Bannolással felel a Microsoft a sértő nyelvezetre

  • Írta: sirdani
  • 2018. március 27.
  • Hír
Link másolása
Új Általános Szerződési Feltételeket vezet be a Microsoft, a sértő és gyűlöletkeltő megnyilvánulások, illetve az öncélú erőszak ellen. Ugyanakkor a szabályzások számos furcsa és nehezen megmagyarázható kérdést vetnek fel.

A Microsoft májusban tervezi frissíteni a Skype, az Xbox, az Office, az Outlook és a vállalat további szolgáltatásaival kapcsolatos Általános Szerződési Feltételeit, mely értelmében a „sértő nyelvezet” és a „csaló tevékenység” a felhasználó felfüggesztését vagy kitiltását eredményezheti. Az új szolgáltatási szerződés május 1-jén lép érvénybe, mely már magába foglalja magatartási kódex módosításait az alábbiak szerint:

„A Code of Conduct szekcióban [vagyis az új magatartási kódexben] tisztáztuk, hogy a támadó jellegű nyelvezet használata és a csaló tevékenység tilos. Továbbá azt is egyértelművé kívánjuk tenni, hogy a magatartási kódex megsértése az Xbox szolgáltatások esetében az adott felhasználó felfüggesztését, vagy akár kitiltását is jelentheti, mely magába foglalja a különböző tartalmak használati jogának, az Xbox Gold-tagságnak, illetve a felhasználói fiókhoz társított Microsoft-számla egyenlegének elkobzását.”

Emellett a frissítés megkötéseket tesz a megosztható tartalmakra is, mely esetében felhívja a figyelmét a felhasználónak arra, hogy „ne használja a szolgáltatásokat a nem megfelelő tartalmak vagy anyagok megosztására (például meztelenséggel, bestialitással, pornográfiával, sértő nyelvvel, túlzó erőszakkal vagy bűncselekménnyel kapcsolatos tartalmak)." A követendő szabályok problematikája az, hogy számos részlete nincs pontosan meghatározva, így többek közt a „sértő nyelv" illetve a „túlzó erőszak” fogalompár sem.

A fogalmak tisztázására azért is komoly szükség van, mivel az új szabályok mindenhova érvényesek a Microsoft szolgáltatásain belül, legyen az akár Xbox-játékon belüli chat, vagy egy megosztott Word-dokumentum. Ráadásul nem tudni, hogy a sértő nyelvezet használata hogyan tiltható személyes Skype- és Xbox Live-beszélgetések esetében.

A Microsoft felhívja rá a figyelmet, hogy az általa tárolt vagy megosztott tartalmakat kizárólag a feltételezett jogsértések kivizsgálásakor nézik át, mivel nem képesek egyszerre felügyelni minden szolgáltatásukat, és egyébként sem próbálják ezt megkísérelni.

Furcsa módon nem tisztázott az sem, hogy a sértő nyelvezet vizsgálatakor kizárólag a felhasználók bejelentéseire hagyatkoznak, vagy a folyamatos kommunikációnkra és a tárolt adatainkra vonatkozóan a Microsoft jogot biztosít magának, hogy mindenbe beletekinthessen. A kitiltások és felfüggesztések mellett ráadásul a Microsoft eltávolíthat vagy elutasíthat bármilyen tartalmat, illetve blokkolhatja az üzenetek kézbesítését, legyen szó akár e-mailekről, azonnali üzenetekről vagy fájlmegosztásról.

A játékosvilágban nem példátlan az ilyen fokú szabályozás, legutóbb az Ubisoft a Tom Clancy's Rainbow: Six Siege esetében vezette be a játékosok automatikus kitiltását gyűlöletkeltő és zaklatásnak minősülő nyelv alkalmazása esetén.

4.
4.
LexerTheFirst
3.
3.
Neo1989
Lol kb annyira vehető ez komolyan mint Viktor vezír hallgatói szerződései. Szóval ha X lehúzz torrentöl mondjuk egy Office 2016-ot és ott csinál egy olyan Word dokumentumot amit teleír szép szavakkal amit aztán mailben csatolva elküld adott személynek akkor ti mit is csináltok majd ?

Skypeon meg van webcam és azt elég sokan inkább úgy használják. Szép jó reggelt.
2.
2.
PrimYaz00
Én azzal, hogy nem veszek szar konzolt :D
1.
1.
ollie92
Akkor most sok anyuka marad dugás nélkül :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...