Optikai meghajtó nélkül jön a Nintendo NX?

  • Írta: Shifty
  • 2016. május 6.
  • Pletyka
Link másolása
Hiába tudjuk, hogy jövő márciusban mutatkozik be a Nintendo NX, a gép körül még mindig rengeteg a kérdőjel, így nem csoda, hogy újabb és újabb pletykák kapnak szárnyra. A mostani szerint például kazettával működik majd a konzol.

Múlt hónap végén jelentette be a Nintendo, hogy a Nintendo NX kódnéven futó új konzoljuk 2017 márciusában kerül majd boltokba. Magáról a masináról még mindig nem lehet tudni semmi konkrétat, így szó esett már arról is többek között, hogy erősebb lesz a PlayStation 4-nél, és a 4K-s felbontást is támogatni fogja.

A legújabb pletyka viszont arról szól, hogy valószínűleg a kiotóiak ejtik az optikai meghajtót, és kazettával fog működni a konzol. Erre abból lehet következtetni, hogy a Nintendo egyik beszállítója, a Macronix legújabb pénzügyi beszámolója szerint hamarosan felpörög a 3DS-hez is gyártott cartridge-ek, vagyis a kazetták gyártása, így hosszú idő után a jövő év második negyedévétől ismét nyereséges lehet majd a cég. További árulkodó jel, hogy az eddig gyártott 75 nanométeres kazetták helyett 32 nanométeres kártyák gyártására állnak át, ami előrevetíti azt is, hogy több adat tárolására alkalmas chipek készülnek.

Ha igaznak bizonyul a hír, akkor ez váratlan húzás lenne a Nintendótól.

23.
23.
Norbiii
Nagyon jó lenne, visszahozná a régi Nintendo hangulatot, mekkora lenne már, ha Mariot ismét kazettával játszanék! :)
22.
22.
myrte
#15: Lehetne gyorsabb, de az egy kicsit túlzás, hogy fél nap 5 giga. Szerdán töltöttem le egy 13 GB-s játékot 3 óra alatt csúcsidőben. Sajna épp nem volt rajta elég hely napközben lejöjjön, míg dolgozok.
UK store, angol font árak. Ezért lettek itthon is drágábban az xbox, ps játékok, mert felzárkóztatták a nyugati árazáshoz. Szerencsére már magyar eshop is elérhető EUR árazással, ami barátibb. A Nintendo játékok nem csak fizikálisan, hanem még digitálisan is érték állóak. Míg Shin Megami Tensei címeket egy akció keretében megveszel 8-9 fontért, addig egy Mario továbbra is min 35 font. Sajna ez van, ha szeretjük, ha nem.

#16: Ráadásul itthon teljesen jó az ország lefedettsége internet ügyileg. És már kispista is streamel youtube-ra gameplayt. Az már csak egy lépés, hogy Netflix, Crunchyroll stb. felhasználó legyen.
21.
21.
Gykrizsi
#19: Lehet, nem tudom. De az ár akkor is fontos, akárhol vagy, nem fizetsz néha dupla árat, és azért akciók sincsenek annyira. De úgyse ezen fog múlni a gép jövője. Bár ne agy Isten, de szerintem a Nintendo már sosem lesz a régi, a szar üzletpolitikája (nem nyitottak a külsős fejlesztők felé) megpecsételte a sorsukat, szerintem hatalmas eladásokat ez a gép sem fog produkálni. Aztán reméljük nem lesz igazam. Egy hagyományos gép kellene nekik, anno bejött a Wii mozgáshülyesége, de az egy véletlen csoda volt, a táblagép meg bukta volt. Belefognak bukni a próbálkozásba, mire rájönnek, hogy egy sima gép kell nekik.
20.
20.
Seggeszkexkluzív
Nemis kell bele semmilyen meghajtó, Nem ezen fog múlni a konzol sikere, én már ritkán vásárolok lemezes játékot. Csak ha már neagyisten digital only lesz, akkor az árazást is úgy oldják meg, mert amit most csinálnak öngyilkosság. Ja meg a használt játék eladást. így kész is lenne egy minden igényt kielégítő konzolt, de ahogy ismerem őket megint szembeszéllel hugyoznak.
19.
19.
Heldengeist
#18: Nem tudom, a Nintendo mennyire támogatja a leszakadó régiókat, de nem lepne meg, ha Japánban, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, ezen a közel egymilliárdos piacon kisebb gond lenne a store sebességével, és ott az oda szabott 60$-os árak is eleve megszokottak.
18.
18.
Gykrizsi
#16: Ja, és amit írtam azt csupán a Nintendora és az NX-re értem, nem anblock mindenre.
17.
17.
Gykrizsi
#16: Tény hogy nem fejtettem ki a véleményemet igazán, erre ajánlom a 15. kommentet. Van WiiUm, és hidd el, azt a gépet nem streamelésre, meg online szoftvervásárlásra találták fel. Mondom lehet, hogy az új gép mögött egy xbox méretű szerverpark fog állni, és teljesen át lesz gondolva minden, de a jelenlegi gépükből kiindulva esélyt nem látok rá, hogy életképes lenne. Legalább 10 éves lemaradásban van a WiiU, kérdéses az NX mennyiben lesz.
16.
16.
Heldengeist
#10: A streamet hagyjuk, mert azért Magyarországon... Szerintem ne hagyjuk a streamet, mert akkor hagyhatjuk az egész országot is. Kis 9 milliós ország (sem), árérzékeny piac, ahol a konzol eleve kevésbé népszerűbb és (inkább mert!) alacsony a vásárlási hajlandóság szoftverek terén is. Ami viszont tényleg piac, ott nagy sávszélességgel megy a netflix, hulu, amazon prime, stb.

Nagyon komoly tévedés abból kiindulni, hogy amikor megterveznek egy gépet, akkor szempont egy olyan ország fogyasztói szokása, ahol majd elnyomnak cirka 1-200 ezret, egy részét másodkézből szürkeimportban. A Nintendot első sorban a japán piacra fogják tervezni, az Xboxot elsősorban az (észak-)amerikaira, a PS-t pedig az előbbi kettőre.

Szerintem erősen lehet kételkedni benne, hogy a PS-Xbox következő (rendes) generációjában lesz még optikai meghajtó. És ha lesz, nem azért lesz, mert az egykori keleti blokk még szívesen vesz fizikai adathordozón terjesztett médiaterméket, hanem mert a tényleges célországokban még van rá elégséges kereslet.
15.
15.
Gykrizsi
#13: Volt WiiU a kezedben mostanság? Láttad milyen a store? Nem ps4/xone. Lehet hogy sokat fejlődne a következő gép, de a mostani borzalmas. Letöltési sebesség nem létezik, 5 gigás játékot fél napig tölt (rohadt jó internettel). Persze ez javulna egy erősebb géppel, de kérdés mennyire. Másrészt a mai napig nincs rendes hozzáférés rengeteg országban, és mocskosul drága a store. Ha ezek mellé még egy havidíj is beköszön, amin nem csodálkoznék, én köszönöm nem kérem. Szerettem a WiiUt-t, de fél éve be sem kapcsoltam, akkor is egy év szünettel a Xenoblade miatt, de nekem kitalálják, hogy majd vehetem 2X áron storeban a dolgokat, az nagyon nem lenne jó. Vagy teljesen átgondolják a dolgaikat, és szolnak nekik, hogy 2016 van, mert az xbox360 online felülete évtizedeket ver a wiiU-ra, és sajnos a N nem igazán kezd észbe kapni, hogy az online dolgokban van a jövő, erre hirtelen már csak neten lehetne venni játékot, az érdekes lenne.
14.
14.
myrte
#13: Yep. jóval drágább az előállítási költsége. Viszont akkor képbe jön a digitális játék.
13.
13.
Yanez
Bomba otlet lenne szerintem! :) Mint ahogyan lentebb irtak, csendes, nem melegszik, es karira most mar rengeteg memoriat lehet feltolni. A kerdes inkabb az, hogy ettol nem-e lesznek meg dragabbak a jatekok?
12.
12.
#8: Itthonrol nekem sincs sok, hiszen az ujak 9000-tol 5000-ig terjednek. Viszont en ebayrol rendszeresen vettem, 1 araert gyakorlatilag harmat, ha annyi lenne itthon is, fogyna.
11.
11.
aordog
Nekem tetszene! Nem most kezdtem...volt Snes és N64-em.
Arról ne is beszéljünk, hogy így kevèsbè melegszik, csöndesebb és nincs töltési idô.
10.
10.
Gykrizsi
#9: A zene alapvetően más tészta, annak annyi, de a film az még megy egy olyan szinten, hogy érdemes fenntartani. A streamet hagyjuk, mert azért Magyarországon az még nagyon gyerekcipő, és sok máshelyen is. De a másik része mellet akkor is kitartok, hogy belebuknának, lásd xbox. Szerintem nem ezen a pár ezer forintos tételen kéne spórolni, a N nem itt volt a bökkenő, ne ilyen téren mozogjanak, hanem játék legyen a gépre, mert az elszomorító volt. Lego-n kivül nem volt multiplatform cím az évben jószerével.
9.
9.
myrte
#6: Persze az SW fogy, de mást nem vesz meg az ember BD-n. Nekünk is csak egy Csillagok között van és csókolom. Nem kell több. A streaming szolgáltatások törnek előre, már Netflix is van az országban.
A zenekaroknak meg már bevételt a koncertezés jelent. Pár éve pár száz forintért vettem Linkin Park, Tori Amos... lemezeket az MM-ben, mert rájuk maradt.
8.
8.
unrealnoise
A kazettának több előnye lenne, mint hátránya. gyorsabb, jobb, kisebb lehet, pofásabb, ha hibrid lesz a gép, akkor naná, hogy ez a megoldás marad csak...

A BR lejátszás nem nagy szám ma már, a streaimg szolgáltatások egyre nagyobbak, népszerűbbek, én pl nagy film és sorozatbuzi tudok lenni, van is pár eredeti díszdobozos DVD csomagom, filmem, de BR lemezem egy nincs...
7.
7.
Buggy
Na akkor megint lehet fuvolázni a kazettákon, mint a nintendo 64 esetében :D
6.
6.
Gykrizsi
#5: Teljesen egyetértek, a lemezes adathordozás igenis népszerű, annyira mindenképp, hogy érdemes legyen optikai meghajtót tartani. Magyarországon is azért mennek a lemezek, pl. a Star Wars is ment BD-en, nálunk a MM-ban rendesen elfogyott. És 3 évvel ez előtt a Boksz jószerével belebukott ebbe, hogy ne szarakodjunk a lemezekkel, online használt áruház legyen. A Nintendo egy bukta konzol után szerintem nem tehet meg egy ilyen bátor/buta lépést, nehogy ezt is benézzék a végén.
5.
5.
#4: Szerintem csak itthon nem elterjedt a BD, más országokban kellően jó áron vannak a lemezek és szerintem fogynak is. Persze a digitális tartalomterjesztés kárára sem szabad tenni, de pont ha azt akarná (amit nem akar sosem szerintem) a Nintendo, hogy versenyezzen a PS4K-val, XONE II-vel, vagy mindegy minek hívjuk - a konzolokkal akkor mindent tudnia kéne amit ők plusz többet...és ehhez szerintem az is hozzátartozik hogy médiacenter? Az is!
4.
4.
Heldengeist
#2: De minek is? Az optikai tárolón terjesztett tartalom már nem annyira alterjedt, mint volt az 10 éve. Szinte már csak gyűjtők veszik, nekik meg már úgyis biztos van egy hozzáillő házimozi rendszerük. Főleg azokban az országokban, amik lényeges piacot jelentenek, a fizikai terjesztést szinte teljesen kinyírták már a stream szolgáltatások. A jelenlegi konzolgenerációban is sokkal inkább azért van még optikai meghajtó, mert ott lassabban nyer népszerűséget a digitális játékterjesztés és olyan dolgok, amik PC-n természetesek (a használtjáték-kereskedelem akadályozása és ellehetetlenítése) még nagy visszhangot kelt és egy generáció meg tud rajta bukni.
3.
3.
myrte
#2: A Wii U-ban blu-ray lejátszó van, de mégse játszik le filmeket, mert nem vették meg hozzá a jogokat.
2.
2.
#1: Az rendben van és igaz is, de akkor is kéne bele Blu-Ray, mert akkor nem kéne mellé lejátszó, és rámondhatnák, hogy médiacenternek is használható. Sokaknak szerintem ez is számít.
1.
1.
Ooorky
Van benne logika, már elég nagy kapacitásúak és gyorsak a memóriakártyák ahhoz, hogy leváltsák az optikai tárolókat, sérülésállóságban meg messze megelőzik...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...