Sherlock Holmes 2: Árnyjáték - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. január 27.
  • árnyjáték, mozi, sherlock holmes
Az idő fénysebességgel száguld felettünk, az évek hónapoknak tűnnek csupán, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy alig tudtuk feldolgozni kisebbfajta csalódásunkat a Guy Ritchie-féle új Sherlock Holmes miatt, már itt is van a folytatás.

A feldolgozások korát éljük, nem csak a marhahúst és a tejet dolgozzák fel, hanem minden létező egyéb dolgot is, legyen az képregény, sima regény, vagy éppenséggel számítógépes játék. Vannak olyan dolgok, amiket nem szabad bolygatni, vagy ha igen akkor csak, úgy ha vállaljuk a vele járó kockázatot. Sherlock Holmes legendás alakja, és az a kép, amit a legtöbb ember dédelget magában, kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik. A két évvel ezelőtti első rész meglehetősen felkavarta a port mind kritikusi, mind pedig nézői szinten. Tény, hogy Robert Downey Jr-t imádjuk, tény, hogy Jude Law, mint Watson több, mint tökéletes választás volt, ahogy a kettejük közötti folyamatos civódás és versengés is nagyon jól működött. De hiányzott a filmből az a valami, ami miatt emlékezni fogunk rá.


Guy Ritchie rendezői értékei zuhanórepülésbe kezdtek, miután mindenki kedvenc Madonnája nyilvánosan kikasztrálta őt. Mióta sikerült megszabadulni ettől a legendás sárkánytól, azóta több próbálkozása is volt a férfiasságának visszaszerzésére, de minduntalan sikertelenül. Nem tudok egy olyan filmet se felhozni a javára, ami felvehetné a versenyt egy Füstölgő puskacsővel vagy akár a Blöffel. Úgy gondolom, minden ember életében eljön az a pillanat, amikor tudnia kell váltani, tudnia kell abbahagyni. Bevallom az első rész azon kevés mozik egyike volt, amin sikerült elaludnom, nem mintha olyan borzalmasan rossz lett volna. Nem, egyszerűen csak képtelen volt fenntartani bennem az érdeklődést, folyamatosan tudtam, hogy moziban ülök, majd végül kiütéssel nyert a fáradtság. Ezúttal ez szerencsére nem történt meg, amit mindenképpen a folytatás javára írhatunk.


Sherlock második kalandja eléggé különleges lett a maga nemében, hiszen egy egészen fura, egyedi hangulattal bír. Mesternyomozónk teljesen neurotikus, szinte már érthetetlenül zseniális alakja felkavar minket, nem tudjuk eldönteni, hogy most akkor szimpatizálunk vele, irigyeljük a benne rejlő potenciálokat, vagy inkább csak sajnáljuk kimagaslóan ritka képességei miatt. Mert a folytatásban meglehetősen sokat foglalkozott a rendező azzal, hogy megértsük, milyen is lehet olyan embernek lenni, aki mindent lát (szinte már a jövőt is tisztán maga előtt), aki folyamatosan kombinál, és a másodperc tört része alatt képes egy egész verekedést előre megtervezni magában. Ezek a jelenetek rendkívül látványosak és stílusosak, de sajnálatos módon az ötödik alkalommal már inkább csak unalmasak, hiszen Guy Ritchie sajnos még a házassága előtti rendező iskola szintjén ragadt, és nem mondta meg neki senki, hogy azóta a lassított jelenetek már nagyon kimentek a divatból, vagy ha már alkalmazzuk is őket, akkor csak nagyon ritkán, hogy a kívánt hatást el is érjük vele.


Tulajdonképpen az Árnyjáték nagyjából olyan 63%-a lassítva fog történni, ami miatt nem csak a film hossza nő meg, hanem az ásítással eltöltött kínos percek száma is. Ezen kívül sajnálatos tényként kell közölnöm minden kedves olvasóval, hogy a moziban nyomozást, mint olyat, szinte nem is fogunk látni, hiába az a címe, hogy Sherlock Holmes. Akárcsak az első rész, ez is legfőképpen az akcióra helyezte a hangsúlyt, az volt a fontos, hogy minél több minden robbanjon, minél több csont törjön, minél több legyen a látványos lassított felvétel. A történet ismételten kusza és zavaros, az egész leginkább csak egy fejetlen hajsza, melynek célja, hogy bilincsvégre kerüljön Holmes ősi ellenfele, James Moriarty professzor.


Gondolom nem mindenki ismeretes ezzel a karakterrel, annyit kell róla tudni, hogy az eredeti regények alapján ő lenne nyomozónk egyetlen igazán méltó ellenfele, akinek zsenialitása vetekszik hősünkével. Félelmetes alak ő, akit sose tud elkapni, aki mindig egy hosszal előtte halad, aki pont úgy képes kiszámítani minden egyes lépését, ahogyan Holmes mindenki másét. Sajnos Jared Harris alakítása borzalmasan halovány, Robert Downey-nak még csak a lábkörméhez sem ér fel, mert ő legalább hihetően alakítja a közel őrült, neurotikusan fanatikus Sherlockot.


Ahogyan az első részben itt is legfőképpen a két főszereplő kapcsolata és párbeszédei fogják vinni a pálmát, öröm őket együtt nézni és hallgatni a csacsogásukat. Igaz, a párbeszédeik és cselekedeteik időnként már kellemetlenné tudnak válni, az egyértelműen buzis poénok miatt, szóval aki érzékeny az ilyen stílusú humorra, az kissé fel lesz majd háborodva. Rengeteg bunyó, legfőképpen lassított felvételben, némi homo-humor, sok-sok robbanás és látványos jelenet, nulla nyomozással, gyenge főgonosszal és zéró Sherlock Holmes hangulattal. Ez lenne Guy Ritchie legújabb filmje, döntse el mindenki maga, hogy kíváncsi-e erre.


Rendezte: Guy Ritchie
Forgatókönyv: Michelle Mulroney, Kieran Mulroney
Zene: Hans Zimmer
Szereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Jared Harris
Játékidő: 129perc
IMDB: 7.7
Metascore: 48/100

Saját vélemény:    6.0

28.
p3ti
#15: ya , el cseréltem ;) akkor módosítom , mivel nincsen módosító gomb : 8.5/10
27.
giga321
#13: Ajánlásodra megnéztem az első évadot agyon tetszik.
26.
paganmantis
Nekem tetszett, mint akciófilm, és a korabeli látvány is jól meg van valósítva, de egyet kell értenem, hogy ez nem Sherlock Holmes.
Az összes könyvet, novellát olvastam már, és annak nem ilyen a hangulata.. viszont arra nem vevő a sok pénzes mozibajáró. Hát ez van. Majd a Poe ichlette Holló c. filmre leszek kíváncsi.
25.
Kerik
#21: teljesen egyet kell értsek ezzel az állítással

egyébként meg: nem értem miért kellett ennyire leértékelni a filmet. nekem személy szerint remek szórakozás volt. Robert Downey, Jude Law, és Harris alakítása hozta az elvárt formát. Azt én is belátom hogy néha sok volt a lassítás, és kicsit háttérbe szorult Moriarty és Holmes párharca, de könyörgöm a filmet mai generáció nézi meg, akik rohadtul leszarják hogy ez meg ez így logikus, meg ennyire komplikált gondolkodással oldotta meg ez a fantasztikusan művel személy ezt a rejtélyt. a maiak sokszor azt se tudják mit akarnak, mindig bele tudnak kötni valamibe. ha tömény feldolgozott akciót kapnak, az a bajuk és egyből leminősítik. ha meg a logikát és a zsenialitást hozzák előtérbe a rendezők, akkor szintén leminősítés várja a filmet.

nem tudom a tesztelő melyik filmre ült be , de én úgy gondolom hogy nem ugyanazt a filmet láttuk. én egy 8/10-et kicsit vonakodva ugyan, de dobok rá.
24.
Cuppak
9/10 Nálam, idei év egyik legjobb filmje.
23.
Quent1n
klasszikus 10/7 - 7.5 -es film. Guy Ritchie-vel az a bajom, hogy bejött neki a ravasz az agy.. majd megfejelte a blöff-el és azóta semmi extra, csak próbál vissza vissza nyúlni de nem az igazi. Ez is egy jó pörgős fogyasztható film de igazából semmi olyan amit eddig ne láttunk volna tőle. Nekem főleg ezért csalódás amúgy tényleg abszolút élvezhető, mozijegy árát megérő film :)
21.
Stranger666
#20: Nem tudom nektek milyen filmek kellenek.. De egy csata LA pontszintjére lehozni ezt a filmet, szégyen.
20.
InGen
Ennek a filmnek az egyetlen ertekelheto pontja Stephen Fry volt.
19.
giga321
#15: jó akkor 9/10 köss bele :)
18.
ZsupiDav
#13: Most tervezem megnézni ezt az új sorozatot. Ha tényleg a kettő között van stílusban, akkor megérhet egy próbát.
17.
ZsupiDav
#12: Ízlés dolga. Nekem bejönnek az ilyen filmek. Mondjuk én amúgy is bírom Guy Ritchie filmjeit. Megértem a te álláspontodat is, de nekem ez a változat jobban bejön. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy megnéztem az eredeti SH sorozat néhány részét. Egyébként mi a véleményed az új sorozatról (ami a mai időkben játszódik)?
16.
drakecsaj
#13: Hümm, érdekesnek hangzik, úgy látszik a BBC most belehúzott sorozatok terén, a The Fades például egész jó volt. Ez a Sherlock se hangzik olyan rossznak, majd utánanézek, köszi a tippet.
15.
Stranger666
#6: olyan nincs h 10/9 ember... max 9/10...
#p3ti 8.5/10....
14.
Stranger666
Szerintem már az első rész után tudhattuk kb mit kapunk. Én jókat mosolyogtam rajta, néhol fel is horkantam, az akció szép benne, a lassítások mindig jókor jönnek és nagyon látványosak(igaz ezek a gyengéim) RDJ is fasza benne és túl sok buzis poénra se emlékszem...
Nálam megérte a pénzét. 7,5/10 Ami egy poppkorn mozinál elég jó pontszám.
13.
BrockSamson
Ez egy popcornmozi, szamomra annak nagyszeru. De valoban, aki a logikan alapulo nyomozgatos torteneteket szereti annak az eredeti valtozat jobban bejohet.

Amugy tudom ajanlani az eppen futo BBC keszitette Sherlock c. sorozatot. Az valahol a ketto kozott van, akcio sem all tavol tole, de verbeli nyomozos krimi. A csavar csak annyi, hogy athelyeztek az egesz tortenetet a jelenbe. A reszek masfel orasak, es a szereploket is egeszen jol eltalaltak.
12.
Mortis
#10: Én konkrétan a Sherlock és én-re, meg a They Might Be Giants-ra gondoltam. Teljesen stílusidegenek, nem is túl megfelelő alkotások, de még így is sokkal jobbak ennél a maszlagnál.
11.
Tibi
Számomra megérte a jegy árát. Bár a Sherlock Holmes név mindenkiben krimit sejtet, mégis akciófilmként állja meg jobban a helyét. A professzor és Sherlock párharcát jobban ki lehetett volna emelni. Ja, és ami mindig érdekelt, Robert Downey csak bőbeszédű, hyperaktív karaktereket vállal?
10.
ZsupiDav
#1: Azért maradjunk annyiban, hogy ennek a nevén, a szereplőkön és a főbb elemeken kívül nincs sok köze az eredetihez. Szerintem nem is ez volt a cél. Én az első rész után megnéztem a Sherlock Holmes kalandjai összes részét, de nekem ezek nagyon vontatottak. Aki akcióra és humorra vágyik az megnézi ezt (vagy inkább az első részét), aki pedig az elgondolkodtatóbb és komolyabb dolgokra vágyik az a régi sorozatokat. A 2. részről pedig csak annyit, hogy gyengébb lett (kevesebb humor, kicsivel gyengébb akciójelenetek), de az első részt nehéz is lett volna felülmúlni az előbb említett dolgokban. Nekem nem volt csalódás, de azért többet vártam.
A harmadik rész pedig biztosan készül, mert az új Vasember és a Bosszúállók forgatása közben RDJ a Sherlock Holms 3 forgatókönyvére is rápillant majd egy tv újság szerint. Én ennek személy szerint örülök. :D
9.
p3ti
Nekem szintúgy jobban tetszett az első része , de mindenféle képen meg érte meg nézni moziban . Pörgős volt , a humora is nagyon tetszett :) asszony is elégedett volt szal nekem 10/8.5 . Mostanában egyre rosszabb filmek futnak a moziba , nagyon kellemes csalódás ez a "sorozat" . Én tuti be ülök a 3. részre is , már ha lesz. :)
8.
Kumite
Részemről az utóbbi idők egyik legjobb és legszórakoztatóbb filmje. Bár mostanában elég keveset járok moziba és azt is figyelembe kell venni, hogy a "populáris" filmeket részesítem előnyben.
7.
Mupett
Én a feléig bírtam nézni. Azóta sem folytattam. Szerintem unalmas.
6.
giga321
OMFG 6.5 szerintem simán 10/9.
5.
Másnapos
Hát részemről tetszet a film bár tegyük hozzá hogy nem vagyok olyan nagy Holmes fan.De azért ha egyszer mégis csinálnak 3-adik részt akkor reméljük hogy az olyan lesz hogy fanok számára is jó legyen.
4.
drakecsaj
Szerintem hozta a formáját a film. Az első rész inkább a misztikumra helyezte a hangsúlyt, ez pedig már inkább pörgősebb akció dúsabb lett.
Nekem nagyon tetszett, és elégedetten távoztam a moziból.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...