HWSW: Nagyon drágán jönnek az Intel sokmagosai

  • Írta: Shifty
  • 2017. augusztus 9.
  • Hardver
Az Intel továbbra sem változtat árpolitikáján, így a tizennyolc magos csúcsmodellért potom 2000 dollárt kér a processzorgyártó, a termékek elérhetőségére pedig még szeptember végéig várni kell.

Publikálta 12-18 magos Core i9 processzorainak specifikációit az Intel. A csúcskategóriás asztali CPU-k viszonylag alacsony alapórajellel, magas turbó frekvenciákkal, illetve ugyancsak magas TDP-értékkel érkeznek. Ezzel együtt az árcédula is csillagászati lesz, az Intel továbbra is tartja magát az 1200-2000 dollár közötti értékekhez abban bízva, hogy a konkurens AMD Threadripper processzorai a helyenként 50 százalékkal alacsonyabb ár ellenére sem lesznek elég vonzóak.

Az Intel még májusban jelentette be, hogy a processzorok mellett lapkakészletben (X299) és foglalatban (LGA2066) is megújuló platform szinte minden más téren is megújuló Basin Falls platform komoly előrelépést jelent majd a CPU-k magszámát illetően, a cég ugyanis egy lépcsőben 80 százalékkal emelve 10-ről 18-ra emelte a végrehajtók számát. A vállalat eddig jellemzően kettesével növelte a végrehajtók számát, de arra is volt példa, hogy nem történt változás (Sandy Bridge-E->Ivy Bridge-E). A processzorgyártó most minden bizonnyal az AMD nem sokkal korábbi bejelentésére reagált, amivel a konkurens egy 12 és 16 magos processzorokat kínáló platformot mutatott be.

Az Intel ugyanakkor májusban csak a legalapvetőbb tulajdonságait árulta el az i9-7920X, 7940X, 7960X, és 7980XE jelölésű termékeknek, így például a számítási teljesítmény szempontjából igencsak fontos órajelekre és a maximális fogyasztásra utaló TDP-értékre is idáig kellett várni. Az új információk értelmében a tizenkét magos i9-7920X 2,9 GHz-es alapórajellel, illetve 3,8/4,3/4,4 GHz-es (összes/kettő/egy mag) turbó órajelekkel érkezik, amelyhez a korábbi modelleknél megismert 140 wattos TDP, illetve 1200 dolláros ár társul.

Ha érdekelnek a további részletek, olvasd el a HWSW cikkét!

62.
stormer.ods
Régóta olvasgatom itt a kommenteket, de most éreztem először igazán szükségét, hogy leírjak ide bármit is.. Először is..

Hű srácok.. azért vannak itt bajok a fejekben. Trollok, fanboyok, és szimplán méltatlan vagy gondolkodni nem kívánó lények. Minden amit akartok.. Csak lehessen dobálni egymásra a sz*rt és verni a mellünket, hogy mi vagyunk bizony a nagy emberek. :D

Ami most totál kicsapta a biztosítékot nálam és rendszeresen ki is csapja az a szokásos "de bizony az i7 7770k még mindig jobb 1080p-ben" mondás...
És igen ez így van. Ezzel nincs semmi gond.. Na de.. Megéri? Pistike ülj le mert ez kemény lesz..

Eltekintve a külföldi őrületektől egy magyar háztartásban az átlag tömeg-top gamer gépek jó része 250-300ezer forint körüli szinten meg szokott állni.. Ezekkel már szépen lehet 1080p-ben vagy egy kicsivel felette is darálni a friss címeket jó pár évig. Most jön a csavar..
Ha egy ilyen gépbe csak azért vetetne veled valaki egy i7 7700-ból bármilyet mert hű a legjobb játék proci, azonnal kötözd meg és ültesd le a gép elé, hogy felolvasd neki ami most következik:

i7 7770k, 100ezer forintért VS R5 1600, 60ezer forintért

ki nyer single core-ban? -az intel.
mennyivel? -5-10%-okkal...
árkülönbség? -hát az intel majdnem 2xannyiba kerül mert hűtés is kell neki meg minden mint állat.. 40ezerrel majnem mégegy R5 árával drágább..
Sok FPS-t akarsz nem? -DE! MINDET!
Mire másra lehetne költeni azt a 40ezret? --őőőő.. Videókártyára!!
Így van.. Inkább vegyél egy mindenre jó AMD-t és mellé egy fasza videókártyát. Ott nem az ár lesz duplázva hanem az FPS-ed. Nem is beszélve arról, hogy még a multitask feladatokat is istenállat szintre lövöd be a kis i7eshez képest.
61.
atedolgod
#60: egyébként az értelmesen gondolkodó emberek sem márkát, hanem terméket vesznek.
60.
atedolgod
#58: Mondom még egyszer. Nagyvállalatoknál csak és kizárólag a pénz számít. És ilyen helyeken nem ökrök dolgoznak, akik azért vennének intel -t, mert az intel.
59.
lesik20
#56: Az a baj hogy nagyobb válalatok biztosan van szerződésük az Intelnél, igy elviekbenolcsóbban kaphatják meg a CPU-ikat.

Ezt kimondván Ryzen megjelenése óta az AMD-nek 10% nőt a piaci részedzése. Most lehet mondani hogy "Nem sokáig lesznek fönt ", Szinte minden ország kereskedelmi oldalán (Amazon, Newegg, geizhals, mindfactory) a toppon vannak még most is. Ergo még most is jól fogy. Már lehet hogy 15-20% nőt a a szám....
58.
Skinner
#56: Csak figyelj mennyire fognak váltani... :)
57.
Skinner
#53: Pár hetes teszt, minden bios update-el és driverrel. Mellőzve a semmire való szintetikus teszteket valós alkalmazásokkal mérve.
https://tpucdn.com/reviews/AMD/Ryzen_3_1300X/images/perfrel_cpu.png

A 65w--ba meg addig fér a Zen míg nincs OC.. OC-vel 200 wattot nyaldosnak.
56.
atedolgod
#39: A vállalatokat csak a pénz érdekli. Ha olcsóbban kapnak jót, és közép/hosszú távon pénzt takarít meg, akkor váltanak. Nézd meg, még a google is hajlandó bármiről, bármire váltani, ha csak 10% -al is hatékonyabb.

Az csak a magyar vállalkozásoknál van, hogy a haver cégről nem váltunk, mert "az volt eddig is"..
55.
atedolgod
#54: A jelenlegieknél pedig jobb vétel
54.
atedolgod
#33: Minden összehasonlításban az egyik legfontosabb mutató, az ár. Ezzel kár is vitatkozni, hiszen mindig x összegből akarsz vásárolni, és azt kell tudnod, hogy ezért az x -ért mit kaphatsz a piacon. Ha az egyik termék 5% -al lassabb, viszont 40% -al olcsóbb, akkor az ár/teljesítmény mutató erősen utóbbi felé billen. Ha neked az 5% teljesítmény megér 40% felárat, akkor természetesen azt kell vásárolni.
Ha megnézzük, hogy egy r7 1700 milyen ársávban van, akkor azt látjuk, hogy az i7 7700 -asok körül mozog, azoknál pedig jelenleg, sokkal jobb vételnek tűnik, hacsak nem a játékokban elért maximális fps az egyetlen szempont.... ha csak ezt vesszük figyelembe, akkor intelt kell venned. Ha bármi mást is, akkor szinte minden esetben jobb vétel jelenleg az 1700(x). Egyébként a sima 1700 -as még belefér a 65w -os keretbe, ami fantasztikus. Alig melegszik, semmi hangja, és jelentős előrelépés egy pár éves i7 -hez képest is.
53.
atedolgod
#21: Nem 10% a különbség a 7700K ellen... nem tudom ezt honnan vetted. Masszív többszálú feladatok esetén az 1800 -asok utcahosszal jobbak. Ez pusztán a számítási kapacitás függvénye. Az intel hasonló teljesítményt több kategóriával magasabb áron adja.

A játékokban pedig két dolog miatt nincs túl nagy előnye:
1) vga... A komplex grafikus motorok elsődleges eszköze a vga. A cpu -nak itt sokkal kisebb jelentősége van a legtöbb esetben.
2) A játékok nem használnak annyi szálat, mert a feladat jellegéből adódóan nincs is erre szükség/lehetőség, így a 8 magból 4 alszik.... másfelől viszont, ez lehetőséget ad arra, hogy a parlagon heverő teljesítményt használd másra. Ez az egyik oka, a stabilabb fps értékeknek, hiszen az os minden egyéb programhoz tud rendelni elegendő erőforrást, és ez nem zavarja a játékodat, illetve magad is használhatod más egyébre a rendszert, mint pl videó kódolásra, és akkor nem kell szutyok hardware -es encoderekkel kínlódni, hanem tökéletes minőséget kaphatsz, folyamatos játékélmény mellett.
52.
crytek
#51: Game tesztek függvényében vicces mert kb rendre jobban az 1***X-es Ryzenek ezeknél :)
51.
lesik20
#47: Amugy már maga Nvidia is reklámozza a Threadripper-t. :P

https://twitter.com/NVIDIAGeForce/status/895746289589039104
50.
lesik20
#47: Ez is nagyon igaz. Anno nagyon csábitó volt egy 6 magos Xeon Proci megvétele egy cégtől viszonlag olcsoan (kb 70 ezer volt, lap+ 16gb ram-al teljesen.

Most igazábol Ryzen nagyon tudna rombantani a maguk EPYC Server CPU sorozatával, viszont félek hogy sok cég évekig tartó szerződéssel veszi meg az Intel-es cuccaikat.

AMD legnagyobb előnye hogy olcsón tudja adni őket. Mármint az Inteles verizóhoz képest.
49.
Skinner
#48: Tehát még egyszer utoljára:
1. Nem érdekel mit töröl és mit nem az admin mert erősen megkérdőjelezhető a munkájuk az oldalon számtalan esetben.
2. Kijavítottam a tárgybeli írásbeli és matekbeli tévedéseidet mert azon túl hogy ferdítés még hiteltelenné is tesz.
3.Továbbra sem anyáztam sem f*szoztam és nem is fogok. A fanatikus dolgot tartom ahogy a halálos iramban dolgot is.
4. Azon túl hogy megint féligazságokat meg butaságokat hordtál össze továbbra sem értem miért kell szétoffolni a topikot azzal ki mit írt neked hol és mikor.
48.
lesik20
#45: "Nem kötekedésből "

Ja nem, tényleg nem, admin csak viccböl törölt ki 20-30 kommentet.


Mert annyi volt csak néz meg hány Ryzen Topikbol hiányzik 1-2 oldalnyi kommentet. Tényleg nem.....Legalábbb magadat ne áltasd ezzel hogy nem azért jössz hogy beszólogass -.-

Bocs hogy nem figyelek oda a helyesirosmra. Te sem figyelsz oda a viselkedésrdre. Nem tudom melyik a rosszabb....
47.
Heldengeist
#44: De a PC gaming ettől még egy jóval kisebb piac és ez nem fog megváltozni. Egy Gamernek van egy darab gépe, amit 3 évente cserélget egy nagyobb cg viszont ezerszám veszi, fizet mellé kibővített támogatásért és jó eséllyel a garancia lejártával le is selejtezi és veszi a következőt. Oké, ezt nem teszik meg a teljes gépparkkal.
46.
Skinner
#44: A pc játékosok sem az AMD-t fogják előnyben részesíteni, most felmentek a ryzen eladások mert az AMD fanok váltanak,majd szépen ugyan úgy leesnek ahogyan az FX és a többi szériáé amint lecseng a hype. És ezt tudja az intel is,nem véletlenül adják ennyiért a procikat és nem véletlenül nem törik magukat továbbra sem agyon, egyszerűen asztali gamer szegmensben nincs ellenfele az i7-eseknek, a Ryzen dupla annyi maggal sem veszi fel a versenyt velük gamer téren, a felhasználii alkalmazásokhoz + játékokhoz majd jönnek a 6 magosok, most meg ott professzionális szegmensbe az 1000 dolcsis 10/20-asuk amit az AMD azonos áron (1950X) alig tud megelőzni jóval több maggal.

Bár komoly verseny alakulna ki. Tett előrelépést az amd, de továbbra is van lemaradás vastagon,és amíg a lemaradás sok mindenben látványos illetve amíg azonos magszámokkal nem képesek azt vagy többet hozni mint egy intel akár olcsóbban,addig az intel nem szarja össze magát mert nincs miért.

Ugyan az megy mint a vga piacon, bár ott inkább kínos mintsem jó amit a Vegával az amd művel.
Bár elmondható lenne hogy a Phenom II-esek korszaka köszönt vissza és odapirítanak azonos magmennyiséggel és paraméterekkel az intelnek, sőt még jobbat is kínálnak,de ez messze nincs így. Vga piacon meg hosszú évek óta csak a Radeon név rombolása megy az újabb és újabb minimális változtatásokkal újraátnevezett és újracsomagolt HD 7XXX szériával a Fury-kkal és most a Vegával ami az eddigi infó alapján közel dupla akkora fogyasztással lesz képes talán valamivel többre mint egy 1080-as, illetve ezt enyhitendő beépítik lassan az MSI Afterburner összes funkcióját a driverbe (főként a power managementet) hogy a fogyasztát csökkentsék - a teljesítmény rovására - akik akarják....
45.
Skinner
#43: Nem kötekedtem. 1000 és 700 dodó között sincs 40% különbség. És igen ajánlom, mert az árat oké elszúrtad de a százalékkal is gondok vannak és a helyesírás elfogadható szintjével is akkora. Nem kötekedésből vagy rossz szándékból írtam,nem kell megsértődni.
Amikor olyan dolog probléma hogy mekkora a különbség két szám között illetve olyanokat írsz mint "külöMbség", "elkeSZtél", "lenyomorékoSZtál", "eGGYetérteni" akkor már ne is haragudj csak a hitelességedből veszítesz.

5 oldalnyi kommentemet...Azt....:)
44.
lesik20
#42: Én nem is arra mondtam, abban egyetértettem veled. Csak azt mondom hogy egyre több PC játékos van. Válalatok nem Newegg vagy Amazonon vesznek gépeket általában hanem néha egyből a gyártotol szerződéssel.
43.
lesik20
#41: Tudod mit nem értek.

Most is te keztél el velem beszélni, én meg jóvan, lehet hogy most végre nem fogsz beszólni, talán tudunk normálisan beszélni. Aztán eltévesztettem egy árat mivel nem 700 hanem 799, és egyből elkesztél kötekedni (Ajánlom a Matekot)

Tudod mit, hazug állat vagyok, igazad van. Az admin csak azért törölt kb 5 oldalnyi kommentedet mivel egyszer leparasztoztál... Igazad van, más nem történt.


Ha már te a külömbségel jössz, akkor én meg ezzel: Miért nem tudsz lesz@rni engemet?. Egy szóval sem szoltam hozzád, de te mégis jössz megint ugyanazzal a sz*rsággal. Nem fogunk eggyetérteni akkor miért kel ugyanazt a baromságot elkezdeni. Miért kel beszólogatni mégha tévedtem is?

Na mind1, mondom egy hazug disznó vagyok, elvben is le kéne szarnod, tényleg nem értem miért nem teszed....


42.
Heldengeist
#40: Hidd el, az Intel teljes termékpalettáját zabálják a vállalatok belépőszinttől a csúcskategóriáig. A vállalatok sem csak a titkárnők gépeiből állnak.
41.
Skinner
#38: Te hallucinálsz, ne hazudozz ha faszoztam volna rég repültem volna se anyádat nem szidtam sem faszoztam, nyomoréknak sem igen neveztelek lévén nemigen használom ezt sértésként, tisztán emlékszem hogy fanatikus idiótának neveztelek. A paraszt még lehet amennyiben azt írtam hogy a Halálos iramban 8 tipikusan buta parasztoknak készült - és ezt magadra vetted.
És mindamellett hogy egy hazugság és terelés amit írogatsz és fingom sincs hogy jön ide továbbra is figyelj már legalább egy bolhafarknyit az írásodra mert fájdalmas, és csak rombolja az irományaid hitelességét - és ezt tényleg nem rossz szándékból mondom....

Az meg hogy ki ért egyet és ki nem,nemigen érdekel egy amd hír alatt,de nagyjából te vagy az egyetlen aki hatalmas mellel védi állandóan a márkát és baromságokat írogat az intelről főleg játék témakörben.

Továbbra is: javítottam az ár és százalék ferdítésed, és szóltam hogy tanuld már meg leírni a különbség szót, mert iszonyatosan irritáló hogy a fanatikus ferdítések közepette állandóan "külömbség"..."külömbség"....
40.
lesik20
#39: Válalati szempont általában igazad van, sok cég megy OEM i3-as (vagy még Pentiumos gépekre/laptopokra)

Viszont nem hiába van a Ryzen toppon néhány oldalon (Newegg, Amazon, PcPartpicker). Egyre több PC játékos van.
39.
Heldengeist
#10: Mert mivel jársz jobban, ha a gyártó nem vált foglalatot 2 generációnként? A proci úgyis tovább kiszolgál 2,5 évnél, ha nem a csúcsmodellt vetted, van is mire fejleszteni, mire pedig egy középkategóriás proci kifogy a szuszból, már úgysem éri meg a régi platformot foltozgatni.

#12: Zárkózott már fel az AMD máskor is, a vállalati szegmens akkor is nagy ívben letojta. Ezért (is) maradt le. A nagy pénz abban van, nem a szomszéd Pistike cségó-lol-kálofgyuti-wördoftenx gépében.
38.
lesik20
#37: A halálos iramban 8 kritika alatt faszoztál le engem -.-

Admin ott is törölte az összes hozzászolást.

Amúgy meg még egyetlen egy embert se láttam itt aki egyetértett volna veled akármiben is, sőt már szinte mindenkivel összeveszel. De az nem esik le neked hogy lehet hogy nem neked van igazad, nem mindenki más a paraszt. Engem lenyomorékosztál nem csak parasztnak neveztél, de gondolom szelektiv a memória
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...