Bosszúállók - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. május 5.
  • a bosszúállók, cooltúra, mozi
Az évek óta tartó nagy terv, miszerint megfilmesítik minden idők egyik legmonumentálisabb képregény-sorozatát, végre megvalósult. Ennek eredményeként a mozikba került a The Avengers, avagy a Bosszúállók csapatának első közös kalandja - csak Pókember hiányzik a brigádból.

Az emberiségnek már évtizedek óta tulajdonában van a Tesseract, folyamatosan kísérleteznek rajta magasan védett katonai bázisukban. Azt tudják, hogy mire képes, ahogyan azt is, milyen veszélyekkel járhat, ha illetéktelen kezek közé kerül. A több, mint fél évszázada tartó békés nyugalomnak köszönhetően azonban már kezdik azt hinni, hogy nem fenyegeti őket veszély többé. Megpróbálják hasznos célokra fordítani, melynek középpontja egyfajta korlátlan energiaforrás kiaknázása lenne. A csend azonban megtörni látszik, mikor Thor testvére, a félisten Loki megjelenik a bázisban, és pillanatok alatt elpusztít mindent, amin oly sokáig dolgoztunk. Nick Fury (Samuel L. Jackson), a S.H.I.E.L.D. titkos szervezetének igazgatója rögtön tudja, hogy az emberiség napjai meg vannak számlálva és csupán egy esélyük van a túlélésre: ha minden idők legnagyobb szuperhőseit sikerülni egy csapatba összehozni, hogy együttes erővel küzdjenek meg a gonosz ellen. Ez a feladat azonban még az idegen invázió legyőzésénél is nehezebbnek bizonyul.


A történetet rendkívül érdekesen és alaposan átgondolt terv szerint találták ki, hiszen olyan, mintha a Thor lett volna az első rész, majd az Amerika Kapitány a második, és végül a Bosszúállók a befejező. Mindeközben pedig eme három film csak egy erős bevezetés abba, ami nagy valószínűség szerint a következő években még ránk vár. Mert a Bosszúállók csapatában még rengeteg potenciál van, és valljuk be, ez a lokis vonal egy kicsikét megfáradt már, mire a végére érkeztünk. Ennek köszönhető, hogy bár a karakterek, a látvány és a színészek teljesen zseniális teljesítményt nyújtanak, addig a történet kissé sablonos, unalmas, ahogyan a párbeszédek sem brillíroznak túlságosan. Mert míg az X-Men, és újabban a Pókember is képes volt teljesen megújulni, Nolan abszolút zseniális Batmanjéről nem is beszélve, addig a Bosszúállók egy régi vonalas, klasszikus képregény-mesélési stílust követ, ami manapság már nem olyan érdekes, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.


Mindig is kockázatos volt sok sztárt szerepeltetni egy filmen belül, hiszen ilyenkor megvan a kockázata annak, hogy egy színészre túlságosan kevés szerep jut, ami miatt túljátssza magát, vagy éppenséggel be akarja bizonyítani, hogy mennyivel jobb mint a többi. Szerencsére ennél a mozinál ez nem történt meg, a karakterek hibátlanul hozzák a formájukat, talán csak a gyönyörűséges Scarlett Johansson a kivétel köztük, mert ő valahogy nem volt csúcsformában, mintha felszedett volna pár kilót a forgatás alatt, hogy habteste nádszálból inkább erotikusan telt legyen.


Robert Downey Jr. imádnivaló, mint mindig, ő a nagy mókamester ebben a történetben is, örökzöld poénjait egyszerűen képtelenség megunni. Chris Evansnek valahogy sikerült elérnie, hogy a harmincas külseje ellenére olyan legyen, mint valami őskövület nagypapi a sok fiatal között. A Hulkot alakító Mark Ruffalónál jobb választást képtelenség lett volna találni, halálos nyugalma mögött érezhető a bármikor felrobbanó feszültség, és mikor végre átalakul, cselekedetei több, mint megdöbbentőek lesznek, lehetőséget adva pár felejthetetlen poénnak. Samuel L. Jackson szerintem meg nyugodtan bevonulhat a filmes történelembe, mint minden idők legkúlabb karakterszínésze, neki igazából semmit sem kell tennie annak érdekében, hogy a gizdaság kvintesszenciája legyen.


A Bosszúállók egyértelműen a látványra helyezte a hangsúlyt, ez már a bemutatókból is rögtön kiderült. Szóval, ha megfogadtok egy jótanácsot akkor IMAX-ben nézitek meg, mert a látottak minden apró hiányosságért kárpótolni fognak titeket. Az igazi három dimenziót maximálisan kihasználva, sokszor nem fogtok hinni a szemeteknek. A végső csata olyan szinten mozgalmas, hogy szinte érezni lehet, ahogyan fejlődnek az agytekervényeink, miközben megpróbáljuk befogadni ezt a rengeteg információt. Nem semmi, hol tart már a filmkészítés színvonala, ezzel azt hiszem mindenki egyet fog érteni.


A Bosszúállók hozza azt a színvonalat, amit elvárhattunk tőle, és ahogyan azt a korábbi filmekben már megtapasztalhattuk, maximálisan hűek próbáltak lenni az eredeti történethez, karakterekhez, képregényekhez. Persze az abszolút beavatottak bizonyára tapasztalni fognak pár szarvashibát, ami számukra megemészthetetlen is lehet akár. Engem mégis a legjobban az zavart, hogy nem tudott annyira lekötni, mint mondjuk egy Batman. Ez persze Christopher Nolan zsenialitásának köszönhető, mert amit ő művelt ezekkel a történetekkel az könnyen lehet megismételhetetlen és egyedi lesz a filmkészítés történetében, túlságosan magasra helyezte a mércét, számomra mindenképpen!

InGen különvéleménye

Ha filmekről van szó, általában egyet szoktam érteni Ca$h bátyánk véleményével. Az értékeléssel most is egyet értek, de néhány dolgot másként gondolok, így ezeket szeretném leírni. Először is, én bármikor becserélném a Nolan-féle komoly vonalat a Bosszúállók klasszikus történetmeséléséért. A Sötét Lovag szerintem maximum akkor lett volna nézhető film, ha ketté vágják, de lehet, hogy még akkor sem. A Bosszúállók legnagyobb erénye, hogy nem veszi komolyan magát, könnyed, laza, a  zseniális Joss Whedonnak köszönhetően pedig minden poén üt. Szerintem még a párbeszédek is jók, bár az tény, hogy az anyahajón akad egy-két necces is. Ahogy én látom, két dolog miatt nem kaphat ez a film többet, mint 8/10: az egyik, hogy túl lassan indul be, nem ránt be azonnal, és túl sok időt vesztegetnek Scarlett Johansson karakterére, aki egyáltalán nem érdekes. A másik pedig, hogy Loki nem eléggé ütős, karizmatikus főellenség. Szerencsére az utóbbival nem lesz probléma a folytatásban, már persze, ha megnéztétek a credits első fele után érkező kis extra jelenetet.

 

Rendezte: Joss Whedon
Forgatókönyv: Zak Penn, Joss Whedon
Zene: Alan Silvestri
Szereplők: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Sanuel L. Jackson, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgard, Gwyneth Paltrow
Játékidő: 142perc
IMDB: 8.9
Metascore: 75/100

Saját vélemény: 8.0

66.
teng márk
nagyon jó volt meg vicces
64.
drakecsaj
#61: Shinedown, nanáhogy király :D

Egyébként jó film volt, igazi popcorn movie, azt kaptam amire számítottam úgyhogy részemről megérte rá beülni moziba, még 3D-be is :)
63.
hedzsooo
#62: Jo, OK, persze nem gond, nem vagyunk egyformak. Nekem bejonnek ezek a zenek is egy ilyen konnyedebb hangvetelu filmhez. :)
62.
Stranger666
#60: Ha film közben nem tűnt fel akkor tuti nem tetszett. Az X-men elsőkben pl. egyből feltűnt h tetszik, vagy a Forrásban vagy a Watchmenben. Lehet kicsit túl sokat adok a muzsikára film alatt.
61.
hedzsooo
#60: Na, +1: "Shinedown - I'm Alive (Lyric video) The Avengers Soundtrack"

http://www.youtube.com/watch?v=EUvODIH8Pc4&feature=related

Angol szoveg is hozza:

"I'm aliveeeeeee!

So you were 6 feet underneath me
I feel the pulse I swear you moved
You digging deep deep down and recognized how much you had to lose

And if you wanna get out of her x2
Save yourself
But you never get anywhere x2
Not without my help

[Say it with me]

I'm alive I'm alive
Well you're dead inside

I'm a slap in the face
To your lullaby
Got you all tongue tied
'Cause you're living a lie my friend

Say it with me

I'm alive I'm alive
Well you're dead inside

I'm your wakeup call
And you know I'm right
So make a move
Let it bleed
Tear your heart off your sleeve
But I'm the only one who's gonna save your life
I'm the one who's gonna save your life
I'm the one who's is gonna

So how far did you go for shelter?
How long did it take you to find
A place to sell your propaganda
And a harm peace of mind?

And if you wanna get out of here x2
Save yourself
But you never get anywhere x2
Not without my help

Say it with me

I'm alive I'm alive
When you're dead inside
I'm a slap in the face
To your lullaby
Got you all tongue tied
'Cause you're living a lie my friend

[Say it with me]

I'm alive I'm alive
Well you're dead inside

I'm your wakeup call
And you know I'm right
So make a move
Let it bleed
Tear your heart off your sleeve
But I'm the only one who's gonna save your life
I'm the one who's gonna save your life
I'm the one who's is gonna

I'm alive I'm alive
Well you're dead inside
I'm a slap in the face
To your lullaby
Got you all tongue tied
'Cause you're living a lie my friend

Say it with me

I'm alive I'm alive
Well you're dead inside

I'm your wakeup call
And you know I'm right
So make a move
Let it bleed
Tear your heart off your sleeve
But I'm the only one whose gonna save your life
I'm the one whose gonna save your life x4"
60.
hedzsooo
#58: Biztosan sok mulik azon is, hogy a kepregenyekbol ki mennyire ismeri es kedveli oket! ;)

...Szerintem te a zeneket nagyon nem figyelhetted, de segitek! :)

Itt van par, amik szerintem nagyon jol szolnak, nem hiszem hogy nem ugrik be roluk a Bosszuallok egybol:

http://www.youtube.com/watch?v=VTX-7sDLNK0&feature=my_favorites&list=FLnAo2pLoe2WtjbphxTKWtrw

http://www.youtube.com/watch?v=RnPixgEeA0M&feature=my_favorites&list=FLnAo2pLoe2WtjbphxTKWtrw

http://www.youtube.com/watch?v=a7q_nW6DdYc&feature=my_favorites&list=FLnAo2pLoe2WtjbphxTKWtrw


Nem lennenek jok a linkek irjal, bar szerintem fog mukodni, mert publikusra van allitva a kedvencek listam.^
59.
SLi
#52: +1
baromi unalmas már mindig ezeket az előítéleteket olvasni
58.
Stranger666
#50: Nem is szándékoztam összemérni a kettőt, csak azért mégis van értékbeli különbség a kettő között. Számomra ez eléggé divatfilmnek tűnik a maga pontjával. Nekem tetszett végül is, vicces is volt, látványos is(bár a millió tonnás repülő halak kicsit röhejesek voltak) de hogy mindenki halálra magasztalja azt túlzásnak érzem. Ez egy full szimpla szuperhősös film. A zene am. teljesen jellegtelen benne sajnos, ezt csak úgy hozzáteszem még. 7.0/10
56.
Andrew
#53: XD Ez vicces. A Bosszúállok Marvel-esek Superman meg DC-s
55.
M.invisible
#53: A Justice League-ben! ;)
54.
p.balou
#53: Ezt inkább nem láttam...
53.
markoci555
pókembert nem hiányolom de hol van superman?
52.
hedzsooo
#24: Te aztan jol megmondtad...Sajat velemeny esetleg a filmrol, demagog helyett?


Hagyjuk mar ezt az alszent dolgot, hogy ami amerikai az csak tipikusan szar lehet, meg hogy ott csak hulyek, muveletlen, bardolatlan bunkok vannak...
51.
hedzsooo
#14: " ...Nem akarok olyan világot, ahol már minden a vizualitás. (Persze a Marvel gyerekfilmjei mindig is inkább efelé hajlottak.)"

- Ez igy nem teljesen igaz szerintem. De abban mar lehet valami, hogy a kepregenyek ismerete nelkul aki megnezi ezeket a filmeket, az csak a latvanyra tud hagyatkozni, ill. arra csak amit a moziban lat a film veitese alatt. Es az onmagaban lehet valoban keves, amit igy atadhatnak ezek a kepregeny adaptaciok. Hogy igazan elvezhetoek legyenek, maradando elmeny nyujthassanak, szerintem fontos az adaptaciok eredete, a kepregenyek ismerete is. Foleg a Pokemer filmeknel erzetem ezt, hogy a kepregenyek ismerete nelkul joval kevesbe elveztem volna filmeket.
50.
hedzsooo
#38: ...Az egesz filmet nem egy magasztosabb hangvetelu Gyuruk Ura Trilogiaval kell osszemerni szerintem, mert a Bosszuallok es az osszes MARVEL adaptacio igyekezett konnyedebb es olykor poenosabb hangvetelu lenni szerintem. Ugy mar nem is olyan sokkolo a Lokis jelenet a vegen, sot.^ :)
49.
hedzsooo
#47: ...Na jo, a Gyuruk Ura trilogiat nalam sem tudja felulmulni a Bosszuallok, barmennyire is szeretem a MARVEL kepregenyeket. ;) De nem csalodtam benne, hozta nalam az elvarhato szintet a Bosszualllok. :)
48.
hedzsooo
#44: Sarkitottal, de az AVATAR-nal en is tobb 3D-t tapasztaltam a moziban.

Ennel a Bosszualloknal kb. annyi volt mint a legtobb 3D-nek beharangozott filmnel. A Harry Potter es a Halal ereklyei 2-nel, v. pl. a TS3-nal. Szoval tenyleg nem olyan sok, de nem volt rossz. Viszont 2D-s vetitesen nem voltam, igy nem tudom ahhoz viszonyitani...

Amugy erdekes hogy a Harry P. es a H. ereklyei 2 megvan itthon is nalam 3D-ben es itthon jobban erzekelheto, mint anno a moziban. (NVidia 3D Vision-t, aktiv szemuveges sztereoszkopikus 3D-t hasznalok 3D-filmekkhez, meg jatekokhoz.)
A Polar Expressz megvan 3D-ben, az mar egy fokkal meg jobb. Ezidaig azonban a legjobb 3D-hatast filmeknel termeszetilmekben tapasztaltam, pl. az Ocean Wonderland 3D-ben, ami mar egyebkent otthon is kaphato, ha jol emlekszem par honapja lattam vmelyik uzletben, talan MediaMarkt-ban... Thor is megvan pl. 3D-ben nekem, az is itthon picivel jobb volt, tobbet mutatott a 3D-hatasbol, effektekbol.

Jatekokban egyebkent meg mindig a WITCHER 2, ami legjobban ut nalam a NVidia 3D-ben. (Lehet az ATi-fele 3D-ben is, de en azt nem probaltam.)

Amugy a film maga, a Bosszuallok tetszett, ha lesz idom (+energiam,+kedvem) majd ki is fejtem jobban, hogy miert. :)

NVidia 3D-rol mar blogoztam egy rovidet egyebkent tobb mint fel evvel ezelott, ha erdekel vki, erre van: http://gamekapocs.hu/tag/hedzsooo/blog/1407/pc_jatek_3d_ben_nvidia_vision_3d_szemcsis_technologiaval_elso_rajongoi_vidim_3d_ben_a_youtube_on_witcher_2_bol
47.
Stranger666
#46: Egy biztos, ha egy "A Gyűrűk Ura: A király visszatér" magasabb helyen lesz a listán, akkor nem nézek fel többé az imdb-re. De lehet, hogy a Földet is elhagyom.
46.
hedzsooo
#45: Allitolag 9.9 lesz kesobb, csak ki kell varnunk... Engem nem zavarna. :)
45.
jszili32
Nem tudom elképzelni hogy 8.9-es imdb-n!
De remélhetöleg ez az arány hamarosan lecsökken mondjuk 2.7-re.
44.
Ra1D3n
Na de Ca$h! Ez a film kurva jó lenne IMAX-ben ha tartalmazna 3D-s jeleneteket, de így, hogy nem tartalmaz egyetlen egy árva 3D-s jelenetet( IMAX tapasztalat, utóbbi idők legsilányabb 3D-s vetítése), teljesen felesleges kifizetni érte azt a pluszt. Eszméletlenül jó filmről van szó, de 3D-s jelenetből annyi van benne, mint amennyi plutónium a birtokában van az egész GK-s közösségnek(magyarán semennyi).
43.
amadeusz gyermeke
#39: magyar média 2012-ben . Az emberek bárányok . bégesenek , s fizessenek sms-t . trágya hulladék x factor meg társai után. Amúgy meg hülye igénytelen barom nép a magyar tarcsák, akkor meg nem mindegy mit adunk le ?? Gondolják... Na ezért nézek ritkán kereskedelmi adókat!!
42.
LnB
" A Sötét Lovag szerintem maximum akkor lett volna nézhető film, ha ketté vágják, de lehet, hogy még akkor sem"

Tudom, hogy nem vagy fiatal de ebből a megnyilvánulásból az értelmi szinted....
Inkább egy ilyen film tetszik neked jobban, amit 10-12 éves gyerekek számára készítenek, akik majd megveszik az IronMan-es akciófigurát és brümmögve szaladnak, hogy megmutassák, hogy repül a kedvenc hősük?! Vicces komolyan.. :D
41.
Gariss
#38: Spoiler:

Thanos látható
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...