A ZA/UM tulajdonosai reagáltak a kirúgott alkalmazottak vádjaira

  • Írta: szlav
  • 2022. november 14.
  • Biznisz
Link másolása
Miután a Disco Elysium kirúgott fejlesztői pénzügyi csalással vádolták a ZA/UM új tulajdonosait, a vállalat képviselői is megszólaltak az egyre csúfabb üggyel kapcsolatban.

A múlt héten mi is beszámoltunk a kirúgott Disco Elysium-fejlesztők nyílt leveléről, amelyben a sértett kreatívok meghökkentő módon komoly pénzügyi csalással vádolták a ZA/UM fejlesztőstúdió jelenlegi tulajdonosait. Robert Kurvitz és Aleksander Rostov írása érthető módon futótűzként csapott végig a videojátékos sajtón, így ezt nem hagyhatták szó nélkül a vádlottak sem. Azt pedig már most elárulhatjuk, hogy az apránként kibontakozó ügy csak egyre csúfosabbnak fest.

A ZA/UM képviselői a GamesIndustry.biz szerkesztőinek adtak nyilatkozatot, melyben elárulták, hogy mi állt pontosan Robert Kurvitz, Helen Hindpere és Aleksander Rostov elbocsátásának a hátterében. Miután Kurvitz és Rostov korábbi levelét alaptalan vádaknak nyilvánították, azt is kihangsúlyozták, hogy a Disco Elysium fejlesztésében kulcsszerepet játszó kreatívok eltávolítása kizárólag a ZA/UM stúdió jóllétének az érdekében történt.

A nyilatkozat szerint az egykori játékdirektor, író és művészeti vezető, vagyis a kirúgott trió tagjai közel két éven át nem feleltek meg a stúdió iránti elkötelezettségüknek. A vádak szerint Robert Kurvitz és társai gyakorlatilag egyáltalán nem dolgoztak a Disco Elysium megjelenését követően, ennek pedig a kollégáik látták a kárát.

A bajok azonban itt nem értek véget. A vezető pozíciót betöltő kreatívok toxikus munkakörnyezetet hoztak létre, ráadásul Kurvitz gyakran megalázó hangnemben beszélt a többi (általában női) kollégáival. Ezenfelül a direktor a Disco Elysium IP-jével is messze a saját hatáskörén kívül bánt - a stúdiót képviselő (és korábban név szerint vádolt) Ilmar Kompus szerint Robert Kurvitz megkísérelte illegális úton, a saját javára eladni a ZA/UM szellemi termékeit.

Jelenleg tehát igen komoly vádakat sorakoztatnak fel az elbocsátott fejlesztők és a fejlesztőstúdió tulajdonosai is, afelől pedig kétség sincs, hogy az ügy hamarosan jogi útra terelődik. Tragikus, hogy ezek a fejlemények éppen egy olyan kivételesen nagyszerű játék stúdiója felől érkeznek, mint amilyen a Disco Elysium volt.

1.
1.
markoci555
mind a kettő fél hihető, csak van egy kis különbség a tipikus lusta és el***** főnök bánásmódja, és a pénzcsalás között
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...