A feláldozhatók 2 - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. szeptember 14.
  • a feláldozhatók 2, cooltúra, mozi
Vannak olyan filmek, amik nem veszik komolyan magukat. Ennek a hozzáállásnak gyakran csúnya nagy bukás lesz az eredménye, de néhanapján előfordul, hogy eme hanyag elegancia piszkosul jól áll egy produktumnak. A Feláldozhatók visszatértek, bár még nem áldoztak fel senkit közülük. Sőt! A számuk csak növekedni látszik!

Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger nagyobb, jobb és viccesebb szerepet kaptak, megjelenik Chuck Norris, és Jean-Claude Van Damme a fő gonosz. A fordulatszám duplájára nőtt, a poénok eredetiek és végre igazán helyénvalóak, hiszen magukat a legendás akciófilm sztárokat hivatottak parodizálni:
 
- Visszatértem! – Svarci
- Visszatértél már eleget, most én térek vissza! – Willis
- Jól van, de drágán add az életed! – Svarci

Ilyen, és még sok ehhez fogható poénnal találkozhatunk a Feláldozhatók második részében és mindennek a csúcsa, mikor maga a jó öreg, több mint 70 éves Chuck „elpusztíthatatlan” Norris is megjelenik a vásznon. Szerényen, kedvesen, szerethetően, a kötelező poénokat nem kihagyva. Az egész filmre egy jelző mondható: ütős!


Maga a történet is az imént említett komolytalansággal indul, ahogyan a csapat egy társuk kiszabadítására indul. Az a vehemencia, azok a járgányok, a feliratok rajtuk, az egész akció maga, ahogy öt perc leforgása alatt több száz ember életét kioltják. Hiába tudjuk előre, hogy a túlzások túlzásaival fogunk találkozni, erre nem lehet felkészülni. Érezhető, hogy Stallone agya ezúttal is rettenetesen elszállt. A tesztoszteron végeláthatatlan hullámokban fröcsög az arcunkba, mindenkinek megvan a maga harci stílusa, egy dologban azonban megegyeznek; ez a végtelenül kemény és hihetetlenül nyers brutalitás, a gyilkolás művészetre emelése a kegyetlenség oltárán.


Már az első rész is csak egy paródia volt, Stallone tulajdonképpen megteremtette azt a sorozatot, amin belül az összes nagy akciósztár leköszönhet a stílus rajongói előtt. Megteremtette azt a táptalajt, ahol minden lehetséges, ahol mindenki a maga stílusában apríthatja a végtelen rohamokban rátörő rosszfiúkat, ahol a határ csak a csillagos ég, és még talán az se. Különösen tetszett, ahogyan az egyes szereplők legjellemzőbb vonásait parodizálták, Statham egóját, Crews végtelen önzőségét, Norris halhatatlanságát, Lundgren mérnöki diplomáját (ami a valóságban is igaz rá), vagy éppenséggel Stallone harci képzettségének hiányát. Kissé gyerekes, mégis végtelenül eredeti poénok ezek, amik akkor ütnek igazán, ha a kedves mozirajongó tisztában van a hősöket alakító színészek hátterével, vagy éppenséggel látta már egy-két filmjüket. Mi sem bizonyíthatja jobban Stallone zsenialitását – mely korral jött nála –, hogy nem csak mi, a nézők szórakozhatunk felhőtlenül a film alatt, hanem maguk a színészek is önmagukat alakítják, parodizálják, vagy éppenséggel csipkelődnek a másik hiányosságán. A Feláldozhatók második része tulajdonképpen egy virtuális valóság, ahol mindegyik színész jókat nevethet a saját marhaságán, skatulyáján, korábbi filmes bakijain, a pletykákon, eközben meg persze minket szórakoztathat.


Nem is csoda, hogy már úton van a folytatás, ami nem feltétlenül egy trilógia lezáró része lesz, hiszen amíg még akadnak akciósztárok, addig nem érhet véget a történet. A következő részre elvileg le van már szerződve Nicholas Cage, Clint Eastwood, a nagyember, a filmes legenda, illetve Jean-Claude visszatér, mint az ikertestvér, aki bosszúra éhes – ugyancsak filmes utalás a Dupla Dinamitra, ugyebár. 


Folyamatosan pörgő akció mely egy fikura másodpercre sem áll meg. Hatalmas nagy poénok, igaz gyermeteg párbeszédekkel prezentálva, de ezzel is érzékeltetve ennek a stílusnak a komolytalanságát. Hatalmas sztárok térnek vissza, igazi filmes legendák, akik átérezve eme poént hűen alakítják és parodizálják ki önmagukat. Egy igazi filmes öröm a Feláldozhatók második része, öröm nekünk, öröm a színészeknek, öröm a trükkmestereknek is. Ennél magasabb értékelés azonban nem járhat egy olyan filmnek, ami attól jó, hogy rettenetesen pocsék. Aki szerette az első részt, ezt is imádni fogja, akik viszont a brutalitása miatt élvezték az elődö,t azok most egy kicsit csalódottak lesznek, hiszen érezhető a korhatár csökkentése, még, ha nem is olyan nagy mértékben. Nem véletlenül vártam a második részt, újfent várom a harmadikat is, szinte tűkön ülök, annyira!


Rendezte: Simon West
Forgatókönyv: Richard Wenk, Sylvester Stallone
Zene. Brian Tyler
Szereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Scott Adkins, Nan Yu
Játékidő: 103perc
IMDB: 7.5
Metascore: 51/100
Saját vélemény: 8.0

37.
br1Koo
Stallone, Schwarzeneger, meg Bruce Willis akiknek értékelhető filmjeik voltak az igazi öregek közül. Chuck meg csak a Bruce Lee féle filmben volt szerephez illő(színészi tehetsége, ahogy faterom mondaná: ugyanúgy kér egy pohár vizet, mint ahogy áll a szerelme temetésén). Statham összes filmje a szállítókon kívül mesteri, különösen kiemelném a Blitzet, ami elképesztő jóra sikerült. Jet Li-nek voltak jó filmjei, meg borzalmasak is. Nekem az első rész elég nagy csalódás volt, mert ha a régi filmeken poénkodáson van a hangsúly az úgy jónak tekinthető, arra jó a sztori, de szerintem komolyan is vették a filmet, ami hát enyhén szólva minden szempontból erőtlen maszlag.
36.
balint23h
Részemről 3.5 pont a film.
35.
Tywin Wrex
Az első rész remekül sikerült, de a 2. már esti mesének se jó.
33.
Kerik
nagyon átjött a film, jót tettek ezek a plusz poénok!

SPOILER!!!!!
Norris nagyon nagy szereplő volt. Amint megjelenik, leszed kb 30 embert, plusz egy tankor. És mivel jön elő? Gépfegyverrel, persze! xd Meg a Norris vicc hogy a kígyó pár nap szenvedés után meghalt, az nagyot ütött! :D

Norris tetszett. Hozzá illő szerepet kapott: végig ment a helyszíneken egy gépfegyverrel, és TÁRAZÁS NÉLKÜL!!! lelőtt mindenkit aki az útjába állt, mindezt olyan fapofával, amit Sega is megirigyelne.
32.
Edy92
Chuck Norris nagyon adja :))
31.
spikee576
Nagyon jó film mint az elődje de igazán csak azok fogják értékelni akik ezeknek a legendás szinészeknek a filmjein nőttek fel.A rengeteg poén csak jót tett neki érdemes megnézni higgyétek el.
30.
CM Richie
Nagyon megnézném már. Top volt az első rész is, de ez is ígéretesnek tűnik. Jéé a kis Thor is játszik benne! :D
29.
DevilGamer
Az első rész is tetszett, a második rész még jobban fog, szerintem.
28.
Giggsy
#26: A régi típusú akcióhős a maiak közül az egyértelműen Jason Statham. The Rock, és Vin Diesel is akciósztárok, de valahogy mégis Statham testesíti meg azt a stílust ami Stallone és Schwarzenegger volt annak idején.
27.
Extol
Úristen ez egy all stars movie!!!!!!!!!
26.
SLi
#19: Szerintem meg inkább megváltoztak a körülmények, a mostani korszak akcióhőse már teljesen más mint anno volt, inteligens inkább mint agyatlan pusztító. A jelen kor akcióhősét szerintem a legjobban a Bourne filmekben jelenítik meg, (nem tudom ki gondolta volna, hogy pont Matt Damon lesz az :D ) de a régi típus is jelen van, The Rock, Vin Diesel például.
25.
SLi
Maga az akció nem akkora durranás, talán ha 1 igazán jó akicójelenet van a filmben, az önirónikus és kikacsintós részek viszik inkább a filmet a hátukon ami, egy ilyen felállású film esetén elég érdekes.
24.
simon 555
Sajnos moziban nem tudom megnézni így inkább megvárom a BD kiadást,de azt már nagyon várom:D
Az 1. rész is jó volt,de ebben még többen vannak a régi kedvencek közül.
Van Damme az egyik kedvencem volt régen.Áh,mind kedvencek voltak:D
Sőt még most is kedvencek mivel ugyebár még a legtöbb mindig aktívan színészkedik.Elég csak említeni Stallone következő filmjét,Schwarzeneggernek is lesz új filmje.Stathamről meg ne beszéljünk mert ő még nem annyira öreg.
23.
Jinbobo
Jet Li talán 5percet játszott benne, Dolph Lundgren csak a létszám miatt volt jelen, szerepe nagyon nincs:) Stallone, Statham, Van Damme, akik tényleg főbb szereplők... Chuck Norris belépője, ahogy minden romokba körülötte a film legjobb része:)
22.
ground
1 haverom mesélte nagyon durva. Pénteken megnézte a moziban, Szombaton megnézte még1xer.ugyanott. Tényleg jo lehet,.,
21.
drat576
az első rész nem nagyon tetszett, de azért kíváncsi vagyok erre is, de én be nem ülök erre a moziba, megvárom amíg szépen kijön az angol DVD, eredeti hang + angol felirat
20.
KeXxX
az első része nagyon jó volt. ezt is megszeretném nézni :)
19.
hakydakillah
Valahogy olyan érzésem van az igazi akcióhősökkel kapcsolatban, mint az igazán jó játékokkal - az utóbbi években egyre kevesebb van belőlük.

A mostani generációból szinte fel se tudok sorolni senkit, aki felvenné a filmben szereplő szinészek bármelyikével. El vagyunk látva jó akciófilmekkel, de hiányoznak az igazán ütős karakterek.

ON: állat jó film, nekem nagyon bejött :-D

17.
Necreon
#7: Ha voltál olyan hülye hogy beültél egy magyar szinkronos vetítésre erre a filmre, az nem a film hibája.
16.
Raatkainen
Nagyon tetszett! Több poén, durvább akciók, vannak átvezető részek ahol csak a duma megy de az akciójelenetek kárpótolnak érte. Lundgren gyilkos tekintete zseniális. Steven Seagal hiányzott még nagyon, de már Norrist is nagy meglepetés volt újra látni.
15.
ptmilan
#14: Igen, Gunnar-t velem megszerettették ebben a részben, ahhoz képest, hogy az elsőben ellenség volt. :-) Nagyon állat volt benne. :-D
14.
névtelenség
Már kezdtem hiányolni a film kritikáját. Köszönjük!

Magáról a műről csak annyit, hogy a régi korok hőseinek kötelező darab!
Jó volt látni, hogy az első rész hibáit javították (pl.: nem volt kamerarángatás, mint az első rész autós üldözésénél),és hogy Dolph karakterét mélyítették. Apropó Dolph; egyszerűen állat volt a karaktere Gunar a sok hülyeségével, a csajozós módszerét eskü, hogy kipróbálom majd egyszer. :D

Ez a film maga volt a bűnös élvezet részemről!
13.
Giggsy
Nagyon nagy állatság :) Tényleg tele van kikacsitásokkal, egyik-másik észrevételéhez nagyon ismerni kell ám a színészeket. Lundgren diplomája sem sokaknak esett le például a moziban. Szerintem azoknak kötelező akik Stallone, Schwarzenegger, vagy Norris filmjein nőttek fel, de akik nem kedvelték őket, vagy csak szimplán túl fiatalok ahhoz, hogy gyermeki csodálkozással találkozhattak volna az ő filmjeikkel, mikor még a csúcson voltak... na azok nem fogják érteni és valószínű leszarozzák.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...