Saját játékmotorral rukkolt elő az Amazon

  • Írta: fojesz
  • 2016. február 9.
  • Biznisz
Link másolása
A mai nap talán legérdekesebb bejelentése következik: az Amazon bemutatta a Lumberyard nevű engine-t, amely egy ingyenes, CryEngine alapú játékmotor AAA-játékokhoz. Elmondjuk, hogy mi az üzlet benne a cégnek!

Emlékeztek még, hogy az Amazon tavaly licencelte a CryEngine-t, és jó 50-70 millió dollárt hagyott ott a cégnél? A hír akkor a Crytek pénzügyi nehézségei miatt volt különösen érdekes, de most már azt is tudjuk, hogy mi volt az Amazon célja mindezzel: egy saját motort épített a CryEngine-re.

A Lumberyard egy teljesen ingyenes játékmotor, amit AAA-játékok fejlesztésére lehet használni; egyelőre a PC, a PS4 és az Xbox One támogatott platform, de hamarosan a mobilokat és a VR-t is felveszik a repertoárba. Az ingyenes pedig tényleg ingyenest jelent, a motort bárki letöltheti, és semmilyen jogdíjat, jutalékot nem kell majd fizetnie utána.

Hogy mi ebben az üzlet? Nos, a Lumberyard tulajdonképpen maga a CryEngine újracsomagolva, komolyabb multiplayer fókusszal. Ez utóbbi azt jelenti, hogy mélyebb Twitch-támogatást ígér a fejlesztőknek (ami ugye Amazon-tulajdonban van már), illetve könnyedén összecsatornázható az Amazon Web Services és a GameLift szolgáltatásokkal.

Ha sok Lumberyard-játék készül, az jó, mert az több Twitch-nézőt jelenthet. Ha szerverszolgáltatásra lenne szüksége a fejlesztőnek, a sajátját ingyenesen használhatja, külsősként viszont csak az AWS-t vetheti be. És végül ott van az 1000 játékosként 1,5 dollárba kerülő GameLift, amely a multiplayer módokhoz kapcsolódó backend-feladatok megoldását egyszerűsíti le. Okosan ki van találva, nem igaz?

A Lumberyard egyelőre bétás, de már elérhető a cég weboldaláról.

7.
7.
mestermagyar
#6: És nemcsak pénzből, személyes információkból is. Mindjárt jön majd az amazon community module, ezt megjósolom.
6.
6.
mestermagyar
#5: Szerintem pár amazon service még nem érné meg nekik az enginet. Az előzményeket levonva szerintem talál majd egy kisutat ahol aztán szarráfacsarja a fejlesztőket is, hacsaknem egyenesen a vásárlót.
5.
5.
mestermagyar
#4: Azt várom hogy az angol free szócska nem lesz annyira megtévesztő.

Vegyük csak sorra ki készíti? Az amazon, aki embereket dolgoztat rettenetes munkakörülmények között a raktáraiban. Az amazon aki röhögve törli az emberek vásárolt könyveit, monopolizál sokszor konkrét támadásokkal más boltok ellen és még a szerzőket is próbálja pénzéből kifacsarni, a cenzúráról nem is beszélve. Az amazon akinek a keresőjét beépítették az ubuntuba és ott rögtön elkezdett személyes adatokat szívni vele.
2.
2.
mestermagyar
"Az ingyenes pedig tényleg ingyenest jelent"

De nem szabad.
1.
1.
McDuff
mi a picsa köze van egy játék motornak ahhoz hogy én streamelek vmit Twitch-en??? nem értem a logikájukat...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...