Silent Hill: Kinyilatkoztatás 3D - filmajánló

  • Írta: zoenn
  • 2012. december 19.
  • mozi, revelation 3d, silent hill kinyilatkoztatás
A második Silent Hill-film legnagyobb hibája kétségkívül az, hogy a rendező nem tudta eldönteni, hogy a terebélyesre hízott mítoszból mit emeljen át egy másfél órába. Így aztán tobzódunk a videojátékok felszínét karcoló jelenetekben.

A rendkívül debil magyar címmel megbélyegzett Silent Hill: Revelationt manapság úton-útfélen divatos szidni. Érthető, hogy már az első rész sem váltotta meg a horror-rajongókat, de a Konami játéksorozatát ismerők és kedvelők szájából is legfeljebb a „tisztességes” dicsérőszó hangzott el. Játékból filmet készíteni pedig egy ingoványos utat jelent, ahol a süllyedés esélye közelít a maximálishoz. Járható ösvényt még nem tapostak ki az évek során, miért pont Michael J. Bassett lenne a kivétel? Kezdjük azzal, hogy a narratívának ki kell törölnie a rajongók fenekét, miközben a látványos 3D-ért tolongó popcornzabálók alapvető igényeinek is meg kell felelnie. A pofánkba szálló levágott végtagok pedig ellent mondanak mindannak, amit eddig a Silent Hillről tudni véltünk. Néhány aspektust – ellenséget, helyszínt, szereplőt – tekintve azért visszaköszön az a híres-neves, Akira Yamaoka mámorító dallamaival átszőtt, elkeserítő hangulat is. Kellett ez nekünk?


Az első részt megalkotó stábot ezúttal lecserélték, ami egyáltalán nem vált a film előnyére. Pedig Christophe Gans és Roger Avary rátalált arra az ajzószerre, amit a játékbeli főszereplők is szedhettek volna. Elhagyatott, ködös utcák, azonosítatlan zajok, pokoli kreatúrák és folyamatos gyomorideg – na, most ebből nem sokat látni. Főleg, hogy a játékidő felénél lép be Heather a hírhedt Halott Városba. - gondolhatjátok, hogy mivel telik az első háromnegyed óra. Segítünk: vonaglással és kiszámítható pillanatokkal. Pedig Bassett úr eddigi renoméja nemcsak a Solomon Kane-féle fércművekből áll: ott van a meglepően naturális és hihető Vadász is, amely sziklaszilárd brit horror. Kár, hogy Bassett széthúzta a farpofáit a hollywoodi dogmáknak, és nem maradt az európai új iránynál, Eden Lake-estől, mindenestől. Ráadásul az a húszmillió dolláros költségvetés is olcsópénznek számít a tengerentúlon – főleg, hogy az előd dupla annyiból forgott.

Pedig csak simán le kellett volna nyúlni a harmadik játék sztoriját és már mindenki örült volna, de nem. Bassett a meglévő összetevőkből talált ki valami újat. Heather Mason (Adelaide Clemens) és az örökké szomorkás és tanácstalan faterja (Sean „Boromir” Bean) folyton új városba költözik, mivel a Silent Hill-i székhellyel rendelkező Rend a lányt akarja minden áron. A derék apa folyton a szöszi mellényes leányzó szájába rágja, hogy „bármi is történik, soha ne menj Silent Hillbe”, ám az események váratlan (?) fordulatot vesznek. A csintalanságra mégis sor kerül, mivel Harry papát elrabolják, és a hamulepte városba hurcolják. Szegény Heather azt sem tudja, hogy egy rémálomban van-e, vagy a valóságban – majd a nézők döntenek helyette: igen, mindkettőben. Habár hősünk elég bicskanyitogató stílusban viszonyul az új osztálytársakhoz – mondván ővele ne barátkozzon senki, mert úgyis hamar elköltöznek megint –, egy feltűnően agilis pajtás, Vincent (Kit „Havas Jon” Harington) mégis bevállalja a pincsikutya szerepkört. A szemöldökráncolás és túlzásba vitt aggódás mellett a srácnak azért több van a kívánságlistáján annál, hogy Heather lábai közé férkőzzön. Sablonos dialógusok és véresen komoly fantazmagóriák után kéz a kézben sétálnak be Silent Hillbe.


A gyerekkori álom lassan valósággá válik: hamar megmutatkozik, hogy Heather gonosz alteregója, Alessa feni a fogát a lányra, mint a jóság és a tisztaság megtestesítőjére. A fekete szellemcsaj mozgatja a szálakat, tőle még a Rend is tart. Ráadásul a siker kulcsa egy kétrészes amulett második darabkájának felkutatásában rejlik. A sztori tehát sablonos, s korántsem olyan mély, mint a játék harmadik részében. A szereplők egy fikarcnyi együttérzést sem váltanak ki a nézőkből, ami nem feltétlen a színészi játék sara: egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a gyermekded párbeszédekkel és az egymásnak ellentmondó fordulatokkal. A videojátékra való utalásokat szinte minden sarkon az arcunkba tolják, csupán azt felejtették el, hogy a rémségek voltaképpen az adott szereplők saját démonjai. A piramisfejű barátunkat elsősorban Silent Hill 2 James Sunderlandjéhez köthetjük, így semmi köze Heatherhez. Mérges okádékfelhőt köpő mutánsok és a szexi arctalan nővérkék jól mutatnak a vásznon, de ha másfajta szörnyetegekre cserélnék le – mondjuk grizzly medvékre – az sem változtatna a film megítélésén.


Másrészt Silent Hill még mindig zavaróan túlnépesedett. A Rend elit tagjai úgy szaladgálnak a városban, mint a kommandósok, az ablakokban ijesztő alakok tekintenek le ránk, minden sarkon tartogatnak valami meglepetést, ami szintén nem jellemző az interaktív formában átélt élményekre. Persze egy film nem csaphat unalomba – ami a játékban jól mutat, nem feltétlen működne itt is. A forgatókönyv bővelkedik vérben és hirtelen ijesztgetésekben, mégis unalmas és teljességgel átlátható marad. Heather rendíthetetlenül halad előre, hol az elmegyógyintézetben bujkál, hol pedig a vidámparkban reszket plüssnyuszi-fóbiában. Egymás után ugrunk bele a groteszknek szánt jelenetekbe, de háromnegyed óra alatt már nem lehet megváltani a világot: az élmények felszínesek és nem ülnek le – hiszen nem kapnak megfelelő hangsúlyt. De ha pihi van, azt sem háláljuk meg, hiszen jönnek az érdektelen eszmecserék. Főleg a lezárás elkapkodott, egy baráti ölelés, némi intimitás és annyi. És persze nyitva hagyják a kaput a folytatás előtt – biztos, ami biztos.

A szereplők jönnek-mennek, még Carrie-Anne Mossnak sem áll jól Claudia szerepe. Hiába ő a Rend vezetője, olyan mint egy szobainas – ott van, de nem sok vizet zavar, s még ronda is. Sean Bean már hosszú évek óta hozza a görcsölő, atyáskodó öregúr szerepét, most sincs ez másképpen. Óva int, ölelget, jajveszékel, teszi mindezt háromnapos borostával az arcán. Malcom McDowell alakítása Leonardként inkább a komédia határait súrolja, de minden más karakter is roppant súlytalan. Ha a direktor észbe kapott volna, talán nem éreznénk az egészet elkapkodottnak. A vizuális effektusok többé-kevésbé a helyükön vannak, néha kicsit rezgett a léc – főleg a próbababákból összefoltozott teremtménynél –,  de azért sikerül akadálytalanul visszaadni a játékok szürke és rozsdabarna képi világát. Rengeteg utalással: a vörös cipővel, az Origins kamionsofőrjével és a Downpour rabszállítójával – ezek miatt érdemes legalább egyszer végigpörgetni a Kinyilatkoztatást. Szigorúan csak akkor, ha az első film előtt is mondott neked valamit a frencsájz neve.

Rendezte: Michael J. Bassett
Forgatókönyv: Michael J. Bassett
Zene: Jeff Danna, Akira Yamaoka
Fényképezte: Maxime Alexandre
Szereplők: Adelaide Clemens, Kit Harington, Carrie-Anne Moss, Sean Bean, Radha Mitchell, Malcom McDowell, Martin Donovan
Játékidő: 94 perc
Hazai premier: 2012. november 1.

IMDB: 6,1
Gamekapocs: 6.5

17.
drat576
#16: szerintem is nézhető, és tök jó volt látni olyan dolgokat meg helyeket amik a SH3 játékból köszöntek vissza :)
( már amennyire emlékszem, 10 éves alkotás lassan)
16.
Spaceghost
Megnéztem én is a filmet. Játszottam az összes játékkal a saját idejükben. Szerintem semmi baj nem volt vele. Más hangvételt kapott mint az első rész, bár tényleg egyszerűbb volt, de ennek ellenére izgalmasabb volt, ami nem feltétlenül baj, ha már nem sztorihű silent hill-t kapunk. Ha olyan kaptunk volna, én is elvártam volna inkább a nyugodtabb tempót. Jó volt ez így simán. :) Egy harmadik részben, meg lehetne egy más sztori, ami mondjuk hű is valamelyik játék történetéhez. :)
15.
Jinbobo
na már én is megnéztem. Hát lehet az én ízlésemmel van gond, de szerintem jó film lett. Legalábbis egyszer megéri megnézni. Tény hogy vannak benne kicsit értelmetlen részek, de a hangulata, a helyszínek, a zenei aláfestés na meg a szörnyek kinézete 100%-os Silent Hill! A főszereplő csaj nekem amúgy is bejön, olyan helyes arca van, de az alakítást is jól csinálta. Amivel itt baj volt, az talán a rendező, akinek lett volna esélye egy még feledhetetlenebb film kivitelezésére, de így sem lett rossz mellesleg. A befejezés meg piros pont. Úgy ér véget ahogy a Downpour kezdődik. Bár a 3. résztől kicsit távolabbra esne a Downpour, de ebbe nem kötök bele.
13.
ground
Sajnos még nem láttam de ha olyan lesz filmben mint az első akkor nem maradtam le semmiről. A 2
12.
Mr. Wagner
Sajnálom, hogy Sean Beant egy ilyen filmben kellett újra látnom.
11.
UnfoldedBow
Nagy rajongója vagyok a játékoknak, és az első film is fantasztikus volt Szerintem. Egyáltalán nem zavart pl, hogy változtattak a szereplőkön, mert a történet, és az érzés ízig-vérig silent hill volt. Epekedve vártam a folytatást, amit sajnos a zs kagegóriás Michael J. Bassettre bíztak, és meg is lett az eredménye. A palinak köze nincsen ehhez a világhoz, nem érti, nem játszott a játékokkal kb soha. Azon tùl pedig pocsék filmrendező az all. Sajnálom hogy őt bízták meg a projektel. Hatalmas csalódás volt, bigyuta, értelmetlen szkriptek, hatásvadász undorkeltés egész filmen keresztül. A szereplőknek nem volt mélysége, nem tudtam velük együtt érezni. Sok figura önmaga paródiája lett, lásd Carrie Anne Moss. Tényleg sajnálom, mert a 3 volt a kedvenc játékom, kiherélték, és a moziban ülve alig vártam hogy vége legyen.
10.
Jinbobo
#9: A Downpourral csak annyi volt a gond, hogy kicsit akadozott a mentési pontoknál. Maga a játék, nagyon tartalmas volt, bár ha csak a főküldetéseket csináltad meg, akkor tényleg nem hosszú, de a mellékküldetések, és a 6! ending bőven meghosszabbították a játékot.
Az első 2 rész kimaradt az életemből, a 3. résztől azonban mindegyik részével játszottam.
A Resi nálam a 4.részével véget ért. Az 5. már elkacsintott az akció fele, a 6. meg teljesen az lett már... egyébként mint akció játék, nem rossz, de mint Resi...csalódás.
Lehet hogy ez a film nem lett olyan nagy durranás mint az előd, de hazudnák ha azt mondanám nem vagyok kíváncsi rá. Mint Silent Hill rajongó, kíváncsi vagyok rá, még ha ilyen kevés pontot kapott is. Nem hinném hogy rosszabb lenne a Tekken filmnél, amit írtózatosan elbasztak, egyedül a jó csajok miatt lett egyszer megnézhető...
9.
2pacal
#5: Hát azért halkan megjegyezném,hogy a Silent Hill film első része messze a legjobb film játék adaptáció amit ez nem hiszem,hogy megközelítene...Valóban a Downpour valamivel jobb volt mint az új Resi,de talán csak azért,mert rövidebb volt...Nem tudom,hogy játszottál-e a régi Csendes Dombokkal,de ha azokat nézzük akkor keményen hanyatlik a sorozat a Resivel karöltve...
7.
2pacal
Ha kijön HD-ba otthon elég lesz megnézni...5 rongyot nem ér ez film hogy moziba waccsoljuk kamu 3D-ben...
6.
azureknight0715
Nagyott csalódtam a filmben. Volt egy megérzésem hogy moziban nem szabad megnéznem tehát nem is néztem szerencsére. Annak ellenére hogy az első rész szerintem egyik legjobb játékból adobtál film volt ez maga a szégyen volt. Története pocsék volt egyszerűen nem lehetett érteni hogy mért is alakult ez így most.:
SPOILER------------
1. Mért voltak iylen sokan Silent hillben mikor az első rész végén kb mindnekit kinyírt a kis csaj? 2. Hogyan sikerült legyőznie a "rossz, démoni" énjét? 3. A végén a piramisfejű mi a francért segített neki ha már a rossz énjétől is megszabadult?
Szal összegezve egy nagyon középkategoriás film volt. Voltak jó jelenetek, de az idióta történetével elrontott midnent.
5.
Jinbobo
#2: Egyáltalán nem haldokilik a franchise, nekem tetszett a Homcoming is, zseniális lett a Shattered memories is, és a Downpourral is teljesen meg vagyok elégedve!! Szerintem igenis nagyon jó úton tart a sorozat, nem úgy mint a Resident Evil, ami a 6. részével teljesen átfordult akcióba. A Silent Hill minden része hű maradt a múltjához!
A film: Az első része nem volt rossz, nem volt az a többször megnézendő alkotás, de egyszer simán meg lehetett nézni. A másodikat még nem láttam, de szerintem ezt is meglehet egyszer nézni, úgy hogy ne kapjon el az álmosság. Hamarosan sort kerítek rá!
4.
balint23h
Igen szar lehet ha gamekapcson is csak 6.5-öt kapott.
3.
dBLOOD
Az egynek kb. ugyanolyan kalap szar volt a vége, szokásos idióta amerikai horrorklisé. Eleve nem szabadna amerikai kézbe adni egy ilyen franchise-t. Még annyira nem csináltak belőle kurvát mint a Resident Evil-ből hogy pénzért mindenre kiadják csak kvarcórára meg tologatós számológépre nem, de már alakul...
2.
a film utolsó jelenete egy vicc volt.
aki azt kitalálta, és jóváhagyta. hát, lámpavas. részemről elásta az egész filmet, hogy csináltak egy muppet-showt belőle. menjenek a jó kva anyjukba. de a franchise is haldoklik szvsz. a downpour is gáz volt. nem is értem, a japánok miért engedik hogy más nyúljon hozzá ilyen cimekhez? resident evil dettó, gagyigyár komolyan.
1.
Dahaka18
Én moziba néztem barátnőmmel 3D-ben, és nem azért mert annyira félelmetes meg véres, de tele van ilyen hirtelen nagy hangal történő képbevillanásokkal, amiken azért be lehet fosni :D Egyszer el megy... Mondjuk nem értettem miért volt 3D, mivel kb csak a hamu hullása volt meg csinálva 3D-re a többi egy rakás szar volt nem 3D...
Mind1, évente 1x ha elmegyek moziba, szóval belefért...:) Annyira nem bántam meg :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...