Call of Duty - a Sony nem elégedett a Microsoft ajánlatával

  • Írta: fojesz
  • 2022. szeptember 8.
  • Biznisz
Link másolása
Az Activision Blizzard felvásárlásának ügye most már ott tart, hogy a konzolgyártók első emberei a nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak - és mindezt a Call of Duty miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egyre izgalmasabb kanyarokat vesz az Activision Blizzard felvásárlásának ügye: miután a brit versenyhatóság jelezte, hogy a piaci verseny épségének megőrzése érdekében mélyebb vizsgálatot szeretne a témában, a Microsoft több fórumon is jelezte, hogy márpedig aggodalomra nincs ok, ők garantálják, hogy az üzlet csak pozitívummal járjon a játékosok számára.

Ennek a része volt az is, hogy az Xbox első számú embere, Phil Spencer kissé szokatlan módon egy, a The Verge-nek adott nyilatkozatban kiteregette a szennyest, és elmondta, hogy írásban adtak garanciát a Sonynak arra, hogy a következő években biztosan multiplatform marad a Call of Duty. Úgy tűnik, a Sony Interactive Entertainment vezetőjének, Jim Ryannak nem igazán tetszett ez a húzás, mert ő most egy másik, a GamesIndustry.biznek adott sajtónyilatkozatban válaszolt erre:

"Nem akartam kommentálni azt, amiről azt hittem, hogy egy privát üzleti beszélgetés tárgya, de úgy éreztem, muszáj rendbe tennem a dolgokat, miután ezt Phil Spencer nyilvánosságra hozta. A Microsoft mindössze három évre ajánlotta fel, hogy a Call of Duty elérhető marad a PlayStationön, miután az Activision és a Sony jelenlegi megállapodása véget ér.

Majdnem húsz év után az ajánlatuk több szempontból sem megfelelő, és nem veszi figyelembe, hogy mindez milyen hatással lenne a játékosainkra. Szeretnénk garantálni a PlayStation-felhasználók számára, hogy a lehető legjobb minőségű Call of Duty-élményt kapják, és a Microsoft ajánlata aláássa ezt az elvet."

A hírek szerint egyébként az Activision és a Sony sokat emlegetett "jelenlegi megállapodása" a következő három Call of Duty-megjelenésre szól, amelyek közül az első a Call of Duty: Modern Warfare 2.

12.
12.
crytek
#11: Ha a többiek akartak volna rég lenne már nekik..

Ha megnézed ezek párszáz játékos katalogusok. A steamen meg pl már lassan (ha már nem több) mint 100K game van. Meg nem mellesleg a nagy akciókkor összeszarja magát bárkinek a rendszere nem hogy még felhőt tolni emögé.. Ettől ne kell tartani
11.
11.
zoli12i
#10: Tudom, mint szolgáltatás. De ezzel az a baj hosszútávon, hogy nincs mögötte semmi. Ők csak a szolgáltatást biztosítják és kész. A játékokkal nem az MS rendelkezik, csak rohadt nagy pénzekért bérlik őket független stúdióktól.
Addig jó GP nekik, amíg nem jön valaki PC-re. Állítólag a Sony készül már valamire. De ők még hagyján,de ha lesz majd a Steamnek, Epicnek, Tencentnek, Embracernek hasonló szolgáltatás? Valaki úgy is lépni fog.
10.
10.
negyven2
#7: És erre a Microsoft se kér téged, ugyanis ők már egy jó ideje az Xbox-ra mint egy szolgáltatásra építenek, és nem mint konzolra. Persze lehet venni továbbra is Xbox konzolt, de az már az ő elképzelésük szerint olyan lett mint egyfajta Steam Machine. Vagyis bár kizárólagos exclusive a konzolra nem lesz (vagyis ami csak Xbox konzolra jön ki), de a játékok futni fognak rajta. Tehát te az Sony játékokat PS-en, az MS játékokat meg PC-n fogod használni (ott akár GP-n keresztül is).

Amúgy a cikkhez hozzaszólva:

Ez a +3 év kijelentés úgy hangzott, hogy +3 évig biztosan elérhető lesz PS-en is a CoD. Ez 2028-at jelent (2025-ig van a marketing szerződés a Sony-val). De ez is anno még januárban hangzott el, és azóta már többször is konkretizálva lett, hogy a CoD marad (meg a Blizzard játékok is) multiplatform. Ez igazából (ha csúnyán szeretnék fogalmazni) csak Jim bácsi hisztije (amit a GamesIndustry mostanában tapasztalt, kicsit erősen progresszív beállítottsága, felerősít).

Hiszen ha létrejön a deal akkor egyrészt a Sony a "konkurenciának" fogja fizetni a 30%-ot. A 2025 után megszűnő marketing deal-el járó előnyök is eltűnnek (ugye ezen szerződések miatt volt a 7. generációban az X360, a 8. generációban meg a PS4 a CoD konzol). És még ott van az is, hogy majd ha bekerül GP-be az új CoD/OW/Diablo, akkor nem kell majd a $70-os árat kifizetni érte, így akár felhasználókat is veszíthet a Sony. Ezért van ez nagy nyitás a PC felé. Ezért is kezdtek el gőzerővel szolgáltatás alapú játékokat fejleszteni. Nem feltétlenül azért mert lehet, hogy 2029-től nem lesz CoD PS-re, hanem mert megpróbáljak kiváltani azt. Bár ugye jelenleg nagyobb gond(inkább a CoD-nak), hogy a Fortnite kvázi mindet leural.
9.
9.
crytek
#4: Az ilyenek?? Gondolom mindenhol követtek így ha nem vagy amnéziás tudhatnád hogy a MS-ot /xboxot csak a game pass miatt kedvelem..És azt is olvashattad már több helyen tőlem,hogy a ms munkásságát mióta létezik 2 játékra tudom szűkíteni amire én is azt mondom össze van rakva:

1. Forza (akármelyik) - csak ezzel az a nagy gond hogy hiába a ms egyik ütőkártyája kb a 2 rész óta ugyanaz a forza horizon pl...Pont jó hogy egyszerre van fent a Series X-en a FH2-3-4-5 és kb felváltva tolom őket...hát olyan mintha ugyanazt tolnám csak valami dlc kivitelben... De szó se róla az ilyen dirt 5, nfs akármi, meg grid bohockodásokat még ha 50 évig csak ugyanazt adják ki mindig agyon fogja verni

2. MS Flight Simulator.. arcom leszakad annyira valóságos a dolog. Nem is értem hogy ezt így össze tudták hozni akkor más értelmes game-et a fa@á nem?

Szóval én nem "ilyen" vagyok mert én is fikázom a MS-ot hogy értelmes játékokat nem tud készíteni. Ezer éve mondom hogy a sonynak a tehetségek jutottak a ms-nak meg a "selejtek"

"#4: Az ilyenek azt akarják, hogy havi 3 ezerért mindent is megkapjanak day1. Még a 28 ezres játékokat is."

Felvásárlások miatt nem akarják, hanem ez lesz :) Activison összes, Bethesda összes, Stalker 2, Hellblade 2 .... + tucatnyi 18-28 ezres game havi 556ft-ért... Szóval ez nem feltételezés hanem ez lesz létező dolog. Ezekben meg pont az a jó hogy nem MS címek lesznek és semmi közük nem lesz hozzá ergo nem ilyen foshalmaz halo feeling lesz meg ilyenek lesznek...
8.
8.
zoli12i
#6: Gyere inkább Halo co-op vagy battle royale.
7.
7.
NathanDrake
#6 Egy Gamer pc meg egy PS5 mellé nem fogok venni xboxot.
6.
6.
hoaw
Kicsit vicces itt a szoni-pónik kommentjeit (vergődését) olvasni. Na mind1 én inkább mentem játszani.
5.
5.
zoli12i
#4: Az ilyenek azt akarják, hogy havi 3 ezerért mindent is megkapjanak day1. Még a 28 ezres játékokat is.
Viszont van egy nagy igazság, valahol olvastam: A Gamepass rövidtávon tökéletes a gamereknek, viszont hosszútávon kivérezteti a videójáték ipart.

Természetesen majd az ilyenek skótok fognak sírni elsőként, hogy miért nem jelenik már meg több értelmes játék...
4.
4.
NathanDrake
#1 Nagyon okos vagy Méhes, eddig egy normális hozzászólásod nem volt egy hírhez sem. A Microsoftnak 25 studiója van és még így sem képesek minőségi játékot elkészíteni csak a pénzükkel csillogni. Hosszú idő után tavaly megjelent a Halo infinite, és még mindig béta verzióba van. Nem a Sonyt, kell okolni hogy ők jó játékot csinálnak a Microsoft meg nem. Sőt még a Nintendo is jobb játékokat ad ki. Te nem a felvásárlásnak örülsz hanem hogy minden is bekerül a Gamepassbe a te bérelt konzolodon tudj játszani mert ugye az nyílt titok hogy bérled. Phil Spencer, egyedül gamepassel tudta magához csalogatni a játékosokat különben már halott konzol lenne. Csak ugye ezt a box fanboyok sose fogják belátni.
3.
3.
zoli12i
#2: Esélytelen, hogy egy akkora céget feltudjon vásárolni, úgy is a kínaiakhoz fog kerül majd az EA. Sony nem túl sok lábon álló kis cég. Míg a MS simán meg megengedheti magának, hogy Nokiákat meg Mixereket kukázzanak száz milliókért/milliárdokért. Discorodot is be akarták húzni nemrég, de nem engedték magukat szerencsére.
Igazi undorító cég már a MS....
2.
2.
Turoscsusza
Nincs mese, a sonynak fel kell vasarolnia az EA-t es sony exkluxivitast rakni a Fifa jatekokra, ez igy lenne fair. Persze ez nem fog megtortenni, de egeszen undorito az a helyzet amit a szottyos microsoft csinal a 60-80 millio jatekosbazissal levo COD-al.
1.
1.
crytek
Mit tudnak vergődni.. sokan meg nem elégedettek a sonyvan mert sok címük csak ps-re jön nagy dolog. Szerencsére egy deka beleszolásuk nem lesz ebbe a dealbe ami úgyis le fog menni
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...