Sokkal jobb munkahely a Rockstar, készül az új GTA

  • Írta: fojesz
  • 2020. április 15.
  • Hír
Link másolása
Hiába a remek játékok, a Rockstar hírhedten rossz munkahely, a Red Dead Redemption II megjelenése után azonban megszállta a menedzsmentet a kisangyal, és számos változtatást eszközöltek, hogy jobb legyen a légkör a cégnél.

Nemrég írtunk egy hosszabb cikket arról, hogy játékfejlesztőnek lenni sem leányálom, a mintegy kétezer főt foglalkoztató Rockstart pedig kiemelt példaként hoztuk, miután a fejlesztőcég a remek játékai ellenére hírhedten rossz munkahely. Pedig az elmúlt másfél évben állítólag sokat változott a helyzet, erről a Kotaku számolt be.

Egy, a lap birtokába jutott belsős levél szerint a Rockstar menedzsmentje számos változtatást eszközölt és tervez eszközölni a cég munkafolyamatain, amely pozitív hatással volt és lehet a munkahelyi légkörre. Az idei tervek között szerepel, hogy a munkavállalóknak rugalmas munkaidőt biztosítanak, a vezetőséget tréningekre küldik, folyamatos visszajelzést gyűjtenek az alkalmazottaktól, és jobb kommunikációt szeretnének folytatni. Cél természetesen az is, hogy visszavegyenek a fejlesztők masszív túlóráztatásából is.

Egy ilyen levél persze egyszerű kommunikációs blablának is tűnhetne, a Kotaku viszont alaposabban is utánament a dolognak, és megszólaltatott tizenöt fejlesztőt, hogy számoljanak be a tapasztalataikról. Az interjúk alapján valóban sokkal jobb lett a helyzet a cégnél, a források szerint egészségesebb a légkör, és a menedzsment is empatikusabb lett, elismerik például, hogy belefér, ha valaki egy-egy nap nem produktív - a Rockstarnál korábban az volt a mondás, ha valaki nem hajtja túl magát, nem is dolgozik elég keményen.

A Lincolnban lévő csapat tesztelői esetében a leglátványosabbak talán a változások. Nekik korábban egyenesen kötelező volt a túlórázás, a munkájukat pedig elzárt telefonok és lehúzott redőnyök mellett kellett végezniük, mert a Rockstarnál féltek a szivárgásoktól. Azóta a menedzsment minden munkatársat főállásúvá tett, megemelték a fizetéseket, a túlóra pedig opcionális lett, amiért másfélszeres túlórapénz jár. Ja, és most már a telefonjukat is használhatják az ott dolgozók.

A cégnél a menedzsmentet is alaposan átalakították. Elhagyta a fedélzetet a Rockstar egyik alapítója, Dan Houser, új vezetőt kapott a San Diegó-i és a lincolni stúdió is, és több másik menedzsert is leváltottak. A felfrissült vezetés bejelentette, hogy szeretné mérsékelni a crunchot, ehhez technológiai fronton is változtatásokra készülnek, valamint a tervezést is alaposabban végzik majd el.

Ezek az elképzelések már a következő nagy projektet, az új Grand Theft Autót is érintik majd: a beszámolók szerint felmerült, hogy az új rész "mérsékeltebb" méretekkel kerül majd boltokba (ami a Rockstar esetében így is egy nagy játékot takar valószínűleg), a címet pedig később folyamatosan frissítik és bővítik, hogy egyenletesebben lehessen terhelni a csapatot.

A kérdés persze az, hogy mi sül ki ebből hosszú távon? Az új GTA munkálatai még alig kezdődtek el, a crunch pedig akkor durvul be igazán, ha már közeledik a fejlesztés alatt álló játék megjelenése. A Rockstarnál most bizakodóak a munkatársak, reméljük, néhány év múlva is hasonlóan pozitív véleményeket hallunk majd!

19.
19.
kopic
#11: Szerintem is így lesz sajnos...
18.
18.
kopic
#7: Nem tudom, de nálam max csak méretben meg grafikaban veri az 5 a 4-et.
Fizika, hangulat, sztoriban visszalepes lett. Utóbbinál az 5 sztorija teljesen érdektelen, középszernel semmivel nem jobb. A 3 fő karakterbol egyedül Trevor az érdekes, meg talán Michael valamennyire, Franklin meg szimplan irritalo vegig.
17.
17.
kopic
Megis milyen korai fazisrol beszéltek?

https://www.pcguru.hu/hirek/kisebb-lehet-a-vartnal-a-gta-6/54441

Itt benne, van hogy egy bennfentes szerint már legalább feltavnal járnak a keszitessel...

Am szerintem kurva gaz lesz ha pl. 2023-ban fog kijonni, vagyis 10 év telik el 2 GTA rész megjelenése között.
16.
16.
GAMEROD
Megint az a dolog szépséghibája hogy még maga a Rockstar is az ilyen hírekből értesült róla hogy nekifogtak volna a GTA6-nak. Két hete még arról volt szó hogy el se kezdték.
15.
15.
Viktor_The_Best
En varom a GTA 6-ot PS7-re! Mert a leirtakat figyelembe veve, meg a next gen konzolokra nem fog jonni. :) :) Az eszem eldobom, a GTA 5 2013-as jatek kedves Rockstar!!!!
14.
14.
revdav11
#4: Akkor fel kell venni annyi fejlesztőt, amennyivel kivitelezhető az 5-6 éves ütemterv.
Máshol is divat kevesebb emberrel elvégeztetni több ember munkáját, hadd túlórázzanak! Az utóbbi időben ez kezdett eltűnni a nagy munkaerőhiány miatt, de tartok tőle, hogy ha vége a koronának, akkor újra divatba jön ez a jelenség.
13.
13.
ATi0021
Az eredeti cikk szerint 55-60 órát dolgoznak egy héten, ami azt jelenti kb. 10-12 óráztak heti 5 napon. Szerintem aki egy Rockstarnál dolgozhat a világ egyik legkeresettebb és legsikeresebb címén ezért ne siránkozzon. Lehet csak hazai szemmel tűnik így, USAba más. De ha így haladunk akkor lesz 15-20 évente egy új GTA.

Plusz szerintem a nagyobb ok a késésre, hogy várják az új konzolgenerációt és a GTA V DLC és a SharkCardok elkényelmesítették őket. Olyanok lettek mint annó a Valve miután rájöttek nem kell játékot készíteni a Steam Áruház jobb bevétel.
12.
12.
kryszisz
#8: A néggyel a "csudajó" PC-s verzió miatt sokat nem játszottam, az autók fizikája valóban jobb volt, de ettől még az irányítás szerintem baromi jó az 5-ben is, jobb, mint nagyon sok autós jatékban, ahol ugye ez lenne a lényeg. Es a világ élettelenségét sem értem, szépen tették a dolgukat az NPC-k, bár e téren szerencsére a legtöbb sandbox játék már nagyjából rendben van:) Hangulatban szerintem köröket ver a 4-re, bár ez ugye egyéni ízlés kérdése ugye, a napsütötte kalifornia nekem valahogy jobban bejön, mint NY sötét, szürke betondzsungele. Viszont nagyon remélem, hogy a R* látja a rajongói könyörgéseket, és visszarepítenek minket végre a '80-as évek neonfényben úszó Miamijába, akkor aztán az sem érdekel, ha 0 fizika lesz a játékban:D
11.
11.
cannondale
GTAVI(ce) 2-3 év még 10 év lesz az 5 és a 6 megjelenése között.
Jövőre bejelentik,h utána jövőre elkészűl, de csúszik egy kicsit, mert kell az ingyen reklám = 3 év múlva játszhatunk vele. Talán.
10.
10.
Anti4730
9.
9.
Anti4730
#7: Ja grafika jobb, szegyen is lenne ha nem lenne az, mivel sokkal jobb. De amugy meg a negy pc-n maxon nem sokkal marad el az ottol grafikailag.
8.
8.
Aborg
#6: Ami a fizikat illeti nalam is egyertelmuen a 4 a kedvenc. Az autoknak sulyuk is volt ahogy kell. Az 5-ben az elso ugrataskor nem hittem a szememnek, irtora odalett a sully-erzet, felaldoztak az elore/hatra billegtethetoseg oltaran (ami egy motorral repulve meg oke, de egy autoval?!) A kornyezetfizika is jobb a 4-ben, gazdagabb. Persze ha a 4 nem letezne akkor az 5 lenne a kiraly, ilyen Watch Dogsok a nyomaba se ernek (fizikailag). Kivancsi leszek a CP2077-re, mert az autoikbol meg semmit se lattunk mozgasban.
7.
7.
latis666
#6: "minden teren egy sokkal reszletgazdagabb jatek"

Ezt magad sem hiszed... grafika? Ugye hogy mégsem?
De egyébként sem értek egyet. Jó volt a 4 de az 5 jobb lett.
6.
6.
Anti4730
Nos remelem a hatodik gta meguti a negy szinvonalat, es nem lesz egy visszabutitott szar mint az otodik resz. Megvan mindketto es peldaul a rendorozes, fizika, meg a lovoldozes egyenesen kiabrandito az otben. Csak terulet nagysagaban jobb, meg sokan ilyenekkel jottek, hogy huu a gta 5 ben lehet kirandulni, hat ja max egyszer ketszer elvezed hogy mekkora terulet, azta rajosz hogy full ures elettelen az egesz. Szoval remelem visszaternek a negy szinvonalara ami minden teren egy sokkal reszletgazdagabb jatek volt.
5.
5.
kanguru
A jo szoftverfejleszto a leglustabb allatfajta, azert tud mindent megcsinaltatni a geppel amit akar. Az igazi kulcs hogy megfeleloen motivalni tudjak a fejlesztoket es ne keruljon a menedzsmentnek sokba, mig egyben kontroll alatt is tartjak oket , azaz a fejleszto nem veszi hulyere a fonokot es mondja, hogy 1 honap megcsinalni valamit ami 1 ora latt megvan.
4.
4.
Slik
ha ennyi tuloraval es erolkodessel 5-6 ev volt egy jatekuk ezek utan lesz 10-12
3.
3.
dvs00
"Az új GTA munkálatai még alig kezdődtek el"

Ezt honnan lehet tudni? Mert akkor ha igaz, jó ha 2025-re lesz belőle valami, holott már rég kellett volna egy bejelentés. 7 (!) éves a GTA V..

"a beszámolók szerint felmerült, hogy az új rész "mérsékeltebb"

Másik ökörség.. Elnézve már az RDR 2-t is ami szintén eszement bejárható terület, pont, hogy nem a giga-blockbuster zászlóshajó ciműkön nem fognak spórolni a srácok jó eséllyel, ami ráadásul valószínű hogy az V. költségvetésének duplájára is rúg majd és olyan játékot fognak letenni elénk, hogy szerintem a collectors edition tartalmaz majd egy 1 TB SSD-t... Kis túlzással persze. Nem tudom elképzelni azt a szituációt hogy az V-nél bármilyen szinten kisebb, hígabb játékot kapjunk.

1.
1.
Brenor
Helyes! Attól nem lesznek jobbak a játékok, hogyha túlhajszolják a dolgozókat, sőt inkább rosszabb lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...