Kiderült, hogy mitől könnyebb az új PS5-modell

  • Írta: fojesz
  • 2021. augusztus 30.
  • Hardver
Link másolása
Ahogy arról már beszámoltunk, a Sony elkezdte teríteni a PlayStation 5 egy vérfrissített modelljét, amely valamivel könnyebb lett az eredeti gépeknél. Mostanra az is kiderült, hogy ez minek köszönhető.

Először Ausztráliában, majd a világ többi részén, így az Egyesült Államokban és Japánban is elkezdett feltűnni az új PlayStation 5-modell. Ez alapvetően nem hozott látványos változásokat, de azt már lehetett tudni, hogy új talprögzítő csavart kapott, és 300 grammal könnyebb lett, mint az eredetileg forgalomba került gépek - és most már azt is tudjuk, hogy miért.

Jobb oldalon a megújult hűtőborda (készítette: Austin Evans)

Egy Austin Evans nevű videós ugyanis szétkapta az új modell lemezmentes variánsát, és ahogy azt a fenti kép is mutatja, ezt már kisebb hűtőbordával szerelik. Noha akár ez jó hír is lehetne, hiszen a PlayStation 5 méreteiből lenne mit faragni hosszú távon, Evans szerint ennek egyelőre inkább a hátrányát érezni: az új gép a tapasztalatai szerint jobban melegedik, a hátul kipöfögött levegőt 3-5 fokkal magasabbra mérte, mint az eredeti modellnél.

Akárhogy is, a Sony valószínűleg vállalhatónak találta ezt a különbséget, cserébe pedig spórolni tud: a japánok nemrég bejelentették, hogy az 500 dolláros PlayStation 5-ön már nem buknak pénzt.

98.
98.
delphijos
#95: A demo bejött, jó a harc és a grafika pont az én ízlésem ( a csaj meg nagyon cuki úgy mellesleg ). Mivel a Judgment-et szeretném nyomni, meg huszonezret még így se adok érte, én meg várok a vásárlással.

Amúgy nem kötekedni járok, csak ment itt az ész osztás az után hogy egy fickó a KIÁRAMLÓ LEVEGŐT mgasabb hőmérsékletűnek mérte, és a következtetéssel ( na, szarabb lett ) akkor se értettem egyet. Ennyi. Az meg hogy “nem válaszolhatsz” meg műhiszti, kiosztod a másikat hogy “ennek szenteli az életét” miközben te már “rég túlléptél” ezen, de azért bedobod ezt a riposztot hogy “csak két video” ahelyett hogy mondjuk annyit írtál volna hogy “oké, tévedtem”. A cinikus gúnyolódás persze egy másik módszer.
97.
97.
Ooorky
Te jó ég mit aludtam át. Elkezdtem elolvasni, de ez túl sok autizmus nekem így hirtelen.
96.
96.
Marcus88
A kis szemüveges hőmérős gyerek be is árazta magát a szaktudásával!
A hiénák meg egyből lecsaptak és fikázták a gépet.
Aztán normális mérésekkel csak kiderült,hogy semmi gond nincs.
95.
95.
#94: Wow, király, akkor most nem válaszolhatok. Milyen rossz is nekem most. De amúgy már el is felejtettem ezt a dolgot, csak most láttam meglepődve, hogy egyesek még mindig benne élnek. Persze aki csak kötekedni jár ide zBs. delphijos egyből meg is jelent, úgyhogy úgy látom, van is igény egy kis crucible-re megint... de hé, nem is baj, hogy itt vagy, mert akartam neked mesélni, hogy közben én is megvettem a Judgment-et és ki is próbáltam. Nekem bejön, de láthatóan ez is a megszokott lassú indulással operál. Most kicsit túladagolásom lett Yakuzából és igazából a Kiwami 2-ben vagyok, úgyhogy most jól esik egy kis mással tiporni - de ami késik az nem múlik.

Aztán miután írtad, hogy leszedted a Tales of Arise demóját én is leszedtem, de nekem annyira bejött, hogy meg is vettem és rá is kattantam szépen. Nem hiszem, hogy mindenkinek való az a játék, de azt tudom, hogy nekem tetszik. Neked bejött?

JA, DE mivel nem válaszolhatok, ezért megyek is inkább játszani vele. Milyen szerencsés helyzetben vagy, hogy neked még szabad írni... úgyhogy majd kitabolok és megnézem, mit válaszoltál.
94.
94.
delphijos
#92: Na. Nem kell a durci. Ha továbbléptél, nem kell válaszolni. De ez a riposzt egy kicsit vicces:

“Amúgy is szerfelett szórakoztató ez a dolog, mivel egy adott, otthon készített youtube videó alapján lehúzta valaki a gépet, amit az egész világon bemásolt és fordított a sajtó, most meg egy második otthon készített youtube videó alapján, ami dícsérte a gépet, az egész világon bemásolt és fordított a sajtó.”

Tom’s Hardware versus Youtuber Zsolti ;)
93.
93.
delphijos
#90: Nekem ez jelentette a “csúcspontot”

“Több hő nem tud távozni, mint amennyit megtermel...
Mivel akkor ugye előbb-utóbb abszolút 0-ra hűlne a belseje”
92.
92.
#90: Gondolom nekem meg akkor olyanokat kéne idemásolni úgy, hogy közben téged fikázlak, amik az ellenkezőjét bizonyítják? Látom nagy törést szenvedtél és erre szentelted az életed, se nem baj, mert ez a retorika olyan, hogy ha nem az új a rosszabb, akkor a régi XD

Amúgy is szerfelett szórakoztató ez a dolog, mivel egy adott, otthon készített youtube videó alapján lehúzta valaki a gépet, amit az egész világon bemásolt és fordított a sajtó, most meg egy második otthon készített youtube videó alapján, ami dícsérte a gépet, az egész világon bemásolt és fordított a sajtó.

És hogy hol voltam pénteken? Dolgoztam, tovább léptem és közben már rég elfelejtettem ezt csörtét, ami itt volt és totál hidegen hagyott (érted, hidegen) a régi és az új PS5 is.
Ha pedig engem idézgetsz, akkor most fordítsd le szépen az idemásolt szöveget, hogy azok is érthessék, akik nem tudnak angolul :) Csak azért, hogy ne felejtsd el, hogy az ilyen fórumos viták nem valós háborúk. Persze, ha ekkora igény van rá ismét, akkor csinálhatunk még egy 24-48 órás bashing-et is, hogy meglegyen a betevő kajlaságotok.

Ha nem, az pedig még jobb, mert inkább játszanék most... PC-n, Box-on, Ninti-n... vagy bármi máson is, csak nem PS5-ön, mert most nem kell extra fűtés a lakásba ;)
91.
91.
zozo76hun
https://www.origo.hu/techbazis/20210911-uj-sony-playstation-5-hutes.html
90.
90.
norbi27
#85: Szóval, amikor azt írtam, hogy meg kell várni a részletes teszteket, mert a kimeneti léghőmérséklet emelkedéséből levont szögegyenes konklúzió helyett pár belső szenzort kellett volna felrakni, akkor jöttek a következő hiperszakértői válaszok az "elfogulatlan" fizika professzor Neotechtrtől (LOOOOOOOOOL):

"Ha melegebb levegő jön ki belőle, akkor melegebb a borda, akkor rosszabb a hűtés. Ezt nem úgy mérik, hogy mennyit visz el a hűtés, hanem, hogy milyen meleg a processzor. Ha melegebb a borda, akkor melegebb a proci és az egész rendszer, tehát rosszabb a hűtés."
"Mondtam én, hogy azért lett ilyen idomtalan és hatalmas a PS5, hogy ne lásd meg rajta egyszerűen, amikor megolvad. Erre meg: biztos a konkurencia áll a híresztelések hátterében. A hozzá nem értést és a szektás fanboikodást ne keverjük már össze a mérnöki munkával."
"És akkor kérem, Hölgyeim és Uraim, most jönnek a pónik és megmagyarázzák, hogy az a jó hűtés, amikor izzik a gép. Ezt a fajta szakértelmet kell figyelembe venni akkor is, amikor játékokról beszélnek és hasonlítanak össze egymással. -.-'"

És most hol van a termodinamikai géniusza az oldalnak?
Mert én a Tom's Hardware-en futottam bele az Igor's Lab részletes méréseibe a következő összefoglalóval. Bemásolom ide, mert nem olyan hosszú és úgyse kattint rá Marcus88 linkjére vagy a cikkre senki.
De persze az is lehet, hogy ők is hozzá nem értő szektás fanboiok, szóval csak szódával fogyasszátok!

The short version: The new PS5 model showed no serious regressions, and in fact, is actually better.
For the SoC itself, the newer PS5 revision was more than 10C cooler, with temps dropping from 51.15C with the original model to 40.08C with the newer revision.
Despite the cooler SoC, there were a few regressions with other components. The new memory (VRAM) temps have climber by around 8C, from the original 40.88C to 48.20C. The VRM power delivery modules also saw a temp increase, where the new PS5 model runs at 46.32C compared to the older one at 44.97C.
It's noteworthy that HardwareBusters is following up with more in-depth testing with various sensor placements, but the outlet says that its expanded test results simply underline that the new cooler is better than the old revision.
All those regressions combined make up for the hotter exhaust temperatures, and the results indicate that the new PS5 exhaust temps are equal to 41.11C, where the launch-day model measured 39.85C. And lastly, the new PlayStation 5 revision had a mere 1-decibel increase in noise compared to the older model, again showing no serious change.
88.
88.
delphijos
#87: Ezt a “hírt” azért nem kéne készpénznek venni. A 8k tévék tényleg nagyon ritkák. Őszintén azt már én is túlzásnak érzem egy lakásban.
87.
87.
#86: 2032-re sem fog tudni 4k 60 ray tracinget, de már most 8K-znak. Szánalom.
86.
86.
crytek
PlayStation 5 Pro: ready for 8K gaming, priced at $600-$700 for 2023

https://www.tweaktown.com/news/81515/playstation-5-pro-ready-for-8k-gaming-priced-at-600-700-2023/index.html
85.
85.
Marcus88
Múltkor ebből a hűtésből volt vita,most lett belőle teszt.

https://www.youtube.com/watch?v=Pwu_fkYwLEQ&t=1s
84.
84.
Helium Prime
Srácok! A paszta illetve a folyékony fém nem változott a hír szerint! Az,hogy esetleg az új kisebb borda már fedi az előző kimaradt ramot attól már hatékonyabb lehet,de sok összetevőt kellene megmérni gondolom! Ellenben folyamatos légáramlás mellett egy kiindulási pont a kifújt levegő bár annak is változhat a hőmérséklete attól is mennyire van éppen izzasztva a cpu/gpu stb. Valóban én sem viselkedtem szalonképes módon.Egy 9 órás utazás meg 6 sör után ígérem nem kommentelek. Traiskirchen-nél megált az első nem japán autóm 4 hónap után szóval annak is ugrottam aki fél másodpercnél tovább néz! Sorry!
82.
82.
HMoody
#76: "A hőmérséklet az hőmérséklet " - és már itt tudjuk, hogy közöd sincs a dologhoz. Esetleg általános iskolai fizika órán kellett volna odafigyelni, nem itt másokat parasztozni.
Mond neked valamit az a pár kifejezés, hogy hőmennyiség, hővezetés, hőáramlás, belső energia? Na ezekkel számolnak termodinamikában, nem csak hőmérséklettel...
Nem lenne baj, hogy nem értesz hozzá, de hogy ilyen arrogánsan nyomod a hülyeséget, az már bicskanyitogató.
78.
78.
Oistrakh01
Nem értem ezt a hisztit és mi van akkor ha a szarabb hűtés miatt elfüstöl pár ps5 max. Vissza küldik gariba és ennyi nem probléma ez... a ram eddig is lángolt most kicsit emelik a tétet a Sony mérnökei :D
75.
75.
Helium Prime
#70: Parasztal-parasztként! Kutyával-kutyaként! :)
71.
71.
weiss
#54: "Ahogy Ooorky mondja, ha több hőt adna le, akkor megfagyna és azért nem működne utána mert mínusz 273,15 fok (nulla Kelvin) alá nem tudna menni, mert ott megáll a részecskék mozgása, így az elektronok sem mennek, így "nem működik" az áram."

https://hu.wikipedia.org/wiki/
Szupravezet%C3%A9s#Ellen%C3%A1ll%C3%A1s_megsz%C5%B1n%C3%A9se_egyen%C3%A1ram_eset%C3%A9ben

Minél alacsonyabb a vezető anyag hőmérséklete, annál "könnyebben" mozognak benne az elektronok...nem "áll" meg benne az áram...
70.
70.
#69: De azért ahogy elnézem, úgy beszélsz, mint egy kondás. Volt már itt kutya, paraszt és minden más is.
What a load of bullshit.
69.
69.
Helium Prime
Istenem! Régi szép idők amikor még nem voltak jelen ilyen rügyek és beszélgettünk személyeskedés nélkül!
67.
67.
Helium Prime
Folyamatos légáramlás melletti hőmérsékletről írtam! Most gyere azzal,hogy kisebb lett a venti fordulatszáma lehet azééé! Mielőtt meg sokkot kapnál megint!!! Parasztal paraszként bánok,kutyákat kutyákat kezelem! Ha eljut odáig ahová a hő régen beférközött! Beszélgethetünk normálisan!
66.
66.
Helium Prime
Aztán a pasztád örökélet tartja vagy esetleg még csökkenti is az alatta lévő hőt doktor? Meg másold már be mivolt múltkor te Ász!
61.
61.
Helium Prime
Remélhetőleg a félig kilogott ram hűtését immár fedi a borda!Bár ez esetben is alacsonyabb lenne a hő mivel hűtve van! Ez spórolás mindenképpen! Kár szépíteni! Kamu mint a valós 9 TFLOPS helyett azt mondani,hogy 10,28 (ha túlhajtott procik meg gpu engedi valameddig) meg az RDNA2 gpu ami mégsem az ugye!
60.
60.
Helium Prime
A folyamatos légáramlás mindenképpen a belső össz hőmérsékletet mutatja! Vagy szerintetek van benne egy hőtároló aztán x idő múlva majd a nap erejével megvilágosít? Van itt valaki aki legalább hetedikes vazze?
59.
59.
Zuzmo
Lehet hogy a PS5 rajtjára túlbiztosították a hűtést, hogy ne legyen semmi gáz. A felhasználóktól begyűjtött adatok alapján kiderült, hogy bőven van tartalék a rendszerben, most ezt a "fölösleges" tartalékot kiszedik, hogy spóroljanak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...