Codemasters: már csak autóversenyt csinálunk

  • Írta: fojesz
  • 2015. november 27.
  • Biznisz
Link másolása
A Battle Decks és az új Overlord is elhasalt, ezért a Codemasters úgy döntött, hogy arra koncentrál, amihez a legjobban ért: a jövőben kizárólag autóversenyeket fejlesztenek majd a cégnél.

A Codemasters bejelentette, hogy bezárja máltai stúdióját, azt a 11 fős csapatot, amely a Battle Decks című kártyajátékot fejlesztette. Habár a hír önmagában nem lenne túl érdekes, az Eurogamer utánajárt kicsit a dolgoknak, és kiderítette, hogy sem ez, sem az Overlord: Fellowship of Evil nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért a kiadó-fejlesztőcég úgy döntött, a jövőben kizárólag autóversenyekkel foglalkozik majd.


Tegyük hozzá, volt már példa hasonlóra a briteknél. A Codemasters 2012-ben is előrukkolt egy hasonló bejelentéssel, miután a legutóbbi Operation Flashpoint és a Bodycount is megbukott a kasszáknál. A probléma csak az, hogy az utóbbi években a cég autóversenyei sem fogytak a legjobban, valószínűleg ezért gondolta úgy a vezetőség, hogy érdemes lenne kipróbálni magukat olyan műfajokban, amelyek mostanában divatosak.

A Codemasters legutóbbi pénzügyi éve elképesztően rossz lett, idén márciusban kiadott beszámolója szerint az árbevétele 25,5 millió fontra csökkent az előző évi 51,9 millió font után, míg a vesztesége 6,2 millió fontról 20,8 millió fontra hízott. A britek egész egyszerűen lekésték a konzolos generációváltást, a GRID Autosport és az F1 2014 is PS3-ra és Xbox 360-ra is jött ki, ami meg is látszott az eladásokon. Az F1 2015 állítólag már jobban szerepelt, és biztatóak a DiRT Rally számai is.

A Codemastersnél jelenleg 380 ember dolgozik, januárban még 500 alkalmazottal működött a cég, amelynek az Egyesült Királyságon kívül Indiában és Malajziában is vannak stúdiói.

Az új Humble Bundle egyébként épp Codemasters-játékokat vonultat fel.

9.
9.
Wolverine
Azért azt tegyük hozzá, hogy a cégek hanyatlásához nagyban hozzájárul maga az, hogy egyre kevesebb ember vásárol már játékokat, és egy Codemasters esetében, ami egyébként sem volt soha egy EA szintű magaslatokig emelkedő cég, eléggé romboló hatású lehet, főleg ha becsúszik pár olyan cím is, ami nem épp sikerül olyanra, amilyenre kéne, akkor meg pláne végzetes...így már érthetővé válik a mesterek helyzete.

A nagyobb cégek is már csak azzal tudják lassan fenntartani magukat, hogy multifüggő játékokat hoznak ki, amit kénytelen az ember megvenni, ha bármilyen formában is játszani akar vele, mert másképp használhatatlan.

Szóval lehet szidni a cégeket, mint a Codemasters-t is (amihez hozzá kell tenni, hogy egykoron igencsak szép jövő elé néztek), de a bukásukat sok esetben mi magunk idézzük elő...
8.
8.
godach
Szerintem, akármennyire is többször buktak az elmúlt években, a versenysorozatok egyik legkiemelkedőbb fejlesztői a Codemasters.
Anno bő nyállal cumizták a kukit, a Colin, Dirt, Toca, RDGrid rajongók. Nem is említem az exkluzív címeit, mint pl az indicar series.
Mind1. Sokan, hamar felejtenek.
Attól, hogy a Codemasters beleesett, a reklámok tengerébe, még tudja, hogyan kell autós játékot csinálni. Elég csak megnézni, a Dirt Rally-t.
Aki pedig fanyalog, annak ott a Burnout :)
7.
7.
green01
És milyen rohadt szarul! Ez igen gratula.Mi lenne ha még mással is foglakoznának.
5.
5.
Dercsi
Az Overlord az egyik kedvenc játékom volt anno, hát sikerült abból is ki ábrándítaniuk...A Dirt sorozatból pedig sikerült egy vicc kategóriát kreálniuk. De ne is menjünk bele, hogy mit és hogy rontottak el, megérdemlik az arcon csapást, a sz@rt nem veszik az emberek, ebből nem tanulnak?
4.
4.
AlexSchneider
Na igen. Én személy szerint örülök neki, hogy van egy cég, ami fókuszáltan olyan autóversenyeket csinál, amit akár kontrollerrel is, rengeteg szimulátoros tapasztalat nélkül is lehet élvezni (lásd Dirt sorozat, Grd vagy Grid Autosport), de akkor csinálják meg tisztességesre ezeket a címeket, megtartva a core közönségüket.

Az meg, hogy az F1-s sorozat is évről-évre hanyagabbul, trehányabbul kerül a polcokra... Csak magukat hibáztathatják.
3.
3.
SwordFish
ja kiadják az új forma 1-et karrier mód nélkül. pff :)
2.
2.
dvs00
1.
1.
McDuff
A Dragon rising pedig sztem jó volt,többször is kitoltam,még a Red Rising is elment azóta is várok hasonló militari FPS-t konzolra,de úgy tűnik a Codemasterstől már nem fog jönni folytatás :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...