E3 2019: Izgalmas statisztikák az idei expóról

  • Írta: sirdani
  • 2019. június 17.
  • Hír
Link másolása
Vajon képes volt megszorongatni a Marvel’s Avengers a Cyberpunk 2077-et? És melyik platform lett a legnépszerűbb? Mennyit bukott a Sony a távolmaradással? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz most választ az alábbi cikkünkben.

Az ICO Partner bizonyos vállalatok és jelentősebb címek médiamegjelenéseit vizsgálta az E3 kapcsán. A felmérés során nyolc napon keresztül, június 9-től június 16-ig figyelte az összes jelenlévő vállalat megjelenéseit az elektronikus sajtóban, hogy átfogóbb képet adhasson arról, mely témák lettek felkapottabbak, és melyek iránt csak volt csak mérsékelt az érdeklődés. (A cég az EA-t és a Google Stadiát is bevonta a felmérésbe június 6. és június 7. között.)

Ezek alapján az idei E3 legnagyobb nyertese a konzolgyártók közt egyértelműen az Xbox lett. Bár az elmúlt évek statisztikáit elnézve 2014 óta látványos a Microsoft fejlődése, viszont ha a Sony nem hagyja ki a kiállítást, akkor biztosan szorosabb lett volna az eredmény. Így viszont az Xbox kapta a vezető szerepet, eredményeinek 82 százalékát érte el a Nintendo, és 76 százalékát a PlayStation.

Ennek ellenére egyébként a Microsoft eredményei közel sem lettek olyan jók, mint amennyire az elvárható lett volna. Az ő konferenciájuk során mutatták be a Project Scarlett konzolt és élőben megjelent Keanu Reeves is, szóval nagyobb dolgok történtek bőven, viszont a Sony még így is hozta az eredményeik háromnegyedét. A színész kapcsán egyébként érdemes megjegyezni, hogy a CD Projekt RED jövőre érkező játéka, vagyis a Cyberpunk 2077 lett az a cím, amit a legtöbbet említettek a sajtóban, az elemzett mintán belül több mint 6500 cikk foglalkozott a játékkal.

A Cyberpunk 2077-et követi jókora, 5 ezer cikk alatti eredménnyel a Final Fantasy VII Remake, ami után már közel 50 százalékkal elmaradva a Marvel’s Avengers, a Star Wars Jedi: Fallen Order és a Watch Dogs: Legion következik. Egyébként vicces érdekesség, hogy a top 15-ös lista utolsó helyét a The Witcher 3 szerezte meg, éppen csak lemaradva olyan címek mögött, mint a George R.R. Martin közbenjárásával készülő Elden Ring.

Ami a videojátékos kiadókat illeti, a legtöbb említést a Square Enix érte el 9535 cikkel, amit aztán a Ubisoft és az Electronic Arts fej-fej ellett követ 8172 és 8076 cikkes eredménnyel. A Bethesda még úgy-ahogy tartotta a lépést az óriásokkal, ám a többi kiadó jelentősen rosszabb eredményekkel végzett.

Végül pedig érdemes egy pillantást vetni a platformokra is. Hiába maradt távol az E3-tól a Sony, a PlayStation 4 még így is magabiztosan hozta az első helyet közel 18 ezer olyan cikkel, melyben megemlítik a konzol nevét. Ezt követi a körülbelül 15 ezer hivatkozással a Nintendo Switch, és pár száz cikkel lemaradva az Xbox One. A Google Stadia is eléggé szépen rajtolt, maga mögé taszította az előző és a következő generációs gépeket egyaránt, de még a PC-s platformokat is. Utóbbiak kapcsán egyébként noha a Steam nem volt túl aktív, ám még így is könnyűszerrel verte a teljesítményének alig 30 százalékát elérő Epic Games Store-t.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...