A csodálatos pókember - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. július 25.
  • a csodálatos pókember, cooltúra, mozi
Vannak olyan örökérvényű történetek melyek talán már sose fognak kihalni a köztudatból, amíg egy ember is él a Földön. Ezek a történetek területenként, országonként, kontinensenként különbözhetnek egymástól, az amerikai popkultúrában a képregények ilyenek.

Ennek a köztudott ténynek köszönhető, hogy a már-már tragikomédiába átmenő Batman megélhetett egy Christopher Nolan-féle zseniális újragondolást. Most pedig ennek köszönhetjük, hogy az eleinte fantasztikus, később pedig már érzelmektől túlcsorduló tíz évvel ezelőtti Pókember történetei befejeződtek. Elsőre mindenki ledöbbent, nem értette mi is történhetett, hiszen szerettük Tobey-t (Pókember), szerettük Sam Raimit (rendező). De valaki ott fent úgy döntött, hogy elég volt, újragondolásra van szükség. A hozzám hasonló fanatikusok pedig megadták a bizalmat, beültek a moziba és milyen jól tettük emberek, milyen jól!


35 éves vagyok, feleségem és kislányom van és mégis képes voltam úgy kijönni a moziból, mint egy 16 éves kis suhanc, aki életében először látta ezt a történetet, képes voltam újra tinédzsernek érezni magam, és önfeledten szórakozni a látottak alatt. Hát ilyen egy jó film, kérem szépen, amikor a rendezés, a színészi alakítások, a látvány és a muzsika is mind egy helyen van, össze van rakva, át van gondolva, szimfóniaként dalol a történet, szélsebesen telnek a percek, minőségi élményben van részünk.


A történetet tekintve eléggé érdekes hibriddel lesz dolgunk. Akárcsak az eredeti képregény-sorozatok esetében (Pókember, a Csodálatos Pókember, stb.) hű lesz az eredeti trilógiához, hiszen egyszerre az első három film előzménye és egyben újragondolása is. A tény, hogy Peter Parker még iskolába jár és, hogy szerelme Gwen Stacy nem pedig Mary Jane Watson, már nagy segítséget ad a vérbeli rajongóknak abban, hogy be tudják tájolni, hol is tartunk a nagy egészben. Akik ismerik a történetet, nagyjából tudják, mire lehet számítani, semmiképpen sem szeretnék spoilerkedni, elég, ha annyit tudtok, hogy Gwen karaktere jóval szerethetőbb, mint Mary Jane-é, nem véletlenül szavazták bele minden idők 100 legdögösebb képregénynője közé. Sokkal jobban illik Peterhez, hihetetlenül jó fej, és persze a tini szerelemnek köszönhetően tisztábbak is az érzelmek kettejük között.


Ez tökéletesen át is jön a vászonról, hiszen Andrew Garfield (Pókember) és Emma Stone (Gwen) között a kémia remekül működik. Alakításuk rendkívül természetes, őszinte, humoros és egyben bizsergető is. Egyszerűen fogalmazva; jó rájuk nézni, na. A tinifiúk és tinilányok új ikonokra leltek, ez nem vitás, legfőképpen persze a lányok lesznek elcsöppenve, hiszen ők hajlamosabbak rajongani egy-egy férfisztárért. Andrew-nál tökéletesebb Pókembert pedig keresve se lehetett volna találni, mind testalkatban, arcban, színészi játékban, a humorról nem is beszélve, egyenesen tökéletes választás. Végre olyan igazán nagyon pókemberes poénoknak lehetünk majd fül- és szemtanúi. Önfeledten nevethetünk majd, mert poénokból aztán lesz majd bőven.

Martin Sheennél kiválóbb Ben bácsit el se tudnék képzelni, szomorú tény, hogy mindenki tudja, mi fog történni vele. Denis Leary, az örökké lázadó, felvágott-nyelvű hippi eljutott odáig, hogy markáns vonásainak köszönhetően már csak egy tökös rendőr-családapa lehessen, de benne se fogunk csalódni, hiszen a szövege még mindig hatalmas, a tökei meg még mindig a helyükön vannak. A legnagyobb meglepetés Rhys Ifans volt, aki örökérvényűen az agyunkba égett, mint Hugh Grant koszos alsógatyás haverja a Sztárom a Páromból. Már akkor látni lehetett, hogy jó színész, más, mint a többi, tehetségét ezúttal jóval láthatóbban kamatoztathatja majd, hiszen könnyen lehet, az egész új trilógia kulcsfiguráját köszönthetjük majd benne. 


Tekintettel a reboot tényére, kénytelenek leszünk újra végigvárni, hogy hősünk végre felvegye piros ruháját és igazi Pókemberként pókhintázzon a varázslatos New York végtelenül magas toronyépületei között. A film zsenialitásának köszönhetően eme jelenetek kivárása több mint kellemes lesz, majd rövidesen meg is feledkezünk róluk, hiszen hamar észre fogjuk venni, hogy már nem is a látvány fog érdekelni minket, sem a döbbenetes 3D jelenetek, hanem a könnyed színészi alakításoknak köszönhetően egyszerűen csak Peter és Gwen fog számítani, és persze a gyakran elcsattanó hatalmas poénok. Fura dolog ez, hiszen egy Pókemberre leginkább a látvány miatt szoktak beülni az emberek. 


Természetesen vizualitás terén is remekel a film, főleg IMAX-ben lesznek olyan részek, hogy erőteljesen kapaszkodnunk kell a karfába, ha nem akarunk lezuhanni az épületek között. A First Person - belső nézetes - jelenetek pedig egészen egyszerűen letaglózóak, öveket becsatolni emberek, mert tud még meglepetést okozni ez a történet, még a látottak terén is!


Mostanra gondolom már mindenki számára egyértelművé vált, hogy az új Pókember hozza a nevéhez méltó színvonalat. Az előző trilógia is jó volt, szerettük nagyon, valahol hiányozni is fog. De ez az újragondolás, akárcsak a nolanes Batman, röviden; zseniális. Könnyed, humoros, elegáns, látványos, egy igazi mestermű a maga nemében, de mit is várhatnánk valakitől, akinek még a nevében is benne van, hogy háló (Marc Webb)…


Rendezte: Marc Webb
Forgatókönyv: James Vanderbilt, Alvin Sargent
Zene. James Horner
Szereplők: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Martin Sheen, Sally Field
Játékidő: 136perc
IMDB: 7.6
Metascore: 66/100
Saját vélemény: 9.0

61.
donkutyafasz
A Gyík minden szempontból szörnyű volt, pedig egyébként ő az egyik kedvenc pókember ellenségem. A film jó volt egyébként, nem bánnám ha ez is trilógiává bővülne
60.
Chion
Nekem tetszett, közelebb érzem a történetet a képregényes világhoz, a karakterek is ismerősebbek. Így hajlamos vagyok attól eltekinteni hogy egy új trilógia elébe nézünk nem az előző folytatását látjuk. Bár ez nekem mindig erős törés ebből a szempontból.
Viszont a DC féle Batmanhez lehetne hasonlítani, nem egy szint de közelít:)
59.
rics92
Le a kalappal, nagyon tetszett a film.
58.
Racsni1987
#54: @53 "Tobey egy nyomorult lúzert csinált egy olyan karakterből aki NEM lúzer."

Arról nem a tobey maguire TEHET, hogy a rászabott forgatókönyvet rosszul rakták össze.

Bocs csak a "nagy betűs" szót kihagytam
57.
altF4
Majd itthon megnézem, egyet azért remélek, hogy valamelyik új filmbe beleteszik Carnage-et. Na meg még azt is hogy ha Venom benne lesz, akkor valami brutál badass karakter lesz...
56.
Jinbobo
#53: Nem olvastam a képregényt, így nincs viszonyítási alapom, de én azok soraiba tartozom, akiknek tetszett a trio. Természetesen szeretem a képregény adaptációkat, így meg fogom nézni az új Pókembert is, de annyira erőltetettnek érzem ezt az új filmet, hogy vannak kételyeim. De igazad van, amíg nem láttam nem vonok le róla negatív konzekvenciát.
Úgy veszem észre, hogy néhányan leszólják a triót, de ennek ellenére mégis megnézte mindenki mind a 3 részét. Pediglen, ha nekem nem tetszik valaminek az első része, nem nézem meg a másodikat.
55.
Racsni1987
Emma Stone jó választás, talán ezért adnék pontot, de még nem láttam, így nem mondok semmit.
54.
Racsni1987
Én például mai napig nem értem, hogy ehhez hasonló képregényeket ebben az országban hogyan lehet szeretni, eredetileg nem ehhez a szubkultúrához tartozunk.

"Andrew-nál tökéletesebb Pókembert pedig keresve se lehetett volna találni, mind testalkatban, arcban, színészi játékban, a humorról nem is beszélve, egyenesen tökéletes választás"

Egyrészt manapság a film sikerét az akció jeleneteken kívül a színész kinézete dönti el nem pedig a színészi játék . Én még átlagos kinézetű színészt amerikai filmben nem láttam. No comment.

"A tinifiúk és tinilányok új ikonokra leltek, ez nem vitás, legfőképpen persze a lányok lesznek elcsöppenve, hiszen ők hajlamosabbak rajongani egy-egy férfisztárért."

Szerintem ne süllyedjünk az amerikaiak szintjére, egyébként ez a tinifilm téma inkább 90-es években volt divat, ma már egyre inkább kezd ciki lenni, kivéve ha még elmegy vígjáték kategóriába tartozik, de az is lehet hogy én vagyok már túl öreg.

A cselekmény lehet hogy jó, azt nem kritizálom, mert a filmet nem láttam, de ha esetleg a filmet meg is nézem valamikor unalomból valahogy előre is fenntartással kezelem, mert még normális amerikai filmet, sőt bármilyen mai normális filmet még nem láttam. Én 25 éves fejjel fél éve teljesen leszoktam a tévéről, egyáltalán nem nézek, és nem is vágyok rá. Azelőtt mindig néztem vagy gagyi meséket vagy természetfilmeket vagy az HBO-t.

@53 "Tobey egy nyomorult lúzert csinált egy olyan karakterből aki NEM lúzer."

Arról nem a tobey maguire, hogy a rászabott forgatókönyvet rosszul rakták össze.
Azt nagyon bírom, hogy valaki színészi játékát vagy a valódi jellemét kizárólag kinézete, vagy a másikhoz viszonyított kinézete, vagy a szerepe alapján ítélik meg, amikor pénz vagy a jó rendezés és forgatókönyv mint 2 tényező befolyásolja az egészet.
53.
Giggsy
#46: Légyszi árulj már el nekem két dolgot: az egyik, hogy mégis hogy a viharban alkothatsz véleményt egy filmről, ha még nem láttad? Honnan veszed, hogy a régi széria marad neked az igazi, ha még nem nézted meg az újat? Az új Spidey sokkal szerethetőbb és átérezhetőbb, mint a régi. Tobey egy nyomorult lúzert csinált egy olyan karakterből aki NEM lúzer.

És kedvelték néhányan a régi részeket, épp csak a rajongók hányták el magukat tőle, mert a neveken kívül a karakterek még csak nem is emlékeztettek az eredetire.

Szóval szerintem előbb nézd meg ezt az újat és csak azután alkoss véleményt róla.

Azoknak meg akik felróják, hogy a film nagy része éjszaka játszódik: a képregény igen nagy része is éjszaka játszódik, hisz ha Spidey épp nem valamelyik ősellenségével küzd, akkor utcai bűncselekményeket akadályoz meg, amik nagy része nem fényes nappal történik. Arról már nem is beszélve, hogy alapból van neki nappali élete is...
48.
gamekapocsfan
hát ez a film jobb mint az előző 1-2-3
47.
Zombiekiller6
nekem 100000000000000000000000000000000000-szor jobban tetszett mint a régi és a színészeket is jobban megkedveltem, ez lett a kedvenc filmem amin szerintem Ca$h sem lepődik meg hisz az előbb fejtette ki h mitől is olyan nagyszerű ez a reboot!
46.
Jinbobo
#45: túl szigorú szemmel nézed a triót. Szerintem, és még sokak szerint is jól sikerült. Igaz volt benne néhány nyálcsorogató rész, de ez azért volt benne hogy átérezze a néző, hogy egy szuperhősnek is lehetnek érzelmi és lelki gondjai.
Ez az új pókember elég nevetségesen néz ki ezzel a bozóttal a fején, olyan mintha a 70-es évekből pottyant volna ki:)
Egyébként mint film, lehet hogy jó, még nem láttam, de számomra a régi marad az igazi.
45.
Tallono
#43: A Raimi-féle verzió, csak a címszereplőkben hasonlított a képregényhez, amúgy egy nagy arculköpése volt a rajongóknak! Az új film se szigorúan képregényhű, van benne több nagyon érdekes újragondolás, ami a történetet, még drámaibbá és élvezetesebbé teszi, de ezt csak az veszi észre, aki olvasta a képregényt :) Kirsten, annyira nem tartom jó színésznek, hogy meg se jegyeztem a nevét... :)
44.
Tallono
#33: Harry Osborn a második Green Goblin, a Hobgoblin jelmezét többen felveszik, de a legemlékezetesebb Flash Thomson, Peter életének megkeserítője a gimiben, majd később barátja. Az új filmben is feltűnik.

A második rész főgonosza természetesen Norman Osborn lesz, mint ahogy ebből a filmből kiderül, és érdemes elolvasni a képregényt (torrentről letölthető angol nyelven, de hallottam már a 90-es évek magyar összefoglalóiról is), hogy mi köze lesz Gwen és Peter kapcsolatához.

Amúgy én tök szívesen venném, ha az Amerika Kapitányból ismert Vörös Koponyával összefűznék a szülei eltűnését, ugyanis ő tartja őket fogva a képregény szerint.
43.
Jinbobo
#41: az nem Christie, hanem Kirsten Dunst:)
Tudod mi volt igazán képregény alapú? A régi 70-es évekbeli Batman sorozat, melyben minden ütésnél megjelent egy buborék, benne paff felirattal...
Szóval nem kell maximálisan hasonlítani a képregényhez, mert nevetségessé válna a film. A Raimi féle trió, szerintem pont annyit merített a képregényből, amennyit kellett.
42.
n_csacsi
#40: jól mondod, végre valaki is észrevette rajtam kívül azt a hibát, hogy a film 3/4-e sötétben játszódik...kicsit emlékeztetett a DK-ra! Dehát tartja a mondás, hogy a jótól nem szégyen lopni!
41.
Tallono
A régi trilógia képregényt fanként felért egy jó kemény tökönrugással! A harmadik rész életem egyik legrosszabb filmje, majdnem eret vágtam rajta. A színészek pocsékok, Tobey Maguire egy hülye homár, Christie Dunst egy frigid, humortalan tehén, a filmek távolról sem képregényhűek, az ellenségek önmaguk paródiái, stb, stb.

De! Az új film egyszerűen fantasztikus! A színészi játék tökéletes, Gwen az egyik legszerethetőbb női főszereplő, csodálatos a zene, a látvány IMAX-ben nagyszerű, a belsőnézetes jelenetek fenomenálisak, a film képregényhű és marha jók benne az újragondolások: Pl. *SPOILER* Amikor Captain Stacy nem arra kéri Petert, hogy vigyázzon Gwenre, mint a képregényben, hanem, hogy hagyja, mert rajta keresztül fogják majd bántani, olyan fantasztikus folytatásért kiállt és olyan drámai hőst fog csinálni Peterből, amikor eljön Gwen Stacy halála, amit megemleget majd a filmtörténelem!
40.
Quent1n
#37: Olvastam. Nem is ara céloztam, hanem a ledes villogora sztem az felesleges volt. Hogy melyik a reálisabb... hát szerintem egyik sem de képregény :) Az biztos, hogy majdnem bealudtam mikor meglettek a szuper képességei és azt kellett nézni, hogy gördeszkázik amikor addig csak gurult vele meg vitte... Nevetséges volt. Ahogy a fényképezőgépe is miközbe mindenki érintőkijelzős csodafonnal rohangált. Jah és ugye szerepe sem volt mert csak hobbitfotós volt és lőtt vagy 3 képet. Na meg a neve is rajta volt. Komolytalan vacak ez szerintem. Nem hittem volna de a Raimi féle első rész sokkal jobban tetszik így. Ott nem minden éjszaka történt kb. szépen fokozatosan ébredt rá az erejére stb. Itt meg bőgött mint egy tinilány, meg verekedett a keménysráccal a suliban és úgy beszélt a csajjal amin csak röhögni lehetett és fogni a fejünket annyira kínos és erőltetett volt. A régi szerintem sokkal szerethetőbb és színesebb első rész volt.

Abba egyetértünk a Marveles világot én is jobban csípem. A DC ből Flash, Green Lantern akiket kedvelek.

Jinbobo: Ez nem volt remek beszámoló csak egy fan írása. http://filmtrailer.hu/film/a-csodalatos-pokember-kritika/ Ez már azért egy más kategória.
39.
Jinbobo
#37: ha már DC vs Marvel, szerintem a Marveles filmek sokkal élvezhetőbbek. A DC-nél próbálják komolyra tenni történetet, közben meg csak arról feledkeztek meg hogy az egész egy képregényen alapul. Ezeket az új Batman-ket sem szeretem annyira mint a Tim Burton-féle 1 és 2részt.
Ezekben az új Batmanekben semmi képregényes beütés sincs, látvanyos akciónak nevezném csak . De még a vágás is nagyon el lett rontva, a Batman kezdődikben még elég jó volt, de a Sötét lovagban már olyan gyors vágások voltak hogy alig lehetett követni a filmet, az akciójelenetek meg belefulladtak az élvezhetetlenség mocsarába.
38.
Jinbobo
Hát nem tudom, milyen hozzáállást kéne mutatnom ehhez az új pókember mozihoz, mert én szerettem a triót, Jó volt Tobey és jó volt Kirsten is. Ez az új pókember nekem nem túl szimpi, eddig nem is láttam más filmekben, hirtelen feltűnik a semmiből, és egyből egy ilyen szerepre tesz szert. Nem is kellett volna felújítást készíteni belőle, elég lett volna a triót kiadni 3D-be, az is kaszált volna. Moziba biztos nem megyek megnézni ezt az új részt, majd egyszer megnézem itthon, de túl nagy reményt nem fűzök hozzá, még egy ilyen remek beszámoló után sem.
37.
DanielMcBas
#36: Ha olvasnád a képregényeket abban is így volt . Peternek nem az ütőeréből jön ki a háló hanem csinált egy hálókilövőt ami szerintem reálisabb. Batmant és Spidermant nem lehet összehasonlítani , két külön történet két külön képregényből . DC vs Marvel ,szerintem a Stan Lee bandája jobb . Ki akar nézegetni egy retardált repkedő Supermant aki kívül hordja az alsóját .
36.
Quent1n
"össze van rakva, át van gondolva" Ezért baj ha egy fan ír értékelést egy filmről. Ez a film se nem volt összerakva se nem volt átgondolva, a béna pasi-csaj párbeszédekről (amik egyszerűen szánalmasra sikeredtek szerintem) nem is szólva. Ha nem lett volna drága a jegy kijöttem volna a felénél. A Batman nyomába se ér. Ha ez nálad 9 akkor az 90. Egy értékelhető alakítás volt SZERINTEM és azt Martin Sheen nyújtotta.

Mikor kijöttem csak vakartam a fejem, hogy ha nem tudtak egy jobb filmet csinálni mint az eredeti akkor minek vágtak bele? Csináltak egy tini akciófilmet, béna párbeszédekkel átgondolatlan részekkel, meg villogó ledes hálólövő Pókemberrel. Hurrá. Tőlem jöhet a folytatás de azt már csak letöltve nézem meg az hétszentség.
35.
DON GONDOCS
A következő részben bisztos hogy a zöldmanó lesz a főgonosz, de jó lenne ha pókember valami hozzá hasonló ellenfélt kapna akár (venom) vagy Black Tarantula, Blood Spider, Fusion
34.
norbi1989
#33: Hát én nem olvastam a képregényt, de az egyik haverom igen és ő azt mondta nekem, hogy nem a Harry Osborn a vészmanó. Valaki ellopja a technikáit és elvileg erősebb is lesz tőle, mint a zöld manó. Venom mellé azért illenne carnage, mert a képregénybe is meg az egyik rajzfilmben is a végén venom szövetkezik a pókemberrel hogy megállítsák carnage/vérrontót.
33.
n_csacsi
#31: Venom mellé felesleges vérontó...a 2 kizárná egymást. Az rendben van, hogy Joker szerepelt a régi és az új Batman filmben, de ő a legádázabb ellensége batmannek, akárcsak pókembernek Venom, habár inkább vannak utalások zöld manóra (részemről sajnos, engem nem fogott meg az a karakter...de ha esetleg most ütősebbre csinálják meg, ám legyen!), de Vészmanó tuti nem lesz benne, hiszen Harry meg Peter még nem haverkodtak össze...
Tulajdonképpen lehetne erről addig-addig vitázni, amíg nem jön ki az új rész vagy nem pendül fel egy hírmorzsa, hogy kit tesznek bele, szóval várjunk türelemmel, így is most egy 2 hétig tuti Batman kerül középpontba! (én holnap megyek rá, már alig várom :D)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...