PlayStation 5 - a visszafelé kompatibilitásról

  • Írta: szlav
  • 2020. szeptember 19.
  • Hardver
Link másolása
A Sony már korábban is elhintette, hogy a PlayStation 5 fejlesztésekor nem élvezett különösebb prioritást a PS4-es generáció előtti játékok támogatása. Most a SIE elnöke elárulta, hogy pontosan mit is jelent ez.

A Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan a japán Famitsunak adott interjújában beszélt a novemberben érkező konzolról, s arról, hogy az új masinán miként játszhatjuk majd a korábbi konzolgenerációk játékait. Ryan elárulta, hogy érthető módon az PlayStation 5 tervezése során a legelső szempont az volt, hogy a konzol tökéletes élményt nyújtson az elkövetkezendő években, de fontos tényezőt jelentett a PS4-es játékok támogatása is, hiszen a 2013 novemberében piacra dobott konzol 100 millió főt számláló játékosbázissal rendelkezik.

A végeredmény tehát az lett, hogy a PlayStation 4-es játékok mintegy 99 százaléka problémamentesen futtatható az új masinán is, néhány korábbi játéknak pedig kimondottan jót tesz majd a töltőképernyőket szinte teljesen eltüntető SSD, illetve az új DualSense kontroller. Kifejezetten jól járnak majd azok is, akik kihagyták az előző generációt, hiszen a PlayStation Plus Collectionnel könnyen bepótolhatják az előző generációt meghatározó játékok számottevő részét.

A helyzet azonban nem ilyen fényes, ha ennél is messzebb szeretnénk visszautazni az időben. Ryan bevallotta, hogy a PlayStation 5 rendszere nem nyújt majd natív támogatást a PS3-as, PS2-es és az eredeti PlayStation játékainak. Ezen a fronton tehát egyértelműnek tűnik, hogy a Microsoft nyerte a csatát, hiszen az Xbox Series X - némi előkészítést követően - négygenerációnyi játék futtatására lesz képes.

55.
55.
zozo76hun
Azert a Mirror's Edge Xbox One X-en nativ 4K-ban, HDR-el rendesen odabaszott! Kar hogy a Catalyst mar semmilyen patch-et sem kapott se xox-en, se ps4pro-n...
54.
54.
delphijos
#52: Az RDR nekem is “jól jött” és X-en egész pofásan is néz ki. A másik aminek örültem az Alan Wake volt ami kimaradt. Bár azt nem tudom SX-én tényleg akarnék még 360-as játékokkal játszani. Persze jó ha van lehetőség, de 1 gen nekem amúgy elég. És az hogy a váltáskor már rögtön lesz, az meg hasznosabb.
52.
52.
ADMlN
Szerintem az MS és a Sony megoldása között valahol fél úton van a helyes válasz a visszafelé kompatibilitásra. Azzal egyetértek, hogy a PS1-2 vagy original Xbox játékokkal már valószínűleg igen kevesen játszanának, de a PS3/Xbox 360 korszak a videojátékok egy aranykora volt, és a grafikájuk sem volt már olyan rossz. Én különösen örülök, hogy pl. a Red Dead Redemption-t volt lehetőségem kijátszani a 2 után az Xbox BC segítségével, mert sajnos nem volt egyik konzolom sem amire anno megjelent.
38.
38.
kryszisz
Mondjuk ezen az áron rugózás nekem továbbra is magas, egyrészt nem volt meglepő, hisz jóideje lehetett tudni, hogy emelkednek, másrészt aki eddig megtehette, hogy day1 vesz játékot, az szerintem most is meg fogja, aki meg várt egy ~50%-os dealre, az most is ki fog várni. Annyi ex meg azért nem jön egy évben, hogy akkora érvágás legyen a 30K, pláne, ha azok minőségiek lesznek. Szerintem sokkal nagyobb para (persze gémer szempontból irreleváns, de akkor is), hogy az élelmiszerek árának növekedése miatt az ember már akkor sem ússza meg a vásárlást 10K alatt, ha leugrik mondjuk 4 dologért a sarki közértbe. Ez talán némileg jobban befolyásolja a mindennapi életünket. A "hatalmas" teljesítmény többletből fakadó látványbeli különbségeket meg szerintem csak az fogja észrevenni, aki nagyítóval számolja a pixeleket, legalábbis nem hinném, hogy a fejlesztők annyit dolgoznának pluszban, hogy X-en kardinálisan szebb legyen a látvány. Persze lehet, hogy így lesz, de meglepne, elvileg a PS3-X360 között is volt dif, ami kb. annyiban mutatkozott meg, hogy mások voltak a színek, nabumm...
30.
30.
Marcus88
#29: Na most felnyitottad mindenki szemét,vissza is mondják a konzol előrendeléseket!
28.
28.
Yanez
#27: Hát én sem venném elő, az biztos! Nemrégen elkapott a retro láz, előkaptam a kontrollerem és az emulátort, és csapattam a nes/snes/sega játékokkal egy darabig. Kitoltam pl a Donkey Kong első részét. Amúgy meg évekig nem veszem elő az emut. Nekem elég amit a mai bőség zavara nyújt. :)
27.
27.
Marcus88
#26: Dehogy vennék elő a baltával faragott játékokat,én játszottam abban a korban Dreamcast meg PS1 Tomb Raider meg Resiken nőttünk fel,de eszem ágában nem lenne megint elővenni őket,nem hogy a mai pulyáknak!
Nekem megmaradnak szép emlékeknek aztán ennyi.
22.
22.
Stg1012
Aki a visszafele kompatibilitás hiánya miatt vesz Xboxot, az vicc. :D Mintha bárki Ps5-ön akarna Ps1-es játékokkal játszani!? De most komolyan! Értelmét nem látom. Sőt. Már Ps3-as játékokkal se akar senki... aki meg akar, jobban jár ha vesz egy régi konzolt. Mert ebből az árból kijön bőven. Tökéletesen elég Ps4-ig visszanyúlni. Így el lehet passzolni és szépen lassan átszokni.
16.
16.
DarkLord
Így, hogy lehet nyomni a ps4 játékokat az szuper, mert lehet majd nyugdíjba küldeni a jó öreg ps4-et, addi meg még nyúzom 1 évig. Jövő karácsonyra ruházok be ps5-re előbb nem tervezem, addig lesznek olyan címek már, amiért érdemes lesz megvenni, majd valami akciós 1-2-3 plusz játékkal.
10.
10.
xSHx
Am én kb egy órája voltam a Media Markt ban és a Game Stop ban (Bécs) előrendelni a PS5 öt és azt mondták már nincs rá lehetőség. Max a következő hullámban. Nem gondoltam volna, h ilyen gyorsan le fogok róla csúszni. Kiv leszek, h lesz e egyáltalán polcon novemberben :/
8.
8.
#4: Egy olyannak, aki mondjuk ps2 vagy ps3 ota gyujti a jatekokat eleg meno lenne egy uj gepbe betenni az osszeset es lejatszana, de ez csak alom marad ;-)
4.
4.
KopyAti
Ki a franc is akarna egy mondjuk Wipeout-al játszani, és a pixeltengert bámulni?
1.
1.
Yanez
Számomra pont a ps4-es játékok futtatása játszik főszerepet. Ha ezt sem oldották volna meg, szinte biztos, hogy max a gen legvégén vettem volna ps5-t. Így viszont jövőre tervezek beruházni egy példányra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...