Nem kell 30 fps-sel beérnünk az Alan Wake 2-ben

  • Írta: zoenn
  • 2023. szeptember 27.
  • Hír
Link másolása
Annak ellenére, hogy a Remedy kezdetektől fogva a moziszerű élményre összpontosított az Alan Wake 2 esetében, kapunk egy teljesítménymódot is konzolokon, amivel előcsalható a 60 fps sebesség is.

Az Alan Wake 2-t hátborzongató művészi iránnyal és látvánnyal vértezte fel a Remedy. A kommunikációs igazgató, Robert Puha szerint a játékot az alapoktól kezdve a moziszerű képkockasebességre építették fel, azaz hogy 30 fps-sel fusson, a Performance móddal azonban simább képkockasebességre számíthatunk PlayStation 5-ön és Xbox Series X-en.

"A játékot a kezdetektől fogva 30 képkocka/másodperces élményre építettük, a látványra és a hangulatra összpontosítva. De valahogy sikerült beiktatnunk egy teljesítménymódot. A Northlight motorunk jól skálázható, kisebb felbontás mellett is csodálatosan néz ki a játék.".

Puha bevallása szerint rengeteg olyan dolog van, amelyek kihívás elé állítják a framerate-et, ilyenek a lombozat és a fák kialakítása (átlátszó objektumok) és a minőségi fényeffektek, de sikerült áthidalniuk a problémákat.

Konzolokon tehát választhatunk minőség és teljesítmény módok között, előbbinél elérhető a 4K felbontás 30 fps mellett, míg utóbbi esetében a felbontás dinamikusan skálázódik a képernyőn zajló események szerint úgy, hogy a 60 fps-t tartani tudja a játék. 

Az Alan Wake 2 október 27-én jelenik meg PC-n, Xbox Series X/S-en és PlayStation 5-ön.

8.
8.
crytek
Here’s IGNs Final Preview: https://youtu.be/78LI3SUKK5w
GameSpot’s 15 minutes: https://youtu.be/tClRmWCv95Y
Eurogamer’s text review:
https://www.eurogamer.net/hands-on-with-alan-wake-2s-two-protagonists-and-their-very-different-realities
7.
7.
Pain
Szvsz az első rész anno sem volt akkor durranás, mint amekkora hype volt körülötte. Én is a megjelenés után játszottam nem sokkal, de a grafika már akkor sem ütött nagyot, a játékmenet pedig az első 2 óra után totál monoton lett. Sőt merem azt mondani, hogy egy közepes játék a szememben, amiben az ötletes mechanika olyan szinten lett túlhasználva, hogy megöli a gameplayt. Ha nincs körülötte egy nagyon jó sztori, akkor nem tudtam volna befejezni sem.

Gondoltam az új rész érkezése előtt adok neki egy próbát, hátha az idő megszépíti az emlékeket, de sajnos egyáltalán nem bírok haladni vele. Ebből fakadóan pedig tudom, hogy a folytatást is csak nyomott áron fogom beszerezni, hiába vannak jó játékai a Remedynek, nincs meg feléjük a bizalom részemről.
6.
6.
Yanez
#5: Itt most nem az a lényeg, hogy mennyi rész jön egy játékból, hanem az idő, s erre te is jól rávilágítottál az AW közti kb 10 évre. A GoW-ból szinte egymásután nyomtatták az ugyanarra a sémára épülő részeket, ami a 4-ik részre szépen kezdett kifulladni, ám ezt szerencsére még időben észrevették, és egy másik, korhűbb irányba vitték. Nekem persze a régi GoW mechanika is jó lett volna, de mivel nem én vagyok a világ közepe, kellett a vérfrissítés, amit az adatok szépen alá is támasztanak. Szóval igen, pont ez kell most Alan bácsinak is.
5.
5.
blountex
#2: Séma ma már nem nagyon működne?
Hülyeség. Ugyan úgy el lehetne adni azzal a sémával a második részt is.
Ami akkor jó volt és megálta a helyét, az nem jelenti azt, hogy a jövőben is elavult lenne (persze ettől még némi tuning, tovább gondolás nem ronthat az összképen).
A társadalom változik... kit érdekel?
Ami jól múködik az működni fog továbbra is, nem érdemes bolygatni, a játékosoknak kell alkalmazkodni hozzá, kivéve a sokadik séma után illik érdemes valami újat is felmutatni ez pedig szokott lenni a rizikós válallkozás vagy bejön vagy nem, lásd God of War.

Az Alan Wake hol is tart? 2. rész jön közel 10 év után?
4.
4.
Doomsayer
#2: Megértem, ha ma már nem agyeldobós az első rész, de szerintem jól látod és szinte biztos, hogy jó lesz a 2 :) Annak idején sok dolog új volt még az 1-ben és a grafika is bitang mega dolog volt, az is hozzá tett. Ma már nyilván kopottas a dolog, ahogy Alan öltönye is a második videóban.
3.
3.
crytek
Gameplay alapján nem sokat törték magukat bármiféle újításon. De ez nem újdonság a game iparban.
2.
2.
Yanez
#1: Mondjuk baj is lenne, ha olyan lenne, mint az első része (amit most tolok), ugyanis az a séma ma már nem nagyon működne. Így viszont van remény, hogy a mai kor követelményeit figyelembe véve megint egy magas szintű cuccot fognak letenni az asztalra.
1.
1.
Doomsayer
Én várom ezt a cuccot. Az elmúlt sok évben az Alan Wake is egy egész jó játék emlékében állt, csak amióta megjelent az új remaster minden platformra, az óta lett divat közepesnek, vagy egyenesen rossznak mondani az első részt. Persze nem érthetetlen ez a dolog sem. Minden esetre nekem tetszett régen az 1, mondjuk annyi volt, hogy a végére túl lövöldözős lett, de ez az akkoriban megjelent hasonló játékok sajátja... minden esetre rossz nem volt. Aztán az American Nightmare totál olyan volt, mint a címe: amerikai és... well... Azért az már totál szimpla akciójáték volt, minden esetre a storytelling miatt még az is bejött nekem. Érdekes, elsőre ez az AW2 nem ragadott el a főhősnő miatt, de látatlanban és előre azért nem vontam le semmit... Másrészt meg vannak sokan, akiknek nem a kedvencei a Remedy játékok, de szerintem a világ egyik legjobb cucca a Quantum Break (story szempontjából és persze csak a személyes ízlésem szerint) a Control meg az előző gen egyik, ha nem konkrétan a legjobb lövöldözős játéka, az meg már sokak szerint. Max Payne-t meg nem is ragazom.

Szóval nagyon bízom a Remedy-ben storytelling szempontból és hát grafika szempontból is és lehet, mi több, 90%-ra el is van már döntve, hogy pozitív hozzáállással ugok is majd neki az Alan Wake 2-nek, de már most látszik rajta, hogy nem olyan lesz, mint az 1. Ami lehet jól sül el. Amolyan survival horror beütéses akar majd lenni állítólag. Mindegy, várom én ezt és kész. :)

Szerkesztés

Most megnéztem ezt a gameplay videót is és valóban totál survival horror vibe a dolog. Kicsit engem a Silent Hill 1-re emlékeztet és az Alone in the Dark 4-re, csak azok éppen a függőleges éleken, főleg kerítéseken lévő FSR hibák nélkül voltak még, illetve ott azért az ember próbálgatott minden ajtót. Ha a készítők itt így elfutnak csak mellettük, akkor vélhetőleg nem lesz annyira kalandos a cucc, mint egy régi rezident gonosz és az említett SH 1(+2+3) meg az AitD. Nyilván valamiféle streamlined, mai időknek megfelelőbb játékot kapunk, ami egyrészt nem feltétlenül rossz dolog, másrészt továbbra is tetszik.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...