Nehezen fogy a PlayStation Classic

  • Írta: sirdani
  • 2018. december 23.
  • Biznisz
Az eladási adatokat tekintve nem sikerült hoznia az előzetes elvárásokat a PlayStation Classicnak, a sikere jócskán elmarad a konkurenciától, így a legtöbb kiskereskedő 30 százalék feletti árcsökkentéssel próbál túladni a készletein.

A DualShockers oldalán megjelent cikk szerint komoly gondban van a Sony a PlayStation Classic értékesítésével kapcsolatban. Az Amazon adatai alapján ugyanis kevesebb mint három héttel a megjelenése után a 100 dolláros ajánlott fogyasztói árhoz képest mostanra már 30 százalékkal olcsóbban, 69,95 dolláros áron szerezhető be a retrokonzol.

Ha a regionális adatokat nézzük, akkor még inkább kétségbeejtő a helyzet; Japánban mindössze 130 ezer egységet adtak el, mely egyébként kevesebb, mint a harmada az azonos időintervallum alatt értékesített riválisnak, a SNES Classicnak.

A hazai online kereskedelemben is hasonló trendeket figyelhetünk meg, hiszen az eredeti, 40 ezer forintos összeghez képest mostanra majdnem 10 ezer forintot esett a termék ára. A jelenséghez feltehetően hozzá tartozik, hogy a konzolt meglehetősen sok kritika érte, hiszen egy nyílt forráskódú PCSX emulátor működteti a gépezetet, valamint a 20 címben kimerülő játékfelhozatalához mérten igencsak túlárazottnak érződött az egész koncepció.

A PlayStation Classic egyébként december 3. óta kapható, a hivatalos kicsomagolóvideót ezen a linken érhetitek el, az általunk írt bemutatót pedig itt találjátok.

Ezek is érdekelhetnek

162.
Sandic1994
15 ezer forintra le van akciózva az egyik magyar üzletben. Ha valakit érdekel, az egyik legnépszerűbb árösszehasonlító oldal a barátja. Valaki talán írta valamelyik cikknél, hogy tizenpárezer forintért talán beruházna rá.
140.
Max3000
#139: Sorry,olvastam is tegnap ezt a részét,de ma kapkodva figyelmen kívül is hagytam.Akkor tárgytalan is amit írtam,van ráció a mondataidban.
139.
delphijos
#130: Bocs, de pont ott írtam is, hogy most se ez van eladás fronton. Pont a single játékok gyakorlatilag ellepik a használtpiacot, és akár 8-10-15 emberen is "végigmegy" 1 eladott példány. Amikor az RDR2 megjelent, 21 volt a legtöbb boltban, de 3 nap múlva már láttam 16-ért használt példányt. A 360-as RDR1-et 2e forintért vettem, szerinted hányadik lehettem aki ugyanezzel a példánnyal játszik ? Még itt is olvastam olyat többször hogy az xy single játékot lemezesen veszi meg, mert kitolja, és megy a használtpiacra. Egy streaming esetében legalább az összes játékos mind fizet aki játszik az adott game-el.
136.
Max3000
#135: Én meg olyan kommentet,amiben a smile-val akar erkölcsi kakasülőre ülni a buta ember,tőled....
135.
Ooorky
Ilyen lánckommentelős "sajátmagaaládisszongást" utoljára laposföldesektől láttam facebook-on :D
130.
Max3000
#91: "Ha előfizetéssel játszod őket, még mindig jobban jár vele a fejlesztő.... Nem emiatt fognak eltűnni. Amíg igény lesz rájuk, lesznek. "


Én arra gondoltam itt,(ha hülyeségnek hangzik ha nem) hogy jóval jövedelmezőbb 60 dolcsiért eladni egy játékot,mint fizetni egy szolgáltatásért mondjuk ennyit és havonta kitolni 10 single játékot...........A kiadók részéről már nem csak a játékfejlesztést finanszírozni,hanem még a szerverparkot is és Pistike 18 ezerért mondjuk 10 játékot is végigvisz.Ma még elmegy,mert hozza a profitot a játékeladás,de csak ebből lóvét szerezni nem lenne éppen jövedelmezőbb.
129.
Max3000
#120: Végig olvastam a kommenteket és szerintem mindkét fél logikusan vezette a dolgokat,Az "ellenpéldák" a te "szalmai" szemeddel sem voltak nagyobbak,sőt ha a mai tényeket nézzük még a 720p-es játék stream is egy nagy okádék(elnézést) amit a sony képvisel és ez azért gáz a 4k küszöbén.Ugyanakkor tényleg nevetnem kell,hogy videostream-el példálóztok,de legalább aranyos.Majd a jövő eldönti ahogy írod,de olyat kijelenteni részedről,hogy ez a jövő és errefelé haladunk,még egyáltalán nem látszik.
128.
Nyarlako
#127: Milyen morcos valaki, mint akinek beleszartak a müzlijébe.
Majd 10 év múlva visszatérünk a témára.
127.
Ooorky
#126: Kiadók nem egy emberből akarnak megélni, felőlük te, mint egyén tetris-ezhetsz a NES-eden életed végéig...
124.
Ooorky
#120: Ha jól emlékszem magát a DirectX-et azért kezdte el fejleszteni az MS mert a Windows 95-ös Compaq géppel jól pofára estek, hogy megváltozott rajta 1 hardver az utolsó pillanatban így a hozzá csomagolt játékok nem indultak el rajta :D

Steam indulásakor is mindenki röhögött, hogy mekkora baromság online árulni a játékokat, letölteni csak warezolók szoktak...

Játék streaming-et kb. 8 éve próbáltam Onlive indulásakor, már akkor röccsenés mentesen futott 30mbit-es UPC nettel, ráadásul olyan játékokat toltam 720p@30fps-sel (1080p csak 50mbit fölött volt elérhető) amik el se indultak az akkori gépemen, kb. 300 játék volt elérhető, mindegyikkel fél órát lehetett játszani ingyen. Azóta 8 évet fejlődött a technika, csak a fenti cég pofára esése miatt senki se mer nagyban befektetni ebbe.
123.
Nyarlako
#120: A tiéddel nem megegyezö vélemény nem támadás.
Valaki sértegetett vagy lehülyézett esetleg?
120.
thrill
#110: Ebben igazad van, hogy az idő majd eldönti. Az viszont tény, hogy vannak trendek. Nem mindegy hogy ki mondja, hogy ez lesz a jövő. Mert ugye lehet marketing bullshit is. Pl. ahogy a Kinectnél is volt. Nem akarok kérkedni, de dolgoztam Kinect játékon és nyilvánvaló volt hogy milyen zsákutcái vannak. Sőt már ezeket előtte is lehetett látni. Azoknak is, akik nem fejlesztők, csak figyeltek egyébre is, mint a parasztvakítás. Megpróbálták letolni az emberek torkán, nem jött össze.

A mostani példa teljesen más, hiszen nem egy új fajta élményt próbálnak bevezetni, hanem egy technikai fejlesztést próbálnak átvinni. Ami nem kérdés, hogy sikerülni fog, a kérdés csak az, hogy mikorra.

Az is igaz, hogy mindenki véleményének lehet alapja, mindenkinek lehet igaza. Viszont ebben a mostani vitában azt látom, hogy vagyunk kb. hárman, akik valószínűleg szakmában dolgoznak, sorozatosan hozzuk a példákat, cáfolatokat, addig a másik oldalról csak a vagdalkozás és a teóriák mennek, amikor meg rendre ellenpéldákat hozunk, akkor csak hallgatás van. Olvassatok utána a dolgoknak (megfelelő helyen) és ha tudtok hozni anyagot, ami alá is támasztja amit mondtok, akkor szívesen fogadom.

A mostani példához (streaming elterjedése) leginkább egy olyan dolog jut eszembe, ami még a kilencvenes évek derekán történt. Londonban jártam az ECTS-en az aktuális évben és a Microsoft akkor promózta a Direct-X-et. Hatalmas, több méteres kivetítőn ment az aktuális hülye Monster Truck játékuk 3(!) FPS-sel (nem vicc, nem túlzás). Mindenki a térdét csapkodva röhögött, én is.

Húsz év elteltével levonhatjuk a mérleget, hogy csak összehoztak 3 generációnyi xboxot, ebből a második kifejezetten sikeres is volt. A PC gaming meg ma már egyet jelent a Windows-szal. Szóval lehet hozni olyan példát is, ami átment. És ugye leginkább csak pénz kérdése volt, mert az MS szeret sokat hibázni, de legalább egy rakás pénzzel addig tolja a dolgait, amíg valahogy mégis megvalósulnak. Hullik a fejükre az áldás, rengetegen utálják, de ott vannak és sikeres termékek állnak mögöttük.

Részemről befejeztem, nem kívánok több időt erre szentelni. Megpróbáltam kicsit fényt gyújtani a fejekben, de mivel inkább csak támadás ér, nem kívánok Don Qijote harcot vívni. Maradjon a sötétség, holnap majd úgyis felkel a nap és világosság lesz mindenhol. Legfeljebb akinek sok a fény, majd visszabújik a balangjába. Szevasztok!
110.
Nyarlako
#109: Legalább annyi alapja van az én véleményemnek a témában mint a tiédnek.
Majd az idő eldönti melyikünknek lesz igaza. A 3D tv meg a VR és a Move-Kinect is a nagy jövő voltak ami majd felváltják majd a bevált megoldásokat. Most hol vannak?
109.
thrill
#104: Komolyan nem értelek benneteket. Olyan dolgokon aggódtok, amin felesleges, legyen a gyártó gondja, majd ő eldönti megéri-e majd neki, vagy nem. Plusz mintha előnye semminek nem lenne, bármilyen téma került elő, csak a negatív hozadékát hozzátok.

Az hogy sok fajta ilyen szolgáltatás lesz, nem igazi probléma. A piac el fogja dönteni melyik az életképes és az marad majd életben. Mint ahogy ez már sokszor lejátszódott. Konzolgyártóból is sok volt, videoformátumból is volt választék, adathordozóknál is lejátszódott ez. A gyengék mindig elhullottak és fennmaradt az, amelyik a legjobban ki tudta használni az adott helyzetet.

Az meg hogy mennyire lesz valami monetizálva megvágva, megint csak rémkép. Egy bizonyos szintig lehet csinálni, de egy idő után visszaüt és ezt a gyártók is tudják. Volt is rá példa nem olyan rég, hogy emiatt bukott meg valami. Az emberek sem teljesen hülyék. Ha valami nem tetszik nekik, nem fogják megvenni.

A problémák meg (ezeket már ki sem elemzem egyesével) azért vannak, hogy megoldódjanak. Egyrészt a technikai fejlődés, másrészt a tapasztalatok révén. Hihetetlen, hogy mindennek csak a negatív oldalát bírjátok látni. Ti vagytok a viccből a nyuszika, aki elmegy kölcsönkérni a medve fűnyíróját, aztán addig stuffolja magát útközben, hogy úgysem adja neki oda, hogy mire odaér már csak annyit bír kinyögni, hogy : "Tudod mit? Baszd meg!"

Egyébként pont ez az a dolog, ami miatt utálom a mai internetet, hogy az emberek féligazságokra, tévhitekre alapoznak komplett elméleteket, a valódi tények ismerete nélkül. Ezzel talán még nincs is gond, mindenki tévedhet, illetve az sem gond, ha bizonytalan egy adott témát illetően és kérdez. Viszont amikor magabiztosan tolja a bullshitet és mindenkit leugat, köztük olyanokat, aki esetleg ebben a témában jártasabbak, nna az gáz.

S ebben a dologban a sajtó is vastagon felelős. Egyrészt a hasonló okokból felületesen lehozott hírekkel, másrészt a szándékos ferdítésekkel. A honi gaming sajtóban megjelenő hírek több mint fele pl. fals, torz, félrevezető írás. Egyik része tudatlanságból, másik része szenzációhajhászásból. Pl. eredetileg is pont ezért szóltam hozzá. Aztán már tök más témánál tartunk és mindig feljön valami téves elmélet. Itt tartunk, hogy olyan szinten vannak félretájéjkozódva tömegek, hogy az már veszélyes, ráadásul ők(ti) úgy is érzik, hogy értenek az adott témához. Pedig nem.

A másik dolog ami nem tetszik, hogy bárki, bárhol véleményt nyilváníthat (ami ugye alapvetően jó dolog). Viszont ezt kihasználva az önkéntes polihisztorok térítik a hülyeségüket. Mert ugye elsősorban az számít, hogy ki mennyire hangos. Az hogy mennyire igaz, már másodlagos, ráadásul az emberek hajlamosak is jobban elfogadni azokat a híreket, amik nekik szimpatikusabbak (gecik a multik, stb.), még ha hazugságok is és pont azért születnek, hogy valakit lejárassanak. Ébresztő emberek! Járjatok már kicsit nyitott szemmel a világban. Többet kell olvasni, gondolkodni, legyen saját vélemény (vagy ha nincs, akkor legalább tudni kell csendben maradni), és több oldalról kell tájékozódni is.
107.
delphijos
#104: "Mivel akkora fragmentáció lesz hogy mindenki a sajátját nyomja a saját exkluzívjaival ha itt is-ott is van ami érdekel csillagászati összegekbe kerül majd a sok elöfizetés."

Ez is szépen idővel letisztul majd. Ahogy most mindenki saját filmes streaming platformot indít. Ott sem fognak az emberek nem fognak 20 rendszerre előfizetni. Jelenleg ott is az van, hogy mindenki próbálkozik.

"nem azon hogy akarjanak még jobban megfejni mindenkit"

Szerintem, ha van Game Pass-od, vagy EA előfizetésed, láthatod hogy ez játékos oldalon se elvetendő, én semmiképp nem érzem "fejésnek", egyenként megvenni a játékokat ( ami esetleg nem is jó ) sokkal inkább az.
106.
Nyarlako
#104: Hozzáteszem hogy most kezd kidurranni a streaming lufi a sorozatoknál, megszaporodtak mint a gomba, már nincs meg minden egy helyen, és ahelyett hogy mindenre elöfizetnének az emberek megint növekszik vissza a szepen lecsökkent warez a nagy jueszében is.
105.
delphijos
#99: Hát persze, nevess csak. Én meg az ilyen megjegyzéseken nevetek:

"Ahogyan a játékfejlesztők sem járnának jobban ha bérelnéd a játékaikat. Ezt a nonszensz baromságot nem tudom honnan szedtétek. Töredék áron kéne adniuk. A legtöbb játék max 1 havi bérlést érne el."

Komolyan, mintha egy alternatív univerzumból írnál.

Mellesleg nem arról van szó ( egyikünk se ezt mondta ) hogy ha jön a streaming, akkor 1 héten belül minden más megoldás megszűnik és rögtön csak ez lesz. A film streaming meg a TREND MIATT lett megemlítve. 10-15 éve igenis nem volt alternatíva igy filmeket nézni. Ott se az van hogy rögtön minden más lehetőség megszűnt. A játék streaming is ugyanezt az utat fogja bejárni. Azt kell látni, hogy a tartalom gyártók igenis abba az irányba mennek, hogy ne egyszeri bevételt lássanak, hanem az előfizetéses modell felé indultak el.

Amúgy meg a hw gyártóknak hatalmas üzlet a nagy cégeknek szállítani. Jóval nagyobb árrés van a "prémium" termékekben. És ott a "kiszámítható" fizetőképes kereslet. Ha megnézed, pl. pont az Nvidia is ráfeküdt a datacenter megoldásokra. A különböző cloud storage szolgáltatásoknak is megvan az a hozadéka, hogy egyre kevésbé fontos a nagy tárhely, inkább egy kisebb gyors SSD. Még egyszer mondom, senki se azt mondja hogy egyik napról a másikra kompletten minden átáll streamingre. Az IRÁNYRÓL van szó.
104.
Nyarlako
#100: Nekik lehet hogy jó, nekünk nem. Mivel akkora fragmentáció lesz hogy mindenki a sajátját nyomja a saját exkluzívjaival ha itt is-ott is van ami érdekel csillagászati összegekbe kerül majd a sok elöfizetés. Plusz lehet hogy benne lesznek a játékok ilyen pass rendszerben, de egyre jobban és jobban meg lesznek vágva és monetizálva. Teljes mértekben függsz attól milyen napja van a ISP-nek, vagy éppen a szerverparknak, mikor bénítják meg hackerek mint nem is olyan régen a PSN-t hetekre, vagy csak egy-egy új megjelenéskor a szokásos összeomlás, magas forgalomnál szépen leskáláz majd a szerver, az input lagot meg sem említem. Aztan ott a moddolás témája, a független játékfejlesztések, stb.

A nagy kiadók meg mondjuk most inkább amiatt aggódjanak hogy szerezzék vissza az elveszített bizalmat, nem azon hogy akarjanak még jobban megfejni mindenkit.
A Battlefield V és Fallout 76 fiaskó eléggé lenullázta a renomét.
101.
Thor Vath
https://youtu.be/0BQ4bXNdEQI
100.
thrill
#99: Nevethetsz ha akarsz, de attol meg ezek tenyek, hogy a nagyobb kiadok mind elkezdtek dolgozni a sajat megoldasukon. Biztos lehetsz benne, hogy nem az olcso, szar minosegu megoldas a celjuk es nem azert aldoznak erre dollarmilliardokat hogy az aprot felszedjek a foldrol.

Az hogy nem birod elkepzelni hogy mukodik majd, nem azt jelenti hogy nem lehet megcsinalni. Ilyen alapon sose lett volna urutazas pl. Vagy extrem peldaval elve azt is elore lattad, hogy par kozel keleti srac muanyag kesekkel elterit majd egy utasszallitot? Az elet tele van meglepetesekkel.

A jatekok berlese sem feltetlen ugy fog megvalosulnin ahogy most kepzeled. Szolgaltatasra fognak elofizetni az emberek nem egyenkent jatekra. Gamepass megvan? Mukodo rendszer.

Miert mit tudnak csinalni a hw gyartok? Ok azt csinaljak amire megrendeles erkezik. Ha a Sony nem rendel be cuccot a ps83-hoz, akkor tuszul ejtenek majd egy kisebb kozep-kelet azsiai orszagot, vagy arzent kevernek majd newyork ivoviz rendszerebe?

Mit csinaltak a videokartya gyartok amikor megjelentek a cryptovalutak es mit amikor megbuktak? Probaltak alkalmazkodni az igenyekhez tobb illetve kevesebb gyartassal. Ezt tudjak tenni. Ennek a dolognak nyilvan lesznek kovetkezmenyei, teljesen at fog alakulni az ipar.

Mondjuk a legvaloszinubb, hogy ok is megprobalnak majd beszallni a bizniszbe. De egyreszt mar volt ilyen kiserlet es nem sult el olyan jol (khmm, nvidia shield). Valamint a legjobb kartyak azoknak a kezeben van, akik jelenleg is a jatekok kiadasaert terjeszteseert felelnek. Igy kvazi ok iranyitanak. Legalabbis most meg. Aztan ki tudja hogy lesz, valtozhatnak a dolgok. Azt is nyilvan mindenki elore latta hogy a valve felhagy a half-life-ok fejlesztesevel, es gyakorlatilag atveszi a totalis iranyitast a pc-s jatekpiac felett.

Ami a legfontosabb azonban, hogy mindezeket nem az ujjunkbol szopjuk, hanem ezek korulottunk es korulotted is tortennek. Mar most. Foldbe dughatod a fejed, meg vihoghatsz idetlenul, de szerintem celravezetobb tajekozodni, olvasni hogy merre tart az egesz ipar.
99.
Ultimate
#96: Őő.. Nem. Bw gyártók meg a szerverparknak árusítás...ébredj fel. :)
Cd ~s dvd gyártók pedig messze nem állja meg a helyét mert ezek nagyban gyártottak mást is. És nem nem röhögtem volna. Ellenben azon hogy filmes streammel hasonlítjátok össze a game streamet, azon röhögök még mindig. :)
Ahogyan a játékfejlesztők sem járnának jobban ha bérelnéd a játékaikat. Ezt a nonszensz baromságot nem tudom honnan szedtétek. Töredék áron kéne adniuk. A legtöbb játék max 1 havi bérlést érne el. Egyébiránt ha úgy vesszük, jelenleg is béreljük a játékokat, kivétel a fizikai megoldásokat.
De ahogy érzitek én jókat derülök, bár azzal egyet értek lesz game streaming megoldás, amin szarabb minőségben olcsón játszhatsz. De ez sosem fogja hozni az otthoni hardveren futtatott színvonalat, és erről ahw gyártók is gondoskodni fognak... Majd pont akkor tennének le a hw gyártók a bizniszükről amikor virágzik a gamer hardverek kora? :) Meséljetek még. :)
98.
Stranger
#96: Amúgy ezek a 10-20 éve még röhögtél volna szövegek.... Én nem röhögtem semmit, aki követte a hardvereket, szoftvereket az tudta, hogy lesz fejlődés. Egyszer eljön a stream ideje is, sőt a PC is eltűnik, marad a mobil méret... De ezek akkor fognak eljönni ha már abszolút nem tud többet mutatni a nagyobb testvér.
Közeljövőben nem látom miért hozna akkora megváltást, de senki sem tud biztosat mondani. Nem véletlenül jön majd a Microsoft 2 fajta konzollal, ők is csak tippelgetnek... az emberek elég maradik ilyen dolgoknál, sztem vesznek majd egy hagyományost azt kész.
97.
Stranger
#95: Lehet hogy drága de legalább elérhető. Jelenleg semmit sem tudnál ilyen minőségben streamelni és mire beéri, jön az újabb ugrás, a korábbi minőség pedig mindenki számára elérhető, teljesen jó áron.
A stream akkor lenne nagy dobás, ha úgy jönne mint vmi megváltás... de igazság szerint mindenki vígan kifizet most egy jó minőséget. Akinek meg annyira nem megy, pont nem fog előfizetni 50 szolgáltatásra hogy minden játékot megkaphasson.

#93
Sztem lejátszani egy netflix videót megint más.
4G-5G-ről én egy szót sem szóltam. Egyébként sem értem miért olyan fontos. Vezetéken már gigabitek mennek, kisebb a késleltetés is, aztán senki sem használja ki.

Pro és X jelenleg jó minőséget nyújt, 3 év és itt a next-gen, natív 4k-val, 60FPS-el, HDR-el és ki tudja még mivel. Majd meglátjuk milyen bitsűrűség kell egy next-gen grafikához ahol minden textúra tűéles 16k+ felbontású és minden objektum kismillió poligonból áll, erre pedig még rámegy egy jó kis színezés, tonemapping. Aztán szétfingja magát a streamed mint a UPC adás lottó show közben, mert már nem bírja az 500kbps az ezernyi led lámpát a háttérben. :D
96.
delphijos
#94: "Gondolod egy ilyen fentartani olcsóbb és biztosabb lesz mint kiaadni egy konzolt? Szerinted a hardver gyártók hagyni fogják hogy bedögöljön az üzletáguk csak mert a streaming egyesek szerint a jövő,és megy az nvidia például a levesbe?"

Igen. Sokkal egyszerűbb, és olcsóbb mert minden közpotosítva van. Nem kell szervíz hálózat, nagyker, kisker, szállítás, raktározás, és a több kismillió dolog ami vele jár. És a hw gyártók majd szerverekbe, renderfarmokba adják el a terméküket. Amúgy CD és DVD gyártók se mentek tüntetni hogy gyakorlatilag már nincs PC amibe ilyet tennének. Mint ahogy a régen "nagy" hangkártya gyártók sincsenek már sehol. Ez a kutyát nem fogja érdekelni. A kulcsszó meg az írásodban a "jelen pillanatban". Nem azt mondjuk hogy jövő héten már mindenki streamingelve játszik. Simán lehet hogy 5 év. A filmek streamelésével való összehasonlításon is kár "röhögni", 10 éve ugyanúgy "röhögtél" volna, ha azt mondja valaki hogy majd 4K-s filmeket fogsz streamingelve nézni. Konzol oldalon ez még csak a 2. olyan generáció ami aktívan a hálózati használatra épít. 12-13 év. És mégis fényévekre vagyunk az akkori lehetőségektől.
95.
delphijos
#92: Én se nagyon értem miről beszélsz. A nagy felbontás, HDR, magas framerate sokkal többe "kerül" ha "otthon" akarod elérni. A mai gond , inkább még a válaszidő. Nem a képminőség. Elöbb futja az emberekenek olyan sebességű hálózatra ahol nem gond a 4K , mint hogy olyan hw-t vegyenek otthonra amin ez simán megy. Nem hiszem hogy túl sok ember engedheti meg magának a 4K-t úgy hogy mellette 144fps legyen ( ha már a példádnál akarok maradni ). De streaming-nél ez a "másik oldalon" levő hw dolga....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...