A kaptár: Kárhozat - filmajánló

  • Írta: Ca$h
  • 2012. október 11.
  • coolútra, resident evil: damnation
Szeptember közepe óta az egész világ Resident Evil lángban ég, egy hónap alatt jött ki a legújabb mozi, animációs film, és végül a játék hatodik része. Mi itt a GK-nál szeretjük a Kaptárt – ennél bénább fordítást még életemben nem hallottam –, éppen ezért minden egyes címről írunk nektek. A játék után nézzük a Kárhozatot!

A helyszín egy apró kelet-európai város Oroszországon belül. A kormány elnyomás alatt tartja a népességet, hamarosan a rétegek olyan látványosan elválnak egymástól, hogy szinte csak szegényeket látni mindenhol. A szabadságharcosok egy kétségbeesett próbálkozással próbálják kivívni a függetlenségüket, de arról fogalmuk nincsen, ezzel mekkora kockázatot vállalnak. Céljuk irányítani a BOF-eket, avagy a Bio Organikus Fegyvereket. Ami sikerül is nekik, de sajnos a kockázat magas, hiszen idővel ők maguk is azzá válnak. Az amerikai kormány a legjobb ügynökeit veti be, hogy kivizsgálják a helyzetet, az egyikük Leon S. Kennedy, a másik kilétét homály fedi.


Leon alighogy megérkezik a városba, szembesül a probléma mivoltával, ismerős lényekkel kell felvennie a harcot, úgy látszik, az Umbrella keze mindenhova elér. Érdekes módon hívást kap a központból, és egy parancsot, miszerint az akció le van fújva, a helyzet bonyolultabb, mint gondolták, ideje hazamenni. Hősünk természetesen nem törődik a paranccsal, a városban marad, hogy a dolgok végére járjon. Így történhet meg, hogy rövidesen belebotlik valakibe, akivel már nagyon régóta nem találkozott, a titokzatos ügynökbe, akinek neve Ada Wong.


Tisztában vagyok vele, hogy a residentes rajongótábor körében hatalmas népszerűségnek örvend eme félig kínai származású hölgyemény, de én sose értettem ezt a nagy hype-ot körülötte. Főleg, hogy még meg is szavazták minden idők legszexisebb Resident Evilös csajává, tekintettel arra, hogy én mindig is Claire Redfield-fan voltam, úgy gondolom, hogy elég lenne egy jó nagy tockos az ugrabugráló tarkójára, és Claire rögtön eldöntené a vitát kettejük között. De tisztában vagyok vele, hogy Leonnak mindig is ő volt a nagy ellenfél, eme túlzott önbizalommal megáldott, „golyót a fogával elkapó”-típusú csajszi. Vitájuk és ellentétük eme filmben tovább fokozódik, de különösebb elmélyülésre senki se számítson, illetve arra se nagyon, hogy végre pontosan megtudjuk, kinek dolgozik és mik a céljai.


A film egyébként hozza az elvárt minőségi grafikai kidolgozottságot, a szereplők mimikája, bőre, érzelmeik kifejezése döbbenetesen élethű, egyedüli gondom csak a mozgásukkal volt, ami még mindig kissé darabos és hirtelen, a valóságtól kissé elrugaszkodott. A történet maga már hagy kívánni valót maga után, ahogyan a mellékszereplők kidolgozottsága is. A 2008-as Bioterror (Degeneration) jóval izgalmasabb és érdekesebb volt. Itt egy kicsit túlzásba vitték a drámai fokozást, főleg, hogy nem leszünk képesek azonosulni senkinek a személyes tragédiájával, még azzal, se aki az első pillanattól fogva szimpatikus a számunkra és szomorúnak kellene lennünk az elvesztésétől. 


Leon karaktere kissé megkeseredett, ami nem is csoda, hiszen gondoljunk csak bele, miken kellett keresztül mennie az elmúlt részek alatt. Hiszen a Resi 4 óta szinte minden részben ő a főszereplő. Ez a karakterfejlődés nem áll túl jól neki, sokkal jobban szerettem, amikor még csak egy naiv kezdő zsernyák volt Mosómaci város utcáin. Ez a nagyon gizda vagyok, mindent tudok előre, egy golyóval lövök fejbe mindenkit karakter, amit az előző mozifilmben képviselt sokkal, de sokkal jobban állt neki, mint ez az alkoholizmus előtt álló, totál depressziós, szinte már humortalanul belefásult profi szerep. 


Az egész mozifilm hangulatára jellemző ez a rideg nyomottság, magány, elkeseredett reménytelenség. Szerintem megpróbálták a játékokra jellemző bezártságot visszahozni, de félelemkeltés helyett inkább csak unalomba zuhant az egész hangulat. Szerencsére úgy a közepétől hirtelen váltás következik be, a történetben is lesz egy nem várt csavar, majd egyre jobban hasonlít egy igazi Resident Evil-sztorihoz, végül pedig átmegyünk őrületesen izgalmas és látványos jelenetekbe, amik kifejezetten jó hatással lesznek lecsukódó szemeinkre. Minden jó, ha vége jó alapon azt kell, hogy mondjam, egész kellemes élményekkel gazdagodva nézzük majd a készítők listáját, ahol stílusosan egy remek bemutatót nézhetünk végig a Resident Evil 6-ból. 


Ebből is látszik, hogy eme filmnek tulajdonképpen csak egyfajta promoció volt a célja, hogy eszünkbe jutassa a játékot, nehogy véletlenül elfelejtsük a ránk özönlő számtalan bemutató-tsunamin keresztül – tételezzük fel, hogy nem mindenki rendelkezik internetes eléréssel. Egynek mindenképpen érdemes megtekinteni, de nem ez a film lesz az, ami miatt fanatikus rajongó válna bárkiből is!


Rendezte: Makoto Kamiya
Zene: Ricardo Watson
Szereplők: Courtenay Taylor, Matthew Mercer, Dave Wittenberg, Val Tasso, Ashley Graham
Játékidő: 150perc
IMDB: 6.7

Saját vélemény: 6.5

28.
fring
nagyon jo a film csakis 3d moziban garantalt megnezni minden resze kivalo
27.
trion96
#26: Köszönöm! Amúgy a sztorit értem csak ez nem volt világos.
26.
bodortamas1
#25: Igen, így van.

23#
G-vírus még Dr. William Birkin idejében kapta a főszerepet.
A 4, 5-ben nem ugyanaz a parazita van. A 4 az 5. rész előzménye. (nagyjából) Ada ellop egy kis plaga példányt Weskernek, aki a Tricell segítségével továbbfejleszti, így jön létre az Uroboros.
Igen, viszonylag lehetett őket irányítani, bár erre nem világít rá túlságosan a sztori. Mármint Krauser átalakulásánál ugye ő irányította saját magát, de erre nem adott magyarázatot a játék, hogy mégis hogyan képes erre. Illetve még volt pár szereplő, aki a damnationféle "Irányító-irányított" elvet használta. (Ramon Salazar esetében) Hát, erre sem adott különösebben magyarázatot a játék, így a sztori hiányos maradt egy kicsit. Az 5-ben viszont már magyarázatot kapunk, hogy Wesker hogyan képes irányítani és parancsolni a fertőzötteknek. Egyébként a 23-masnak mondanám még, hogy a sima fertőzöttek nem bio organikusok. A bio organikus fegyvert az átalakult/mutálódott egyedekre mondják. (Pl. licker, hunter, Mr. X, sőt, megkockáztatom, hogy Wesker is az volt még ember formájában is)
Ajánlom a 23-masnak, hogy játsza le magyarosítva az 5. részt és olvasson el minden dokumentumot amit talál a játék során, illetve ha kijátszotta a menüben van olyan, hogy "könyvtár", ott olvassa el az összeset, RENGETEGET segít az egész RE sztori megértésében.
25.
azureknight0715
23#
Resi 4,5-ben a parazita van, illetve 6. részében is szerepel. A g vírus az a 2 dologtól független annyi a lényeg hogy a g vírus azt a bioorganizmusokból(zombik) fejlesztették ki egy erősebb változatát. A g vírus szerepel ennek az animációs film elöző részében, nem tudom hogy láttad e. Ott el is hangzik. Na igen a G vírusról nem sokat tudhat olyan aki esetleg nem játszhatott a régi resikkel szal én a helyedben utána olvasnék. Amúgy ha esetleg valamit nem jól tudtam akkor elnézést érte, de ha jól emlékeztem így van ahogy leírtam.
24.
2pacal
Nekem bejött,sokkal jobban mint az előző rész a Bioterror...
23.
trion96
#18: Amúgy mi a különbség a g-vìrus és az a parazita között? Úgy értem h mind a 2 "irányítható" igaz? És ha a 4 ben van a parazita akk a g-vìrus a re 5ben van?
22.
Mortis
A Nemesis óta nem létezik Resident Evil, ugye?
21.
5T3V3N
Megnéztem... KIRÁLY volt. Ám azt nem értem hogy a grafika helyenként állejtően zseniális, füsteffektek meg a kinti parkos részek, na megy a kis cikázó izéknél, máshol meg.. pl a laborál hát köhmm..
De simán megérte a ráfordított 2 órát..:)
20.
KeXxX
#9: és se vágom, de a képekből és a trailerből ítélve ez egy animációs film lehet
19.
bodortamas1
És még valami...
Tényleg jó lenne, ha a magyarok lekoptatnák már ezt a "Kaptár" címet a RE-ről... Olyan, mintha tényleg egy szaros kaptár film lenne, amikor a kettőnek semmi köze egymáshoz. A kaptár egy undorítóság, a RE animáció pedig szorosan kötődik a történethez...
18.
bodortamas1
#15: Látom nem nagyon figyeltél...
A RE 4-nek a világon semmi köze nem volt a G-vírushoz. A Las plagas vírust szerezte meg Ada Weskernek. A damnationba NEM Weskernek dolgozik, hanem annak, akinek a 6-ban is fog. Illetve a damnation és a 6 között rengeteg összefüggés lesz, (már Ada ruhájából következtetve is) Persze ez az én véleményem. Szerintem a RE 6 folytatja a damn történetét.

A 7-es kérdésére válaszolva:

Ez vagy a 6-ban fog kiderülni, vagy sehol, mivel a készítők ezt nem árulták el. Leon is mondja a liftben, hogy nem érti mi folyik itt. Az biztos, hogy az elnökasszonynak sok köze van a plaga-k kitenyésztésében és Adának egy olyan példányt kellett ellopnia, ami sikerült is, gondolom ez volt a kezdete a 6-nak...
A damnból bizony sokminden nem derült ki és valószínűleg nem csak reklámozásból mutattak részleteket a végén a 6-ból. Látni lehetett még azt is, hogy nem Weskernek dolgozik, mivel egy pillanatra mutatták a fickónak a fejét, ahol én megállítottam a videót, hogy pontosabban szemügyre vegyem. Ez nem Wesker, azaz a damnation a resident evil 5 után játszódik valamennyivel, ez biztos. És erről is lehet következtetni, hogy a 6-ban folytatódik a sztori, mármint Wesker miatt. Aki nem értené mire gondolok: Jake Mullerre. Aki elméletileg Wesker fia (akkor most mi van?) ... hát igen.
17.
Raam989
"Szeptember közepe óta az egész világ Resident Evil lángban ég"
Mindig is éreztem, hogy én nem ebbe a világba tartozom. Baromira hidegen hagy az egész RE téma a negyedik rész óta. A filmekről meg ne is beszéljünk... (bár a degeneration tetszett és ez is biztosan fog... vajon miért...? )
16.
kharami
#1: Annál a hulladéknál bármi jobb ez meg végképp!! Egy lapon nem lehet őket említeni! Egyszerűen hihetetlen, hogy nem tudnak egy rebootot adni neki normális rendezővel és forgatókönyvel és normális szereplőkkel!
15.
Raatkainen
#7: SPOILER

A 4. részben(a legkorábbi rész amivel játszottam) kiderül hogy Albert Weskernek dolgozik. Leon kiiktatását, és egy rejtélyes minta megtalálását kapja feladatul[Azt hiszem a G-vírus az, Leont meg persze nem ölné meg a világért sem, inkább szopná mint a vákuum, de visszafogja magát:)]
14.
Raatkainen
Szerintem nem volt unalmas, de nem is történt semmi emlékezetes. Túl sok pofázós átvezető van benne, több akció kellett volna. Ami nagyon jó az a látvány, az a verekedős jelenet Adával nagyon bejön például. Összességében tettszett!
13.
Josiix
En sem erezetem egyáltalán unalmasnak ezt a filmet!!! Ajánlom mindenkinek!
12.
5T3V3N
Gyah ez CGI Movie? Tuti megnézem , mert az ilyeneket imádom..:D
nem vagyok Resi ismerő ne flameljetek..:D
11.
thelegendary
#9: Szerintem te egyikhez se szagolsz egy fikarcnyit se :P
10.
thelegendary
A Tyrant ek (Mr.X) naggggyon ott voltak (kidolgozottság,animáció) szeren, mit meg adnék ha egyszer egy játékban kellene hasonló szinten megküzdeni velük :)
9.
flydomi
ez most a filmről szól vagy a játékról?
Mert ennek a leírásnak semmi köze a filmhez.......
8.
keiji maeda
amikor megláttam hogy megint ilyen szar címe lett "katrár - kárhozat" na mondom akkor ezt is feliratosan nézem meg mint a resident evil degeneration-t, elelejthetnék már a magyarok ezt a kaptár címet, főleg ennek az animációnak semmi köze hozzá
7.
Scoo
Számomra, aki csak az ötössel, és a hatossal játszott, kicsit érthetetlen karakter ez az Ada Wong. Most akkor ellenfél vagy sem? Velünk van vagy ellenünk?
A film egyébként nem volt rossz. Az eleje tényleg nem a legjobb, de aztán a végére nagyon beindulnak a dolgok és igazán látványos lesz.

Spoiler:
Amit nem értek: az elnökasszony tenyésztette ki a BOF-okat. Miért adta oda az ellenállóknak akkor, hogy ellene vezessék őket? Hogy lebombázhassa a várost és hogy indokot szolgáljon az ellenállás teljes kiirtásához? Nem tűnik túl meggyőzőnek. Na és mit akart volna még ezen kívül? Ez volt a fő célja?
Ha jól értem ő hozta akkor létre a J'avokat?
Bár olvasva a wiki-t azt írják, hogy azért Simmons a felelős. Már 2001-ben elkezdtek kísérletezni. Gondolom ez a polgárháború volt az első nagy, éles kísérlet a kínai eset előtt.
Akkor viszont mit is hozott létre a nő?
6.
markoci555
most nagyon le vagyok maradva, az első animációstól kezdve nem tudom mik történtek, valahogy be kell pótolni:)
5.
Pharaoh
Sajnos csak oroszul találtam meg és nem a legjobb minőségben, de még így is adja!!! :D

http://www.youtube.com/watch?v=nzsR1Ye2jwA
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...