Bemutatkozott a PlayStation 5 kontrollere

  • Írta: Baloo
  • 2020. április 8.
  • Hardver
Lerántotta a Sony a leplet a PlayStation 5 vezérlőjéről, ami a DualSense fantázianevet kapta, maga mögött hagyva így a DualShock-szériát. Adaptív ravaszok, haptikus visszacsatolás és megváltozott külső várja a PS5-játékosokat.

Az első, ami rögtön szembetűnik, hogy szakítottak a hagyományosnak nevezhető alap szürke/fekete színvilággal, helyette egy fekete-fehér designt kapunk ezúttal. A fénycsík a touchpad tetejéről, annak a két oldalára vándorolt, a formatervezésnél igyekeztek számításba venni az eltérő kézméreteket, és mindemellett növeltek az akkumulátor üzemidején is, amibe most már USB-C kábelen keresztül pumpálhatjuk a kraftot.

Az adaptív L2 és R2 ravaszoknak hála teljesen más élmény lesz elsütni egy fegyvert, vagy felhúzni egy íjat, ezt a játékfejlesztők programozhatják be a saját játékaikban. Hideaki Nishino ezek mellett még mesélt az úgynevezett haptikus visszajelzésről is, ami szerinte le fogja nyűgözni a játékosokat, amikor megtapasztalják, hogy milyen jól visszaadja például egy sárban csúszkáló jármű érzetét.

Habár a Share gombnak búcsút inthetünk, aggodalomra semmi ok, a Create gomb valamilyen formában átveszi majd elődje bizonyos funkcióit, de ennek részleteiről csak később nyilatkoznak a tervezők. Végül, de nem utolsó sorban, került egy zajszűrős mikrofon is a kontrollerbe, így headset nélkül is cseveghetünk, bár ez valószínűleg csak az alkalmi chat funkcióját látja majd el eredményesen.

Látható tehát, hogy a Sony mérnökei rendesen átszabták a kontrollert, míg a Microsoft inkább a "bevált recepten ne változtass"-elvet követi az új Xbox-vezérlő kialakításánál. Ti mit szóltok, hogy tetszik az új DualSense kontroller?

83.
NemecsekErno
Azt a rohadt fénycsikot kontrolleren minek erőltetni? A jelenlegin legalább elöl van és nem a szemembe virit, mint az Xbox-én, de ezen rárakták a tetejére?
Hogy világitson a szemébe annak aki oda tervezte, a hátralévő életében!
82.
Oldman
Nyarlako! 81#
A rezgés funkció felettébb élvezetes lehet rajta a használójának.
81.
Nyarlako
A japán kiadás kicsit más formatervvel rendelkezik: https://i.ibb.co/2yhZRYb/ps5chan.png
80.
Oldman
Adams...!
Igen, van előnye is, említettem talán alább.
Két verzióban ( teljesen fehér-fekete ) jó volna piacra dobni, mindenki eldönthetné melyik szimpi.
79.
adamsfamily
#71: Szerintem semmi gond nincs vele.A One S is gyárilag fehér volt,sőt a 360 is.Szerintem sokkal praktikusabb,mint egy fekete konzol.Kevésbé vonzza a port,ha meg retkes lesz,fogod és letörlöd.Nekem fekete PS és Xbox van,de 3-4 naponta le kellene törölni,mert vastagon áll rajtuk a por.
78.
Nyarlako
#77: Meg akkor lógjon az alján gumi herezacskó mint a redneckek pickupjain és legyen rajta valami fegyver minta is.
77.
frankdelgado
#74: A fehér az buzis, legyen valami alfahím edition, sportcsíkos alsógatya mintázattal.
75.
Nyarlako
Ha valami extrém vagy giccses szín lenne megérteném de a fehér nem az.
74.
Nyarlako
#71: Akkor mondhatom azt ne kényszerítsék rám a feketét és legyen fehér os indításkor.
73.
gabore74
#37: rendelkezik 3.5mm jack csatlakozóval
72.
gabore74
#38: rendelkezik 3.5mm jack csatlakozóval
71.
Oldman
Jövő hónapban állítólag már a konzol is bemutatkozik, akkor okosabbak leszünk. Én pl a ps5-öt piacra kerülése után 3-4-hónappal fogom megvenni, szimplán biztonsági okokból. Kíváncsi akarok lenni, maguk a játékosok mit tapasztalnak, mik az esetleges gyenge pontjai a masinának. Biztos vagyok benne, hogy a Sony gyorsabban dob olyan gyári csomagot majd a piacra, ahol az irányító mellett maga a konzol is egyéb színösszeállításban megvásárolható lesz.

delphijos!
Nem szólom le a fehéres szín kedvelőit ne érts félre, a minden termékre érvényes szín-ízlésvilág a legváltozatosabb ember és ember között. Ami bosszant, hogy jelen állás szerint rákényszeríti indításként (?) a Sony ezt a stílust a gamerekre. Legyen fehér színű kontroller, ez természetes, de ne a gyári csomagban!
70.
Oldman
Megosztó, a hozzászólásokban elolvasható. Viszont ahogy céloztam rá, a konzol szintén hasonló színvilágot fog követni minden bizonnyal.

Ezt nézzétek meg, jó kis mémek! :)
https://www.gamestar.hu/jatekvilag/playstation-5-dualsense-kontroller-meme-277030.html
69.
delphijos
#58: A világító sávval sok embernek az volt a baja hogy pont a képernyőre világított. Az hogy a kontroller majd eszetlenül tükröződik a színe miatt , tényleg felesleges kukacoskodásnak érzem. ( nekem fehér PS4 van, a kontroller is az, egyáltalán nem tükröződik )
68.
Nyarlako
#66: Bármilyen meglepő de annyira gusztustalan nem vagyok.
Nekem amúgy herótom van attól hogy minden műszaki cikk szinte fekete és keresem a színeket
67.
Oldman
Bővebb video elemzés az irányítóról. Itt már pofásabbnak néz ki.
https://youtu.be/OvS_A_8zNmA
66.
Oldman
Nyarlako! 63#
Bírom ezeket a linkelt dolgaidat, komolyan! :)
Mondjuk el nem tudom képzelni, hogy mit küldtél volna nekem célozva, ha el lennék ájulva tetszésileg ettől a lájtos "hófehérkés" irányítótól, vagy az általad említett lila verziótól. Egy Andrássy-úti videót pride-hangulatban!? :)
"Henicicavagyok" fórumozònknak tuti tetszhet amúgy..
65.
Oldman
61#
Ok, kicsit túloztam.
Most komolyan, te a gyárilag a dobozban lévő kontrollernek ezt a színt/stílust választottad volna? Tetszik? Lehet bennem van a hiba. Ezen nem veszünk ám össze! :) Engem sokkolt a látvány, mindenre számítottam, de erre nem, lehet emiatt spilázom túl a dolgokat. Meg kell még emésztenem. Remélem választható lesz, minimum két színben. ( kicsi rá az esély )
Nem istenítem az xboxot, főleg ps tulajként nem, de amit annak a kontrolleléről tudni, az is ráver a ps5-re, nem csak maga az alapgép.
64.
Nyarlako
Amúgy én az áttetszö lila változatot várom majd másodiknak mellé.
63.
Nyarlako
#60: Olyan férfias vagy ez ugrott be egyböl: https://youtu.be/20GkBnhQqY0
62.
Neo1989
Többé kevésbé ugyanaz mint az eddigiek. Illetve kicsit nyúltak a box dizájnjából sebaj. Mondjuk az Ex címek még mindig jobban érdekelnének.
61.
Yanez
#60: "hófehér csajszis kontrollerrel"

WHAAAAAT???
60.
Oldman
Yanez!
De igen, finnyás vagyok, ahogy sokan hidd el.
A matricán én is gondolkodtam, ez lesz a megoldás, mert hogy hófehér csajszis kontrollerrel nem fogom nyomni, az biztos.
A flakonos/átfestéses ötletedet meghagyjuk a cyber-rajongóknak. :)
59.
Yanez
#58: A kontroller színe biztosan megoldható lesz a hozzá készített matricákkal. Végső esetben befújod flakonos festékkel. A konzol színe pedig végképp mindegy kategória. Vagy netán azt is a szemed előtt fogod lebegtetni használat közben? Nem kicsit vagy finnyás, ugye tudod?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...