Miért használ elemeket az új Xbox-kontroller?

  • Írta: fojesz
  • 2020. március 30.
  • Hardver
Miközben a DualShock-kontrollereket mindig is beépített akkumulátorral szerelték, a Microsoft még az Xbox Series X esetében is az elemeket erőlteti alapértelmezetten. Ennek az okára kérdezett rá a Digital Foundry.

Az Xbox Series X kontrollere az elődjeihez hasonlóan AA-elemeket használ majd alapértelmezetten, ami sokak számára meglepő lehet, hiszen a konkurencia beépített akkumulátort használ az irányítóiban. A Digital Foundry csapata rá is kérdezett a Microsoftnál arra, hogy mi ennek az oka.

A válasz egészen meglepő, Jason Ronald szerint ugyanis az Xbox rajongótábora szinte egyenlően oszlik meg abban a kérdésben, hogy elemeket vagy beépített akkumulátort kellene-e használniuk. Ők végül az előbbiek mellett döntöttek, méghozzá azért, mert így legalább mindenkinek a kedvére tehetnek: ki tudják szolgálni azt az igen "erős" csoportot, akik az elemekre (vagy újratölthető akkukra) esküsznek, és azokat is, akik valami beépített akksiszerűséget látnának szívesen - ahogy korábban, az Xbox Series X kontrolleréhez is vásárolhatunk akkucsomagot az elemek helyére.

Habár az új kontroller csak kisebb változtatásokat hoz magával látszólag, Ryan Whitaker dizájner a formaterv minimális változtatásai is rengeteg ember számára teszik hozzáférhetőbbé a kiegészítőt. Már az Xbox One kontrollerét is úgy tervezték meg, hogy az emberek 90 százaléka kényelmesen tudja használni az eszközt: eddig jellemzően azok panaszkodhattak, akiknek a kézmérete az alsó és felső 5 százalékba tartozott, vagyis túl kicsi vagy túl nagy kezük volt. A mostani áramvonalasításokkal viszont sikerült plusz 2 százalékot nyitni "lefelé", ami több százmillió embert érint. 

Whitaker szerint nem is volt a cél a radikálisabb változtatás, elvégre rengetegen hozzászoktak az Xbox One-kontrollerek formatervéhez, a vállgombokat viszont lekerekítették, hogy hozzáférhetőbbek legyenek, illetve a ravaszokkal együtt matt borítást kaptak, hogy az izzadósabb tenyerű játékosoknak se csússzon le az ujjuk róluk. 

37.
ADMlN
#24: 3 gyári akku pakkot használok V1, V2, és Elite kontrollerben, de sose volt gondom az USB aljzattal az akkukhoz adott kábelekkel használva.
36.
Neotechtr
Arról van szó, hogy ez egy jó megoldás, és nem az, hogy sajtóanyag, meg minden. Szóval egy ilyen kontrollerrel te magad döntheted el, hogy mit szeretsz. Nálam az vált be, hogy úgyis van itthon mindig elem (direkt ezért) és kicserélem -1perc. Míg másnál az vált be, hogy ceruzaelem méretű akksikat töltöget és cserél 1perc 30. Míg más az "1 akksi, az is mindig benne" elvet tartja jónak, mert ő pl dokkolót használ és úgyis rárakja a cuccot.

Szóval ezzel tényleg mindenki megtalálhatja azt a módot, amit ő maga a legjobban kedvel és nem kell alkalmazkodni semelyik másikhoz. Ha pl egy beépített akku lemerül, akkor persze tudok játszani, de hiába a 3 méteres kábelem, amivel indeed jól tudok játszani, ha rágurulok a szék lábával, vagy pofára esek benne, miközben megyek hugyni... Megoldásokról kellene beszélni és nem korlátozásokról. És tapasztalt szinten erről nem olyan cikknek kellene születni, hogy a Micro * erőlteti * az elemeket, hanem, hogy a PS erőlteti még mindig a korlátoltságot a vérgagyi minőségű akksijaival.

Just sayin'
35.
Ultimate
#32: Nem írom le újra az előnyeit, lentebb megtalálni messze nem csak a kábel a probléma.
34.
Obi Wan Kenobi
#31: Akkor lehetne egy kompromisszum. Beépített akksi, ami ha Neked már nem elég jó akkor ki tudod cserélni. Ezzel nem kellene annyi elemet venni és az idióta nem környezettudatos ember se baszna el annyi akksit. Feltöltené párszor, ha meg már nem elég jó akkor vesz egy másikat. Még ha idióta és nem fogja fel hogy az akksi kurvára veszélyes hulladék, akkor is csak egyet dobott ki és nem egy csomagot.

Mit szólsz hozzá?
33.
delphijos
#32: Az elemeket persze hogy nem tölti a kontroller, mert a gyári aksi más csatlakozót használ ( belül ) Azért nehogy már egy aksi ki-be akkora probléma legyen komolyan.
Megy a fing reszelése itt a semmin, komolyan. A kábelezés nem zavar, de egy 15 másodperces aksi csere meg igen ?
32.
ssemtexx
#31: Mi zavarna benne? 2m kábel az xboxtól a kontrollerig? Engem is zavar hogy hiába van tölthető aksi a kontrollerben, az xboxon nemtölti kábelon keresztül az akkus elemeket, csak az aksitöltő, sima kit az xboxtól pedig nagyon rövid ideig bírja.
31.
Ultimate
#30: Pont hogyszarabb lenne.
30.
ssemtexx
Idegesítő mondjuk az állandó aksicsere, de meglehet oldani egyszerű tölthető elemmel és egy elemtöltővel, viszont persze sokkal jobb lenne ha már beépített tölthető aksik lennének a kontrollerben.
29.
delphijos
#26: Hát a gyári aksihoz van saját kábel ( LED-el, mutatja a töltést ) de amúgy pár kábelt próbáltam , ami másban nem lötyögött. ( És másban a gyári sem ) De amúgy tényleg nincs már jelentősége
26.
Kawada
#24: Lehet csak én vagyok szerencsés, vagy nem tudom, nekem speciel pont fordítva volt ez a gondom, mármint a One controller nem és a DS4-el igen. Viszont nemrég vettem frankó 3 méteres kábelt elég olcsón, és azzal mindkettőben áll mint katiban a gyerek. Nem tudom milyen kábeleid vannak (bár ha nagyon nem is preferálod, mindegy is), de próbáld ki egy minőségibbel.
25.
Zuzmo
#22: Tölthetős elemeket használok az xboxhoz. Van belőle több garnitúra.
24.
delphijos
#18: Én a fiamnak vettem GYÁRI akku pack-ot, magával az akkuval nincs is gond, de a kontrollerben olyan gagyi usb aljzat van ( az Elite-ben is, kipróbáltam ) , hogy egy ha egy kicsit megmozdítod töltés közben, már nem tölt.... Én részemről maradtam az Enelop-nál ( ahogy Ultimate , az bevált ) . Ugan én nem vagyok akkora gamer, szóval nekem a ps-se merült le soha játék közben, de ez sokkal kényelmesebb és jobb.
23.
Ramirezx
#22: Szia, mesélj erről még.
22.
Neotechtr
#14: Csak kérlek ne az legyen, hogy azért használsz PS kontollert, mert akkora környezetvédő vagy, hogy 3 óra játék után mindig 10 órát akarsz töltögetni. Ezzel állt a földbe most az autóipar is, hogy egy másfél órás út után a töltés procedúrája a valóságban 2 és fél óra jobb esetben és ez még rongálja is az autót..
21.
Neotechtr
#14: Igen, de itt 4 külön kuka van lakásonként és mindenki szigorúan betartja a válogatást. Ha csinálok egy szendvicset, akkor a szalámi papírja máshová megy, mint a sajtnak a műanyag burka és egy harmadik helyre megy a morzsa, meg a negyedikre a hagyma héja. Meg az ötödikre az elem és a hatodikra az újságpapír. Szigorúan, különben el sem viszik a szemetet, hiába fizeted a díjat.
20.
zozo76hun
jo lett volna ha a sony sem erolteti ezt a kis csusz-fasz akkunlatort ami a DS4-be van, az XBOX kontrollerevel egy hetig elvagyok, ezt a szart (ds4) meg majd mindennap kell toltenem. persze ujkoraban sem birta tovabb sokkal, de ahogy oregszik egyre gyengebb lesz.
19.
Ultimate
#14: Az hogy jön ide? Ha az elem miatt mondod csak halkan súgom meg hogy egy jobb minőségű tölthető elem elöbb lesz a barátod több konzolgeneráción keresztül mint egy akksis gamepad (avagy abenne lévő akksi) ami kvázi a kukában végzi 1 gen alatt.. Ennyit a nagy környezetvédelemről...
18.
ADMlN
#16: Létezik olyan kontroller csomag amihez hozzá van csomagolva az akku.
Mindegyikhez azért nem csomagolják hozzá, mert akkor azok akik a meglévő AA akkuikat akarják használni feleslegesen fizetnének a mellé csomagolt pakkért.
17.
adamsfamily
#10: Ez maximum akkor lenne igaz,ha csak a Microsoft által gyártott akksikat rakhatnád bele.De az Xbox irányító bármilyen szarral elmegy.Ismerek olyat,aki powerbankot dug rá és úgy játszik,de van aki a Lidl-ben vett akksival használja.
Szerintem környezetkímélőbb és praktikusabb megoldás,mint a Sony beépített szara,ami ha tönkremegy,akkor szét kell bontani az egész irányítót,vagy kuka.
16.
tsulok
#15: Ezt meg is lehet fordítani. Ha nem fontos az aksiból jövő bevétel miért nem azt csomagolják a kontrollerhez elem helyett? Ugyanúgy lehetne elemet beletenni mint eddig.
15.
ADMlN
#10: Ha ez lenne a cél, akkor nem lehetne standard AA elemeket rakni bele, csak a Microsoft saját gyártmányú akku pakkjait.
14.
Zuzmo
#13: Hallottál már a környezetvédelemről?
13.
Neotechtr
Szerintem így a legjobb. Felénk 10€ a 20-as Energizer, X1 kontroller meg vagy 30 órát megy vele. Amikor lemerül, akkor viszont 5 másodperc kicserélni és így örökre le van a gondom a töltésről.
12.
Ultimate
#11: * és az eneloopokat is azért vettem mert a közel 8 éves gp recykoimból csak kettőt találtam meg és kellett mellé váltani. Azok. Is máig bírnak egy hetet. Hol lesz a DS a beépített akksival ennyi év után....
11.
Ultimate
Mert jobb, tartósabb megoldás az elemekre és kontrolerre nézve egyaránt mint a beépített akku. Pont. Míg a DS akksiját 1 nap alatt le tudom nullázni és akkor az új controlleremről beszélek nem a régiről amit az első pro mellé vettem és megtartottam, annak már fél nap sem kel, addig az Elite-be kemény 5500 forintért beugrott egy 4es csomag eneloop amiket durva terhelés mellett is max 1-2 hetente kell tölteni és addig isváltja rögtön egymást a 2 pár elem....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...