A Karib-tenger Kalózai: A Holtak Kincse

  • Írta: Drago
  • 2006. július 26.
Nemrég értem haza a moziból, így friss és még le nem ült érzésekkel, gondolatokkal vetem monitorra a mondandómat. Írásom tárgya a fent említett kalózfilm második része.

Az előző részből megismert Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp), William Turner (Orlando Bloom), Elizabeth Swann (Keira Knightley) és más ismerős karakterek újabb kalandjait láthatjuk a vásznon. Ezúttal Davy Jones és az ő különleges víz alatti tengerészeivel akad össze a bajszuk imbolygós kalózunk csapatának. Meglepő módon kevés reklámmal és „coming soon”-nal találkoztam a film megkezdése előtt, ami szokatlanul is ért :P. Meg kell mondjam, hogy az első rész számomra nagyon tetszett, így vártam, hogy milyen kalandokba sodorják a forgatókönyvírók hőseinket, amíg meg nem láttam Avium fórumbejegyzését az egyik topicban. Ő személy szerint rossz véleménnyel volt a filmről, mely nálam is lentebb vitte azt a bizonyos elvárt szintet. Az előző rész, kicsit vidám hangulata után, eléggé sötét színvilágot álmodott meg a rendező, mondhatnák, hogy sokkal darkosabbra sikeredett a második rész. Ellenben nagyon látványos lett. A sok akciójelentet, melyből bőségesen akad vízi és szárazföldi is. Ezeket megtűzdelik néhol nagyon ülő, néhol langyosabb poénokkal, így már-már mondhatnák, hogy hozza az előző rész színvonalát. De, és most jön az a sajnálatos de. Szóval én úgy éreztem, hogy a film nagyon vontatott volt és legalább egy fél órát le lehetett volna csippenteni abból a 2 és félből, komolyabb érvágás nélkül. Szép, látványos, néhol vicces, de a történet nagyon lassan halad előre és már néhol látható, hogy direkt a komédiázásra feküdtek rá. Másik számomra negatív dolog, ami Jack Sparrow kapitány karakterével műveltek. Én nem így „ismertem” meg az első rész alapján, mintha egy másik ember lenne. Lehet, hogy ezt csak én érzem így, de nálam ez is rontott az összképen.


Ellenben nekem a fényképezés és a CGI nagyon betalált. Szép, már-már monumentálisan ható jelenetek közt, megbújó CGI-ről nehéz eldönteni, hogy mit alkottak meg a valóságban és mit számítógéppel. A végjátékban látható Jack Sparrow jelenetről nekem egyből az X-Men 3 végén látható hatás ugrott be, teljesen hasonlóan nagyszerű képeket láthat a tisztelt néző.


A hangok és zenék terén felemás tapasztalatom volt. Az óriáspolipnak én nem ilyen hangot képzeltem el és a zene is (ami egyébként elég jól sikerült) néhol túl erősnek éreztem, már-már soknak is néhány helyen. A szinkronért felelős embert viszont valaki igazán leválthatná már. Nem tudom miért nem lehetett alkalmazni ugyanazokat a szinkronhangokat a szereplőknél. Ne tessék megijedni, szerencsére csak 1-2 mellékszereplő kapott új hangot, de ez akkor is zavaró volt.


A záró jeleneteket megtekintve biztosan lehet kijelenteni (akár csak az X-Mennél), hogy a történet még koránt sem ért véget. A neten barangolva megtudtam, hogy a következő részben több ázsiai elem lesz a filmben, plusz fény derül Davy Jones teljes hátterére, illetve, hogy ez hogyan kapcsolódik Will és Elizabeth kapcsolatára. Több szerepet fog kapni a Kelet-Indiai társaság is, mint a régi korok nagy multicége.


Így zárszóként, levonva a következtetést meg kell állapítanom, hogy a film összességében alulmúlta az előző részt, de van egy sanda gyanúm, hogy a teljes megértéshez meg kell tekintenünk a következő részt is, hogy megérthessük a második részben elindított szálak jelentősségét. Egyébként a film egész jól sikerült, mondhatnánk átlagon felüli, a mozijegy árát mindenképp megérte. Várom a harmadikat, hogy mit hoznak ki ebből a történetből.


Műfaj: amerikai kalandfilm
Hazai mozipremier: 2006. július 20.
Időtartam: kb. 140 perc
Főszereplők: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jack Davenport, Bill Nighy
Rendezte: Gore Verbinski
Producer: Jerry Bruckheimer
Operatőr: Dariusz Wolski
Forgatókönyvíró: Ted Elliot, Terry Rossio
Vágó: Stephen E. Rivkin, Craig Wood
Zeneszerző: Hans Zimmer
Imdb értékelés: 7.5/10
Saját értékelés: 8/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...