A Kaptár 3 - Teljes Pusztulás

  • Írta: Daks
  • 2007. október 19.
Vér, pusztulás, zombik, teljes apokalipszis hangulat, meztelen Milla Jovovich. Más nem is kell egy igazi hollywoodi horrorhoz - itt a Kaptár 3.

A játékból készült filmeket egyaránt tudjuk szeretni, és utálni. Jók, mert életre kelnek a játékok, és rosszak, mert nem adják vissza az eredeti hangulatot. Ezzel nem mondtam semmi újat, Boll bácsi filmjein már mindenki megedződött. Noha a Kaptár sorozat nem Boll produkció, azért a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető hibátlan adaptációnak - de rossznak sem. A trilógia idén ősszel elérkezett az állítólagos befejező részéhez - lássuk hát, hogy Constantinék mivel szándékoznak búcsúzni a Resident Evil rajongóktól!


A T-vírus ugye teljesen kicsúszott a Védernyő Vállalat kezei közül, a kór kiszabadult a felszínre, megfertőzve az egész világot. Alig pár hónap alatt futott végig a Földön, ily módon egy hatalmas zombi teleppé változtatva kicsit planétánkat. Az emberek többsége átváltozott, a túlélők pedig fáradhatatlanul futnak életükért, abban a tudatban, hogy egyszer őket is utoléri a vész. A folyók kiszáradtak, a Föld teljes éghajlata felborult, a világ elsivatagosodott, és ha még ez sem lenne elég, az állatok is a T-vírus hatása alá kerültek. Nem semmi teljesítményre van tehát szüksége annak, aki életben akar maradni ebben a pokolban.


A vírussal együtt Alice (Milla Jovovich) is elhagyta a Kaptárt, a harmadik filmben kedvenc hősnőnk magányosan rója a sivatagot, olykor vad zombicsordák elől menekülve, olykor bujkálva a Védernyő még működő műholdjai elől. Alice a biogenetikus kísérletek során összekócolt DNS-ével emberfeletti erőkre tett szert, mindenféle képességeket szerzett, így gyakorlatilag nincs ellenfele a végtelen pusztában.


Alice egy napon összeakad a második részben megismert Carlos Oliverával (Oded Fehr-rel), aki Claire Redfield (Ali Larter) Mad Max-be illő konvojával szeli át az államokat, békés területek után kutatva. Eközben a Védernyő Vállalat őrült professzora, Dr. Isaacs (Iain Glen) sem lustálkodik, és kutatásait megkoronázandóan vissza akarja szerezni Alice-t, hogy folytassa kísérleteit. Alice persze nem hagyja magát, sőt mi több, új barátaival inkább ő maga megy a bunkerhez, hogy bosszút álljon a Védernyőn. Na de még mielőtt elárulnám a film teljes cselekményvonalát, gyorsan be is fejezem a történetmesélést, és lássuk, vajh’ mennyire sikerült jól a Kaptár harmadik része.


A történet ugye adott, a világ T-vírussal fertőzött, teljes apokalipszis hangulat jellemzi bolygónkat. Az elpusztult világ életre hívása közepesen kreatívra sikeredett, bár igazán egyedül az amúgy is sivatagos nevadai fennsíkon történnek a cselekmények – a világ többi részének állapotáról csak a narrátor számol be. A díszleteken nem sokat dolgoztak a készítők, a filmben láthatjuk a már ismert Kaptárt, a Sziklák Szeméből megmaradt elhagyott benzinkutakat és faviskókat, valamint szemünk elé tárul a homokkal borított, teljesen lepusztult Las Vegas panorámája is. Itt egy hajszálnyi déja-vu érzésem volt, mintha láttuk volna már ugyanezt is egy filmben, de valamiért nem ugrik be az „eredetije”. A világról ennyi elég is lesz, ebben tivornyáznak a zombiseregek, és itt éli Alice is mindennapjait – csakúgy mint Ms. Claire „Mad Max” Redfield robogó kommunája.


A szereplőknél érdemes leragadni még egy pillanatra. Ott van ugye Alice, a természetfeletti képességekkel megajándékozott zombihunter, akinek formás, többször is elővillanó idomain kívül már csak vadászkopós természete, és ellenállhatatlan tekintete csábítóbb. Profi választás volt rábízni a főszerepet, tiszta szívünkből imádjuk – bár be kell vallani, nem áll jól neki a hetek óta nem mosott, sivatagi szél kócolta haj. A készítők ezt nem egyensúlyozták sajnos semmivel, a mellékszereplő csajok (Claire, K-Mart, Betty) mind-mind gyönyörűek – Constantinék tehát tudják, mivel lehet levenni a lábáról egy gamer mozinézőt! A szereplők közül még Dr. Isaacs karaktere érdekes, ő ugye az őrült professzor, aki képes bármit megtenni, hogy megvalósítsa terveit. Az elmeháborodott dokikat Frankenstein óta szeretjük, és akármennyire is mindennapos meglétük, mégsem tudjuk őket megunni – valahogy így van ez most is. Dr. Isaacs kegyetlenül kísérletezget a zombikkal, és olykor saját tudóstársaival is, igazi negatív karakter a filmben. Ami viszont már nem csak, hogy elcsépelt elem, hanem unalmas is, az a megharapott sunyi csapattag karaktere. A Kaptár 3-ban is van egy fickó, akit elkapnak a zombik, és eltitkolja barátai elől – aztán mi meg csak izgulhatunk, hogy mikor alakul át, és támad rá a főszereplőkre. Hatalmas baromság, a producer helyébe azonnal töröltem volna az egész karaktert a filmből.


Jó film tehát a Kaptár 3, nekünk kifejezetten bejött, csípjük a horrorokat. A Szikák Szeme folytatásában is hatalmas mellékfogásként használt Amerikai Hadsereg szerencsére itt nincsen, a teljes cselekményt a Védernyő és Alice tartja a kezében. Kellemes horror hangulata van a filmnek, kicsit kevés globális rálátással, és szintén kevés, a sztori csavarása miatt már érdektelenné vált zombival, de remek szereplőkkel és történettel. Ha nem lenne ennyire hatásvadász hollywoodi rudi az egész, akkor kellemes értékelést kapna, azonban most azt mondjuk, nem érdemel 8 pontnál sokkal többet.

Rendezte: Russell Mulcahy
Producer: Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Robert Kulzer
Forgatókönyvíró: Paul W.S. Anderson
Vágó: Niven Howie
Szereplők: Milla Jovovich, Oded Fehr, Iain Glen, Ali Larter
Forgalmazó: InterCom
Gyártó: Resident Evil Productions, Constantin Film Produktion, Davis-Films, Impact Pictures

IMDB értékelés: 6.5/10
Gamekapocs értékelés: 8.2/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...