Star Wars: Skywalker kora filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2019. december 18.
A Star Wars: Az utolsó Jedikre rázúdult népharag gyakorlatilag megpecsételte a Disney ambiciózus Star Wars-projektjét. A Skywalker korának így nem kisebb feladattal kellett szembenéznie, mint a rajongók kibékítésével.

Amikor a Disney hét évvel ezelőtt felvásárolta a Lucasfilmet, akkor a Marvel-féle univerzumépítés lebeghetett a stúdió szeme előtt. Az ambiciózus projekthez bőven akadt alapanyag, hiszen az elmúlt közel 40 év alatt az Expanded Universe-nek köszönhetően rengeteg regény és egyéb médium mesélt el fantasztikus, új történeteket. A Disney mégis úgy döntött, hogy nem tekinti hivatalosan a kánon részének ezeket a sztorikat, sőt, inkább a jól bejáratott, a mainstream számára is jobban ismert Skywalker-sagát szövi tovább.

A négy éve bemutatott Star Wars: Az ébredő Erő a fan service kiszolgálása mellett biztató alapnak bizonyult, hiszen úgy vezette be az univerzum új hőseit, hogy közben maradéktalanul kiszolgálta a rajongókat is. Persze Abrams szemére lehet vetni, hogy tulajdonképpen nem tett mást, mint újraforgatta a klasszikus negyedik epizódot, és ezt a kritikát nem is lehet vitatni, mégis olyan labdákat dobott fel, amelyek nem csak lázban tudták tartani a nézőket, de amivel megalapozta annak lehetőségét, hogy az új trilógia leverje öröksége láncait, és túlmutasson Lucas ekkor már kissé megtépázott hagyatékán.

Ehhez képest a Star Wars: Az utolsó Jedik fogta ezt az egészet, és vagy hagyta a levegőben lógni a kérdéseket, vagy egész egyszerűen fájó egyszerűséggel, néha jobb esetben egy váratlan fordulattal csapta le őket. Rian Johnson egész egyszerűen mit sem törődve a kontinuitással, az alapokat felrúgva egy olyan saját sztorit mesélt el, ahol a lefektetett alapok fősodra egy helyben toporgott, miközben továbbra is fenntartom, hogy nagyon ügyesen szőtte tovább Kylo Ren és Rey karakterfejlődését, a kettejük közötti határok elmosását. Emellett igyekezett kiterjeszteni az Erő és a jedilét körüli misztikumot, ami persze okozhatott fejvakarós pillanatokat, mert ezek között is bőven akadtak marhaságok, de pont az egyszerűségük tették szerethetővé Johnson koncepcióját. 

Két év távlatából úgy gondolom, hogy mint önálló film, Az utolsó Jedik sokkal jobban működhetett volna, pont azért, mert teljesen negligálja Abrams felvezetését. A népharag is ezért sújtott le rá, hiszen a rajongók nem ezt várták. Válaszokat akartak, ráadásul egy trilógia középső felvonásaként egy olyan történetet szerettek volna látni, ami úgy vet fel új kérdéseket, hogy a grandiózus lezárással méltó búcsút vehessenek a Skywalkerektől. Az biztos, hogy a nyolcadik epizódot övező gyűlölet legnagyobb vesztese a Solo: Egy Star Wars-történet lett, ami akkorát bukott, hogy a Disney először az antológiai filmek ötletéből táncolt ki, majd kitalálta, hogy igazából mégsem akar évente Star Wars-filmeket készíteni, és itt az ideje pihentetni a franchise-t.

A Star Wars: Skywalker korára így nem kisebb feladat hárult, mint a kármentés. Persze ez sem volt zökkenőmentes, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Disney mikor dönt úgy, hogy lapátra teszi Kathleen Kennedyt, mert lehet utálni a stúdiót, a rendezőket és a színészeket, de ezért a kudarcért csakis a Lucasfilm mindenhatója a felelős, aki láthatóan kontroll nélkül hagyja dolgozni az embereit, akinek nincs egy egységes koncepció a fejében, miközben folyamatosan hibás döntések egész sorozatát hozta meg. Sajnos a Skywalker kora is ennek issza a levét.

Elzavarták Colin Trevorrow-t, alaposan átszabták a forgatókönyvét, közben pedig visszahozták J.J. Abramset, akiről kiderült, hogy nem megváltó, és igazából képtelen elszakadni a klasszikus trilógia paneljeitől. Most már néha a látszatra sem ad, hogy valami egyéni hangot vigyen bele a történetmesélésbe, így akadnak olyan pillanatai és dialógusai a filmnek, amit egy az egyben átemeltek A Jedi visszatérből, de bőven találunk majd A Birodalom visszavág- és Az új remény-momentumokat is visszaköszönni. Mindeközben görcsösen igyekszik kijavítani Az utolsó Jedik hibáit, nevezetesen megpróbál válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyek eddig megválaszolatlanul maradtak. A közel 155 perces játékidő viszont kevés erre. A cselekmény sebesen suhan előre, ami egyébként piszkosul jól áll a filmnek, mert végig pergős, látványos, mozgalmas, csak közben megint elmaradnak a válaszadások, vagy egy-egy odavetett mondatban intéznek el olyan fő kérdéseket, hogy például ki is volt Snoke.

Palpatine visszatérését közben óriási homály fedi, nem is igazán ad választ erre a film. Igazából a visszahozását is teljesen feleslegesnek éreztem, mert alapvetően semmit nem tesz hozzá a trilógiához, viszont arra tökéletes karakter, hogy megválaszoljon egy-két fontosabb kérdést, a cselekmény néhány kiemelkedő fordulatát. Szerepe jelentősége ennyiben ki is merül, mert a Skywalker kora igazából Rey filmje. Minden róla, a múltjáról, a vívódásáról, a gyökereinek felderítéséről szól, vagyis a hetedik részben ködösen felvázolt kérdések megválaszolására egy teljes filmet pazaroltak végül el. Ez egyébként azzal jár, hogy a Johnson-féle karakterépítés is tovaszáll, Kylo Ren fékeveszett dühe, labilis jelleme, kettőssége egyik pillanatról a másikra elvész, de Poe és Finn sem tart semerre, csak egy helyben toporognak. Az újonnan behozott szereplők érdektelenek, pedig Keri Russell karakterében bőven lett volna potenciál, például pont Poe elmélyítését is elősegíthette volna. Ami viszont nagyobb gond, hogy mintha a misztikum is kiveszett volna a filmből. Csak le akarja tudni azt a kötelességét, amit két résszel nem sikerült megoldani, és ami miatt a rajongók alaposan szétcincálták az alkotókat.

Innen nézve könnyű mindent Az utolsó Jedikre kenni, de Kennedy szerepe mellett az is a probléma gyökere, hogy már Az ébredő Erő is feleslegesen dobott fel kérdéseket. A koncepció nélküli tervezés pedig ott érhető igazán tetten, hogy a nyolcadik epizód egyéni hangvétele helyett visszatértünk a már ismert panelekhez, az ötlettelenséghez, a Skywalkerekhez, Palpatine-hoz, a rejtélyek viszont valójában nem ütős válaszokat takarnak, hanem inkább "az elmentek ti a picsába" kategóriába tartoznak. Összességében viszont mégsem tudok haragudni a filmre, mert amit lehetett, azt kipréselt Rey karakteréből és igazából méltó módon búcsúzott el a Skywalker-sagától. Ennek viszont ára volt, gyakorlatilag mindenki más alá lett rendelve ennek, még Kylo Ren is, aki erre epizódra teljesen elszürkült, a történet pedig komolyabb fordulatokat mellőzve, ismerős építőelemekből áll össze, mellőzve minden egyéni hangot.

Így a végső pontozás is inkább a három résznek szól, mert igazság szerint végig úgy éreztem, hogy ez az a film, aminek a nyolcadik epizódnak kellett volna lennie, aminek meg kellett volna alapoznia a nagyívű lezárást. Nem így alakult, és bár lehet, hogy sokak szerint a Disney teljesen megölte a franchise-t, azért a The Mandalorian bizonyítja, hogy van még kraft a Star Warsban. Most, hogy végleg búcsút intettünk a Skywalkereknek, végre olyan terepre merészkedhetnek az alkotók, ahol nem kötik gúzsba a kezüket, ahol ismeretlen, izgalmas sztorikat mesélhetnek el, új karaktereket mutathatnak be. Nem is lehet ennél jobb táptalajt biztosítani a kreativitásnak.

Gamekapocs értékelés: 7.0

Star Wars: Skywalker kora
Eredeti cím: Star Wars: The Rise of Skywalker
Rendezte: J.J. Abrams
Írta: J.J. Abrams, Derek Connolly, George Lucas, Chris Terrio, Colin Trevorrow
Szereplők: Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Carrie Fisher, Adam Driver, Ian McDiarmid, Joonas Suotamo, Mark Hamill, Domhnall Gleeson, Keri Russell, Billie Lourd, Lupita Nyong'o, Richard E. Grant, Kelly Marie Tran, Greg Grunberg, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, Jimmy Vee, Naomi Ackie, Dominic Monaghan, Dave Chapman
Játékidő: 155 perc
Magyarországi premier: 2019. december 19.

156.
NemecsekErno
#155: Bár tökéletesen egyetértek a véleménnyel, azért kiváncsi lennék, hogy vajon a boldog gyermekkor szépiti-e meg az emlékeket, vagy tényleg az első 3 Star Wars volt a legjobb az egész sorozatból.
Egy agyturkász biztos tudna disszertációt irni belőle.
155.
Pain
Párommal a napokban végig néztük az összes filmet, újra. Nálam ez amúgy is egy hagyomány, hogy évente újrázok egyet. Nos, mivel Ő nem látta ezt a 3 új borzalmat, úgy döntöttem adok neki egy esélyt, hátha az idő múlásával jobban fogom értékelni. Hát nem sikerült. Nem is akarom külön részenként emliteni ezt a disney trilógiát, fölösleges. Sajnos még most is egy förmedvény főleg, ha sorban nézem a filmeket és közvetlenül ott a viszonyitási alap, nem csak az emlékek. Sajnos a lezárással sikrült meggyalázni mindent, ami Star Wars, ezt még mindig igy érzem. Meglátjuk mit hoz még ezen a fronton a jövő, de igazán ráférne egy rendes vérfrissités a csapatra és olyanokat ultetni vezetői poziciókba akik értenek is ehhez a világhoz.
154.
hoaw
Én is megnéztem. Nem lett egy akkora nézhetetlen pocsék fos, mint az Utolsó jedik, de nagyon messze van, még egy közepes filmtől is. Eddig volt egy klasszikus trilógia, meg egy előzmény trilógia, most már van egy REMAKE trilógia is. Megköszönöm a Disneynek, hogy a sárba tiporta azt az univerzumot, amiért mindig is rajongtam.
Majd ha Star warst nézni lesz kedvem, akkor megnézem 1-6-ig a filmeket, ezt az új trilógiát instant át fogom ugrani, meg még a 2 spinoff-ot, legalább azok tetszettek nekem.
151.
sanyikatarzan
#150: De megint csak pusztán belém kötsz. Akkor is baj volt, Boba nem is nagyon volt kánon, Mault pedig meggyalázta a saját apja. Szóval nézz utána a dolgoknak. Buek
150.
delphijos
#149: Megint csak nem kötekedés, de amikor "kiderült" anno hogy Boba Fett mégsem halt meg ( vagy teszem azt Darth Maul ) az teljesen "normális" volt....
149.
sanyikatarzan
#148: Hosszú évtizedekig úgy tudtuk, hogy Vader megölte az uralkodót. Erre most jön ez a szar és rombol maga körül. Luke-ot tönkrevágták, Vader örökségét szintén. Taps a disneynek, akarva se lehetett volna jobban elkúrni a dolgokat.
148.
Tokodboy
sokna azon picsognak, hogy Vader feláldozása lényegtelen lett és, hogy Ő volt a kiválasztott aki egyensúlyt hoz az erőben.
Arra senki nem gondolt, hogy milyen tettel hoz egyensúlyt?
A prófécia soha nem mondta, hogy jó cselekedettel.
Ha belegondolunk az 1-3. részben az erő mérlege keményen a Jedik felé fordult, 2-3 sithre jutott vagy 10-szer annyi Jedi.
Mi van ha Vader pont azzal hozott egyensúlyt az erőbe, hogy szépen kinyírta őket? :)
Nem kell feltétlenül jó cselekdett az egyensúlyhoz.
143.
Ra1D3n
#142: Vigyázz mit beszélsz, mert jön áltimét főmegmondó atyaúristen, hogy szerinted ez a legrosszabb film a trilógiában, mert jön aztán jól megmondja, hogy hülye vagy...
142.
Szerintem látványra is igen gyenge, nagyon müanyag hatású az egész, szinte mindenhol érezhető a befejezetlenség hatása, az akciók pedig minden koncepciót nélkülöznek.

Én úgy voltam vele, hogy tegnap megnéztem és egy korrekt kis mozira vágytam csak, de szerintem a trilógia legrosszabb darabja lett ez végül.

Mindenhol hozza ezt a Tv sorozat hatást, a bolygók, helyszinek kicsinykék és kidolgozatlanok, lényekből is gyengéket kapunk, a történetvezetés pedig még elmenne, de ez is epizódhatásúvá válik igen gyorsan.

Kapkodnak és a filmbe nem lehet nézőként bele élni magadat.

MIndemellett a frusztráló szájbarágások nagyon fárasztóvá tették a párbeszédeket is.
Képi történetvezetés nincs a filmben, szó szerint mindent pépesen, kiskanállal adagolnak belénk.
141.
amadeusz gyermeke
Szépen kezdi éleszteni a bizalmakat. Kasszasiker lessz, de messze nemanyira mint remélik. Marketingel egybe. 350 millió rúg.
140.
Aanash
#138: Csak azért mert Snoke azt mondta hogy az erő egyik oldalán megjelenik valaki, annak megjelenik a méltó ellenfele is.
Gondolom az egyensúly miatt.
És most csak Rey van.
139.
Pain
#137: Ennek maximum csak akkor van értelme, ha arra célzott, hogy a valaha élt(még így is szar) összes sith tudásával rendelkezik. Másképp újfent csak azt mutatja, hogy ez a marha nem járt utána rendesen a kánonba tartozó dolgoknak.
138.
#137: Egyenlőre úgy tudni nincs több sith.De bármikor lehet.Rey elkezdi tanítani azokat a gyerekeket akikben megvan az erő, felidegesíti őket, és lesz is egy sith :).
137.
Aanash
Kérdés:
Ha Palpatine volt az összes sith akkor most kihaltak a sithek?
Nem értek a star wars univerzumhoz, ha hülyeséget kérdeztem bocsánat.
136.
Ez borzasztó volt.Zs kategóriás történet, A kategóriás látvánnyal.
SPOILER!
Végig azon imádkoztam, legyen merszük a drámához a végén.Nem volt.Pedig egy Sith győzelem nagyot dobott volna az egész filmen.
Luke, ha már olyan ügyesen tudja fogni a kardot, mehetett volna ő Palpatine ellen :).A kis néger gyerek general lesz, de annyit nem tud, hogy ne ordibálj a harcoló haverodnak, mert megzavarod :D. És természetesen ő is érez már mindent... .Kis dolgok, de annyira nevetségesek.Sokáig lehetne sorolni az amatőr hibákat.És természetes azért a végére be kellett szórni egy homo jelenetet is.Véletlenül se maradjon egy film se nélküle..
Remélem nagyon gyorsan elfelejtik ezt az egészet és megyünk az Old Republic-ba.
134.
delphijos
#130: “Az kicsit más eset szerintem”

Hát persze, mert nem illik abba a logikába amit ezzel a filmmel kapcsolatban előadtál. ( hogyne lenne szar, hiszen a “szakma” lehúzta )
133.
Gerzson95
Egy jelenet tetszett volna a filmből. Spoiler! Ha rey tényleg azt a hajót robbantja fel amelyiken csubakka van. Az nagyon epic lett volna, de még ezt is elcseszték.
130.
Ra1D3n
#129: Az kicsit más eset szerintem. Abszolút túltolták a párduc szekerét és nem hiszem, hogy ezzel a helyzettel említhető egy lapon. Itt a skywalker koránál alien covenantos esetet vélek eddig felfedezni.
129.
delphijos
#122: A “szakma” képviselőit felhozni szerintem semmivel nem jobb ötlet mint a Metacritic-et. Azok a Fekete párducot “imádták”. Nekem meg a legkevésbé bejövős volt az összes közül. Ettől nem érzem magam hülyének mert nem egyezik az ízlésünk. Amúgy továbbra is tartom hogy főleg nagy rajongótáborral rendelkező franchise-nál ha bármit csinálnak, mindig lesz egy csomó aki utálja. És a netnek köszönhetően tele is kürtölik a világot. Függetlenül ettől a filmről.
128.
KratoS
#60: Hogy mekkora "balfasz" Lucas az is mutatja hogy a disney trilógia egy gumicsizmányi trágya az előzménytrilógiához képest, ami minden téren a széria csúcsa.
126.
Chrysh
Na most végeztem a mozival és én úgy voltam vele, hogyha ez is olyan szintet hoz, mint a Last Jedi, akkor el lehet ásni ezt a trilógiát a fenébe, ehhez képest JJ csinált egy abszolút korrekt kármentést, bár az is igaz, hogy a történetírás még így sem az erőssége, szóval nagyon mély drámákra nem kell számítani.

Bőven nézhető darab volt, bár voltak őrületes f*szságok benne, pl ez a tárgyak átteleportálása a két karakter között, vagy Leia sz*rul felépített sztoriszálva, ami még az előző rész során is csak a semmiből jött.

Még mindig a régi trilógia a legjobb, de bízok benne, hogy ezt a sztorit végleg lezárták és egy nagyobb térben lehet új star wars sztorikat csinálni.
125.
Pain
Én például azt nem értem, hogy miért nem kérnek fel a történet elkészítésére olyat, aki már bizonyított, hogy tud jót alkotni a Star Wars világban. Ott van Timothy Zahn a Thrawn trilógiával(és vele írattak egy újat is, ami már kánon) Drew Karphysyn a Darth Bane trilógiával, de Paul S Kemp is jó könyveket alkotott. Ezek az emberek láthatóan tisztában vannak az SW univerzummal, a könyveik jól követik az alapokat amiket a filmek leraktak. Nincsenek ilyen marhaságok, mint a teleportálás az erőn keresztül stb. JJ láthatóan semmit “nem ért” ehhez a világhoz. Remélem nem engedik többet SW közelébe.
123.
Neotechtr
#122: Így van. Jó alternatívának tűniik most a gaming, úgyis olyan szürke idő van, amit pont erre találtak ki.
122.
Ra1D3n
#117: Ha jót akarsz magadnak, akkor nem foglalkozol vele, meg sok más egyénnel az oldalon. Tévedhetetlen igazságtudatuk van, ebből kifolyólag ők sosem tévednek, minden szavuk igaz, szent és sérthetetlen. Most neki tetszett mint kocarajongónak, a szakma meg elmarasztalja, de akkor nyilván a szakma képviselői a hülyék, mert ő tévedhetetlen.
115.
Ooorky
#112: Ráadásul a metacritic user-jei most tudatos szavazók, máskor meg büdös trollok :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...