itt a mindenféle motorokra meg a grafikára... ja és a történeti tartalmasságra. Jó ez a BO2 elég szép lett a többihez képest, de még mindig szebbnek tartom a 2004-es Far Cry-t... bocs a (hülye) példáért, de a szövegelésem lényege ugyebár nem a példa volt...
23.
23.
p3ti
#4: Akkor ha valakinek ez , másiknak az , akkor minek szidod az Xet ? istenem..
22.
22.
BrendOoN
#20: Hát figyelj az angolok fociznak, ezért inkább ha virtuális játékról van szó akkor Fifa, az amerikaik háborúznak ---> CoD :D a Medal of Honor 2010-et is annyira az amerikaiaknak szánták, hogy az valami hihetetlen...

A hírről csak annyit, hogy nem meglepő. A CoD évről-évre döntögeti az eladási rekordokat, engem az lepett volna meg, ha nem ez lenne a legnépszerűbb. A Call of Duty már nem egy játék, hanem inkább egy márkanév. (Amúgy erről tervezek is egy blogot írni.) Van aki azt mondja, hogy évről-évre ugyanaz: én minden évben megszoktam venni, és mégis évről-évre élvezem. Ajánlom nektek az OtherWorld bemutatóját a játékról, mert tökéletes igazat mondanak róla. Már csak arra leszek kíváncsi, hogy a Neversoft(vagy Newersoft? nem tudom.) jövőre mit alkot, mert a Tony Hawk és Guitar Hero játékaik jól sikerültek, de ha jól tudom, egyik sem arról szól, hogy kitör a második-harmadik világháború/hidegháború.
21.
21.
mrxten
#17: szerintem innentől a te értelmi szinted sem vitatható :D
nincs több kérdésem ülj le
20.
20.
KőbányaKispest
Amerikában ez a játék ilyen hon játék. Olyan, mint pl az angoloknál a fifa. Ott náluk van a Cod és kész, elkezdik kampányolni, és a schoolba ez a téma, hogy áááá hallottad, jön a codunk, mekkora awesome, megyünk, nyomjuk....
19.
19.
Kerub
#7: Márpedig nincsen. 1012 top eladási listáján (globális adat, minden platform benne van) az első PC-s játék a 14. helyen van! Btw az a gyalázat D3.
Forrás: http://www.vgchartz.com/yearly/2012/Global/
18.
18.
Kerub
Én ezt tényleg nem értem...
17.
17.
SLi
#8: azért legalább letörölted a szád széléről a hagymás paprikás zsírfoltot amit a pörkölt hagyott, mielőtt ezt beböfögted ide?
14.
14.
JoHnNiEE
Nesze nektek Black Cocks
11.
11.
tabu3x
Nekem az jött át a tesztekből - többek között a GK tesztjéből is - hogy a BO2 most tényleg jó. Nálam a kukában végezte a lemez, mert hihetetlenül béna, gagyi az egész single része, noha nem kétfillér volt ps3-ra. Ennél még a Haze is jobb volt, pedig az nem éppen az FPS-ek királya.
Szóval, lehet, hogy ők is csak felültek a marketingnek, ahogy én is (most először életemben).
ui.: fikázhatom, mert megfizettem az árát.
9.
9.
Kenny88
A COD-on nem csodálkozom. Talán a legerősebb marketing-gépezet van mögötte. Én személy szerint szeretem, jól el lehet vele lövöldözni az unalmas esős napokon. De nyilván ha valami tartalmasabbra vágyik az ember, más felé kacsintgat. Szerintem nincs ezzel semmi gond, mármint hogy a COD a numberone. Hadd vegye már mindenki azt, amit szeretne. Ezen nem érdemes fennakadni.
Amúgy pedig a BF3-mat jobban kedvelem.:) Bár már az is kezdi elveszteni régebbi szabadságát, és több szempontból is "codosodott". Ez az én véleményem:)
8.
8.
mrxten
" Amerikában 4 éve a Call of Duty a legnépszerűbb " tudjuk meg a hamburger csipszel és kólával... nem is várhatnánk tőlük mást
7.
7.
Borington
Nehéz elhinnem, hogy egy PC-s cím sincs a toplistán... Amerika...
5.
5.
szasznyak
Ja...és a COD elmehet a sunyiba...kiadjàk minden évben kissebb-nagyobb (általàban kissebb) vàltoztatàsokkal...de ha jobban megnézzük,szinte ugyan az mint a többi!Tucatjàték...csak a bevételért csinàljàk.A BO2-t màr meg se vettem...annyira hidegen hagy!Inkàbb tolok valami platform gémet...jó sztorival...mitsem óràk hosszat nyomjam a COD-t neten.Beleuntam...elöbb-utóbb mindenki beleun...csak valaki nem ismeri el!
4.
4.
szasznyak
Ez nem meglepő!A begyepesedett amcsik persze hogy a boxot veszik/nyúzzàk leginkàbb mint a ps-t.Nekem van ez is-az is...de nekem a ps3 jobban adja...a boxot csak az exklúzív címek miatt tartom...ami viszont kijön mindkettőre...akkor azt ps-re veszem meg.Mindkettőnek megvan a maga erőssége...de...kinek a pap,kinek a papné!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...