Metro - ha bojkott lesz, nem lesz PC-s folytatás

  • Írta: Shifty
  • 2019. február 3.
  • Hír
Link másolása
A Metro-könyvek írója, Dimitry Glukhovsky után a Metro Exodus egyik fejlesztője is kifejtette véleményét a játék PC-s változatának Epic Store-ba költözése kapcsán kialakult vitát illetően. Persze nyilván nem ő, hanem majd a kiadó dönt a jövőről.

Csak nem akarnak nyugodni a kedélyek a Metro Exodus PC-s változatának Epic Store-ba költözése kapcsán. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a játékot kiadó Deep Silver a premier előtt egy hónappal jelentette be, hogy az eddig Steamen is előrendelhető folytatás egy ideig kizárólag az Epic Games nemrég indult saját online boltján keresztül lesz majd beszerezhető.

A Deep Silver anyacége, a THQ Nordic, majd nem sokkal később a Metro-regények írója, Dimitry Glukhovsky is kifejezte nemtetszését az ügy kapcsán, miközben a rajongók a korábbi két epizód tömeges negatív értékeléseivel bombázzák a szériát. A kialakult helyzetet követően aztán az Exodus egyik fejlesztője is felszólalt az ügyben.

A Gameru fórumán folytatott orosz nyelvű beszélgetésben a "scynet" becenevű fórumozó többek között elismerte, hogy a kiadó időleges exkluzivitásra vonatkozó döntése egy hirtelen meghozott határozat volt, és megérti, hogy ez felzaklatta a rajongókat, miközben némi kényelmetlenséget is okoz számukra. A fejlesztő kitért arra is, hogy azok, akik amúgy most azzal fenyegetőznek, hogy a döntés miatt inkább illegális úton szerzik be a játékot, azok ugyanígy tennének akkor is, ha a Steamen keresztül is elérhető lenne majd a játék.

A továbbiakban aztán talán kicsit el is ragadtatta magát a játék fejlesztője, ugyanis a bejegyzésében van egy rész, ahol már arról ír, hogyha bojkottálni fogják a PC-s kiadást a játékosok, akkor ha lesz a Metrónak következő epizódja, az biztosan nem jelenik meg PC-re.

Ez nyilván nem a fejlesztő egyéni döntése, így szerintünk inkább csak a vita hevében elejtett mondatról van szó. Mindenesetre érdekes látni, milyen indulatokat kavart a Deep Silver döntése, ami egyébként saját szemszögéből nézve racionálisnak tűnik, hiszen az Epic jóval kevesebb részesedést csíp le az értékesített játékok után befolyó összegből.

A Metro Exodus február 15-én érkezik. A PC-s verzió digitális változatát kizárólag az Epic Store-ban keressétek, s a dobozos változat letöltőkódja is ide szól majd. A játék természetesen megjelenik Xbox One-ra és PlayStation 4-re is.

175.
175.
zozo76hun
#172: De tenyleg! A jatek a lenyeg, nem a launcher.
172.
172.
Back2U
Gratulálok a 170 kommenthez. Úgy látszik az oldalon a Sorost lecserélhetjük Epic launcherre.
161.
161.
Batman
De azért ez is milyen már?! A PC-sek amúgy sem vesznek játékot, ha meg mégis akkor lusták lennének egy launchert telepíteni? De még ha steamre is jönne a játék alapból, akkor se vennék olyan sokan ezt, hogy megtérüljön.
160.
160.
delphijos
#158: “Ha csak szimpla versenyről lenne szó ahova beszáll egy új versenyző kb senkit se zavarna.“

Lófütty. Csak keresnének más indokot. A jatekos társadalom általában 2 dolog miatt imád panaszkodni: ( játékoknál is )

1. Ha változik valami ( nekem jó volt ahogy volt )
2. Ha nem változik ( ugyanazt akarják megint rámsózni / szar volt eddig is, miért nem veszik észre )

Ahogy alább mondtam, ha az MS bevezette volna hogy Win 10-en már csak MS store, és még ha durván ki is kupálták volna, akkor is közfelháborodást lett volna. Pedig lett volna “egy store”.
159.
159.
#158: Ennek nem néztem utána, az itt leközölt hír szerint a Steam-es előrendelők változatlanul ott kapják meg a játékot megjelenéskor. Ha ez igaz, az árnyalja kicsit a dolgot, és nem a jó irányba.
158.
158.
Ooorky
#156: Epic (jobban mondva Tencent) szimplán lefizette az A4games vezetőit.
A játékosok szemenköpése ott kezdődött, hogy aki első nap előrendelte Steam-en az se kapja meg ott, hanem kapni fognak levélben egy letöltőkódot az epic launcherhez, választási lehetőséget se adtak, hogy megvárja a Steam-es verziót.
Ha csak szimpla versenyről lenne szó ahova beszáll egy új versenyző kb senkit se zavarna. Steamen lenne 60€ másikon 55€ én akkor is az előbbin venném meg, hogy együtt legyen a trilógia, de egy új franchise-nál már az olcsóbb árusnál.
A fallout76 és bethesda launcher pofára esése után (nincs refund büdös paraszt) szimplán rosszkor és módon jött ki az epic store,ráadásul azt hitték hülyére vehetik a felhasználókat, mint k9nzol9n.
156.
156.
#152: Én nem kérdőjelezem meg az okait a dolognak, csak próbáltam egy hasonlattal érzékeltetni, hogy a könyvtárunk feldarabolása konzolon hogyan nézhetne ki, mert szemmel láthatóan itt sokan keverik magát a platformot a launcherekkel. Szerintem fölösleges is harcolni ellene, és a verseny nekünk mindig jó, csak ez (még) nem verseny, mert nem előnyökkel csábítják az embert, hanem kötelezik exkluzivitással - és ez szinte az összes launcherre igaz a mai napig -, így a jelenlegi helyzet nekem sem tetszik. De erről beszéltem is már veled, engem az hoz ki a sodromból, amikor nem képesek megérteni, hogy többről van itt szó annál, hogy 5 percet el kell tölteni egy telepítéssel.

Egyébként szemben az Uplay/Origin félékkel, amelyek túlnyomórészt a saját termékeit árulják, az Epic és a GOG, sőt még a Discord kínálata is átfogó (tudom, ezekből kettőnek is még szüksége van egy kis időre ehhez, de egyértelműen ez a cél), ezért ha valakinek, akkor én nekik szurkolok. De amit most csinál az Epic, az nagyon kevés, és hiába kedveznek a fejlesztőknek, ha pillanatnyilag nekünk játékosként ebből semmi előnyünk nem származik. Engem most itt nem hoz lázba az, hogy 4-5 év múlva majd milyen jó versenytárs lesz a piacon.
154.
154.
zozo76hun
#152: Hozza kell szokni hogy a jovoben csokken (az eddig majdnem egyesuralkodo) steam jelentosege, es erosodnek az egyebb store-ok. Ettol olyan sokszinu a PC. Egyre tobb kliens kell majd a gepre, vagy - ha nem tetszik -, egyre tobb jatekrol kell lemondani. Ez ilyen egyszeru.
152.
152.
delphijos
#121: Nem zárt ököszisztéma, olcsóbb játékok, szebb grafika, ingyenes multi, másra is jó nem csak játékra, rugalmasabb multi ( teszem azt privát szerver ) kb. ilyeneket szoktak mondani a konzol ellenében. Nem értem miért olyan meglepő ha a nagyobb mozgásteret "mások" ( kiadók / fejlesztők / stb.. ) is igyekeznek kihasználni ha az jó az üzleti érdekeiknek. Az is lehetett volna, hogy a Win10-en csak az MS boltjából lehetne vásárolni ( amivel amúgy az MS is rendszeresen próbálkozik az ilyen-olyan verziókkal ). Igy is lett volna a kívánt "egy store" , de gondolom az se aratott volna osztatlan sikert.
151.
151.
tundrish
Egész pontosan erről van szó:
https://www.youtube.com/watch?v=lcWVWbfLqno
150.
150.
zozo76hun
#147: kesz krimi ez s sok hiszti
149.
149.
user101
Okés akkor én is behisztizek, ezzel a szarral most már törtben sem vagyok hajlandó játszani és örökre leszarom a deep silver minden létező és jövőbeni alkotását. SZÍVESEN!

ui.: Majd a többi kiadó köszönje meg nekik, hogy inkább ott költöm el a pénzem... Csók anyátoknak! :D
148.
148.
Jhonyy
Hello.
Szoval a játék nagyon jól néz ki,remélem hosszú story lesz benne és úgy lesz.
Ami a vásárlást illeti, szépen elmegyek a boltban és megveszem és csakis jobban jarok.
Minket játékosokat nem.kell érdekeljen hogy mint hol adják el digitálisan a game-t....mi csak örüljünk a játéknak.
Én mindig dobozos játékokat veszek...azt tudom hogy megvan.
Nem éri meg itt hisztizni vagy veszekedni...mert az átlag ember nem változtat a marketingen.
Persze ez csak az én véleményem....De ez így van valóságban is
147.
147.
Brenor
Nem értem miért kell ennyire felháborodni ezen. Mennyi időbe telik letölteni az epic klienst és beregelni rá? Elárulom nem sok. Egy apró kis gond miatt áll a bál. Ennél sokkal súlyosabb gondok vannak a világban, amiért érthető lenne a tömeges felháborodás. Epic exkluzivitás miatt hisztizni nevetséges.
145.
145.
crytek
#144: Senki nem mondta hogy jó. Xboxon nincs vele baj mert ott nincs más és a 200ftos/ingyenes game pass a 170+ játékával verhetetlen. Pcn továbbra is egy nulla.
És ami szar azt savazni fikázni kell hogy legyen változás..
144.
144.
logic5
#142: Nem beletörődök, csak nem szúrok ki magamnak valamit, amit egyfolytában fikázok :D Amit az MS Store-al műveltél, kegyetlen volt :D Évekig szakadtam rajtad. Most már az jó, most az epic egy szar :D Idióta
143.
143.
Chrysh
100+ komment háát ez a hír se érdekel már...
142.
142.
crytek
#141: Az hogy te minden szarba beletörődsz arról sajnos én nem tehetek..
141.
141.
logic5
#128: Látom, most átálltál a ms store fikázásról, az epic-re.. Neked teljesen mindegy, csak fika legyen. Ásd már el magad légyszi. De tényleg...
133.
133.
GegeWarrior
#128: Ja az más :D Akkor az tényleg fasza :D
128.
128.
crytek
#125: Nem álmodtam. Olyan fantasztkusan fos ez az epic store hogy alap telepitéssel olyan régióba tette fel ahol 30$ a gold és 20$ az alap kiadás..
Segítek:

Aki olyan perverz hogy ebben a hígfosban akar vásárolni állítsa a régiót "Lao People's Democratic Republic" -ra és ~ 8600Ft-ért lesz Metro Exodus GOLD-ja...
125.
125.
GegeWarrior
#123: Ezt mikor álmodtad? :) 60euró, de neked biztos olcsóbban adják :D
123.
123.
crytek
#120: Epic storebe meg ~8600ft a GOLD digitálisan...szóval szar drágám vetted igen jól mondtad
122.
122.
supair
Le is jött X-re ebben a pillanatban...…..4k HDR minden faszom és egyből jött is mellé a Metro 2033 Redux,mindez 13.990-ért. Két hét és iderül mit műveltek az oroszok-)

121.
121.
Nem újabb konzol(oka)t kell venni a másik mellé, hanem azt az egyetlen zárt rendszert amiről beszélünk kell felszabdalni 5 felé.

A konzolos értetlenkedők próbálják már meg azt elképzelni, hogy a konzol bekapcsolásakor az egy kérdéssel fogad minket, hogy a rendszer melyik dashboardjába kívánunk belépni éppen, mert a PS/XBOX default dashboardja mellett még ott van 5 másik, amit egyenként egy maréknyi játék miatt kellett feltenni, amelyekből a generáció lefutása alatt 3 ha érdekelt, de megkerülni nem lehetett, a PS/MS Store-ból nem voltak elérhetőek, illetve dobozos vásárlás után is ugyanez fogadna. (Igen, hosszúságos percek árán külön regisztrálni kellett mindegyikhez.) Szintén külön-külön, egyesével frissülnek, ami csak akkor történik, ha futnak, tehát vagy olyankor amikor nem akarod, például indítás előtt, vagy a rendszer egyéb működéseit lassítják. Ezen kötelezően használandó dashboardok köszönőviszonyban nincsenek a konzol alapértelmezett menürendszerével, átláthatatlan, hiányos vagy félkész funkciókkal rendelkeznek - mondjuk nem hozható létre party és nincs voice chat, nem létezik a jól megszokott share funkció, vagy egész egyszerűen játék közben nem hozható be a home screen -, az eredeti barátlistád megy a levesbe, mindegyiknél újra jelölheted be azt, akivel játszani szeretnél - természetesen csak akkor, ha erre egyáltalán lehetőséget adnak. (Ráadás: és mivel mint tudjuk konzolon szeretik azt is újra megfizettetni, aminek ingyenesen elérhetőnek kéne lennie, tegyük fel, hogy ezek mindegyike mondjuk havi 800 forintba kerül.)

Na, ezután jön egy játéksorozat következő része, amivel kapcsolatban 3 héttel a megjelenés előtt bejelentik, hogy a fent sorolt dolgokat megelismételheted hatodjára, a konzolt is tovább terhelve, vagy várhatsz egy évet.

Ha ezt sikerült elképzelni, most mondjuk együtt, hogy ez kényelmes és felhasználóbarát.

Ennél jobban, arányosabban nem tudom érzékeltetni. De valóban, maga a játék ugyanolyan szórakoztató lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...