E3 2019: Íme, az expó legjei - szerintünk

Link másolása
A tavalyi évhez hasonlóan idén is összeszedtük az E3 legjeit: a Gamekapocs szerkesztői egyenként mondják el, melyik volt szerintük az expó legjobb játéka, melyik volt a legnagyobb csalódás, és min lepődtek meg a leginkább.

Az E3-as hírtengert követően jöjjön egy kis szubjektív tartalom levezetésként. Íme, a szerkesztőség legjei!

barackostej

A legjobb játék az E3-on: A tavalyi bejelentés óta vártam a Star Wars Jedi: Fallen Order bemutatkozására, az első videók alapján pedig egyelőre nem csalódtam a játékban. A Titanfall 2 kampánya nagyon tetszett, így bízok benne, hogy Vince Zampella csapata ezúttal is odateszi magát. A játékmenettel kapcsolatban még sok a kérdőjel, de remélem, végre kapunk egy normális, történet-orientált Star Wars-játékot.

A legnagyobb csalódás: Úgy általában az egész show nagyon gyenge volt, de a legnagyobb csalódás, hogy még mindig készülnek kínos és rossz konferenciák. A Bethesda és a Ubisoft showja borzalmas volt: érthető, hogy egy évvel a generációváltás előtt nehéz valami érdekessel előállni, de azt nem tudom elfogadni, hogy idén is végig kellett szenvedni a nem éppen színpadra termett fejlesztők izzadságszagú beszédeit, a tolakodó marketingesek vagánynak szánt, de inkább kínos műsorait, vagy a mobiljátékok bemutatóit.

A legnagyobb meglepetés: Abszolút meglepetésként ért, hogy folytatást kap a The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Nem is igazán emlékszem, hogy lett volna a folytatással kapcsolatban valamilyen pletyka, remekül titokban tartotta a Nintendo a dolgot. A döntés persze érthető, miért is ne folytatnák minden idők egyik legjobb játékát?

fojesz

A legjobb játék az E3-on: Az idei sajtókonferenciák többsége trailerek gyors darálásából állt, nem sok játéknál fért bele, hogy komplett gameplay bemutatót áldozzanak rá. A Watch Dogs Legionnek viszont kifejezetten sok figyelmet szentelt a Ubisoft, talán ezért is égett bele az agyamba ennyire a játék. Akárhogy is, nálam az új Watch Dogs talált be a legjobban, a játékmenet még mindig szórakoztatónak tűnik, a londoni brexites körítés parádés, és az is jópofa ötlet, hogy egyetlen kétdimenziós főszereplő helyett sok mellékszereplőt kapunk, akiből felépíthetjük a saját ellenállásunkat. A nyugdíjas különítményem már alig várja, hogy odaszúrjon a hatalomnak!

A legnagyobb csalódás: Tipikus generációváltás előtti kiállítást kaptunk: több nagy hiányzója is volt az expónak, aki pedig részt vett, illetve konferenciázott is, semmi olyat nem tudott mutatni, amitől letettem volna a hajamat. Félreértés ne essék, egy csomó izgalmas játékot láttunk, amelyek közül minél többet ki is szeretnék majd próbálni, de valahogy olyan érzésem volt, hogy a puskaport a jövő évre tartogatják a kiadók. Az új konzolok megmaradtak elnagyolt specifikáció szintjén, és az E3 előtt gőzerővel hájpolt cloud gaming szolgáltatások sem kapták meg azt a figyelmet, amire számítottam.

A legnagyobb meglepetés: Eladta magát a Double Fine. Eddig is döbbenetes volt látni, hogy a Microsoft milyen tempóban vásárolja fel a független fejlesztőcégeket, az viszont, hogy idén a Double Fine bekebelezését jelentette be, komolyan meglepett. Tim Schaferék csapata közel húszéves, és amellett, hogy számos izgalmas saját fejlesztésű játékot tudhatnak a hátuk mögött, afféle inkubátorként rengeteg munkát fektettek abba, hogy más független fejlesztőcsapatok is sikeresek legyenek, sőt még egy saját crowdfunding platformot is alapítottak. Innentől kezdve ez a brigád egy óriáscég leányvállalata, és bár nincs kétségem afelől, hogy látunk még tőlük kreatív címeket, ez a támogató attitűdjük jó eséllyel háttérbe szorul majd. De ne legyen igazam!

iNKARNATE

A legjobb játék az E3-on: Tavaly a Cyberpunk mellett tettem le a voksomat, és mindent egybevetve, idén sem változott a véleményem. Nagy a hype, de egyelőre még mindig úgy néz ki, meg tud neki felelni a CD Projekt RED. Keanu mondjuk őszinte meglepi volt, bár el is terelte a figyelmet a trailer azt megelőző részéről.

A legnagyobb csalódás: Az EA Play, karöltve a Bethesda előadásával. Utóbbi prezentációt kifejezetten érdektelennek és semmilyennek találtam a DOOM-ot leszámítva. Ami igazán szomorú, hogy már bőven látható a tendencia, ahogyan a Bethesda szépen leépítette magát, a közönség pedig megszokja ezt, és jövőre már nem fog szerepelni a csalódás kategóriában, csak szimplán ignoráljuk. Ez az igazi csalódás.

A legnagyobb meglepetés: Az, hogy sikerült annyira kiégnem a szuperhős-, meg Star Wars-kontenttől, hogy sem a Fallen Order nem ütötte meg az ingerküszöbömet, és ugyanez a problémám a Square Enix-féle Bosszúállókkal is: valahogy elképesztően rossz időzítéssel érkezik a filmes mérföldkő után, elavult grafikával, és B-kategóriás kinézetű figurákkal (igen, tudom, hogy drága licencelni az MCU-színészeket, de attól még lehetne költeni a designra). A Microsoft előadása ismét meglepően lekötött, bár a Ninja Theorytól egészen mást vártam volna...

Sirdani

A legjobb játék az E3-on: Keanu Reeves és az új trailer után egyértelmű, hogy az E3 legnagyobb dobása idén a Cyberpunk 2077… lett volna, ha nem söpör le mindenkit a színpadról a Desperados III. Ez lehet, hogy kissé elfogult volt… De akárhogy is, amikor elindult a trailer, és rögtön egyértelművé vált, hogy a második epizód TPS-es próbálkozásait kidobva a készítők újból visszatértek az alapokhoz, már tudtam, hogy melyik játékot várom idén a leginkább. 2001-től hatalmas rajongója vagyok a franchise-nak, melynek oka nem csak a remek atmoszféra és az izgalmas figurák, hanem a lehetetlen nehézségű küldetések is. De komolyan, közel 20 nekifutás után még mind a mai napig nem tudtam végigjátszani az első részt - legalábbis csalások nélkül. Szóval ha 2019-ben valami olyanra vágysz, ami megmozgatná azokat a bizonyos tekervényeket, akkor Desperados III a te játékod is lesz.

A legnagyobb csalódás: A Star Wars Jedi: Fallen Order bemutatkozása. Szerintem az egyik legjobban várt cím volt az idei E3-on, kíváncsi voltam, hogy mit hoz majd össze az eddig főként multis körökben mozgó Respawn csapata, ám az első gameplay videók számomra ámulat és John Williams-dúdolgatás helyett csupán csalódást hoztak. A grafika és a látvány egyhangúnak tűnt, a játékmenet túlságosan is a Sekiro: Shadows Die Twice-ra hajaz, és úgy általánosságban, nem igazán éreztem át a Star Wars-feelinget, hogy az extrém lapos fénykardozásról már ne is beszéljünk. Persze azért még nem írom le teljes mértékben a játékot, ám az előzetes elvárásaimból azért jócskán visszaveszek.

A legnagyobb meglepetés: A Microsoft Flight Simulator visszatérése. Már a konferencia előtt sejteni lehetett, hogy a Microsoft elő fogja szedni az egyik régóta pihentetett szériáját, ám a múlt héten még le mertem volna fogadni, hogy a meglepetés majd az Age of Empires IV lesz. Helyette azonban a Microsoft Flight Simulator 2019 első előzetesével robbantották fel a konferenciát - legalábbis számomra. A 4K-s felvételek, a műholdas képek alapján modellezett mozgó környezet, és a tenger felett repkedő flamingóflotta engem eddig meggyőzött.

Szlav

A legjobb játék az E3-on: Elden Ring, ó Elden Ring. Szinte semmit sem tudunk még Hidetaka Miyazaki és George R.R. Martin agyszüleményéről, de a FromSoftware az utóbbi években számomra nem okozott csalódást. Felelőtlenség lenne vakon bízni egy olyan játékban, amiből egy tisztességes képkockát sem láttunk? Abszolút! Ennek ellenére mégis simán bedőltem volna egy semmitmondó CG-előzetesnek? Mint a huzat! Ja, és persze idén is felültem a Cyberpunk 2077 hype-vonatára, de hát ki az, aki nem?

A legnagyobb csalódás: A nagy stúdiók konferenciái. A Microsoft egy teljesen korrekt, tartalmas műsorral készült (legalábbis szoftveres fronton), de az EA, a Bethesda, a Ubisoft, a Square, meg a Nintendo műsora nagyon lapos volt. Mindenhol villant egy, jobb esetben kettő érdekesség, aztán jött a dögunalom. Valószínűleg azért érzem ezt így, mert tisztességes játékmenetet csak nagyon kevés címhez vetítettek a színpadon, hiszen azokat inkább a konferenciákat követő streamekre hagyták. Viszont kellemesen csalódtam a kisebb előadásokban. Sokkal jobban lekötött a Kinda Funny Games játékokkal csordultig töltött összeállítása, a teljesen elmebeteg Devolver Direct, de még a PC Gaming Show középszerű műsora is.

A legnagyobb meglepetés: Csalás, ha a Baldur’s Gate III-at említem? Technikailag a Stadia Connecten mutatkozott be, de a fene vigye el, akkor is ez volt az a cím, ami miatt megugrottam a székemben, ráadásul annak ellenére, hogy korábban már hallhattunk pletykákat róla. Ideje volt már, hogy egy újabb hivatalos D&D-játékot kapjunk, ennek kivitelezésére pedig álmodni sem tudnék megfelelőbb fejlesztőt a Divinity: Original Sinért felelős Larian stúdiónál. Részemről jöhetnek a mind flayerek, sok szeretettel várom őket!

És most ti jöttök, halljuk a ti véleményeteket is!

Kapcsolódó cikkek

11.
11.
matyi1992
Az elmúlt évek leggyengébb E3-a volt. Számomra a legjobb játék a Cyberpunk 2077, ha fele olyan jól kidolgozott szereplőkkel és világgal rendelkezik majd mint a Witcher 3, már megéri várni rá, a belső nézet meg nálam plusz pont, a tavalyi gameplay-ben nagyon bejött az egész.

Csalódás: nagyon lehetett érezni, hogy jövőre jön az új generáció, szinte nem sok újdonságot mutattak. Az Ubisofttól jóval többet vártam (Skulls & Bones?), a Bethesda játékai soha nem keltették fel az érdeklődésem (kivétel a Doom), ez most sem változott. Nagyon hiányzott az Activision és a Sony.

Meglepetés: Elden Ring, már azzal megvettek, hogy Miyazaki és R.R. Martin együtt dolgoznak, meg amiket utólag lehetett az ER-ről olvasni, az eddig tetszik. Más meglepetés nem igazán volt, mert mindent bejelentettek vagy kiszivárgott idő előtt :)
10.
10.
crytek
Blair Witch az egyetlen meglepi. Az leg volt mivel egy deka infot nem tudtam róla a többiről kb minden kiszivárgott már így semmi újdonság nem volt kb
7.
7.
#6: A Carrion nekem is nagyon tetszett, hogy mi a laborbol kiszabadulo doggel megyunk kifele, marhajo az otlet :-)

A legnagyobb meglepetes a Blair Witch volt, mert nem tudtam h keszul, a regi gammakat is birtam anno, igy ez is kelleni fog. Legjobb jatek szerintem a Baldur's Gate 3 volt, legjobb konferencia pedig az MS-e, ott volt minden, ezek az evkozbeni kisebb Sony videok, meg N directek, EA playek nem jonnek be, de másmilyenek vagyunk.
6.
6.
ABorealis27
Legjobb game és prezentáció: CP 2077.
Ugyanitt csalódás volt, hogy a beharangozott "történetük legfontosabb konferenciáján" más nem történt Keanu Reeves színre lépése és a release date ismertetése mellett, nem tudtuk meg a másik 2021 előtt megjelenő játékukat, ami marketing szempontból teljesen érthető az áprilisi CP rajt miatt, de akkor is meh, kár volt dobálózni a nagy szavakkal. Na mindegy, várjuk az augusztusi újabb gameplay demót.

Leghangulatosabb trailer: Elden Ring, ami remélhetőleg nem annyira egy fegyveres pure skill game lesz, mint a Sekiro.
Legjapánagymenésebb trailer: Ghostwire
Legszebb trailer/game: Microsoft Flight Simulator, ami nagyon betalált
Legpoénabb gameplay: Watchdogs 3

Legjobb hír a taktikai/RPG zsáner szerelmeseinek: Baldur’s Gate III (fuckyeah), Desperados III (Mimimi for prez), Griftlands. A Griftlands 12,5 eurós (WTF) nyitóára is pozitívum :D. Ugyanitt dislike az ismét elhalasztott Wasteland 3-ra és a fűben lapító Gears Tactics-ra.

Az E3 nyertesei a platformerek kedvelői, kár, hogy én túl béna vagyok az ügyességi platformerek döntő többségéhez, maradnak a youtuberek. Az új Ori lélegzetelállítóan néz ki a háttérből előlépő szörnyekkel, az Oddworld: Soulstorm és a Trine 4 is gyönyörű lett, az új Hollow Knight gameplay is rendben volt, a pixeles vonalon a spanyol Blasphemus csak szimplán nagyon beteg és nagyon fun :). Az egész expó nyertese is innen jön, ez nekem a Carrion gameplay volt. Ugribugri, karddal csapkodás? Ugyan már, CSÁPOK :D. Az ötlet és a kivitelezés is csillagos ötös.
5.
5.
FrankBlack
#4: +1

Meglepetés-legjobb játék: Jedi Fallen Order. Semmi kiemelkedő, semmi forradalmi, de nagyon régen várok már egy új, és jó laserkardozós hátulnézetes sw single player játékra. Nekem nagyon hiánypótló. Ezért, és a látott gameplay alapján nálam sztem preorder.

Csalódás: Ghost Recon Breakpoint. Minél több gameplayt látok a játékból annál kevésbé tetszik, pedig az első rész nagyon bejön. De itt úgy érzem nekem már túl sok a Division-ből átvett elem, és az rpg-s jelleg.

Cyberpunk 2077: kezd egyre jobban érdekelni, de én csak és kizárólag gampeplay (lehetőleg vágatlan) alapján tudom eldönteni, hogy kell-e nekem vagy sem. Másfajta „hype” nincs rám túl nagy hatással. Szóval egyelőre maradok annál, hogy bízom benne, remélem, hogy megfog majd engem is a játék, és bejön. De jó lett volna gameplayt látni megint. A tavalyi jó volt, az nagyon tetszett.

Amit hiányoltam: Rockstar. Nem is voltak kint, vagy csak lemaradtam róla? Egy RDR2 pc bejelentésnek nagyon örültem volna.
4.
4.
Hunszi
#3: A bejelentett címek közül idén csak a Fallen Order kerül be szerintem csak a fa alá.
3.
3.
Hunszi
Meglepetés: Star Wars - Fallen Order...nehezen tudtam elhinni, hogy az EA tényleg letesz az asztalra egy single player only Star Wars játékot, szóval mindenképp meglepetés volt, amikor megpillantottam a gameplayt.

Csalódás: A konferenciák többsége, még az MS is, plusz ez is a Star Wars - Fallen Order...nem tudom miért, valahogy nem dobtam egy hátast a dologtól. Nekem kicsit fura a harcrendszer valahogy súlytalan az egész, nem érzem úgy, hogy "na most aztán odacsapok" mint pl. egy GoW-nál.

Legjobb játék: Hát...ezt azért jó nehéz választani, megmondom őszintén talán ez az első olyan E3, aminek a végén úgy igazán nem várok semmit. Persze, érdekel a Cyberpunk és a Fallen Order...de valahogy nem érzem úgy magam, mint anno egy Horizon Zero Dawn, vagy GoW bemutatója után, hogy uuuuuuu na ez nekem most azonnal kell. Két játék fogott meg igazán....amit várok, az egyik a 12 Minutes és a másik a Spiritfarer, mindkettő érdekes koncepció, az Ori meg alapból fasza lesz.

Összesseégében ez volt talán a legpocsékabb E3 konferencia, amit valaha láttam.
2.
2.
Mr.Dead
Meglepiként a Blair Witch játék bejelentése, csalódás talán a rohadt béna Bosszúálló játék, vagy a pletykált Fable folytatás elmaradása, a legjobb játék pedig.... hát nálam semmi. Cyberpunk még kérdéses (a tavalyi demo inkább kicsit eltántorított, kiderült hogy taszit a cyberpunk stílus) a Respawn féle SW játék nekem nem nagyon jött be, az újabb From agymenés trailere pedig kb semmit nem váltott ki belőlem
1.
1.
user101
Meglepetés: Microsoft konferencia... A tavalyi tekintetében és parfümös poén után itt röhögtem, hogy mekkora blama lesz és majdnem leesett az állam! Hajrá gyerekek és így tovább, a redmondi szörnyeteg feléledt sírjából! :)

Legjobb játék: Ubisoft - Watch Dogs - ez valami eszméletlen jó és ha tényleg hozzák amit ígértek akkor az év játéka ( nálam ! ).

Csalódás : Cyberpunk 2077 ... Profi, tuti siker lesz, de az első trailer hangulata és világa már a múlté, még csak nem is emlékeztet. Ez a neonba öltött neopunk GTA feeling olyan távol áll tőlem, hogy azt ki sem tudom fejezni. Nyilván én vagyok hülye, hogy valami Witcherbe öltött Mass Effect-re számítottam. :)

Értetlenség: A Devolver idei showja nekem nem jött át, szerintem az előzőek sokkal jobban adták és a felhozatal is.. te jó ég... középszerűség diadala!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...