Hatalmas az érdeklődés az Elden Ring iránt

  • Írta: Shifty
  • 2022. február 25.
  • Hír
Link másolása
Ugyan még nincs egy napja, hogy megjelent a Souls-játékok következő evolúciója, az Elden Ring, már most óriási az érdeklődés a FromSoftware legújabb játéka iránt. A SteamDB adatai szerint egyszerre 764 ezren is játszottak már vele.

Két hete még attól volt hangos a világháló, hogy a SteamDB adatai szerint a Lost Arkot elképesztően sokan tolják. Nincs ez másként a frissen megjelent Elden Ringgel sem, ami alig pár órája kapható hivatalosan, az éjszaka mégis simán összehozott kicsit több mint 764 ezer egyidejű játékost, amivel a SteamDB adatai szerint a Steam hetedik legnépszerűbb játéka jelenleg. Ráadásul ez a szám nem nagyon esett vissza, mert a hír írásának a pillanatában is több mint 600 ezren kalandoznak The Lands Between világában.

Ez azért nagyszerű eredmény, mert ahogy a Souls-játékok mindegyike, az Elden Ring is inkább rétegjáték, bár ahogy a tesztünkben utaltunk is rá, valójában a Souls-játékok következő lépcsőfokaként igyekszik szélesebb közönséggel is megszerettetni a stílust. És ha megnézzük, hogy a Dark Souls harmadik része "alig" 129 975 egyidejű játékost tud felmutatni, akkor az Elden Ring több mint hatszoros túlteljesítése óriási sikerként kezelhető.

Az Elden Ring PC-re, Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re jelent meg.

46.
46.
xanatos0911
#41: Azért írtam le azt amit Te, mert valóban úgy van ahogy mondod. De én nem a software környezetről beszélek. Azt valóban nem lehet megjavítani varázsütésre. Viszont sok embernél nem jelentkeznek a problémák (pl nálam sincsen jelen egy probléma sem), míg másoknál a problémák súlyossága is széles skálán mozoghat, kezdve csak a sima 4-5 percenkénti stuttering-től egészen a teljesítmény masszív beesésig, láthatatlan ellenfelekkel és egyéb pop-in problémákkal megspékelve akár egy high-end PC-n is.

Nem védem a játékot sem a FromSoft-ot egy pillanatig sem ebből a szempontból, mert ahhoz képest, hogy szvsz pár effektet és textúrát leszámítva alig-alig néz ki jobban az Elden Ring a DS3-nál, sokkal szarabb a teljesítmény. Persze nyílt világ, több mindent kell megjelenítenie a motornak, de ez utólag nem kifogás, hiszen előre kellett volna gondolkodniuk ezt illetően.

“Pont úgy, ahogy az autó sofőrjétől sem várhatod el azt, hogy meg tudja javítani a motort, ha épp nem indul el.”

Hát azért a driver létezésének és feltelepítésének “tudományát” nem említeném egy lapon egy autó motorjának megjavításával. Az újrapasztázást, hűtőborda-cserét, shunt modifikációt sorolnám ide a teljesség igénye nélkül. Ha pl. vesz ma az ember egy 1.000.000HUF+ VGA-t akkor azért azt illő tudni, hogy mi az a VGA driver. GeForce Experience-t pedig csak az használ, aki… khm, well. Mindegy. Anélkül viszont bizony érdemes tudni, hogy mi az a driver.

Ezen a ponton már szerintem csak nyelvtanról vitatkozunk, de azért leírom mégegyszer amit leírtam ezelőtt is:

NEM az Elden Ring sajátos teljesítményproblémáit küszöböli ki ez a pár tipp, de mivel visszajelzések alapján több embernek is segítettek ezek a “trükkök” így megvan a létjogosultságuk. Interferencia csökkentéseként is felfoghatóak. Ha írsz egy szoftvert, az reagál az operációs rendszerre és a hardverekre és azok drivereire. Ha valami szarul van megírva akkor a problémát a programkódban kell keresni, de a súrlódás mértékét ESETLEGESEN lehet VALAMENNYIRE csökkenteni kívülről is. Mégegyszer: nem belülről megoldani a forrását, hanem ESETLEGESEN enyhíteni a probléma következményének mértékeit kívülről. Tüneti kezelés. Tudod, mint a modern orvoslás.
45.
45.
nemfontos
#44: Még egy apróság... ha valaki ps -en játszik, javaslom hogy a mentések autómata szinkronizációját erre a játékra kapcsoljátok ki. Így ha valami baj történik, akkor a hibás mentés nem fogja felülírni az azt megelőzőt, és nem veszítetek el csak egy kevés játékidőt. Ha rendesen manuálisan léptetek ki, akkor biztos jó a mentés, és fel lehet tölteni kézzel.

Én más játékok esetében is gyakran teszem ezt, mert első sorban biztonsági okokból töltöm fel a sony -hoz a mentéseket, nem azért hogy más gépen játszhassak vele, és ezt csak úgy tudom garantálni, ha nem szinkronizálok automatikusan.
44.
44.
nemfontos
#37: A ps változatok ennél jelentősen jobb állapotban vannak. Ott sem felhőtlen a dolog, de megjelenés óta játszom vele, és egy pár crash -en, valamint itt-ott apróbb teljesítmény problémákon kívül nincs semmi ami rontaná az élményt. A framerate módot használom, a másiknak értelmét nem látom. Az 1.02 -es patch -el játszottam idáig, az azt megelőzőről nem tudok nyilatkozni.
Az xsx -es változat sem rossz állítólag, a crash -ek viszont ugyanúgy megvannak, illetve a teljesítmény alacsonyabb az elérhető adatok alapján.

Egyébként a játék tényleg nagyon jó. Igaz hogy a harc messze alatta van annak amit egy nioh 2 tud, de a világ, a hatalmas és változatos terület, és a nagyszerű hangulat az, ami miatt nem tudok haragudni az elden ring -re. A technikai bakik kellemetlenek, de javítják majd őket. De teljesen megértem azokat, akik nem akartak első napos vételt csinálni belőle technikai okok miatt.

Nekem egyébként eszembe nem jutna ilyesmit pc -n játszani. Annyira tv -re kívánkozik az egész...
43.
43.
nemfontos
#42: Ja és az elden ring -nek NEM a vga driver okozza a gondjait.
42.
42.
nemfontos
#36: Szerintem egy játékosnak nem feltétlenül kell tudni mi az a driver, és nem is feltétlenül kell foglalkoznia vele. Pont úgy, ahogy az autó sofőrjétől sem várhatod el azt, hogy meg tudja javítani a motort, ha épp nem indul el.
A driver kérdést egyébként mindkét nagy gyártó igyekszik megoldani viszonylag egyszerűen. Idegesítő asztali programokkal... :)
41.
41.
nemfontos
#35: Leírtad azt, amit én... ha a software környezettel van a gond, akkor annak módosítása segíthet, és ennyi. Ha igpu -val futtatod a játékot, akkor nyilván rosszabbul fog menni, mint ha külső vga -val. Ez nem nagy varázslat, és semmi köze a játékhoz.

Az informatika nem úgy működik, hogy te varázsütésre megjavítasz egy programot, amit nem te írtál. Elháríthatsz akadályozó tényezőket - software környezet... lásd lentebb - de nem tudsz segíteni a program belső működéséből adódó problémákon.
40.
40.
Chdz
#39: Ha tolvajkodás, ha nem. Rohadtul nincs kedvem fizetni 60 eurót a nagy semmiért, vagy te igen? Ha problémamentesen jelent volna meg befognám a pofám, de sajnos nem így van. Meg jó lenne, ha nem személyeskednél, mert semmi rossz indulat nem volt bennem. Te meg ide jösz takonypócozni.. Én is mondhatnám, fordulhatsz is vissza hlyegyerek..
39.
39.
Akutyafáját
#37: de nagy gyerek vagy, idejöttél böfögni fél oldalt hogy igazold magad amiért tolvajkodsz? kérdezte valaki? takonypóc. te csak ne szidd senki szüleit mert visszakapod
38.
38.
C0m1n65un
Hát gyerekek, én ma majdnem 4 órát játszottam vele, és egy darabot nem droppolt, pedig 1060 6GB-os videókártya alatt toltam. Azt el tudom képzelni, hogy nálam 60 fps helyett, 52-58 volt, de ebben sem vagyok biztos. Egyébként kegyetlen jó a játék. Biztos jönnek hozzá patch-ek majd szép számmal, de itt azért nem egy Cyberpunk 2077 szintű botrányról van szó.
37.
37.
Chdz
A virágbolti is ritka fosul megy, droppol, stutterol világ faszára. Ez szimplán annak az eredménye, hogy kritikán aluli optimalizálás, a motor sem éppen a legjobb, meg még lehet telibe is "szarták" a PC verziót. Még szerencse, hogy nem adtam érte pénzt, mert a megjelenési állapota eléggé kritikán aluli. Megkárosítva se érzem őket, mert 30 percnél többet nem is toltam vele. Ismételten azokkal lett kibaszva megint, akik fizettek érte. Én ezért sem rendeltem elő, csak JP játék, azok meg valahogy kurvára nem tudnak portolni rendesen PC-re. Én is kivárok, ha kell jó sokat, peccselhetik ész nélkül. Majd egyszer, ha jobb állapotban lesz fizetek érte, addig meg elmehetnek az anyukájukba.
36.
36.
xanatos0911
#35: Az sem tudják sokan, hogy VGA drivert nem installálunk csak úgy össze-vissza egymásra, hanem érdemes DDU-t használni, hiszen sokan meg arra sem veszik a fáradságot, hogy egyáltalán feltegyék az új drivert, azokról pedig már nem is beszélek, akiknek 3090-ese van, de azt sem tudják mi az a driver.
35.
35.
xanatos0911
#33: Nem értek egyet. Nem azt mondtam, hogy ez a 60FPS és Akadozás-mentesség Bibliája és ez az egyetlen megoldás, hanem azt, hogy van akinek esetlegesen segíthet valamelyik… bármelyik tipp. Vagy nem, az is adott lehet.

Abban egyetértek, hogy ez nem oldja meg teljesen a problémát, mert ezek egyedi/egyéni problémák orvoslására jók. Nem a játék alapproblémáit oldják meg, hanem azokat az esetleges egyéni rendszerproblémákat, ahol egyeseknél a teljesítmény MÉG ROSSZABB volt. Mivel a játék beállításai kb alig befolyásolják a teljesítményt, ellenben a vizualitást igen, ezért addig amíg nem jön patch alternatív eszközökhöz lehet folyamodni, feltéve hogy beválik.

Példa: Sokan jelentették, hogy valóban iGPU-t használ alapértelmezettként a játék. Szóval az pl igenis sok embernek segíthet akinek fingja sincs arról, hogy be tudja állítani azt, hogy dedikált vagy integrált VGA-t használjon a rendszer.
34.
34.
nemfontos
#29: Ezek a "mókolások" csak akkor segítenek, ha a programnak a software környezettel vannak gondjai. Amennyiben nem, úgy értelemszerűen csak a fejlesztő tud bármin is változtatni, akinél ott a forráskód, és aki el tudja készíteni az új build -eket.
33.
33.
nemfontos
#26: Ne haragudj de teljesen komolytalan amiket írsz. Ezeknek semmi köze az elden ring problémáihoz.
32.
32.
Gpety
#25: Olyan volt más játéknál, az azért ettől szignifikánsabb jelenség szokott lenni.
31.
31.
godach
#29: Nekem PC-n amikor megjelent a Juiced 2, akadt mint a veszedelem.
Akkor volt új gépem. Tényleg maxos, röhögve kellett volna vinnie.
Napokig q fórumokat bújtam, mire szembe találkoztam ezzel : dugj be a mikrofon bemenetbe valamit. Mindegy mit. Ha csak dugó és le van vágva a kábel, az is jó.
És láss csodát működött.
Szóval pc-n van csak, mindenre megoldás de a tököm se fog ilyenekkel bajlódni.
30.
30.
xanatos0911
#29: Bocsánat, hiányosan fogalmaztam. Adódik - több - olyan lehetőség, hogy ki lehessen küszöbölni a problémát. Pár dolgot mindig meg lehet próbálni, de ha konzolon valami nem megy akkor sakk matt van.

“És ilyen jellegű dolgok amiket itt felsoroltál meg elő se fordulhatnak konzolon.”

Hát dehogynem, ott sem megy túl jól az Elden Ring, de nem is lehet vele nagyon mit csinálni. PC-n pedig itt vannak a lehetőségek amiket felsoroltam lentebb. Nem az a lényeg, hogy különböző a probléma oka, hanem az, hogy ha mindkét platformon van probléma akkor a PC-n még mindig adódhat lehetőség, hogy azt esetlegesen kiküszöböld.
29.
29.
delphijos
#28: "mert ha van valami probléma akkor lehet rá kerülőúttal megoldást találni és kiküszöbölni"

Azért tegyük hozzá hogy nincs MINDENRE megoldás pc-n sem. És ilyen jellegű dolgok amiket itt felsoroltál meg elő se fordulhatnak konzolon. Persze ezzel nem azt mondom hogy konzolon MINDIG MINDEN TÖKÉLETES.
28.
28.
xanatos0911
#27: Valóban, de én szeretem ezt a fajta mazochista szöszmötölést. Egyébként értelemszerűen nem minden esetben kell ugye ezt csinálni, hanem pontosan azért jó az ilyen, mert ha van valami probléma akkor lehet rá kerülőúttal megoldást találni és kiküszöbölni. Ha a konzolon probléma van akkor az úgy is marad amíg nem javítják. Én ezért szeretem a PC-t.
27.
27.
godach
#26: Azt hiszem ezért szoktam nevetni, amikor azt mondom hogy kényelmesebb a konzol, erre jön a válasz, hogy "hádde a gépet is lehet tvre kötni" xD
Am köszi az infót
26.
26.
xanatos0911
Akinek PC-n problémája van:

- iGPU helyett dGPU-val futtassa, ha a processzora rendelkezik iGPU-val (laptopok, APU-k, legtöbb Intel CPU)

- Ryzen CPU esetén a Windows Power Plan-t vagy Balanced-re vagy pedig Ryzen High Performance-ra kell állítani

- Frissítsd a VGA-d driverét a legújabbra, de lehetőleg úgy, hogy előtte DDU-val letöröld az előző verziót safe mode-ban.

- Nvidia VGA esetén az asztalon jobb klikk, Nvidia Control Panel. A Global Settings alatt a Shader Cache Size legyen Unlimited. Utána Program Settings, Elden Ring hozzáadása és azon belül a következők: CUDA GPUs - All; Power Management Mode - Prefer Maximum Performance; Threaded Optimization - On;

- Az Elden Ring-et indító .exe fájlt megkeresve azon jobb klikk, Tulajdonságok - Kompatibilitás - Futtatás rendszergazdaként és Teljes képernyős optimalizaciók letiltása (vagy valami ehhez hasonló, sajnos nem tudom hogy van pontosan magyarul).

- Steam-en belül pedig a Steam Overlay kikapcsolása.

- Egyéb: Nálam két dolog van meg érvényben, az egyik az az, hogy letiltottam a Windows Update-et (teljesen, nem elérhető) és Debloatoltam magát a Windows-t. Ezen kívül pedig be van kapcsolva a BIOS-ban a Resizable BAR (AMD GPU-val S.A.M.).

Remélem ez valamit tud segíteni valakinek.
25.
25.
xanatos0911
#24: Laptopokon az integrált GPU-t akarja használni valamiért a játék. Nézd meg, hogy nálad is így van-e
24.
24.
Gpety
Gondoltam nem lenne vele gond, 5900hx +6800m 2k-ban elviszi rendesen. Nem.
23.
23.
Ganzer
Off téma, de melyik fajta xbox kontrollert érdemes venni pc-hez? Lényeg hogy vezetékes legyen.
22.
22.
godach
#21: Nekem S-re van meg. Az égvilágon semmi gondom. Még buggal se találkoztam.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...