Hawkeye sorozatkritika

  • Írta: gorien
  • 2022. január 28.
Az eredeti Bosszúállók közül utolsóként végre-valahára Sólyomszem is megkapta saját, önálló kalandját, igaz, film helyett sorozat formájában. A Hawkeye lekerekíti az íjász hős történetét, miközben bevezeti az MCU egyik legszórakoztatóbb újoncát is.

Mire megtörtént a Bosszúállók gondosan építgetett és mozitörténeti jelentőségű összeállása 2012-ben, a legtöbb alapítótag már túlvolt a saját filmjén. Ez alól Natasha Romanoff és Clint Barton képezett kivételt, ám míg előbbi legalább egy lényegesebb mellékszerepet kapott a Vasember 2-ben, utóbbi tényleg csak egy nyúlfarknyi cameót tudott felmutatni a Thorban. Fekete Özvegy végül jócskán megkésve, de megkapta a maga önálló mozifilmjét, Sólyomszemnek viszont a Disney+-on beinduló sorozatos megvalósítást szánta a Marvel.

Ez persze nem azt jelenti, hogy szándékosan kitoltak volna vele a fejesek. Sőt, a tavalyi év után lassan a „cinematic universe” kifejezést is megkérdőjelezhetjük, hiszen épp annyi mozifilm alkotta a világ negyedik fázisát, mint ahány sorozat – már ha nem számoljuk a What If…?-et, hiszen akkor a Disney+ javára billen a mérleg. A streamingszolgáltatóra készült szériák lehetőséget adtak az alkotóknak, hogy a már bejáratott (sokszor mellékes) karaktereket új szemszögből, új környezetben vizsgálhassák meg.

A WandaVision és a Loki misztikus-időutazós közegével szemben a Hawkeye a The Falcon and the Winter Soldier földhözragadtabb vonalát viszi tovább, ám a karakterközpontúságról ez sem mond le – másként nem is tehetne a Bosszúállók legemberközelibb tagjával. Központba emelhető karakter ráadásul kettő is akad: ez a hatrészes sorozat annyira Clint Barton hattyúdala, mint amennyire Kate Bishop felvezetése is.

A Hawkeye-ban Sólyomszemet utoléri a múltja. Hiába győzte le társaival Thanost, és élvezné a békés családi életet, Clint kénytelen szembenézni annak a következményeivel, amikor Róninként gyilkolta a bűnözőket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ő bűnei Kate-et is bajba sodorják, aki épp Sólyomszemet idealizálva nőtt fel, és megvan benne a hajlam a hősködésre is. Ők ketten kénytelenek hát összefogni, és ahelyett, hogy a karácsonyra készülnének a saját családjukkal, menekülnek, harcolnak, betörnek, és persze jó sok nyilat elhasználnak.

A csupán egy-egy íjjal felszerelt hősök mellé természetesen hasonlóan hétköznapi gonoszok dukálnak: ezúttal nem űrlények, szuperrobotok vagy varázslók törnek borsot az orruk alá, hanem a Melegítős Maffia, élükön Maya Lopezzel, aki Róninon szeretne bosszút állni. A melegítőt hordó gonosztevők ismerősek lehetnek Matt Fraction Sólyomszem-képregényeiből, amelynek sok elemét adaptálja a sorozat – például Clint halláskárosodása és egy golden retriever is komolyabb szerephez jut.

A Hawkeye-nak nagyon jól áll az emberközeliség, ami nemcsak főbb karakterein, de a hat epizód általános atmoszféráján is érződik. Az események mozgatórugóit múltbéli tettek és sérelmek, jó és rossz döntések képezik, amelyek következményeivel szinte minden szereplőnek szembe kell néznie. Kate Bishop elsőkézből kap ízelítőt abból, hogy a Marvel-univerzum hőseinek élete nem csak játék és mese, míg Clintnél végre a néző is tanúja lehet, miként reflektál hosszú karrierjére, annak minden bűnével és veszteségével együtt.

Sólyomszem részéről révbe ér a megannyi korábbi mellékszerep: az ember a földre szállt istenek között, a családapa, a kíméletlen igazságosztó és Natasha Romanoff legjobb barátja mind megkapja a kellő figyelmet. Még a Fekete Özvegy egyszerű promónak tetsző stáblistás jelenetében feldobott labdát is sikerül meglepően érzelmesen leütni.

Jeremy Renner változatlanul kiválóan hozza a szarkasztikus, mégis aranyszívű Bosszúállót, aki kénytelen szárnyai alá venni Kate Bishopot. Hailee Steinfeld szintén telitalálat a cserfes, tettrekész íjászlány szerepére – a karaktere remekül működik Sólyomszemével, jól áll neki a naiv poénkodás és a nagyszájúság. Az eltalált színészvezetés a mellékszereplőkre is igaz. Alaqua Cox sikeresen alapozza meg Maya Lopez jelenlétét a Marvel Filmes Univerzumban, akiről máris tudjuk, hogy egy saját sorozatban viszontlátjuk. Tony Dalton kifejezetten szórakoztató Jack Duquesne, Kate gyanús, leendő mostohaapja szerepében és még a Yelena Belovaként beköszönő Florence Pughot sem pazarolják el, sőt a jelenetei sikeresen építik tovább a karakterét.

A széria a jól muzsikáló karakterpillanatok mellett akciók terén sem gyengélkedik: van itt autósüldözés, többszöri tusakodás, röppennek a trükkös nyilak, és kapunk egy több szálon futó, szuperül koreografált finálét, amely az érzelmi téteket sem téveszti szem elől. A történetvezetés tudja, mikor szálljon magába a fontos jelenetek kedvéért, ugyanakkor a főszereplők humora bőven áthatja az epizódokat. Ezek a megmozdulások sokszor aranyosak és őszinték, hiszen a karakterekben gyökereznek.

A készítők azonban nem álltak meg ott, hogy a szokásos, marveles poénkodást és akciószekvenciák jól ismert keverékét szállítsák, ugyanis rátettek erre még egy réteget, ha már egyszer a karácsonyi szezonban küldték képernyőre. A sorozat enélkül is saját hanggal rendelkezne, ugyanakkor szegényebb volna a karácsonyos körítés nélkül, ami természetesen simul bele az epizódokba. A család és a barátok fontosságáról szóló üzeneteket egy kis édes-zenés cukormáz kíséri – habár valószínűleg nem válik az ünnepek elhagyhatatlan tartozékává, de szinte karácsonyi filmként is megállja a helyét.

Látva, hogy az elkövetkező években mennyi Marvel-sorozat készül még a Disney+ műsorára, nem nehéz elképzelni, hogy talán ez a platform jelenti a filmes univerzum jövőjét. Az eddigi példák alapján a különféle alkotók tudtak élni a streaming nyújtotta lehetőségekkel, és ebből a sorból a Hawkeye sem lóg ki – sőt, az egyik legélvezetesebb alkotásra sikeredett.

Clint Barton és Kate Bishop belakja a szériát, magukévá teszik. A várhatóan egyre nagyobb mértéket öltő multiverzumos őrület előtt jó látni egy ilyen intimebb, kompaktabb sztorit, amiben a tétek is kisebbek, ettől azonban csak könnyebb együttérezni a szereplőkkel. Az epizódok egy lendületes történetfolyamot alkotnak, ami egyszer sem torpan meg feleslegesen, de elidőzik a karakterein, amikor arra van szükség. A humora a helyén van, végig szórakoztató marad. A Hawkeye egyszerűen egy jól eső, kellemes élmény, ami épp ezen vonások miatt tündököl az egymásra eszeveszett tempóban licitáló Marvel-produktumok között.


Gamekapocs értékelés: 8.5

Készítő: Jonathan Igla
Rendező: Bert & Bertie, Rhys Thomas
Szereplők: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld, Alaqua Cox, Vera Farmiga, Tony Dalton, Fra Fee
Zene: Christophe Beck, Michael Paraskevas
Évadok száma: 1
Epizódok száma: 6

6.
6.
BrockSamson
#5: Azt ugye tudod, hogy Kate Bishop kb. 2006 ota Hawkeye...
5.
5.
Straga25
#4: Kicsit olvass utánna, csak a tipikus roszaszin haju Twitter nép az aki ki akarta rugatni a Mervelből. Szóval szépen meg is tették egy sorozattal ahol a tipikus "strong wahmen" leváltja és jobb mindenben mint ő valaha is volt. Teljesen véletlen az írók fele meg egy rozsaszin haju Twitter szutyok ami kapott melot... csak nem az eddigi elért alkotásai miatt.
4.
4.
SLi
#3: elmúlt 50 éves, tizenéve csinálja ezeket a gyerekfilmeket, az unokái gyerekei is gazdagok lesznek, én megértem hogy szeretne továbblépni, az meg hogy ezt próbálják alátámasztani a sztorival és nem csak egyszerűen kihagyják a következő filmből vagy sorozatból inkább dicsérendő
3.
3.
Straga25
"Hawkeye" sorozat. Kár hogy kb minden csak nem róla szól.
Ahogy azt mindenki előre megmondta az egész Hawkeye leváltásáról szól és hogy mennyivel jobb az uj karakter helyette.
2.
2.
Zisten
#1: Sokan azt nem szeretik hogy kicsit több bennük a szöveg, mint az akció. Mondjuk a Hawkeye esetében ezt a mérleget pont sikerült kiegyenlíteni szerintem.
Mivel sorozatok, kicsit kevesebb költségvetéssel készülnek, több a párbeszéd, de ezáltal van idő jobban felépíteni egy karaktert. Wanda Vision eleje ami kicsit nehezebben emészthető, amíg nem tudja az ember mit is lát valójában. De tényleg minden sorozat jó. Nekem mind tetszett.
1.
1.
godach
Azért úgy látom, hogy ezek a Disney sorozatok elég szépen muzsikálnak. Lehet befizetek egy hónapra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...