Ion Maiden - pereskedik az Iron Maiden

  • Írta: szlav
  • 2019. május 30.
  • Hír
Link másolása
A legendás heavy metal együttes képviselői összeakasztották a bajszukat a 3D Realmsszel, mégpedig a kiadó retroshootere, az Ion Maiden miatt. Az okot a cím és a logó hasonlósága adta.

Úgy tűnik, hogy lesz egy jelenése a kaliforniai bíróságon a 3D Realms csapatának, ugyanis a jelenleg korai hozzáférésben lévő, továbbra is fejlesztés alatt álló old-school lövölde, az Ion Maiden szúrja a híres angol metál banda, az Iron Maiden (vagy legalábbis a marketingcsapatuk) szemét. A zenei társulat képviselői május 28-án nyújtották be a keresetet arra hivatkozva, hogy az Ion Maiden címe, logója és a marketinganyaga megtévesztő lehet a fogyasztók számára.

Tény, hogy a banda neve és a videojáték címe között nem sok az eltérés, de ne feledjük, hogy maga az "iron maiden" kifejezés sem egy teljesen eredeti agyszülemény, hiszen az egy középkori kínzóeszköz megnevezésére utal. A másik fájó pontot pedig maga a játék logója jelenti, pontosabban annak betűtípusa, amely a felperes szerint nagyban hasonlít az Iron Maiden ikonikus "steelcut" logójához. Ti mit gondoltok róla?

Az indítványozás egyébként több esetet is felsorol, amelyek során a banda rajongói hibásan azt feltételezhették, hogy a Voidpoint és a 3D Realms játéka valamilyen módon kötődik kedvenc együttesükhöz. Az Iron Maiden Holdings ennek nyomán 2 millió dolláros kártérítést követel a 3D Realmstől, illetve azt kérik, hogy a kiadó állítsa le, vagy adja át a játék weboldalát.

20.
20.
user101
Inkább fizessék ki az okozot traumát és halláskárosodást amit a szar zajjal okoztak amivel telefosták az étert... Tessék, én is tudok hülyeséget beszélni... Ugyan menjenek már az annyukba! :(((
19.
19.
momant
#18: Megyek is levédetem a bmeget aztán sírhat mindenki.
18.
18.
momant
#16: Ja mert a jogrendszer olyan nagyon jó. Hát nem, az igazság már rég kiveszett belőle. Éveket kell várnia a kisembernek egyértelmű ügyekre. ( Egyrészt ilyen fságok miatt ) Undorodom én is ezektől kb 100 év múlva nem lehet majd nevet találni semminek mert minden összecseng majd. És tényleg nem hasonlít. Marketing - ez a fogalom is, besöpörek alá minden aljasságot. Ja szétrúgtam a fejed, de csak marketing céllal..
17.
17.
NECROSMOKE
És ezért perel az Iron Maiden? Pfff Nem is hasonlít igazán.
16.
16.
sloth
#15: nagyszerű bíró lennél, jól átlátod a jogrendszert
15.
15.
robertvetro
Azok a betűk kurva messze vannak kinézet ügyileg az Iron Maiden-betűktől! Az egész egy aztakurva. A bíró helyében jól elfenekelném őket mint a gyerekeket! A pofámról leégne a bőr, ha ilyesmivel mennék a bíróságra!
13.
13.
delphijos
#9: Hát, igazán sajnálom ha rendszeresen olvasod a fórumot, akkor talán nem csodálkozol hogy némely komment után nem viccnek gondoltam....
12.
12.
delphijos
#7: Én se mondom egy szóval sem hogy nyernek. Ami példákat mondtál azok is olyanok hogy persze, nem perel mindenki mindenkit, vannak "jó" példák is. De amúgy az Apex Legend-et meg a Fortnite perelte be.....
9.
9.
Gorrister
#6: Annyira abszurd amit írtam, hogy bíztam benne hogy senki sem veszi komolyan.
Csupán egy (nem túl jó) viccnek szántam. De hát ilyen ez az internet, a sok betű közt elveszik a közlő szándéka.
7.
7.
Giggsy
#3: Az Iron Maiden nem a világ (egyik) legjobb metálzenekara. Van egy egyfajta stílusuk, amit sokan szeretnek, de azért igencsak különös módon a nevük SOKKAL ismertebb, mint a zenéjük. Azért ha odamész száz emberhez, garantálom neked, hogy nyolcvan nem tudna neked Iron Maiden számcímet mondani, és lehet ezzel még alá is taksáltam. Miközben bárki tudna neked Stones, Queen, Black Sabath, Metallica, Nirvana, AC/DC, Aerosmith számot mondani (csak hogy néhány klasszikusabb rock-metál bandát említsek). Szóval ja, legendás banda, de jóval nagyobb a nevük, mint a tényleges (ezalatt a zenei munkásságukat értve) ismertségük.

A játék logója amúgy milyen hasonlóságot mutat a bandájéval? Az egyik kék, a másik piros. Az egyikben ahol lehet, a betűk hegyesszögeket tartalmaznak, a másiknál alig van hegyesszög, de leginkább lekerekített minden. A legjellemzőbb betűk, O, N, A, M még csak minimálisan sem hasonló formavilágúak. Nagyobb hasonlóság van az Arial és a Calibri között, mint a játék és a banda betűtípusai között.

Amúgy pedig az Ion Maiden csak egy jópofa szójáték. Ennyi. Aki azt gondolja, hogy ez tényleges bevételnövelést jelentett, az nem százas. Legfeljebb főhajtás lehet a banda előtt, olyan publicitás, aminek örülniük kellene, hisz a mai korosztály meg aztán főképp semmit sem tud az Iron Maidenről. Ehhez képest pereskedni kezdenek, amiből sehogyan sem jöhetnek ki jól. Egyrészt a publicitás egyértelműen a számukra lesz negatív, hisz egy legendás metálbanda multimilliomos tagjai mennek neki egy kis fejlesztőcégnek, ráadásul egy totálisan banális dolog miatt, ami kapcsán még igazuk sincs. Másrészt még bukni is fogják a pert, de ha nyernének sem lenne nekik nagy tétel, ellenben a fejlesztőt lehet, hogy bedöntené.

Amúgy ha már angolszász jogrendszer: az Edge Gamestől elvették az Edge szóra bejegyzett védjegyüket, mert mindenkit bepereltek, aki valamilyen terméket a piacra dobott aminek a nevében benne volt az Edge. Az Iron Maidentől nyilván nem veszik el a nevüket, de kábé ennyi esélyük van nyerni, annyira nevetséges az egész.
Gondolj csak bele, ha minden ilyenből per lenne. Az Apex beperelhetné a Respawnt az Apex Legends miatt. Az Avon és az Avon Tyres ölre mehetnének a név használatáért. De hozhatok zenei példát is. Alestorm és Halestorm. Két metálbanda, egybetűs eltéréssel a nevükben, mégsem ugrott neki egyik se a másiknak. De mondhatnám a tribute bandákat is, amik mindig nagyon hasonló névvel bírnak, mint az eredeti. Mockbusterek? Minden évben sorra jönnek ki filmek, amik szinte ugyanazzal a címmel rendelkeznek, mint egy azévi Blockbuster. Transmorphers, Snakes on a Train, Da Vinci Treasure, Alien vs. Hunter, 100 Million BC, Almighty Thor, Battle of Los Angeles... Pornófeldolgozások? Edward Penishand, Kinky Kong, Raiders of the Lost Arse, Little Red Riding the Wood...

Szóval egyszerűen szégyen, hogy az Iron Maiden ilyesmiért pereskedik. Csak lejáratják vele magukat.
6.
6.
delphijos
#5: Bután elferdíteni a dolgot nem túl okos. Még az MS is kénytelen volt a SkyDrive nevet dobni, mert sokan azt hitték hogy köze van a Sky ( BSyB ) céghez.Az Apple Inc-nek kellett pereskedni a Beatles Apple Corps nevű cégével....Pedig ezeknél még csak nem is arról volt szó hogy a másik sikerét akarták volna meglovagolni.... Egyszerűen az angolszász jogrendszer ilyen komolyan veszi ha valami megtévesztő.
És számtalan hasonló eset van. Ezek még csak a közelében sincsenek ahhoz a marhasághoz amit írtál. Mint amikor valaki egy betű levédéséről hadovál....
5.
5.
Gorrister
Már várom, hogy az Alma együttes mikor pereli be a piaci gyümölcsárustól kezdve a sarki bolton keresztül egész a tesco hipermarketig az összes létező gazdasági szereplőt, aki alma néven bármilyen terméket is forgalmazni mer.
4.
4.
Sandic1994
#3: Az "I" betűk mintha tényleg hasonlítanának...
3.
3.
#2: Kérlek ne égesd magad ilyen hozzászólásokkal.

Az Iron Maiden a világ (egyik) legjobb metálzenekara, a NWOBHM (nézz utána mi az!) prominens szereplője, multi 100 millió dolláros márkaértékkel. A nevük is legenda önmagában, nemhogy az életművük.

Hidd el, hogy ezek az emberek, mármint a tagok nincsenek szaros 2 millió dollárra ráutalva, aprópénz mindegyiknek, és a pert nem is a tagok indították.

Ami tény, amikor először olvastam a játék címét, Iron Maidennek olvastam, és a játék betűtípusa mutat hasonlóságot a Maiden-logóéval. Vélhetően a játék kiadója is arra játszik, hogy a név olvasásával téves konnotációkat (szintén nézz utána) hoz létre a játékosok agyában, és bár nem kopi-pészt, de egy elég hasonló érzeteket kiváltó logóval szintén hasonlókat ér el.

Ami számára több vásárló, többlet bevétel, stb.

Végül, de nem utolsó sorban az angolszász jogrenszer szerint próbáld meg a hírt értékelni, ott mindezt sokkal komolyabban veszik, mint felénk.
2.
2.
Gykrizsi
Nevetséges, megélhetési pereskedők ezek is. Ilyen gyenge indok alapján perelni valakit, a név se ugyan az, a betű típus meg még csak nem is hasonlít igazán.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...