A Call of Duty hajtotta az Activision számait

  • Írta: fojesz
  • 2021. február 6.
  • Biznisz
Link másolása
Befutott az Activision Blizzard pénzügyi helyzetjelentése is. Kiderült, hogy rekordéven van túl a kiadó, amit nem kis mértékben a Call of Duty-franchise megtáltosodásának köszönhet.

Rekordévet zárt az Activision Blizzard, a cég forgalma éves szinten 44 százalékkal 8,42 milliárd dollárra nőtt tavaly, míg a nyeresége 46 százalékkal 2,2 milliárd dollárra hízott. Az összképbe belerondít némileg, hogy az utolsó negyedév nem sikerült annyira fényesen: az októberrel kezdődő három hónapos időszakban 13 százalékkal 3,05 milliárd dollárra nőtt a bevétel, míg a nyereség 3 százalékkal 508 millió dollárra csökkent.

A kiadó zászlóvivője a Call of Duty-franchise volt, amely közel megduplázta a forgalmát a tavalyi évben, a 2003-as első résztől számítva pedig 27 milliárd dollárt hozott eddig a konyhára. Nem meglepő, hogy 2020 erősen sikerült: gőzerővel dübörgött előre a Call of Duty: Mobile szekere, bemutatkozott a Call of Duty: Warzone, és a "hagyományos" epizódok, mint a Modern Warfare vagy a Black Ops - Cold War is 40 százalékkal tudták növelni az eladásaikat.

A cégen belül az Activision alá tartozó játékok pörögtek a legjobban, ez a részleg 77 százalékkal több, 3,9 milliárd dolláros bevételről és 1,87 milliárd dolláros üzemi eredményről számolt be - ez utóbbi 120 százalékos növekedést jelent.

A Blizzard forgalma ezzel szemben 1,91 milliárd dollár volt, a 8 százalékos növekedésből pedig vastagon kivette a részét a World of Warcraft, amely 40 százalékkal tejelt jobban, mint 2019-ben. A King bevétele 7 százalékkal nőtt, és 2,16 milliárd dollárt tett ki.

Rossz hír lehet ugyanakkor, hogy az aktív játékosok havi szinten összesített száma csökkent az előző év végén rögzített adatokhoz képest: az Activision Blizzard 397 millió játékost tudhatott maga mögött, ami 3 százalékos csökkenés, ebből a Call of Duty hozott 128 milliót (ez stagnálást jelent), a Blizzard 29 milliót (9 százalékos mínusz), a King pedig 240 milliót (4 százalékos csökkenés).

Ami a jövő illeti: ahogy arról beszámoltunk, idén biztosan nem jelenik meg a Diablo IV és az Overwatch 2, új Call of Duty viszont - nem túl meglepő módon - várható majd. A kiadó egyelőre nem nevezte meg, hogy melyik csapata szállítja a 2021-es epizódot, és mivel a Black Ops - Cold War előrehozásával felborult az eddig ismert menetrend, tippelni is nehezen tudunk.

Az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick emellett megerősítette, hogy több free-to-play mobilos fejlesztésük is "előrehaladott állapotban" van a Warcraft alapján - ez rímel a korábbi pletykákra, miszerint a cég a Warcraftot is feldolgozná mobilos változatban.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...