Xboxos játékok PC-n, felhőből?

  • Írta: fojesz
  • 2013. szeptember 27.
  • Pletyka
Link másolása
Zavaros a cím, de kibontjuk: lapértesülések szerint a Microsoft a Gaikai-hoz hasonló technológiával kísérletezik, ami például azt is lehetővé tenné, hogy az xboxos játékok PC-n fussanak.

Izgalmas hírrel rukkolt elő a The Verge, a lap úgy tudja, a Microsoft olyan felhőalapú technológiát demózott egy belsős meetingen, amivel a Halo 4-et egy viszonylag gyenge windowsos PC-n és Windows Phone-os mobilon futtatta. A játékot Xbox 360-kontrollerrel lehetett irányítani a demó során, a rendszer pedig a Microsoft-féle Azure platformra épült.

A fejlesztés kísértetiesen hasonlít  és egyben válaszlépésnek is tekinthető a Sony által megvásárolt Gaikai-ra: a Sony PlayStation-fronton és később más kütyük esetében is bevetné a rendszert, ami a felhő segítségével teszi lehetővé például a visszafelé kompatibilitást is a PlayStation 4-en. A Microsoft egyébként saját bevallása szerint is gondolkodik hasonló megoldáson az Xbox One-nál, ahogy a konzol számítási teljesítményének kiterjesztését is így oldaná meg.

Noha a fenti pletyka vadnak tűnhet, látni kell, hogy a Microsoft nem konkrét szolgáltatást mutatott be, csupán egy technológiát demózott állítólag, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen. Főleg, hogy alapvetően semmi megvalósíthatatlan nincsen benne.

57.
57.
Yami
#53: Ez csak egy pont-pont sugárzó. Gyakorlatilag egy kábelt helyettesít. Ahhoz, hogy internetezni lehessen vele kell egy gyökér hálózat.
54.
54.
CitromH
Elolvasva megint a hozzászólásodat látom, hogy helyi szolgáltató sugároz..
53.
53.
CitromH
Megszakadt a lányom miatt :) Szóval a kérdésem az az lett volna, hogy vesz az ember egy ilyen eszközt fél milláért és akkor hogyan tovább? Ez most vesz valami szatellites sugárzást? Vagy egy szolgáltató szórja helyben és azt tudja fogni? Szóval mit vesz, ki adja amit vesz, hogy működik.
52.
52.
CitromH
Igen, az eszközt megnéztem mikor a kérdést feltettem. Fél milla egy ilyen vevő. A kérdésem
51.
51.
Yami
#49: Az AirFiber egy Ubiquiti hálózati eszköz, mely 24Ghz-es pont-pont kapcolatot tud létrehozni vezeték nélkül akár több mint 13km-es távolságon.
Ez az eszköz akár 1,4Gbit/s-es full-duplex átvitelre is képes.
Nyíregyházán láttam ilyet akcióban. Van egy kis internet szolgáltató aki azt csinálja, hogy egy toronyház tetejébe ilyen eszközöket telepít, majd a környező települések víztornyaiba is és onnan már kábelen szolgáltatják a szélessávú internetet.
A rendszer annyira bevált, hogy mostmár vannak olyan egyedi ügyfelek akik végpontivkapcolatba kértek ilyen AirFiber összeköttetést. Egy ilyennek a sebességtesztjét linkeltem.
49.
49.
CitromH
Mesélj erről az airfiberről.
37.
37.
CitromH
Hogy nincs mindenhol net, és ezért nem jó a cloud? Ki nem szarja le, hogy pár ember nem fér majd hozzá? Víz, csatorna, áram sincs sok helyen attól még jó dolog a közmű.
32.
32.
tsulok
#26: Nekem nincs bajom azzal, ha valaki warezol, de azért ne azzal érvelj, hogy úgy is sokat keresnek. Ezzel az erővel minek adózni? Sok hülye befizeti elég bevétel van abból, neked már nem is kell, ugye?
Azt se hidd, hogy a Rockstar-nak ott van 1 milliárd a számláján, annak kevesebb mint a felét kapja meg (ami továbbra is rengeteg). Nem csak a kiadóval baszol ki, hanem mindenkivel aki részt vesz a játék fejlesztésétől az eladásáig.
31.
31.
leviske
Az ég szerelmére. Azt kellett volna megoldaniuk, hogy PC-n natívan elfusson. Kell a fenének ez a hátulról jövős cloud-gaming mizéria.
27.
27.
bitbandita
#26: Viszont bele is raktak majd' 70milliárdot átszámítva. Na pl ezért nem tart kisországunk sehol: gondolj bele, nálunk hogy néz ki, hogy vezénylik le azt a beruházást, ami 1.: ekkora befektetést igényel, 2.: amire rendelkezésre is áll a befektetendő tőke, 3.: ami tetemes megtérüléssel kecsegtet? Ugye,ugye...
24.
24.
X-Master
#22: Ez így igaz. Kis város, helyi szolgáltató, 20 megás net, de 23-at kapok. Az európai szintű internet megvan, kábelen. Csak az invitellel ne kezdjen az ember, csak ha más nincs. Kábelnet a legjobb. 6-7 éve 512 kbps volt, most 20 mega, és közben olcsóbb is lett.
23.
23.
Hidalgo
#22: Elvileg a késleltetés (nem a te gépeden fut) és a tömörítés miatt még egy durván gyors nettel sem lesz olyan lag-mentes és full grafos, ahogy azt a gamerek nagy része elvárná. De talán egyszer ezt is megoldják valahogy ...
22.
22.
randall13
A magyar netet nem szidni, mert kiugróan jó világszinten is az átlagos sebesség :) Múltkor olvastam zsindexen, hogy nálunk van egész Európában a legkorszerűbb hálózat ami összeköti az állami szerveket.

#10: A PC-s tábor nem kapna az ég világon semmit, csak a játék képét. Szal nincs a gépeden semmi nyoma játéknak, ergo a warez teljesen ki van zárva. Valószínűleg ilyen formában kell majd elképzelni a jövő játékait, mert a kiadóknak elég "csak" egy b*szott nagy gépparkot felállítaniuk aztán mehet a stream.


Egyébként tableten már elég régóta lehet tolni xboxos játékokkal akár egy közepes wifi erősséggel is (igaz nem 720p-ben).
21.
21.
Yami
#19: Itt Mo.-n szerintem még jobb is a helyzet mint Amerikában. Ha az ember nem Mucsajröcsögén lakik akkor egész jó sávszélességek érhetők el.
Ez ugyan szélsőséges eset, de a múltkor vidéken egy ilyet mértem:
http://www.speedtest.net/result/2974389204.png
20.
20.
crashpipi
#18: Az exklúzivitás résszel egyetértek. Én is szeretem... hogy van. :) A multiplatform címeket meg mostanság a külcsíny dönti el, hogy hova veszem. Pl: A TR2013 vagy a FC3 pc-n sokkal szebb lett, így azon toltam.
19.
19.
Yanez
#13: Azt még hagyján, hogy M.O.-n, de itt amcsiban is csak a nagyobb városokban van szupergyors internet elérhetőség. Pl ahol a nővérem él (egy jó kis városka, de nem az a hű de nagy), olyan lassú a net, hogy 360p-ben is akad a jutyub vidi. És sajnos azon a területen nincs jobb elérhetőség. Tehát egy kicsit még várni kéne ezzel, vagyis az elterjedése nem lesz valami vészesen gyors.
Olyan ez, mintha seprűvel mennék golfozni. :D
14.
14.
xxxgamer4ever
Azt mondjuk tényleg bírnám ha játszhatnám az összes Halot az itthoni számítógépemen és nem kéne hozzá konzol...és ne kontrollerrel hanem egérrel, akciót jobb egérrel játszani szerintem, de ha csak azon múlna akkor vennék kontrollert is ha kell.
De ez a hír még mindig lehet kacsa, ahogy a Halo3 lehetséges pc megjelenése is az volt.
13.
13.
crashpipi
Ez a felhőből való játék Magyarországról ilyen "Ejj, ráérünk arra még..." flash. A jelenlegi internetszolgáltatás szerintem nagyon sok helyen nem tart még itt. Sőt, évei vannak. :) Lehet itt dobálózni a megabitekkel, de folyamatos HD videót streamelni megakadás nélkül? Én még nem nagyon láttam, még az agyonhypolt UPC-s szupersztrádán sem. :) Ha meg megakad, megugrik, akkor kinek kell?
12.
12.
daenath
#8: Jol tudod kolega, de szerintem ez a PC-re XBox csak a classic gamak lesznek, a Sony se hulye hogy felhoben, PC-n told a PS4 jatekokat :)))) Es akkor pont az MS szurja tokon magat? Ahhhhhh....vagy ez csak valasz a SteamOS-re? Na mindegy, elgurult a gyogyszerem.... :D
11.
11.
dcba
sztem nem tudjak majd lewarezolni ill ellopni sem es emulalni sem kell semmit sem. Aki nem ismeri a technologiat az olvasson utana pl az onlivenak, vagy ha kulfodon elsz akkor ki is probalhatod. A lenyege az h te csak a kepet kapod azaz streameled mint egy youtube videot, ergo en az ezereves xperia palyemen is tudtam jatszani mondjuk a batman arkham cityvel. Ennek a lenyege az h akarmilyen kutyud van, eleg egy net hozza es barmit futatthatsz akar 1080ban is ha tamogatja a kuytud azt a felbontast. A gaikai az mar egy fejlettebb technologia ott nem videokent kapod az anyagot , ez meg szamomra sem teljesen tiszta, de anno ki leetett probalni pcn es a crysis 2 egy ocska ezereves laptopon is siman futott rajta. Tehat senki nem fogja lewarezolni ellopni, es en ebben latnam a jovot. Akar a tv-den is tudnal jatszani a legujjabb jatekokkal mert csak net kell hozza meg kijelzo es a kivant periferia a tobbit felhobol kapod. Sztem ezzel vegleg vissza lehetne szoritani a warezt, mivel nem birtokolnad fizikalisan a jatekot. Egyeb szempontok alapjan is jo lenne pl lottek a gepigenynek, a letoltesi ill installalasi idonek, a rengetek segedprogramnak direct xnek amik mergezik a gepet. En nagyon varom ezt a vilagot, ami nagyon kell ehhez h zokkeno mentesen fusson, az az h a jovoben egy also kozepkategorias internet eleresse is mukodjon olyan stabilan h ne legyen lagg ill egyeb kimaradas szakadozas, plusz egy torhetetlen vedelmi rendszer a szolgaltato reszerol , mert jonnek a 12 eves zsenigyerekek akik majd ugyis fel akarjak torni, mert nincs tobbe mit krekkelni. En nagyon szeretnem ha vege lenne az exkluzivitasnak es mindneki egyenlo lenne, nem kene 65238438263 konzolt meg miegymas faszomat megvenni h tudjak mindennel jatszani. Remelem par ev es elerjuk ezt a jovot.
9.
9.
lesik20
#8: >"Még mindig nem értem, ha tényleg lehetséges lesz a PS és Xbox játékokat futattni PC-n, akkor minek a konzol"

Most 2 külön dologrol beszéltél.
Hogy a next gen játékokat stabil 1080p+-on nyomjuk legalább 15 Mbit-es netünknek kell használnunk.

Nem mellesleg stabilnak kell lennie a netnek... Ha nincs net nincs játék
8.
8.
Yanez
#5: Lehet, hogy én tudom rosszul, de asszem, mivel a felhőről futnának ezek a konzol játékok, így nem kellene semmiféle emulátorféle. Vagyis köze nincs a dologhoz.
5.
5.
lesik20
#1: Hogy a next gen játékokat stabil 1080p+-on nyomjuk legalább 15 Mbit-es netünknek kell használnunk. Mellesleg, a 360 és a PS 3 nem lehet futtatni PC-n vagyis Emulálni mivel összetet a rendszere. Ez Kb olyan mintha egy kártyavárat akarsz épiteni egy kártyavárban. Ezért nincs jo 3DS Emulator sem
2.
2.
kharami
#1: Pont ezt akartam mondani!:DXDD Akkor minek a konzol! Egyszerűen én ameddig nem volt boxom megértettem, hogy ez nem jön kész, és nem sirt a szám! Legyen már exkluzivitás a világon, annak is megvan a feelingje! Ja ameddig meg boxom volt csak és a pcm nem volt alkalmas egy ideig a játékra, nem sirtam, hogy nem tudok normálisan mondjuk star craft II zni! Sosem értettem a rinya tónikat!
1.
1.
Yanez
Még mindig nem értem, ha tényleg lehetséges lesz a PS és Xbox játékokat futattni PC-n, akkor minek a konzol? Senki nem fog így konzolokat vásárolni. Az persze már más kérdés, hogy ez a nextgen konzolokra is vonatkozik, vagy csak a jelenlegi gen játékait tolhatjuk majd így? Epekedve várom a további híreket ezzel kapcsolatban!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...