Erős számokkal búcsúzik a konzolgeneráció

  • Írta: fojesz
  • 2020. október 30.
  • Biznisz
Link másolása
A Sony és a Microsoft is közzétette az elmúlt negyedévre vonatkozó pénzügyi helyzetjelentését. Noha a konzoleladásokon érződik a generáció vége, szépen pörgött a videojátékos biznisz mindkét cégnél.

113,6 millió példánynál jár a PlayStation 4

A Sony jelentése szerint szeptember végéig 113,6 millió PlayStation 4 talált gazdára, az elmúlt negyedévben 1,5 millió példányon tudott túladni a cég. Erősen érződik, hogy a generáció végét tapossuk, ez a szám éves szinten 1,3 milliós csökkenést jelent, cserébe viszont 45,9 millió PlayStation Plus-előfizetővel büszkélkedhetnek a tavalyi 36,9 millió után, és játékokból is jó 10 millió kópiával több, 80,9 millió darab fogyott. 

A Sony PlayStation-üzletágat magába foglaló részlege, a Games & Network Services 4,9 milliárd dolláros bevételt jelentett az elmúlt három hónapra, ami 12 százalékos javulás a tavalyi év hasonló időszakához képest, míg az üzemi eredménye 1 milliárd dollárnak megfelelő jen volt - ez 62 százalékos plusz. A forgalom jelentős, 77 százalékos része származott egyébként valamilyen digitális csatornából.

A Sony a jelenlegi üzleti évre összesen 25 milliárd dolláros bevételt és 2,9 milliárd dolláros üzemi eredményt vár videojátékfronton. A cég arra számít, hogy a PlayStation 5-ből az üzleti év végéig több példány fogyhat majd, mint a PlayStation 4-ből közel ugyanennyi idő alatt (abból a konzolból 7,6 millió darabot vásároltak a novemberi rajt és az éppen futó üzleti év vége között), ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy minden egyes gép negatív hatással lesz az eredményeire - ezzel arra utalhatott, hogy kezdetben a PlayStation 5-öt is veszteségesen árulják majd.

Microsoft: ahol van szám, az szinte mind látványos

A Microsoft jó ideje nem közöl már eladási számokat az Xbox-üzlet kapcsán, nem olyan régóta pedig az Xbox Live felhasználótáboráról sem árul el konkrétumokat. A cég mindenesetre nem panaszkodhat valószínűleg: az Xboxot is magába foglaló More Personal Computing részleg 11,8 milliárd dolláros forgalommal zárta a negyedévet, ami 6 százalékos növekedés.

A Microsoft szerint az xboxos tartalmak és szolgáltatások kapcsán 649 millió dolláros bevétele keletkezett, ami 30 százalékos erősödésnek felel meg. Emellett a cég azt is elárulta, hogy a hardvereladásai 27 százalékkal csökkentek, úgy tűnik tehát, hogy véget ért a koronavírus-járvány számlájára írható javuló tendencia.

A teljes Microsoft bevétele egyébként 37,2 milliárd dollár volt, míg a nettó nyereség 13,9 milliárd dollárra rúgott - a cég számairól nagytestvérünk, a HWSW írt bővebben.

14.
14.
robert.
#6: God of War, Bloodborne, Ghost of Tsushima
8.
8.
Őrnagy
Megjelenés után rögtön beszereztem 1 ps4-et. Utána hónapokig alig játszottam vele, mert nem volt olyan játék, ami érdekelt volna. Előtte boxom volt, bántam, mint a kutya, hogy eladtam. Aztán most 1.5 éve megint visszatértem a boxhoz, úgyhogy ebben a generációban (is) kipróbáltam mindkét konzolt. És ezt tervezem a következőben is. Úgyhogy fasza minden :)
7.
7.
Ps fanboy
#6: Na akkor húzzunk bele. :)
6.
6.
Yanez
Ez a generáció is feledhetetlen élményeket biztosított számomra és még mindig biztosit, hiszen még hátra vannak olyan címek, mint a Nier Automata, TLoU2, RE Revelations 2, The Last Guardian, Days Gone és... most hirtelen nem ugrik be több, de biztos van még valami.
5.
5.
Falcon
Jó generáció volt nem törték fel egyiket sem az elözöben millió cheater volt a COD okban 2009 töl
1.
1.
"kezdetben a PlayStation 5-öt is veszteségesen árulják majd"
A válasz arra a kérdésre, hogy miért nincs elég gép az induláskor.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...