HWSW: Nagyon drágán jönnek az Intel sokmagosai

  • Írta: Shifty
  • 2017. augusztus 9.
  • Hardver
Az Intel továbbra sem változtat árpolitikáján, így a tizennyolc magos csúcsmodellért potom 2000 dollárt kér a processzorgyártó, a termékek elérhetőségére pedig még szeptember végéig várni kell.

Publikálta 12-18 magos Core i9 processzorainak specifikációit az Intel. A csúcskategóriás asztali CPU-k viszonylag alacsony alapórajellel, magas turbó frekvenciákkal, illetve ugyancsak magas TDP-értékkel érkeznek. Ezzel együtt az árcédula is csillagászati lesz, az Intel továbbra is tartja magát az 1200-2000 dollár közötti értékekhez abban bízva, hogy a konkurens AMD Threadripper processzorai a helyenként 50 százalékkal alacsonyabb ár ellenére sem lesznek elég vonzóak.

Az Intel még májusban jelentette be, hogy a processzorok mellett lapkakészletben (X299) és foglalatban (LGA2066) is megújuló platform szinte minden más téren is megújuló Basin Falls platform komoly előrelépést jelent majd a CPU-k magszámát illetően, a cég ugyanis egy lépcsőben 80 százalékkal emelve 10-ről 18-ra emelte a végrehajtók számát. A vállalat eddig jellemzően kettesével növelte a végrehajtók számát, de arra is volt példa, hogy nem történt változás (Sandy Bridge-E->Ivy Bridge-E). A processzorgyártó most minden bizonnyal az AMD nem sokkal korábbi bejelentésére reagált, amivel a konkurens egy 12 és 16 magos processzorokat kínáló platformot mutatott be.

Az Intel ugyanakkor májusban csak a legalapvetőbb tulajdonságait árulta el az i9-7920X, 7940X, 7960X, és 7980XE jelölésű termékeknek, így például a számítási teljesítmény szempontjából igencsak fontos órajelekre és a maximális fogyasztásra utaló TDP-értékre is idáig kellett várni. Az új információk értelmében a tizenkét magos i9-7920X 2,9 GHz-es alapórajellel, illetve 3,8/4,3/4,4 GHz-es (összes/kettő/egy mag) turbó órajelekkel érkezik, amelyhez a korábbi modelleknél megismert 140 wattos TDP, illetve 1200 dolláros ár társul.

Ha érdekelnek a további részletek, olvasd el a HWSW cikkét!

62.
stormer.ods
Régóta olvasgatom itt a kommenteket, de most éreztem először igazán szükségét, hogy leírjak ide bármit is.. Először is..

Hű srácok.. azért vannak itt bajok a fejekben. Trollok, fanboyok, és szimplán méltatlan vagy gondolkodni nem kívánó lények. Minden amit akartok.. Csak lehessen dobálni egymásra a sz*rt és verni a mellünket, hogy mi vagyunk bizony a nagy emberek. :D

Ami most totál kicsapta a biztosítékot nálam és rendszeresen ki is csapja az a szokásos "de bizony az i7 7770k még mindig jobb 1080p-ben" mondás...
És igen ez így van. Ezzel nincs semmi gond.. Na de.. Megéri? Pistike ülj le mert ez kemény lesz..

Eltekintve a külföldi őrületektől egy magyar háztartásban az átlag tömeg-top gamer gépek jó része 250-300ezer forint körüli szinten meg szokott állni.. Ezekkel már szépen lehet 1080p-ben vagy egy kicsivel felette is darálni a friss címeket jó pár évig. Most jön a csavar..
Ha egy ilyen gépbe csak azért vetetne veled valaki egy i7 7700-ból bármilyet mert hű a legjobb játék proci, azonnal kötözd meg és ültesd le a gép elé, hogy felolvasd neki ami most következik:

i7 7770k, 100ezer forintért VS R5 1600, 60ezer forintért

ki nyer single core-ban? -az intel.
mennyivel? -5-10%-okkal...
árkülönbség? -hát az intel majdnem 2xannyiba kerül mert hűtés is kell neki meg minden mint állat.. 40ezerrel majnem mégegy R5 árával drágább..
Sok FPS-t akarsz nem? -DE! MINDET!
Mire másra lehetne költeni azt a 40ezret? --őőőő.. Videókártyára!!
Így van.. Inkább vegyél egy mindenre jó AMD-t és mellé egy fasza videókártyát. Ott nem az ár lesz duplázva hanem az FPS-ed. Nem is beszélve arról, hogy még a multitask feladatokat is istenállat szintre lövöd be a kis i7eshez képest.
61.
atedolgod
#60: egyébként az értelmesen gondolkodó emberek sem márkát, hanem terméket vesznek.
59.
lesik20
#56: Az a baj hogy nagyobb válalatok biztosan van szerződésük az Intelnél, igy elviekbenolcsóbban kaphatják meg a CPU-ikat.

Ezt kimondván Ryzen megjelenése óta az AMD-nek 10% nőt a piaci részedzése. Most lehet mondani hogy "Nem sokáig lesznek fönt ", Szinte minden ország kereskedelmi oldalán (Amazon, Newegg, geizhals, mindfactory) a toppon vannak még most is. Ergo még most is jól fogy. Már lehet hogy 15-20% nőt a a szám....
56.
atedolgod
#39: A vállalatokat csak a pénz érdekli. Ha olcsóbban kapnak jót, és közép/hosszú távon pénzt takarít meg, akkor váltanak. Nézd meg, még a google is hajlandó bármiről, bármire váltani, ha csak 10% -al is hatékonyabb.

Az csak a magyar vállalkozásoknál van, hogy a haver cégről nem váltunk, mert "az volt eddig is"..
55.
atedolgod
#54: A jelenlegieknél pedig jobb vétel
54.
atedolgod
#33: Minden összehasonlításban az egyik legfontosabb mutató, az ár. Ezzel kár is vitatkozni, hiszen mindig x összegből akarsz vásárolni, és azt kell tudnod, hogy ezért az x -ért mit kaphatsz a piacon. Ha az egyik termék 5% -al lassabb, viszont 40% -al olcsóbb, akkor az ár/teljesítmény mutató erősen utóbbi felé billen. Ha neked az 5% teljesítmény megér 40% felárat, akkor természetesen azt kell vásárolni.
Ha megnézzük, hogy egy r7 1700 milyen ársávban van, akkor azt látjuk, hogy az i7 7700 -asok körül mozog, azoknál pedig jelenleg, sokkal jobb vételnek tűnik, hacsak nem a játékokban elért maximális fps az egyetlen szempont.... ha csak ezt vesszük figyelembe, akkor intelt kell venned. Ha bármi mást is, akkor szinte minden esetben jobb vétel jelenleg az 1700(x). Egyébként a sima 1700 -as még belefér a 65w -os keretbe, ami fantasztikus. Alig melegszik, semmi hangja, és jelentős előrelépés egy pár éves i7 -hez képest is.
52.
crytek
#51: Game tesztek függvényében vicces mert kb rendre jobban az 1***X-es Ryzenek ezeknél :)
51.
lesik20
#47: Amugy már maga Nvidia is reklámozza a Threadripper-t. :P

https://twitter.com/NVIDIAGeForce/status/895746289589039104
50.
lesik20
#47: Ez is nagyon igaz. Anno nagyon csábitó volt egy 6 magos Xeon Proci megvétele egy cégtől viszonlag olcsoan (kb 70 ezer volt, lap+ 16gb ram-al teljesen.

Most igazábol Ryzen nagyon tudna rombantani a maguk EPYC Server CPU sorozatával, viszont félek hogy sok cég évekig tartó szerződéssel veszi meg az Intel-es cuccaikat.

AMD legnagyobb előnye hogy olcsón tudja adni őket. Mármint az Inteles verizóhoz képest.
47.
Heldengeist
#44: De a PC gaming ettől még egy jóval kisebb piac és ez nem fog megváltozni. Egy Gamernek van egy darab gépe, amit 3 évente cserélget egy nagyobb cg viszont ezerszám veszi, fizet mellé kibővített támogatásért és jó eséllyel a garancia lejártával le is selejtezi és veszi a következőt. Oké, ezt nem teszik meg a teljes gépparkkal.
44.
lesik20
#42: Én nem is arra mondtam, abban egyetértettem veled. Csak azt mondom hogy egyre több PC játékos van. Válalatok nem Newegg vagy Amazonon vesznek gépeket általában hanem néha egyből a gyártotol szerződéssel.
42.
Heldengeist
#40: Hidd el, az Intel teljes termékpalettáját zabálják a vállalatok belépőszinttől a csúcskategóriáig. A vállalatok sem csak a titkárnők gépeiből állnak.
40.
lesik20
#39: Válalati szempont általában igazad van, sok cég megy OEM i3-as (vagy még Pentiumos gépekre/laptopokra)

Viszont nem hiába van a Ryzen toppon néhány oldalon (Newegg, Amazon, PcPartpicker). Egyre több PC játékos van.
39.
Heldengeist
#10: Mert mivel jársz jobban, ha a gyártó nem vált foglalatot 2 generációnként? A proci úgyis tovább kiszolgál 2,5 évnél, ha nem a csúcsmodellt vetted, van is mire fejleszteni, mire pedig egy középkategóriás proci kifogy a szuszból, már úgysem éri meg a régi platformot foltozgatni.

#12: Zárkózott már fel az AMD máskor is, a vállalati szegmens akkor is nagy ívben letojta. Ezért (is) maradt le. A nagy pénz abban van, nem a szomszéd Pistike cségó-lol-kálofgyuti-wördoftenx gépében.
29.
lesik20
#27: Sok erős tulzás, de van már egypár játék
25.
lesik20
Közben meg megjelentek a Ryzen Threadripper tesztek.

https://www.youtube.com/watch?v=9voQqU73-Mg&t=0s

https://www.youtube.com/watch?v=G9JR_v-4BaQ

https://www.youtube.com/watch?v=1gi_lnDMHE0

http://www.anandtech.com/show/11697/the-amd-ryzen-threadripper-1950x-and-1920x-review

Azért az befigyel hogy nagyon sok esetben megveri az i9-et mind játék mind CPU heavy alkalmazásoknál (Rendelés, Tömörités stb). és mikor nem akkor csak 1-5% külömbség van közöttük teljesitményileg. Árban 50-100%

Az meg hogy az Intel CPU-ja 300w+ fogyaszt az meg vicc. Ez rosszabb az FX szériánál.
20.
zozo76hun
#18: pro-n vagy xox-en? :)
19.
crytek
#18: A konzolok AMD-sek de ne zavarjon :)
18.
user101
Barmok vagytok mind, játszatok konzolon, 720p-ben és 30 fps-el és feldughatja magának az amd és az intel is amit csak akar... :DDD
17.
crytek
#15: Észreveszik.....alapból ha 60hz-120-144hzes a montirod és 40 fps-ed van törik a kép ha azt nem látod vak vagy :)
16.
atedolgod
#15: Ja és mindezt igen kedvező fogyasztási mutatókkal, és alacsony áron kínálja az amd. Ez majdnem kimaradt.

Az intel pedig válaszként az egyetlen dolgot teszi, amit hirtelen lehet. Leszállítja a 6 magos megoldásait a fogyasztói termékei tetejére, az eddigi 4/8 -as i7 -ek helyett. Ha jövőre azok megjelennek, akkor megint változhat a verseny.... VÉGRE... legalább van verseny az i5 fölött is, ahova az fx -ek már nem értek el.
15.
atedolgod
#14: Értem én hogy sokan fps monitorra izgulnak, ahelyett hogy játszanának... :)
De ha nem mérsz, akkor észre sem vennék, hogy 40 fölött mi van. Hogy 140, vagy 150, azt meg egészen biztosan nem fogják látni.

Az fx -eknél még valóban érv volt az, hogy egy szálon lassú, és valóban az is volt. De az még több szálon sem volt jó. Az amd legnagyobb hibája volt a bulldozer, és majdnem bele is rokkantak.
De hogy a ryzen ellen ez nem érv, az egészen biztos. Egy szálon nagyon minimális a különbség, több szálon pedig a 8/16 nagyon szépen működik mindennel. Videó kódolásnál, nagyobb programok fordításánál, de még akkor is, ha egyszerűen csak sok programmal dolgozol egyszerre.

Ha valamikor, hát most aztán tényleg érdemes amd config -ot építeni.
14.
crytek
#13: Ha téged nem is érdekel ,hidd el mocskos sokan vannak akiknek számít pár fps is... a 144 hzes monitorok se a poén miatt jöttek létre.....
Akik multiznak azoknak igenis számít.

És mivel már ömlik a 6-8-10-12 mag sok szállal egyre jobban fogják erőltetni ezt a sokmagos dolgot a játékok még ha a grafika fizika nem is igényli majd....hogy miért? Hát hogy lecseréld az eddig világmegváltónak hitt 4 magosodat......

8/16-os Ryzen totál jó vétel most. Én is 1700X-re cserélem majd az i5 6600k-mat, de csakis akkor ha már lesz olyan game amik a proci miatt szarul fog futni nagyon...szerencsére ez nem most lesz :)
13.
atedolgod
Amúgy aki azért akar 7700K -t, mert bizonyos, egy, vagy két szálat használó játékokban valamivel gyorsabb, azt nem tudom megérteni. Mit számít hogy 140 vagy 150 fps? semmit...
Aki nem játszik, annak ez nem téma, neki másra kell a 8 mag. Aki meg játszik, az pedig végre örülhet annak, hogy normális encoder -t használhat a játék stream -hez, mert az nem öli meg a gépet...

A ryzen -ek nagyon jók lettek minden kategóriában.
12.
atedolgod
#6: A ryzen most jelent meg.... majd egyre nagyobb lesz az a töredék. :)
Nyilván nem első nap lesz ebből mindenkinek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...