Xbox Series X - íme, a teljes specifikáció

 • Írta: fojesz
 • 2020. március 16.
 • Hardver
Újabb részleteket árult el a Microsoft a következő generációs konzoljáról, így jóformán mindent tudunk már a konzolról, csak a pontos megjelenési dátum és az árcédula hiányzik.

A Microsoft egy hivatalos blogposztban részletezte az idén karácsonykor boltokba kerülő Xbox Series X hardveres specifikációit, Austin Evanst és a Digital Foundry csapatát pedig közelebb is engedték a konzolhoz, így kiadós infódömping esett be a masináról így délutánra. A beszámolókról készült videókat a hírben is beágyaztuk, aki viszont mélyebben is elmerülne a témában, feltétlenül olvassa el a Digital Foundry mindenre kiterjedő cikkét!

Essünk át tehát elsőként a számokon, az Xbox Series X specifikációi így festenek:

 • CPU: 8x Zen 2-es mag @ 3,8 GHz (SMT-vel 3,6 GHz-vel)
 • GPU: 12 teraflop teljesítmény, 52 számítási egység @ 1,825 GHz, egyedi RDNA 2 architektúra
 • Lapka alapterülete: 360,45 négyzetmilliméter
 • Csíkszélesség: 7 nanométer (TSMC)
 • Memória: 16 GB GDDR6
 • Memória-sávszélesség: 10 GB @ 560GB/s, 6 GB @ 336GB/s
 • Belső tárhely: 1 TB egyedi NVMe SSD
 • Átviteli sebesség (IOPS): 2,4 GB/s (nyers), 4,8 GB/s (tömörített)
 • Bővíthető tárhely: 1 TB
 • Külső tárhely: USB 3.2-es HDD-k támogatása
 • Optikai meghajtó: 4K UHD Blu-ray-olvasó
 • Célteljesítmény: 4K-s felbontás 60 fps mellett - legfeljebb 120 fps


A specifikáció egyik érdekessége, hogy megerősíti a korábbi pletykákat, miszerint az Xbox Series X belső tárhelye rugalmasan bővíthető lesz, méghozzá azzal a külső 1 TB-os SSD-vel, amit a Microsoft és a Seagate közösen készített a konzolhoz. A kiegészítőt lényegében egy óriási memóriakártyaként kell elképzelni, és a konzol hátuljába kell bedugni. A Microsoft hivatalos blogposztjában már képeket is láthatunk róla, így fest majd:

A Digital Foundry beszámolója szerint egyébként az Xbox Series X teljesítménye rendkívül meggyőző, a konzol akár négy Xbox One S-játékot is tud egymás mellett futtatni párhuzamosan, a ray tracing pedig remekül működik, hála a dedikált hardvernek, amivel lényegében 25 teraflopra nő a konzol GPU-jának elméleti számítási teljesítménye. A Microsoft a Minecraften demózta a konzol sugárkövetési képességeit, a cikkben szereplő videók erre is kitérnek.

A Microsoft a jelentősen lerövidült töltési időket és a korábban beharangozott Quick Resume funkciót is egy-egy videóval szemléltette. Előbbire a State of Decay második részét hozta fel példaként a cég, amely az SSD-nek hála alig tíz másodperc alatt töltött be az új Xboxon, míg az Xbox One X-en majdnem egy perc után indult a játék. Érdemes hangsúlyozni, hogy a State of Decay 2 még nem Xbox Series X-optimalizált játék, vagyis ez a különbség akár még nőhet is.

A Quick Resume azt teszi lehetővé, hogy a játékosok több játék között válthassanak viszonylag gyorsan, mindezt pedig úgy, hogy onnan folytathassák a mókát, ahol legutóbb abbahagyták. A hivatalos Microsoft-poszt szerint a konzol akkor sem felejti el a játék állapotát, ha kikapcsoltuk, kihúztuk és lefrissítettük a firmware-jét.

Ezzel együtt arra is fény derült, hogy a Gears 5 is kap majd Xbox Series X-átiratot a konzol rajtjakor, amely a Smart Delivery révén ingyenes lesz a játék tulajdonosai számára. A port olyan grafikai beállítások mellett fut állítólag, amelyek a PC-s változat Ultra-szintjének megfelelők, emellett javították az árnyékeffekteken, a sugárkövetésen és az átvezetők framerate-jét is feltornászták 60 fps-re.

További érdekesség, hogy Xbox One X-hez hasonlóan az Xbox Series X hardvere sem úszta meg Master Chief-easter egg nélkül.


Habár az Xbox Series X kontrollere nagyban hasonlít az Xbox One-éra, néhány fontosabb különbség akad: a megosztások gombja mellett átalakult a D-pad, továbbá bevezetésre kerül a Dynamic Latency Input, amely kisebb input lagot ígér.

147.
Ooorky
#146: Még valamivel told meg, máv tisztképzőjéről nyúltam le őket, 1 guriga nekünk 2 hétre elég.

+Remélem mekaful az a polo.
146.
Kawada
#145: Nem érzem korrektnek. Mellé rakok egy 94-es VW Polot. Esztétikai gondok vannak vele csak.
145.
Ooorky
#139: Adok érte 2 nagy guriga Zewa wc papírt.
144.
Kawada
#143: Kukorica? O_O
Na ennyire hardcore-ban nem akarom, hogy még az árpát is magam csíráztassam. Veszek szépen malátát, élesztőt, stb. :)
143.
godach
#140: Azt próbáltam én is, de a kukorica csíráztatásnál elvéreztem :D
142.
#137: Pozitív max abban lehet, hogy ezek után picit jobban oda fog figyelni mindenki az egészségére.
Inkább brutális lesz ami jönni fog.Sokat hallottam nagyszüleimtől, hogy a nagy válság idején fizetésükből pontosan 1db tojást tudtak venni... .Ilyen biztos nem lesz, de nem is olyan enyhe mint 10 éve volt.
Mosolyogva olvastam, hogy épp arról beszélgettek, ki melyik konzolt vegye meg. Szerintem lesz annak a pénznek 100x jobb helye is.
Remélem nem lesz igazam.
141.
Nyarlako
#138: https://youtu.be/Zsy_qacM_LA
140.
Kawada
#139: Ez ami csere portéka... :) És lassan fogok neki sört is főzni.
139.
Kawada
#138: Van 2 liter áfonyám és 4 liter szilvám. Ha gondolod... :)
138.
godach
#136: Most én is jókat mosolygok, mert nem egyszer kaptam meg a paraszt jelzőt és most itt vagyok, a pince tele, takarmány van, állat is valamennyi, két fagyasztó csuttig és a kamra is füstölve. Egyedül pálinkám nincs, de majd cserélek húsra xD
137.
Kawada
Egyébként hajlok arra, hogy akár pozitívan is kijöhet ebből az egészből az emberiség. Persze tisztában vagyok azzal, hogy nagyok sok embernek lesz rettenetes, de ooyan embereket látok magam körül szolidárisan megnyilvánulni, aki korábban az anyját megb*szta 5 fityingért.
135.
Kawada
#132: Azért reméltem kicsit nyilvánvalóbb, hogy a kommentszekciónak nagy szerepe van abban amit leírtam. Hogy bármilyen aspektusáról is szól a cikk az új konzoloknak, mindenról szó esik.
134.
crytek
Gears 5 on Xbox Series X: The Tech Demo Analysed In-Depth:

https://youtu.be/oNZibJazWTo
132.
ADMlN
#130: Csak nem triviális kibogozni ezt az érdekel is meg nem is viszonyodat a témával.

#131: Én nem izgulok, szoftverfejlesztőre mindig szükség lesz. Ha meg már nem, akkor meg úgyis mindegy mert már összeomlott a társadalom.
130.
Kawada
#129: Crytek szintű értetlenségről teszel tanúbizonyságot.
129.
ADMlN
#128: Ez érdemben még mindig csak azt magyarázza, hogy miért olvasod ezeket a híreket, nem azt, hogy miért szólsz bele.
128.
Kawada
#127: Mert egy új konzolgeneráció előtt bármilyen témában merülnek föl az új konzolok egy cikkben(specifikáció, ár, kontent, szolgáltatás, stb) úgyis téma lesz minden. És attól még, hogy a teljesítmény nálam vásárlás szempontjából messze nem elsődleges szempont, érdekel, hogy mikkel készülnek és érdekel, hogy az emberek egyébként érdemben ezekről hogy vélekednek.
127.
ADMlN
#126: Én nem mondtam egy szóval se, hogy nem maradhatsz, csak többször érdeklődtem, hogy minek vagy itt ha nem érdekel. De erre még mindig nem sikerült válaszolni.
126.
Kawada
#125: Oké, elkezdek CU-kat számolni. Érdekel már. Maradhatok?
125.
ADMlN
#124: A mit keresel itt-et leginkább arra írtam, hogy így egyszerűen lehetetlen veled érdemben megbeszélni bármit is. Mert belefolysz ezekbe a hardware vitákba, aztán amint valaki hozzád szól és nem ért veled egyet rögtön jön az "engemeznemisérdekel" meg a "hatégedigenakkorcsakfanboylehetsz".
124.
Kawada
#122: 3 kommentet írtam, ebből az egyik kb. az volt, hogy engem nem érdekel annyira a teljesímény, felőlem lehet 7, 9 vagy 21 tflops is a PS5, akkor is valószínűbb, hogy az fog érdekelni, és leítam, hogy de röhögnék ha erősebb lenne a PS5 a sok "így fosik, úgy fosik után" (szerinted ugyebár ez a "reménykedtem" kategória) és te már jöttél, hogy "mit jár a szád akkor ha nem érdekel a teljesímény" és "mit keresel itt". Mint valami kibaszott DK-s nyugger szektába szídtam volna a Ferit a facebookon... Ez a fanboyság... minden másra ott, a mastercard... Amivel lehet venni PS5-öt, vagy Sex-et... kinek mi tetszik.
123.
Obi Wan Kenobi
Mikor felnőtt férfiak akadnak ki azon, hogy mennyire erős egy doboz szilícium meg arany. Majd a játékosok eldöntik, én például tuti nem fogok azonnal venni egyikből sem, esetleg ha a PS4 pro-m tönkremegy. Úgyis annyi pótolni való játékom van mint a rohadás.
122.
ADMlN
#121: ""ti" kezdtétek ekézni a Sony-t"
"Tudod mi a fanboyság? Hogy amiről itt szó volt részemről az szerinted ekézés..."
Hmmm... Mhm.

De csak a tisztánlátás végett én sehol nem mondtam, hogy "kussba vannak mer' fosnak". Ellenben te simán le "Sony hater/MS fanboy-oztad azokat akik azt mondták, hogy valószínűleg 9tflops körül lesz a PS5.
121.
Kawada
#119: Az gondolom nem zavar, hogy konkrétan az árról indult itt a diskurzus és "ti" kezdtétek ekézni a Sony-t, hogy "kussba vannak mer' fosnak" :D.

Tudod mi a fanboyság? Hogy amiről itt szó volt részemről az szerinted ekézés... :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...