Loki sorozatkritika

  • Írta: fojesz
  • 2021. augusztus 6.
Valószínűleg a Loki volt a Marvel filmes univerzum leginkább várt kisképernyős vadhajtása, az első évad végére pedig bizonyosságot nyert, hogy egyelőre ez a legfontosabb is.

A Disney Plus a legjobb dolog, ami történhetett a Marvel filmes univerzumával: a szolgáltatásnak hála nem csak, hogy komolyabb játékidőhöz juthatnak a méltatlanul háttérbe szorított karakterek és események, de marad hely a kísérletezésnek is. Márpedig a júniusban elrajtolt Loki a WandaVisionhöz hasonlóan (és a The Falcon and the Winter Soldierrel ellentétben) egy újabb kísérletezős sorozat, a végeredménnyel pedig abszolút elégedettek lehetünk.


A történet főszereplője Loki, méghozzá az a variánsa, aki 2012-ben, a Bosszúállók időutazását és ügyetlenkedését követően meglóg a Tesseracttal. Habár a csínytevés istene már épp újra nyeregben érezné magát, nem sokáig élvezheti a szabadságot, közbelép ugyanis a Marvel-univerzum időrendőrsége, az Idővariációs Hatóság, és letartóztatja a Szent Idővonal megsértéséért. A derék antihőst választás elé állítják: vagy bevállalja a büntetést, és megszűnik létezni, vagy együttműködik a hatósággal, és segít elkapni egy sokkal veszélyesebb bűnözőt - saját magát, egy alternatív valóságból.

A Loki körítése, ha lehet, még vadabb, mint a WandaVisioné, míg ugyanis ott már a kezdetektől lehetett sejteni, hogy pusztán egy bűvésztrükkel van dolgunk, aminek valószínűleg nem sok következménye lesz, itt minden megtörténik, és a Végjátékban látottaknál is mélyebben kezdjük el kapargatni az időutazás és a multiverzum kérdéskörét. Eddig is minden jel erre mutatott, most már pedig egyértelmű: a Loki ezzel kulcsfontosságú belépési pontjává válik az MCU negyedik fázisának, amely nyakig merül majd ebben a témában, így nem érdemes kihagyható mellékszálként tekinteni rá. Nincs kétségem afelől persze, hogy a filmek amúgy is érthetőek lennének, de a teljes képért muszáj látni a Lokit, ami amúgy is hemzseg az utalásoktól.


Tulajdonképpen ennek történetnek nem is találhattak volna jobb formátumot egy sorozatnál, ahol van idő, hogy elmeséljék, az pedig külön öröm, hogy mindenki kedvenc antihőse egy időutazós, misztikus thrillerben teljesedhetett ki. Persze a Lokiból sem hiányzik az akció, és olykor kifejezetten látványos tud lenni, de nem ez kapja a hangsúlyt, hanem a rejtélyek feloldása, amin jó pár dialóguson keresztül vezet az út. Ahogy ugyanis megszokhattuk, Loki nem az a kimondott akcióhős, így leginkább azt teszi majd, amihez ért: trükközik, hazudozik és persze beszél, beszél, beszél.

Megkockáztatom, hogy eddig egyetlen Marvel-produkció sem töltött annyi időt párbeszédekkel, mint a Loki, amely brillírozik ezen a téren: a dialógusok végig érdekfeszítőek maradnak, egyszer mélyek és filozofikusak, máskor pedig viccesek. A végeredményből persze vastagon kiveszi a részét a színészgárda is, élen a Lokit alakító Tom Hiddlestonnal: a színész mostanra sokak számára eggyé vált a karakterrel, és tökéletesen hozza azt, rendkívül meggyőző a szerepben. A mellékszereplőkre sem lehet panasz: nem szeretnék spoilerezni, így közülük Owen Wilsont emelném ki elsősorban, aki a bajusza ellenére is abszolút komolyan vehető színészi teljesítményt nyújt, pedig nem mondhatjuk, hogy a pályája csúcsán lenne.


Nekem egyedül a finálé okozott felemás élményt. A Loki hat, egyenként negyvenöt perces epizódból áll, és bár a tempó itt-ott érezhetően lelassul, fillerek vagy üresjáratok nincsenek, mindig egy új helyszínen kötünk ki, és újabb mellékszereplőket ismerünk meg. Az évad végére azonban nagyon sok szálat nem varrtak el a készítők, ami a készülőfélben lévő második felvonás tükrében érthető, viszont annyira ezek nem érdekesek, hogy tovább görgessük őket, így egyszerűen hiányérzetem maradt.

Az pedig még inkább ráerősített erre, hogy a főgonosz minden szempontból ellopta a show-t. Nehéz spoilerek nélkül beszélni róla, így legyen elég annyi, hogy lassan, apró utalások kíséretében jutunk el hozzá, és abszolút megéri a várakozást. Nem gondolom, hogy mindenki szimpatizál majd a megformálásával, az viszont mindenképpen izgalmas, hogy a karakter egy huszárvágással megágyaz a filmes univerzum jövőjének is. Ezzel a Loki olyat húz, amit még a WandaVision és a Falcon sem mert meglépni - ezek után kit érdekel, hogy mi vár az időrendőrség random katonájára a folytatásban?


Nem lavírozta hát egyszerű helyzetbe magát a sorozat a második évad előtt, azonban Michael Waldron showrunner őstehetségnek tűnik, így biztos vagyok benne, hogy jól veszi majd az akadályokat - nem véletlen, hogy a Disney az új Doctor Strange és egy Star Wars-film kapcsán is felkérte a forgatókönyv megírására. A Loki ezzel együtt is egy remek széria, a Marvel Disney Plus-menetelésének eddigi legjobbja, amit érdemes lesz még párszor újranézni, mielőtt befutnak a negyedik fázis következő felvonásai. Sokat fogunk még beszélni róla, az pedig külön öröm, hogy mindezt egy újabb kísérletezős projekt keretei között teljesítették a készítők. Várjuk a folytatást!

Gamekapocs értékelés: 8.5

Showrunner: Michael Waldron
Rendező: Kate Herron
Írta: Michael Waldron, Elissa Karasik, Bisha K. Ali, Eric Martin, Tom Kauffman
Szereplők: Tom Hiddleston, Gugu Mbatha-Raw, Wunmi Mosaku, Eugene Cordero, Tara Strong, Owen Wilson, Sophia Di Martino, Sasha Lane, Jack Veal, DeObia Oparei, Richard E. Grant, Jonathan Majors
Zene: Natalie Holt
Évadok száma: 1
Epizódok száma: 6

6.
6.
hagyma
Ha ez az időrendőrség eddig is létezett, miért nem csaptak le a bosszúállókra a végjatekban? Vagy pont az volt a Szent idővonal hogy ők ide oda utazgatnak?
5.
5.
BrockSamson
#4: Ugy mondanam, nem tapasztaltam a sorozatban semmi lokisat Lokitol. Nem voltak trukkjei, nem csinalt semmi meglepot, legtobbszor meg terve sem volt, csak esett egyik jelentebol a masikba,.

Termeszetesen engem nem vigasztalna, hogy vannak alteregoim mas univerzumokban, de itt a kulso szemlelot kell figyelembe vennunk. A jelenlegi allas szerint minden megtortenik ami megtortenhet, tehat semminek nincs sulya es jelentosege. Egy vilagot megment Tony Stark, a masiban vilaguralomra tor, a harmadikban pedig nem is letezett soha. Ez a tema mas filmekben es sorozatokban is feltunik, peldau a Rick es Mortyban, de ott kifejezetten nihilista viccet csinalnak a dologbol, mig a Marvel filmekben, ahogy te is emlitetted, egyutt kene ereznem a szereplokkel.

Lehet ez csak szemelyes problemam, de ugyanezen oknal fogva csokkent minimumra a szuperhos kepregeny fogysztasom es novekedett meg az egyeb kepregenyek iratni erdeklodesem az elmult evekben. A folyamatos rebootok es retconok miatt nem maradt tetje egy-egy sorozatnak, amikor a kovetkezo iro egyetlen tolvonassal felulirta es semmive tette az elozo tortenetvonalat.
4.
4.
bitbandita
#1: Sodródott? Először lelassították a saját idejét miközben pofán vágták, aztán bekerült egy olyan helyre, ahol se a varázsereje nem működött és a legkisebb ellenszegülésért azonnal megsemmisítették volna (legalábbis a szemszögéből nézve, mert akkor még nem tudott semmiről, bár az Alioth-világba kerülni gyakorlatilag egyenlő a halállal). Nyilván Lokiról beszélünk, előbb-utóbb kitervelt volna valamit, de ahhoz meg idő kell, az egész történet meg gyakorlatilag egy-, max két nap alatt zajlott. Ehhez még vegyük hozzá, hogy a világa kifordult a sarkából, az mindenkinek nagy trauma. Plusz egy olyan figurának meg aki Istennek tartja magát, mindennél is mindenkinél felsőbbrendűnek gondolja magát elég sokkoló, hogy nemcsak fogalma sem volt a TVA-ról, de gyakorlatilag ennek a szervezetnek a legalacsonyabb szintű lóti-futi csicskái, bürokratái rángatják kényükre-kedvükre. Azt meg, hogy ne lenne tétje én nem érzem. Szerintem ez fölfogás kérdése. Ha együtt tudsz érzel egy szereplővel, akkor azért nem mondhatjuk, hogy nincs tétje. "Meghalt Tony Stark, de nem baj van neki millió variánsa...." - hát, nem tudom... biztos így is föl lehet fogni. De pl ha a mi világunk is így működne -és jó esély van, hogy a mi univerzumunk is csak egy a sok-, vagy akár végtelen között-, ha azt mondaná az orvosod, hogy egy napod van hátra, gondolom téged sem vigasztalna, hogy van még egymillió BrockSamson más univerzumokban...
2.
2.
Anti4730
#1: Ez a bajom nekem is, es a vegevel is, hogy akkor most ezentul mindent lehet mindehogyan. Jo volt ez a sorozat foleg a dedos marvel filmekhez kepest, de a vegen valamire jobbra szamitottam.
1.
1.
BrockSamson
A karaktert szerintem kisse kihereltek, inkabb csak sodrodott az esemenyekkel, minthogy alakitotta volna azokat, de a design es hangulat tetszett.
Az alternativ univerumok/ parhuzamos idovonalak mindig jopofa torteneteket tudnak eredmenyezeni, egyetlen jelentos problema van veluk: nincs semminek tetje, mindenkibol van egy masik es mindent meg lehet valtoztatni. Erre remelhetoleg a kovetkezo filmekben kitalalnak majd valamit megoldast, hogy legyen valami izgalom is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...