Szintet léphet az Epic és az Apple háborúja

  • Írta: fojesz
  • 2020. augusztus 19.
  • Hír
Link másolása
Az Apple arra készül, hogy megvonja az Epic Games fejlesztői hozzáférését a platformjaihoz, ami új szintre emelné a háborújukat, hiszen így már az Unreal Engine-en keresztül ütné az almás cég a fejlesztőcsapatot.

Az Epic Games úgy döntött, hogy kihasználja a Fortnite népszerűségét, és fellázad a mobilos platformtulajdonosok üzletpolitikája ellen. A múlt héten a játék iOS-es és androidos verziója olyan vásárlási lehetőséggel bővült, ahol a tranzakciókat az Apple és a Google megkerülésével, közvetlenül a céggel bonyolíthatták le volna a játékosok.

Az Apple és a Google nem igazán nézte ezt jó szemmel, hiszen így minden egyes vásárlás után elestek volna - az Epic által egyébként sokallt - 30 százalékos jutalékuktól, válaszlépésként tehát leszedték az App Store és a Play Store kínálatából a Fortnite-ot. A fejlesztőcsapat csak erre várt, beperelte hát az óriásvállalatokat, egyúttal pedig kiélesített egy gyanúsan gyorsan elkészített (de valószínűleg inkább jó előre betárazott) kampányvideót, amivel szabadságharcra hívja a felhasználóit.

Itt tartunk most, a legújabb fejlemény pedig az, hogy az Apple augusztus 28-án készül élesíteni a következő csapását, amivel teljes mértékben megvonja az Epic fejlesztői hozzáférését az iOS és a MacOS platformokhoz. A fejlesztők most távoltartást szeretnének kérni a bíróságtól, hogy megakadályozzák ezt, mondván egy ilyen húzás "jóvátehetetlen károkat" okozna nekik.

Az Epic szerint ugyanis az Apple ezzel ellehetetlenítené az Unreal Engine későbbi fejlesztését és frissítését, ennek hiányában pedig azok a partnercégek, akik a motorra építették a játékukat, kénytelenek lennének engine-t váltani.

Azóta az Apple is megszólalt az ügyben: a vállalat szerint az Epic magának csinálta a bajt, és azonnal megoldódna a helyzet, ha a Fortnite kérdéses vásárlási lehetőségét - amit egyébként az App Store szabályzata tilt is - eltávolítaná. 

19.
19.
adamsfamily
Nehéz bármelyiknek is igazat adni,de amit az Apple mostanság csinál az a vicc kategória.Szerintem maguk alatt vágják a fát.
Nem lesz Xcloud a telefonjaikon,nem lesz fortnite,ha pedig meglépi az epic,hogy az unreal engine-es szarokat nem lehet majd apple store-ban értékesíteni,akkor nagy lóvét buknak.Az emberek általában azt a hardvert veszik,amelyiken több szoftvert kapnak.
Mondjuk az apple az elmúlt pár évben szerintem egy vicc amit művel.120 ezres láb a számítógépükre,380 ezres állvány,stb.Árban prémium,másban már nem.
18.
18.
delphijos
#10: Már az előző "résznél" hozzászóltam, nem akaro többet vitázni, de az összes cég ( nem csak az Epic ) aki panaszkodik, KIZÁRÓLAG az in-game vásárlásnál, és az előfizetéseknél sokallja a 30%-ot. Ezek az szolgáltatások már nem is az Apple vagy a Google rendszerein mennek, a cégek erre saját infrastruktúrát tartanak fent. A piacos pédáddal élve, ha te kimész a piacra árulni, kifizeted a helypénzt, de a piacnak ez sem elég, megtiltaná hogy a vevőidnek névjegykártyát adjál, és azért az eladásért is pénzt kérne ( ráadásul ugyanannyit ) aminek mondjuk csak annyi köze van a piachoz hogy ott ismertél meg egy vevőt. Teszem azt kifogyott valami, megbeszélitek hogy elmegy hozzád, de a piac ezért is kéri a jussát....
17.
17.
#16: Persze, hogy igaza van az Epic-nek, különben nem az lenne a válasz, hogy akkor minden más dolgot, ami hozzájuk tartozik bannolni akarnak. Tipikus, overpowered tuskó, lekezelő és arrogáns vállalati magatartás. Ha ez a per elveszik, akkor vége, mindenkiről leszedik a 30%-ao sápot ever. Ilyet elméletileg az Országok kormányain kívül senki sem tehet.
16.
16.
bdzsana
Azt próbàljàtok megérteni, hogy a Google és az Apple kikerülhetetlen ha mobilon akarsz megjelenni. Azt nem lehet mondani, hogy ha nem tetszik akkor csinàlj magadnak OS-t szerződj le a telefongyàrtók jelentős részével, és győzd meg az app fejlesztőket, hogy az összes appot adjàk ki oda is. A Microsoft megpróbàlta elbukott, Samsung megpróbàlta elbukott. Nem lehet megtörni a hatalmukat. Ràadàsul hiàba van legalàbb kettő nincs vàlasztàs. Ha amazonon nem tetszik a szabàly majd àrulsz ebayen és ott is hozzàfér minden vàsàrló. Itt ha nem tetszik az Apple és Androidon adod ki akkor az iPhone userek nem fognak hozzàférni és fordítva. Nincs vàlasztàs ha érvényesülni akarsz ki kell adni mindkettőre ezàltal ki vagy szolgàltatva a két cég kénye kedvének mert semmilyen módon nincs szabàlyozva mit tehetetnek és mit nem és ez őrület. Az Epic nem egy hős de igaza van.
15.
15.
xSHx
#14: Nekem is fura, h túl nagy zajt csaptak. Sztem készülnek valamire. Kérdés, h megfutamodnak e. Sztem nem fognak, mivel pc n is elég sok hideget kaptak az elején.
14.
14.
Lorthirash
A helyzet az hogy én is egyetértek nem értem mire volt ez jó az EPIC-nek saját magukkal basznak ki.
13.
13.
xSHx
#12: A platform adott, igen, de van 2 választható, (nem mellékes mind a kettő USA) ahol szinte ugyan azok a szabályok, így egy fejlesztőnek nem sok mozgástere van. Én nem védem egyiket sem, szerintem kell néha egy kis pozíció harc. Úgy is túlságosan el van kényelmesedve a két óriás. Ha okosan akarják csinálni, összeállnak a Kínai telógyártókkal és kiadnak egy új OS t. Fortnite exclusive, Epic motor exclusive lehetne és jöhetne rá az Xcloud is. Aztán az a nyugati bullshit, h a kínaiak lopják az adatokat elég vicces és átlátszó. Az USA is lopja csak mindet magának akarja. A 2szereplős USA-OS monopólium miatt egyszerű dolguk van.
12.
12.
Heldengeist
#11: Nem egészen értem, mire gondolsz. Adott egy platform, amit fenntart egy cég. A platformon belüli kereskedésnek van egy szabályzata, amit az Epic megsértett (valószínűleg vérszemet kaptak a PC-s store-juktól). Itt nincs új csatatér meg új csata, ilyen rendszerek már az internet előtt is léteztek. Gyakorlatilag az Apple és Google egy-egy ország és ÁFA-t szed a területén végzett kereskedelmi tevékenység után, az Epic meg feketézni akart.
11.
11.
#10: Szerintem az Epic most simán összefosta magát. Elvégre is elég keményen megjelentek az ügyükkel a porondon, aztán jelenleg épp az a helyzet, hogy még jó rá is faraghatnak a dologgal. Belementek egy olyan helyzetbe, ahol mások döntenek arról, hogy kinek van igaza. Sosem szerencsés ez, főleg, ha a megnyilvánulásaik támadhatók. Végül is mindig érdemes tudni, hogy hol a határ és azt is, hogy ki az ellenség. A modern csaták új helyszíneken folynak és más taktikákat igényelnek. Ki kell ismerni az új rendszert és alkalmazkodni hozzá, mert csak akkor lehet feszegetni a határokat. Amúgy meg egy férfi legyen férfi, de biztos te is voltál olyan buliban, ahol nem téged vertek le, meg te sem senkit, de valaki mégiscsak leesett a lépcsőn és lábnyom lett a fején.

Micsoda balszerencse, Hölgyeim és Uraim. Az ilyet sokkal jobb nézni egy vödör pezsgővel a kezünkben, mint egymást lerúgni a lépcsőn egy olyan helyzetben, ahol minden haver ugyan abba a diszkóba jár.
10.
10.
godach
#9: Amikor valami megérdemli és kényelmet nyújt, azért szívesen fizet az ember. Így vagyok ezzel én is, te is és még sok-sok millió ember. Lényegében most nem értem az epic vergődését (értem hogy pénzt akarnak) hiszen adott volt egy platform és egy felület ahol eladhatják amit készítettek. Olyan ez most nekem, mintha a helyi piacon az árusok közül az egyik felháborodna és nem akarna helyjegyet fizetni, de a takarítást, villanyt, helyet viszont meg akarná tartani.
Fura világban élünk. Ki kinek ad igazat. Igazából egyiknek sincs, csak max elérik hogy az embereket szétszabdalják. A skizofrének pedig akiknek nincs életük és unalmukban még saját magukkal is képesek veszekedni megfelelő célközönség erre :/
9.
9.
#8: És ezért nem kell nekünk is egymással harcolni, ha a megacégek harcolnak egymással. Véleménye mindenkinek van, de a végén nem érdemes elfelejteni, hogy mi, játékosok vagyunk (platformfüggetlenül) az a közösség, ahonnan a pénzt szedik. Amíg mindenki azon az oldalon van, hogy fizetőképes és a másik oldal az, ami az anyját is eladja a pénzünkért, addig a legjobb, ha mindenki a pénztárcájával szavaz dolgokra. A demokrácia fogalma nem újdonság (az más kérdés, hogy minden országban mást hívnak annak) és az alapeszméje egy tiszta dolog.

A multimilliárdos pénzéhes megavállalatok annyira erősek csak, mint ami pénzt mi befizetünk nekik. Igazából kevesebb pénzre és több észre lesz szükségünk ahhoz, hogy elhiggyük, hogy belőlünk élnek a nagyok, úgyhogy mi irányítunk.

Mark my words. Ezért is mondom, hogy hiába, bárki is szereti a reneszánszt én partner vagyok ebben. Nem engedélyezett, de egy két menet azért lemegy a hóban, ha futja az időből. A régi harcosok acélosak minden oldalon, de ne legyünk már olyanok, mint egy beképzelt kis paraszt, aki hazajön és 17 megaláztatás után itt tölti ki a részegen képzelgéseit és könyörög egy moderátornak, hogy mentse meg a saját kisebbségi komplexusától.

Jaj, hol is tarottam?

8.
8.
mete777
Itt a Nagyok flexelnek. Igazából mindkettőt megtudom érteni és egyiket sem. Az Applenek igaza van abból a szempontból hogy a Szervereit futtatnia kell, és azok nem lehetnek ingyenesek. Azért kezdték a sápos megoldást is az elején. A fejlesztőknek ez adott hatalmas platformot, szinte ingyen. a Store elött neked kellett mindent intézned ha terjeszteni akartad a programod. Ezzel lett meg egy ellenörzött "Vírus mentes" bolt amiben sacc/kb azért megbízhatsz. Az Epicnek nyilván nem tetszik hogy a vásárlásokból le kell adni pénzt. De hát ugye ők is kezdhetnének Telefont gyártani meg mindent ami még ahhoz kell hogy menjen a dolog, és akkor minden bevétel az övék lehetne. Ugye ez már nem tetszene nekik.
Ez az egész arról szól hogy mindkét cég pénzt akar látni tőllünk. Mi meg fizetünk szépen mint a kiskatonák. Mert ez most a menő a Loot boxok meg ingame item vásárlások. Ez van.
6.
6.
Ooorky
#5: Olcsóbb Huawei telefonok (amikből legtöbb fogyott) belsejének jelentős része Made in Kenya volt, ezzel a büntikézéssel rendesen odavertek szerencsétleneknek, végre volt rendes munkájuk, erre mehetnek vissza a nyomorba...
5.
5.
#3: Az én telóm sem amerikai gyártmány. Érdekel majd, hogy mikor kapják ki alóla az infrastruktúrát.
3.
3.
Ooorky
#2: Szarról fosra.
Vegyél inkább eredeti kínait, ne mindenféle gagyi másolatokat.
2.
2.
Caleon
Az lehet, én viszont Samsungra váltok ezután. Apple meg bekaphatja.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...