Csatahajó - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. május 24.
  • cooltúra, csatahajó, mozi
Úgy érzem, ha a filmiparnak már egy ősrégi Hasbro társasjátékhoz kell folyamodnia ötletért, akkor eléggé közel értünk az ötlettelenség legaljához. Persze, nem érdemes előítéletesnek lenni, hiszen a bemutatók ígéretesek voltak. Lássuk hát a barna mackót!

Alex (Taylor Kitsch) egy jónevű katonai családból származó srác, bátyja, követve a hagyományokat, már huszonévesen magas rangra tett szert, de neki valahogy sose jönnek össze a dolgok. Állandóan bajba keveredik, mindig csak a bulizás, a brahi és persze a csajok állnak az előtérben. Egyik este éppen a szülinapját ünnepli testvérével, mikor meglátja élete szerelmét, aki éhes pocakkal áll a pult előtt, aminek már természetesen bezárt a konyhája (mikrosütő). Ettől a pillanattól fogva élete örökre megváltozik, mert a dolgok úgy alakulnak, hogy ő is belép a seregbe. Közben a NASA tudósai történelmi fordulóponthoz érkeztek, ugyanis nem messze a mi naprendszerünktől találtak egy bolygót, aminek az atmoszférája tökéletesen alkalmas lehet az élethez. A bolygó neve „G”, a tudósok pedig naivan üzenetet akartak küldeni nekik. Hiba volt!


A Királyságról és Hancockról elhíresült Peter Berg igencsak nagy fába vágta a fejszéjét, mikor úgy döntött, hogy egy táblás társasjáték alapján készít nekünk mozifilmet. Persze az is lehet, számára ez nem egy feladat volt, hanem inkább csak egy régi álom, hogy filmre vigye élete legkedvesebb játékélményét. Szó, ami szó, az ember eléggé szkeptikus szokott lenni az ilyen filmekkel kapcsolatban, mert ami mondjuk valamilyen szinten bevált a Transfomers esetében, az könnyen lehet, hogy nem fog megismétlődni. Hát, meg kell, hogy mondjam, nagyon kellemesen csalódtam a filmben.


Kezdjük azzal, hogy az eleje meglepően hangulatos lett, a karakterek szerethetők, a poénok nagyon eredetiek, első körben olyan érzésünk lesz, mintha valami jópofa tinikomédiát néznénk. Igaz, a film első harmada után már úgy fog tűnni, mintha az amerikai haditengerészet szponzorálta volna a költségek java részét, mintha egy sorozófilmet néznénk éppen. De aztán szerencsére viszonylag hamar helyére kerülnek az események.


A második harmadban már magának a táblás játéknak a hatása érezhető, tehetséges fiatal rendezőnk mindent megtett annak érdekében, hogy ráismerjünk, honnan is származik az ötlet. A látványvilág és az effektek mesteriek, ahogyan azt egy Peter Berg-filmtől elvárhatjuk, a komédia kezd lassan drámába torkolni, az emberiség nagy bajban van. A drámai fordulóponttól pedig már egy elsőosztályú akciófilmet fogunk látni, amiben a már megszeretett hőseink küzdenek az életben maradásért. Hihetetlen, de még karakterfejlődésnek is szemtanúi lehetünk, ami valljuk be, manapság már nagy dolognak számít.


Érdekes látni, hogy az a kevés ismert színész, aki a filmben fellelhető, igazából csak mellékszerepet kapott, nem rájuk összpontosít a történet. Pedig régi bevált rendezői fogás, hogy a tapasztalt híres színészekre helyezik a hangsúlyt, ezzel egy masszív gerincet adva a biztos sikernek. Sokkal inkább a fiatal, ismeretlen színészek mutathatják meg, mit tudnak, Alex figurája meg egyenesen imádnivaló. Nagyon eredeti a srác, biztos vagyok benne, hogy még sokszor látni fogjuk a vásznon. Szóval, mind látványban, mind pedig színészi teljesítményben rendben van a mozi, a folyamatosan csattanó poénokról nem is beszélve. Az igazi gond csak a történettel van, ami megfűszerezve ezzel a kissé nehezen emészthető, „amerikai katona vagyok, enyém az egész világ”-szerű gejles hangulattal, kissé megrontja az összképet. Igazából már csak a minden képkockában valahol lobogó amerikai zászló hiányzott nekem ahhoz, hogy elrontsam a gyomrom. De szerencsére ez nem történt meg. Szóval alapjában véve egy meglepően jó kis filmet kaptam a pénzemért.


A Csatahajó egy igazi univerzális film, tetszeni fog a fiúknak és lányoknak, fiataloknak, időseknek egyaránt, el lehet menni rá randira, vagy éppenséggel családi mozizásra is tökéletesen alkalmas. Rendkívül eredeti karaktereivel és humorával pillanatok alatt leveszi a lábáról a nagyérdeműt, hamar el fogunk merülni a történésekben. Nagyon laza és könnyen emészthető darab, ha nem túlságosan nagy elvárásokkal ülünk be rá, mindenképpen jól fogjuk érezni magunkat közben. Viszont kiemelkedő alkotásnak semmiképpen sem nevezném, könnyen lehet, sose fogjuk újra megnézni, de egynek mindenképpen megéri!

Rendezte: Peter Berg
Forgatókönyv: Erich Hoeber, Jon Hoeber
Zene: Steve Jablonsky
Szereplők: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgard, Liam Neeson, Tadanobu Asano
Játékidő: 131 perc
IMDB: 6.4
Metascore: 43/100

Saját vélemény: 7.5

81.
81.
2pacal
80.
80.
K2 The Highest
Mostantól kéretik a filmmel foglalkozni! Aki másképpen tesz, az számolhat a következményekkel!
79.
79.
foppa
Ez kezd már rohadt unalmas lenni! Szerettem volna elolvasni, hogy mi az emberek véleménye erről a filmről, és az utolsó 25 hozzászólásból egy kezem meg tudom számolni, hogy hány foglalkozik a filmmel!
Nem hiszem el, hogy lassan már nem lesz egy olyan oldal sem, ahol ne lehetne találkozni ezzel az undorító szélsőjobbos propagandával! Én csak azt nem értem, hogy itt egyesek miért foglalkoznak az ilyen Jordan1985 szintű emberekkel!
Mostantól inkább maradok a külföldi fórumoktól, mert azok legalább mentesek az ilyen mocsoktól! Még szerencse, hogy viszonylag jól tudok angolul.
#74: Azért annyiból amit KD írt nem hinném azt, hogy szerinte a Dark Knight a filmművészet csúcsa, de azért ezeknél a filmeknél mindenképp klasszisokkal jobb! Az is igaz, hogy azért nem tartozik a Keresztapa szintű filmek közé.
77.
77.
Giggsy
#76: Hagyd csak. Sötét paraszt szegényke. Én már nem is méltatom reagálásra...
74.
74.
donkutyafasz
#72: >troll detected
Igen, mert a Dark Knight a filmművészet legfelsőbb foka, egy igazi etalon és mérföldkő. Legalábbis a kommented mintha erre utalt volna. lol
72.
72.
KD
na végre valakik megadták neki azt az értékelést amit megérdemel! hatalmas sci fi rajongók vagyunk itthon bátyámmal, u-h beültünk a filmre amint elkezdték adni, pont azt kaptuk amire számítottunk, akció humor alienek, félóra bevezetés 1,5 óra non-stop durrogtatás (eszméletlen látványos). ez egy sci fi akció film nem több nem kevesebb, és abból is a legjobb féle csak ajánlani tudom! azok meg akik egy dark knight szintű filmre számítanak meg inkább maradjanak otthon
71.
71.
Giggsy
kimoderált üzenet
69.
69.
Giggsy
kimoderált üzenet
67.
67.
Giggsy
kimoderált üzenet
64.
64.
SLi
#63: kimoderált üzenet
63.
63.
Giggsy
kimoderált üzenet
62.
62.
SLi
#59: Ebből is látszik mennyire sokrétű és komplex ez a film, mennyi minden eszükbe jut az embereknek róla.
59.
59.
Jinbobo
Kicsit elkanyarodtatok a témától. Itt egy filmről van szó, nem zsidókról, nem Magyarország hanyatló sorsáról, nem elhízásról hanem a Csatahajó című mesterfilmről! xd
55.
55.
p3ti
Mikor megláttam ennek a csodálatos filmnek a trailerét , akkor már leszűrtem hogy egy sablon szar lesz , 1-2 dzsudi animációval . Aztán még belevágták Rihannat is , na mondom , mi kell még hogy igazán rossz filmet készítsenek? Ezek után vessen magára az aki bemegy és megnézi a filmet :) Aztán meg visszasírja a jegy árát .
54.
54.
p3ti
#22: Megalodon visszavág trilógia után , még jó éved is lesz , nemcsak heted ;)
42.
42.
#41: Bakker edit gomb lóg a levegőben, nem érem el ...

A trailer lemaradt : http://www.youtube.com/watch?v=pFhSogGnu4I
41.
41.
#38: Mega piranha official trailer, 0:37 a kedvenc részem, mindenkinek ajánlom, de szigorúan csak zen-alpha lelkiállapotban ! :DDD
39.
39.
Giggsy
A Csatahajó egy nagyon jó kis film. Való igaz, hogy nem váltja meg a világot, de látványos, néhol humoros és abszolút nem veszi komolyan magát. Vitathatatlanul tele van oltári nagy logikai buktatókkal, de ha nem úgy ül le elé az ember, hogy egy korszakos filmremeket akar látni, hanem csak egy agyzsibbasztó akcióorgiára vágyik, akkor jól fog szórakozni.
Komolyan, légyszi tanuljátok már meg a filmeket a helyükön kezelni! Egy Cronenberg film azért készül, hogy elgondolkodtasson, egy régebbi Fincher azért, hogy megbotránkoztasson, egy Hitchkock azért, hogy az idegeidet a pattanásig feszítse, az ilyen mozik meg azért, hogy bámuld a vitathatalanul látványos akciójeleneteket, valamint Rihanna és Brookly Decker popóját (Kisch karizmait, ha csaj vagy)
A célját tökéletesen eléri a Csatahajó, arról meg aztán igazán nem tehet, ha valaki azt várta tőle, hogy ez lesz az új Mátrix...
38.
38.
cervezas90
#22: iron invader? american battleship?Nem ismerem,de kösz a tippet:)A megapiranha nagyon baba film,ahogy a cápatámadás 3, a yeti bosszúja ,a yeti visszatér,vagy az óriáscápa vs megakrokodil-457m-,vagy mi a fos volt az rtl-en.Imádni fogod mindet.Ezt majd valamikor kölcsönbe esetleg,mozi nem létezik
36.
36.
Scoo
#32: Azt nem mondtam, hogy nincs igazad abban, hogy szar a film, szóval a pofon valószínű el fog maradni :D
35.
35.
donkutyafasz
>7.5

AAHHAHAHHHAAAHHAAAHAAHAHAHAAHHHHAAAAAAAHAHHAHAH
33.
33.
rics92
#8: Nem sokon múlott :D
32.
32.
Jinbobo
#31: jó ok, megnézem ezt a filmet csak azért mert leszóltam és lehet alaptalanul. De szerintem azután sem lesz róla más a véleményem. Mindenesetre, nem a moziba fogom megnézni, várok míg megjelenik dvd-n, aztán valakitől kölcsönkérem.
És HA tetszeni fog, lekeverek magamnak egy hatalmas pofont! xd
31.
31.
Scoo
#29: Félreértesz. Én azt mondtam, hogy látatlanban mindenre rá lehet mondani valamire, valakire, hogy szar. Láttad a trailert és már írod a véleményt, hogy szar film. Én is rengeteg filmet leírok a trailer alapján, de aztán nem is kritizálom őket. Amit nem láttam arról nem írok.
Az hülyegyerek hasonlatot pedig épp ezért írtam. Egy kommented alapján mondtam meg hogy milyen ember vagy. Jogomban áll, hisz szabadon azt írok amit akarok, de egy mondat után se embert, se filmet nem ítélünk meg.

Mondom mindezt úgy, hogy szerintem se volt ez egy hűdejó film.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...