A Sony és a Nintendo is szakít Oroszországgal

  • Írta: szlav
  • 2022. március 10.
  • Biznisz
Link másolása
A játékvilág legnagyobb szereplői sorra állnak ki Ukrajna mellett, köztük a két nagy japán konzolgyártó, a Sony és a Nintendo is. Mindkét vállalat felfüggesztette a hardver- és szoftverforgalmazást Oroszországban.

Az elmúlt napokban egyre több vállalat, köztük a játékipar legnagyobb szereplői is felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban. Az Ukrajna mellett kiálló cégek listája hosszú, és csak egyre hosszabbá válik, hiszen a legfrissebb hírek szerint már a legnagyobb japán konzolgyártók is beszüntették a játékaik, digitális szolgáltatásaik, és a hardvereik árusítását (via CNBC).

Miután a Gran Turismo 7 megjelenését lefújták Oroszországban, a Sony Interactive Entertainment most átfogóan felfüggesztette az összes PlayStation-termék árusítását a háborús helyzetre reagálva. Ezzel párhuzamosan megszűnt az orosz lakosok hozzáférése a PlayStation Store-hoz is. A Sony Group Corporation mindemellett bejelentette, hogy 2 millió dollárral támogatják az ukrán civileket az ENSZ menekültügyi intézményén keresztül.

Hasonlóan tett a Nintendo is. Habár a kiotói vállalat nem szólalt fel nyilvánosan Oroszország ellen, március 7-én "karbantartási üzemmódba" helyezték a Nintendo eShopot, melynek eredményeképp az orosz játékosok nem férhetnek hozzá a digitális áruház tartalmaihoz. A vállalat a konzolok és egyéb kiegészítők szállítmányozását is beszüntette.

Oroszország válasza: zöld utat kaphat a kalózkodás

Az elmúlt hetek szankciói nyilvánvalóan kellemetlenül érintették az orosz felhasználókat; habár VPN segítségével számos korlátozást megkerülhetnek, a legtöbb helyen az orosz rubellel való fizetés is problémásnak bizonyul. Szerencsére az illetékesek máris látótávba helyeztek egy megoldást, a titkos összetevő pedig nem más, mint a bűncselekmény.

A Torrent Freak információi szerint Oroszország Gazdaságfejlesztési Minisztériuma előterjesztett egy törvényjavaslatot, melynek értelmében bizonyos keretek közt zöld utat kaphatnak a szoftverkalózok. Az indítvány dekriminalizálná azoknak a digitális termékeknek az illegális beszerzését, amelyeket elérhetetlenné tettek a nyugati szankciók, és nem létezik legális úton hozzáférhető orosz alternatívájuk.

62.
62.
honest guy
#48: Hát, Viktor ugathat EU-s tüdőlövésről, de nagyon úgy néz ki, hogy az oroszok meg lettek b@szva. :D

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220718/evszazados-szegyen-erte-oroszorszagot-es-most-tenyleg-bajban-van-putyin-kormanya-556597
61.
61.
honest guy
#48: https://telex.hu/kulfold/2022/06/08/oroszorszag-gazdasag-kivonulas-nyugati-vallalatok-szankciok-putyin-ukrajna-haboru-olaj-recesszio-valsag-inflacio

"A jelenlegi költési szint pedig eleve tarthatatlan: az olajexport romló nyereségrátája, az állami tőkealap apadása és a tartós elszigetelődés esetén nem lesz tartható a mostani szociális költekezés sem. Avagy ahogy a Bloomberg egy vezető elemzője fogalmazott, a szankciók látszólag inkább egy fokozatos leépülést hoztak, nem a gazdasági aktivitás gyors megtorpanását."
60.
60.
HMoody
#15: Ha szerinted a "Nem célom egy gaming fórumon erről felvilágosítást adni. Erre voltak a történelem órák, egyetemen a közgazdaságtan stb. " azt jelenti, hogy "nem tudom megindokolni és körbemagyaràzom a dolgot", akkor valójában bevallottad, hogy igazam volt, mert teljesen felesleges is lenne itt neked bármit magyarázni. Pontosan ezért nem is kezdtem bele.
59.
59.
Ps fanboy
#42: A szankciók is a háború eszközei, gazdaságiháború, így most is világháború van, ha úgy tetszik. Csak most az Oroszokat dobták oda a kutyák elé. Kíváncsi vagyok meddig bírja az Orosz medve és milyen áron adja majd az életét.
57.
57.
Ps fanboy
#21: Most biztos ő is jobban odafigyel, nehogy bekerüljön egy kis után a reggeli kávéba. :+)
56.
56.
Ps fanboy
#12: Például a sorozat.:D
55.
55.
taktaharkányi
#51: Nem minden nép lehet olyan szerencsés, mint mi.
54.
54.
honest guy
#48: Szerinted. De tudod mit? Beírtam a naptáramba. 3 hónap múlva megnézzük, hogy mi lett. Június 13-án megnézzük, hogy ki mekkorát bukott.
53.
53.
delphijos
#51: Nem célom hitelességen vitázni, kollegám odavalósi ( ő már Magyar állampolgár ) de a szülei / rokonai ott vannak. Kb. 20-ról olyan 70-80-ra ugrott a népszerűségük.
52.
52.
konzolfanatik
Uramisten! Nem fognak tudni videójátékokkal játszani az oroszok! Ez már a vég.
51.
51.
Ooorky
#50: Határon segélyeket osztó ismerős szerint a menekültek nagyon kis része tartja bármiféle hősnek a kormányukat...
50.
50.
delphijos
#20: Ez is megtörténhet, ugyanakkor elsülhet fordítva is. Persze más helyzet mert ott nem külföldi SZANKCIÓK, hanem TÁMADÁS miatt, de Ukrajnában is a népszerűség alján tanyázó kormányból kb. hős lett. Megfelelő kommunikációval Oroszországban is lehet ezt a nacionalizmus felé terelni, hogy a külföldi igazságtalanságok ellenére ez a kormány megvédi őket. Persze nem ilyen jellegű, de nálunk is be tudta úgy állítani a kormány pl. az EU-tól jött kötelezettségszegési eljárást hogy az EU “támad” minket. Szóval ez a taktika igenis elsülhet rosszul.
49.
49.
Extol
A baj az hogy ha Oroszország splinternete megvalósul kérdésessé válik az orosz játékok jövője. És mi lesz az olyan kiadókkal mint a Buka vagy 1C Company?
Van-e akkora piac arrafelé keleten hogy ők megúszhassák. Talán nincs
48.
48.
Heldengeist
47.
47.
honest guy
#40: Pontosan. Ezért fognak működni ezek a szankciók.
46.
46.
zoli12i
#45: Itt egy tökéletes megfogalmazás.
45.
45.
Mortis
#43: bárcsak tényleg ennyire le lehetne egyszerűsíteni a dolgokat.egy háború indítása mindig komplex események köujátéka volt, most is az és lesz is. csak a média butít le mindent, hogy az egész nép együtt mutogathasson és generálják nekik a klikkeket és nézőket.
44.
44.
Jarl Balgruuf
#41: Végtelenül beteg társadalom az is, de a szegénység nem akkora mint oroszban.
43.
43.
HMoody
#42: Inkább írj könyvet. :)
Most se ezért van háború. És ez az apokaliptikus jövő, any lefestettél iszonyú messze van a valóságtól.
Háború sokkal egyszerűbb dolgok miatt van. Pl a túlzott izmusoktól és mikor valami túl nagy hatalmat kapott idiótának elgurul a gyógyszere.
42.
42.
GAMEROD
Nem akarok riogatni senkit, de nem valószínű hogy a mostani generáció megússza háborúk nélkül. Minden adott hozzá, a túlnépesedéstől kezdve az élhetetlen földrészeken át a kizsákmányolásokig, népvándorlásokig. Nem csak az oroszokról fog itt már szólni a jövő. Az USA és a többi népesebb állam is idővel feléli minden tartalékát, majdcsak elkezdenek más vizekre evezni ha fogynak a készleteik. A II. VH idején 3 milliárd ember élt a földön, most meg 8. Már időben kellett volna kapcsolni.
41.
41.
zoli12i
#32: Miért ? Ezek nélkül ez vár rájuk ?
Amerikában van minden, aztán mindenki vagy drog, fű, gyógyszer, ital vagy valami másnak a függője. Konkrétan arrafelé zabálják a gyógyszereket.

Amúgy az előző komment poén akart lenni.
40.
40.
Heldengeist
#39: Valakinek van esze is a gerince végén, valakinek nincs.
39.
39.
honest guy
#37: Van akinek van gerince és van akinek nincs.
38.
38.
Ooorky
#36: Eltérő vegyi összetétel miatt a finomítók is egy-egy olajtípusra vannak belőve, a magyarokba maximum 40% közel-keleti olajat lehet keverni az orosz mellé, hiába van kiépítve horvát kikötőbe a csővezeték.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...