Underworld 2 - Evolúció

  • Írta: pipi
  • 2006. április 26.
Megérkezett a vámpírok és vérfarkasok ádáz küzdelmét megelevenítő Underworld második része, az Underworld Evolution, amelyet most mi is szemügyre veszünk egy kicsit.
Mint azt sokan tudják az Underwrold első részét 2003 őszén mutatták be az Egyesült Államokban, amelyet teljes egészében Magyarországon forgattak. Nagy bánatunkra a második rész jeleneteit már hőn szerettet hazánktól távol, a kanadai Vancouverben, a Mammoth Studios-ban vették fel. Tetszik vagy nem tetszik, sajnos ez van, de szerencsére az első részben is szerepet kapó magyar nemzetiségű színésznő és modell, Görög Zita a második részben is aktív szerepet tölt be, annak ellenére, hogy az első epizódban csúfos véget ért vámpírhercegnői mivolta. Már az is biztosnak látszik, hogy Len Wiseman rendező és stábja a közeljövőben belevághat az Underworld harmadik részének forgatásába is, mivel a tervek szerint az Underworld trilógia lesz, aminek két része immáron már készen van.


Természetesen az Underworld Evolution-ban sem lehet szó másról, mint a vámpírok és vérfarkasok küzdelmét megelevenítő ádáz harcról, ami ebben az epizódban még véresebbé, még brutálisabbá és még realisztikusabbá transzformálódik. Tulajdonképpen ezt vártuk a folytatástól, ezért semmi panasz nem lehet rá ilyen téren, azonban valami okból mégsem hat annyira újnak, annyira érdekfeszítőnek, mint anno az első rész. Az igazság az, hogy azon nézőknek, akik nem látták az első Underworld-öt, nem igazán ajánlom, hogy megtekintsék a második részt, mivel az szorosan kapcsolódik elődje eseményeinek szálaihoz és ezáltal totálisan érthetetlenné válik azok számára, akik csak hallomásból ismerik az eredeti történetét. Úgy gondolom néha még azok számára sem lesz teljesen kristálytiszta a sztori, akik már anno látták az első részt, ugyanis elég nehezen megjegyezhető, ki kinek az apja, lánya, fia és ki milyen kapcsolatban van a másikkal és ki miért akarja lecsapolni a másik vérét, avagy miért nem. Ezt sajnos újabb hibának kell felrónunk a második rész rovására.


Az Underworld Evolution épp ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. Selene (Kate Beckinsale), a csodálatos fekete bőrruciban feszítő vámpírnő megpróbálja kideríteni ki ölte meg családját, majd szembesülnie kell a rémisztő felismeréssel, miszerint vámpír társa Viktor volt a gyilkos, aki hidegvérrel kiszipolyozta szeretett családtagjainak minden csepp vérét. Viktor lemészárlása után teljes káosz uralkodik Selen gondolatai között és rádöbben, hogy egész eddigi vámpírélete egy hatalmas hazugság, mivel több tucatnyi vérfarkas életét ontotta ki feleslegesen, abban a hitben élve, hogy ők ölték meg családját. Az Underworld Evolutionban Selen fel akarja kutatni a sírjából feltámadó Marcust (Tony Curran), hogy alkut kössön vele. Michael (Scott Speedman) a vérfarkasok és vámpírok nemzedékéből ötvöződött hibrid segíteni szeretne Selennek ezen tervében, azonban a karakán vámpírnő visszautasítja az ajánlatot. Ám egymáshoz való vonzódásuk erősebbnek bizonyul, így együtt indulnak a másik hibrid, Marcus felkutatására. Marcus feltámadása után elébe vág a dolgoknak, így ő keresi meg a két üldözőt, aminek következtében az üldözőkből üldözött lesz és csak közös erőfeszítéssel sikerül túlélniük a Marcussal való véres találkozást. Minden egyes további perc és másodperc újabbnál újabb titkokra derít fényt, így a végén kiderül ki miért is küzdött, kinek mi is volt a valódi célja az Underworld 2-ben.


A végére már csak az értékelés maradt számomra, amivel lehet, hogy nem minden fanatikus Underworld rajongó fog egyetérteni. Bár az első rész tényleg borzasztóan klasszra és ütősre sikeredett és sok millió dollárt hozott a gyártóknak, én a második rész esetében azon a véleményen vagyok, hogy elég sokat veszített színvonalából ezen történet. Talán azért mert már nem hat annyira újnak a sztori, vagy esetleg egyéb okok miatt, de úgy érzem a stáb nem tudta kihozni a 100%-ot ebből az alkotásból.

Műfaj: Amerikai horror
Időtartam: 106 perc
Hazai Mozipremier: 2006. április 20.
Imdb értékelés: 6.6/10

rendező: Len Wiseman
forgatókönyvíró: Danny McBride, Len Wiseman
operatőr: Simon Duggan
zene: Marco Beltrami
producer: Gary Lucchesi, Tom Rosenberg
vágó: Nicolas De Toth
szereplő(k): Kate Beckinsale (Selene), Scott Speedman (Michael Corvin), Bill Nighy (Viktor), Tony Curran (Marcus), Brian Steele (William), Shane Brolly (Kraven), Michael Sheen (Lucian), Görög Zita (Amelia), Derek Jacobi (Corvinus), John Mann (Samuel), Sophia Myles (Erika), Steven Mackintosh (Andreas Tanis)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...