Amikor a Blizzard és a Valve egymásnak esik

  • Írta: fojesz
  • 2012. február 10.
  • Érdekesség
Link másolása
Ilyen ez a popszakma. A Defence of the Ancients óriási népszerűsége hisztériát szült, ma már pedig a legnagyobb játékfejlesztők civakodnak azon, hogy ők használhassák a kiegészítő címének ikonikus rövidítését, a DOTA-t. A Valve előrébb tart a jogi procedúrában, a Blizzard oldalról támad.

Gyors helyzetismertető: a Warcraft III legnépszerűbb modja a Defence of the Ancients (innentől már csak DOTA) óriási népszerűséget arat, a kiegészítő új játékstílust szül, amivel a legnagyobb fejlesztőcégek kezdenek el foglalkozni. A Valve átcsábította magához az eredeti készítőt, hogy az nála készítse el a DOTA 2-t, azonban a Blizzard sem akar kimaradni a buliból: egy saját játék fejlesztésébe vágott Blizzard DOTA néven.

Nyilvánvaló: két játék, két különböző cég égisze alatt nem jelenhet meg ugyanazzal a címmel, és miután az eredeti DOTA név nem volt levédetve, gyakorlatilag "aki kapja, marja" alapon vágtak bele a fejlesztők a cím bejegyeztetésébe. A Valve előrébb tart ebben a procedúrában, erre azonban a Blizzard is kénytelen volt lépni: a US Patent and Trademark Office-nak benyújtott fellebbezési kérelemben próbálja ezt megakadályozni.

A Blizzard a 12 oldalas dokumentumban arra hívja fel a figyelmet, a DOTA nevet immár több mint hét éve használja a cég és az ő közössége, akik tudatában gyakorlatilag egybeforrt a DOTA és a Blizzard: az elmúlt években kizárólag a Blizzard használta a DOTA nevet a Warcraft III kapcsán, míg a Valve soha, és azzal, hogy utóbbi megpróbálja levédetni a címet, a Blizzard több éves munkáját vágja tönkre. A Valve-nek nincs joga a regisztrációra - állítja a cég.

Ha a Valve levédeti a DOTA-t, akkor nemcsak a Blizzardnak, de rajongók hadának is kárt fog okozni, miután azok tévesen azt hiszik, hogy a Valve játékának köze lehet a Blizzardhoz.

Igaza van a Blizzardnak?

34.
34.
Elyas
#16: gratulálok... Figyelj először is:
ha ilyen stílusban írsz senkit sem fogsz meggyőzni + még jól le is hurrognak (meg tudom őket érteni)
másodszor: attól hogy neked nem jön be valami még nem feltétlen rossz. Például a CS:S egy nagyon jó játék
harmadszor: Én is szeretem a Blizzardot és igen is nagyon jó fejlesztő cég(csak kibaszott drága de ez már a kiadó miatt van) de ezt akkor is elkúrták mert leszarták a dolgot.
33.
33.
Elyas
hát szerintem a Blizzard nagyon elk*ta hogy nem lépett hamarabb

azonban abban abban is van valami hogy a bírósághoz fordultak: az ő játékokhoz készült a DOTA és az ő rajongójuk készítette a modot így azért van joguk ahhoz hogy tiltakozzanak. De a Valve csábította magához a srácot.

#9 Nem a Valvenak egyenlőre nincsen a tulajdonába a cím, erről szól a cikk. A fickónál van a jog. Amugy nem értem hogy a Blizzard miért nem vele lép kapcsolatba ahelyett hogy bíróságokra rohangászik.

jah és nem igaz hogy a Blizzard szar minőségű játékokat add ki maximum te nem szereted. Az egy másik dolog hogy Kottyk egy pénzhajhász nyomorék akinek nincs semmi érzéke az emberi problémák iránt
32.
32.
Hubert Cumberdale
#30: "és nem csak azért mert egy röhös pénzéhes zsidőbanda, hanem azért mert egy tetűláda arrogáns faszkalapbanda" Ez kurvajó :DD
31.
31.
goblinfing
#16: Gratulálok hülye gyerek...Steam hitvány na számoljuk csak a steam hány ingyenes dlc-t nyomott ki és a blizzard hányat..
30.
30.
Lordnekroseth
Nem nincs igaza a Blizzardnak, és nem csak azért mert egy röhös pénzéhes zsidőbanda, hanem azért mert egy tetűláda arrogáns faszkalapbanda akik leszarták, hogy millók játszottak a Dotával és egy garassal nem támogatta ezt.
Csak miután kiderült, hogy maga a fanok által készített játékmod jobb mint maga a ratyi játék. Ezután sem őket támogatta volna, hanem egyszerűen felhasználta volna.

Különben is már mióta készítenek az sc2 höz egy ratyi pályát lényegében. A valve meg lassa negy egész új játékot ad ki. Megértem, hogy a HoSwarmal akarják bedobni, de akkor is. A másik, hogy a MoP ban Dota féle Bg? Csak szánalmasabbak kezdenek lenni.
29.
29.
DarkKony
#28: *elírtam
az Blizzard-nak meg csak azt tudom erre mondani, hogy erre előbb kellett volna gondolni ;)
28.
28.
DarkKony
#16: akinek nem fut rendesen a gépén a steam, az ne a platformot meg a céget hibáztassa.... (nekem például egyszer sem volt vele problémám)

a Valve játékai pedig csak minőségi játékokat dob piacra, pár korszakalkotó címet is nekik köszönhetünk

az Activision-nak meg csak azt tudom erre mondani, hogy erre előbb kellett volna gondolni ;)
27.
27.
Hubert Cumberdale
#16: Mivan? XD "semmi minőségi játékuk nincs" Te kis hülye....
26.
26.
alex512
#16: Kb ezzel a kommentel elmondtad, h milyen játékos vagy, és emberileg is sokat elárul a stílus.
25.
25.
T3te
#23: Ha lenne like... :D
24.
24.
Extol
Nemhogy együtt fejlesztenének, abból lenne az igazi game.
23.
23.
Garfartix
Van itt valaki akit Ádámnak hívnak? Mert szólok hogy az változtasson nevet, mert a rajongóimnak nem tetszik, hogy van rajtam kívül más Ádám is...
22.
22.
KENKILL
Elég necces kérdés ez, főleg mert két olyan cégről van szó akik a nagy pénzhajhász multikkal ellentétben még mindig minőségi cuccokkal halmoz el minket. Viszont én láttam videókat a Blizzardos DOTA-ból és játszottam a Valve féle játékkal is, és azt kell mondanom hogy a Valve egy sokkal kiforrottabb és méltóbb folytatást kalapál. Blizzard mint megmondta egyfajta expanzióként adnák ki a következő StarCraft részhez, szóval igazából nem is egy különálló játék - ennél fogva nem is fektetnek bele akkora pénzt és energiát szerintem (legalábbis nem annyit mint a Valve). Én rengeteget LoL-ozok és nehezen tudtam eddig elképzelni hogy bármi más MOBA játékra váltsak róla, de a Valve féle DOTA 2-t látva sokszor meg fogom gondolni a dolgot. Blizzard dota meg mi lesz? Mehetünk pár starcraftos karakterrel és blizzard világra épülő karival, de ez minőségben még mindig elmarad a másiktól. Tőlem jöhet mindkettő de szerintem egyértelmű hogy melyik az amelyik etalonná is válhat újra - és az nem a Blizzard. Nevezzék át valami másra és készen van a dolog, akit érdekel az ilyesmi az úgyis tudja h miről van szó. Ráadásul ha megkapom a Heart of the Swarm-ban akkor külön boldog leszek. Csak jelennének már meg!
21.
21.
Adamknight
Hát szerintem a Valve-nak van igaza. Az indokok már korábban elhangzottak :P.
20.
20.
Necreon
#10: DOUBLE FACEPALM. - One simply isn't enough.
19.
19.
Necreon
#15: Ezzel viszont teljesen egyetértek. Hét évük volt rá, hogy munkát, fizetést, hírnevet és elismerést adjanak a DoTA kitalálójának hivatalos formában is, és hét évig "tojtak a fejére", úgymond. Nem most kellene hisztizni, hogy a másik cég kihasználta a piaci rést, ráadásul felvette az illetőt.
17.
17.
Necreon
#16: A steam jó, stabil, és a PC-s játékipar megmentője lehet, jelenleg "csak" a PC-t tekintve a legegységesebb, legegyszerűbb, legkényelmesebb és legtöbb lehetőséget biztosító platform. a HL1, sőt, a 2 is korszakalkotó volt, nem is beszélve a szintén egy új kort elindító Counter Strike-ról, ami hiszed vagy sem, ezekből alakult ki. A Portal szinte egy techdemo volt, de a hozzád hasonlók nem látják benne azt a zsenialitást (nem játékmechanikailag értve), ami miatt kultusz épült köré, amiért kulturális ikonná vált a torta vagy épp vagy companion cube.

De tépem is én itt a szám, komolyan magam sem értem, mit várok valakitől aki ilyen ostoba, paraszt stílusban nyilvánul meg.
16.
16.
Lorthirash
#13: Már hogyne lenne igaz a blizzardnak a valve egy hitvány cég semmi minőségi játékuk nincs a steam is egy rakás fos összevissza lefagy meg nem válaszol meg sorolhatnáma gamekrol meg ne is beszéljünk igazi hitványságok én nagyon sokat dotáztam anno és remélem marad a BLIZZARDnál a név.
15.
15.
adamsfamily
#9: Most hallok először erről a DOTA-ról,de ha ez tényleg így van akkor vessen magára a Blizzard és nyelje le a békát.Csak a saját hülyeségének köszönheti,hogy elesik egy rakat pénztől.Ráadásul egy mod egyedül annak a tulajdona aki készítette,ne gondolja egyik paraszt kiadó se,hogy ha valamit az ő szoftverükre alapoznak akkor az már az ő tulajdonuk.
14.
14.
donkutyafasz
Kicsit riasztó a cikk címe, ha Blizzardos lennék tuti nem szeretném hogyha Gaben "rámesne"...
13.
13.
daenath
A Blizzard most ugral mert anno sz@rt a DOTA-ra, ezt a Valve jol kihasznalta, ugyhogy a Blizzard max mas neven adja ki, mert itt nincs igaza, ha annyira erdekelte volna akkor mar a legelejen figyelte volna a mod fejlodeset (esetlegesen meg tamogata is volna) es levedi a jogokat, de nem tette, ongol.
"Ha a Valve levédeti a DOTA-t, akkor nemcsak a Blizzardnak, de rajongók hadának is kárt fog okozni, miután azok tévesen azt hiszik, hogy a Valve játékának köze lehet a Blizzardhoz."
Ez meg mar szorszal hasogatas, pont erdekli egy rajongot hogy most Blizzard vagy Valve, azelott se igen erdekelt senkit csak maga a jatek, ez mar porhintes.
Ugy latom a Blizzard kezd dugaba dolni, eveken at csak WoW kiegeszitoket csinaltak, majd egy SC2-t ami, meglatasom es szereny velemenyem szerint, semmi ujat nem hozot a grafika felturbozasan meg a sztorin kivul, es pofatlanul 3 campaign-ra is vagtak hogy meg tobb penzt huzzanak le, igy a teljes 3 faj ara 180$, fuck ye'.
Es ott a Diablo 3 amit mar "mitomen" miota hegesztenek, de meg mindig sehol sincs, es majd elfelejtetem a titkos MMO projectet a Titan-t, ami alitolag forradsalmasitja az online jatekokat! Ezt is majd azert veszik mert a Blizzard csinalta, a nev kotelez, meg aztan ha mindenkinek van nekem is kell, mert trendi.
12.
12.
InGen
#10: A Blizzard DOTA a Starcraft II motorjára épül, annak mi köze az Activisonhöz és a Q3 motorhoz?

Illetve a Blizzardnak alapvetően mi köze az Activisionhöz, azon kívül, hogy ugyanaz a cég a tulajdonosuk?
11.
11.
Trapyd
#10: A Valve játékainak a minősége amúgy is jobb, mintha az Activision adná ki.

Ezt a mondatod gondold át még1* és írd le plz mit akartál ezzel, mert ennek se jelentése se értelme.
Ne essünk túlzásokba q3 motorral meg butításokkal még ha ironikusan is értetted. Még semmi sem jelent meg ne vegyünk már mindent konkrétumnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...