Akár életfogytig tartó elzárás lett a GTA-szivárogtató „jutalma”

  • Írta: aronsz
  • 2023. december 24.
  • Hír
Link másolása
A 18 éves brit Arion Kurtaj, a Grand Theft Auto VI szivárogtatója, határozatlan ideig tartó büntetést kapott, betegsége miatt azonban nem börtönbe, hanem kórházba zárták.

Szűk egy héttel a szeptemberi szivárogtatások után a londoni rendőrség elkapta a háttérben álló hackert. Az ügyben pedig a héten ítélet is született.

Szakvélemények alapján a bíró úgy ítélte, hogy Kurtaj nem tanúsít megbánást a tettei után, kiemelten veszélyes a társadalomra és szándékai szerint a lehető leghamarabb visszatérne a kiberbűnözéshez. Mivel azonban az autizmus súlyos formájával él, nem börtönbe, hanem egy speciális kórházba zárják. Szabadulására akkor van esély, ha az orvosok úgy ítélik, hogy nem térne vissza bűnöző életmódjához.

A nemzetközi Lapsus$ hackercsoport fiatal tagja óvadék ellenében rendőri őrizetben volt a Travelodge hotelben, az Nvidia és a brit telekommunikációs cég, a BT/EE feltörése miatt. A laptopját ugyan elkobozták, de egy Amazon Firestick, a szobájában található TV és egy mobiltelefon segítségével hozzájutott a GTA VI-felvételeihez, illetve a stúdió Slack-csatornájához. Ez utóbbin keresztül próbálta meg a céget zsarolni, akik azonban nem engedtek, így nyilvánosságra hozta a felvételeket és a forráskód egy részét.

A Lapsus$ becslések szerint az elmúlt években nagyjából 10 millió dolláros kárt okozott a tech óriásoknak, nyilvánosan azonban egyetlen cég sem ismerte el, hogy fizetett volna nekik. A tárgyaláson Kurtaj ügyvédje azzal érvelt, hogy a nagysikerű GTA előzetesnek ügyfele még ingyen reklámot is csinált. A Rockstar bevallása szerint a szivárogtatás 5 millió dolláros kárt és több ezer extra munkaórát jelentett számukra.

13.
13.
sanada
#10: Gondolom azért, mert bűncselekményt követett el azzal, hogy kárt okozott másnak. Ha legközelebb a te bankszámládat törik fel, akkor is légy ennyire elnéző.
12.
12.
r3dman
Nem emiatt ítélték el.
11.
11.
Spazz Maticus
#5: Ezt te sem gondolhatod komolyan.

Azon felül hogy a srác egyértelműen és vitán felül bűncselekményt követett el, ami a társadalmi konvenciók/kötelezettségek tükrében természetesen valamiféle büntetést/retorziót kell hogy magával vonjon, azért én ha nem haragszol "kissé" hiányolom belőled a moralitást, az arányos megítélést, meg az emberséget, ami azért a törvényeken kívül szintén a közösség alapköve kellene hogy legyen.

Mivelhogy először is : Hivatalos ítélet még nem született,(fellebbezés folyamatban) és adjuk már meg a mindenkinek kijáró tiszteletet, meg az ártatlanság vélelmét, ami ugye alapvető emberi jog.
Másodszor : Itt azért egy többmilliárd dolláros költségvetésű megacég/egy magánember pere folyik, mindkettőnek a szintje szerinti jogi támogatással/védelemmel, ami azért épeszű embert mérsékletre kellene hogy intsen.

Ez a srác csak jogilag nem gyerek. Nem tudom hány éves vagy most, de ha te csak annyit is akárcsak állítasz magadról -ebben a társadalmi/civilizációs környezetben felnőve- hogy te pl. 18-évesen már megfelelő "felelősségtudattal" érett felnőttként viselkedtél, és hoztad a döntéseid, akkor még magadnak is hazudsz, nem csak másoknak.
Arról már nem is beszélve, hogy mennyire más lehet egy-egy ember szellemi fejlődésének/érettségének "sebessége" a fizikai, biológiai, társadalmi, gazdasági, de még földrajzi helyzetének is a tükrében.

A "Magyarországon nem divat" részénél az eszmefuttatásodnak meg konkrétan felröhögtem. Nem tudom te mennyit jártál/éltél külföldön, de az egy szimpla bullshit szöveg.

Te meg konkrétan a másik cikkben a srác akár "gyógyszeres lobotomizálását" is kívánatosnak tartod , amiről veled kapcsolatban pl. nekem inkább jut eszembe egy véresszájú és rosszindulatú kanapéhuszár képe, mint egy "felelősségtudatos" emberé... :)
10.
10.
Obi Wan Kenobi
#9: Nem igazán értem, miért kellene megbánni valami olyat, amivel egy cég szopott. A munkások ki voltak fizetve havonta úgyis, újra nem fogják kezdeni. Miért kellene megbánni, hogy kicsit bántva lett egy olyan multi mint a rockszar?
9.
9.
sanada
#4: A gyilkosságokon kívül is van más bűncselekmény, amiért életfogytiglan börtönbüntetés jár és mint a cikkből kiderült a srác még nem is tanúsított megbánást, ráadásul nem ez volt az első ilyen esetet, tehát masszívan visszaeső, ti meg úgy mentegetitek, mintha most a nagy vállatok sara lenne. (Akik amúgy ugyan úgy nem angyalkák)
8.
8.
sumblinker
Értem én, hogy Rockstar, de egy szaros játék miatt életfogyira ítélni valakit elég erős... Ahogy írtátok is a gyilkosokat vígan kiengedik pár év után. Az meg, hogy mit mond nem releváns míg nem követett el újabb bűnt.
7.
7.
Obi Wan Kenobi
Édesapám szüleit részegen viccből elgázoló és IFA-val kergető embert pedig 25 évre ítélték, 18 után szabadult jó magaviselettel :)

Olyan jó érzés, hogy ekkora corpok irányítják a világot.
6.
6.
Marxista
A rendszer eltünteti azt aki számára veszélyes. Mivel a srác nyilvánvalóan anarchista (persze nem azon a szinten, mint a Nolan féle Joker karakter, mert akkor szarna a pénzre) és nehezen vagy egyáltaláb nem kontrollálható, félnek tőle, ezért zárják el.
5.
5.
Extol
A 18 éves ember már nem gyermek, hagyjuk már ezt el. Ekkorra az embernek rendelkeznie kell felelősségtudattal a tetteiért, noha ez Magyarországon nem divat tudom. A hackerek nem minden esetben olyan etikusak mint az Anonymous-csoport, sokuk a tudását mások megkárosítására, haszonszerzés céljából használja és ez büntetendő.
4.
4.
Seraph
#3: Ezt most úgy mondod mintha legalábbis valami gyilkos lenne.
3.
3.
sanada
#1: "Szakvélemények alapján a bíró úgy ítélte, hogy Kurtaj nem tanúsít megbánást a tettei után, kiemelten veszélyes a társadalomra és szándékai szerint a lehető leghamarabb visszatérne a kiberbűnözéshez."

"A nemzetközi Lapsus$ hackercsoport fiatal tagja óvadék ellenében rendőri őrizetben volt a Travelodge hotelben, az Nvidia és a brit telekommunikációs cég, a BT/EE feltörése miatt. A laptopját ugyan elkobozták, de egy Amazon Firestick, a szobájában található TV és egy mobiltelefon segítségével hozzájutott a GTA VI-felvételeihez, illetve a stúdió Slack-csatornájához. Ez utóbbin keresztül próbálta meg a céget zsarolni..."

"A Lapsus$ becslések szerint az elmúlt években nagyjából 10 millió dolláros kárt okozott a tech óriásoknak"

Jaja, végül is teljesen ártatlannak tűnik ez az agyalágyult 18 éves gyermek...
2.
2.
crytek
#1: Ez csak kirakat... már azóta lehet valamelyik nagy "cégnek" lopja az adatokat máshonnan..értek egy ilyen ember
1.
1.
Doomsayer
Mindig szívmelengető olvasni, hogy a milliárdos megacorp akár életfogytiglanra is ítéltet egy agyalágyult 18 éves gyereket, mert az megkárosította. ...majd kiengedik, ha úgy látják, hogy nem veszélyes. Na látod ezt várhatod a mai világtól.. Holnap vajon miért leszel veszélyes?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...