HWSW: Végleg leáldozóban a kézikonzoloknak?

  • Írta: zoenn
  • 2012. augusztus 23.
  • Hardver
Link másolása
Az idei Gamescom kiállításon a kézi konzolok háza tájáról kevés igazán figyelemfelkeltő, de legfőképpen pozitív hír érkezett, nem véletlenül: az új generációs játékgépeket már szinte csak a márkafanatikusok veszik. A PlayStation Vita az eladásokat tekintve jóval a várakozások alatt teljesít, írja a HWSW.

Az idei Gamescom kiállításon a kézi konzolok háza tájáról kevés igazán figyelemfelkeltő, de legfőképpen pozitív hír érkezett, nem véletlenül: az új generációs játékgépeket már szinte csak a márkafanatikusok veszik.

A Sony feltűnően visszafogottan kommunikált a kölni Gamescom idején a tavaly nagy csinnadrattával beharangozott PlayStation Vita kézi konzollal, illetve annak piaci szereplésével kapcsolatban, nem véletlenül. A játékgép az eladásokat tekintve jóval a várakozások alatt teljesít, vagyis hiába a fejlett hardver, az egyre terjedő okostelefon-láz ellen ez sem bizonyult elegendő fegyverténynek. Kézenfekvő lehet ilyen helyzetben az árcsökkentés, erről azonban egyelőre hallani sem akar a Sony.

Négy hónap alatt csak egymillió

A PlayStation Vita játékgép siralmas szereplését jól jelzi, hogy a Sony hivatalosan megerősített eladási adatai szerint az év közepéig világszerte mindössze 2,2 millió darab fogyott belőle. A kütyüt tavaly decemberben kezdte el árulni a Sony Japánban, később csatlakozott a többi régió is: az Egyesült Államokban és Európában egyszerre hozták forgalomba a konzolt február végén. Addigra már 1,2 millió példányt eladtak a gépből, vagyis nem egészen négy hónap alatt világszerte mindössze egymillióval sikerült feljebb tornászni az eladásokat. Az első generációs kézi játékgépből, a PSP-ből ugyanennyi idő alatt több mint ötmilliót adtak el.

Ha érdekelnek a további részletek, a teljes cikket a HWSW-n olvashatjátok el!

46.
46.
Gamelord
#43: No azért ott még nem tartunk, hogy kiváltson 1 telefon 1 laptopot. Teljesen más kategória.
45.
45.
2pacal
#40: Igen ez a tökéletes megfogalmazás:minőségi játék...
Csak ez nem kell az embereknek,ha van a telón egy Angry Birds vagy egy Asphalt az már bőven elég...Mindig csodálkoztam,hogy tudnak emberek szar játékokkal játszani amikor ennyi yó van...
44.
44.
2pacal
#43: Erre csak annyit,hogy netezzen a rák 3 vagy 4 colon...Nálam egy telefon soha nem fogja kiváltani a laptopot...Meg írogasson a nyavalya a hülye érintő gombokkal... De yó,hogy nem vagyok telefonbuz#...
43.
43.
attila4545
#42: Szóval akkor szerinted a különbség egy két éves és egy mostani androidos telefon közt semmi akkor még olcsóbban is kijöhetsz!Csak szerzel valahonnan vateráról vagy innen onnan kb 5k-ért egy Gameboy Advancet aztán veszel egy használt symbian telefont és megvagy 15k-ból.És nem mellesleg a psp-re vagy nintendóra nem ingyenesek a játékok.Nem érzed milyen szar az érvelésed?ezek már rég nem telefonok ezek hordozható számítógépek és nagyon nem mindegy milyen sebességgel fut.Egy gyorsabb ilyennel kiválthatod a laptopod feltéve ha nem használsz microsoft terméket.
42.
42.
simon 555
#39: Mind arra amit te ott leírtál képes egy 2 éves androidos telefon is amit megkapsz 100 euroért(vagy alatta) ami kb 28k forint.Ez mellé veszel/k egy Vitát 55k-ért újan vagy használtan 40k-ért és még mindig egy csúcskategóriás mobil ára alatt vagy.
Ez így öszesen 83k ft.Egy jelenlegi csúcsmobil 150k amivel ugyan azt tudod csinálni mint a 28k-s telefonnal,csak nem mennek rajta a legújabb játékok,de a kis játékokhoz amik lekötnek néhány percre bőven elég az is és még van egy Vitád is.Olcsóbban kijöttél,van egy telefonod mindenre amit leírtál és még van egy hordozható JÁTÉK konzolod is amit nem mellesleg otthon is használhatsz nem feltétele az utazás.
Játékokat meg már kapsz 8k ft-től újonnan is ha jó helyen keresed,használtan meg még olcsóbban.Nem a legdrágább MM-ben vagy 576-ban kell vásárolni.
41.
41.
Qmoul
Engem teljesen kiszolgál a Vita, bár a játékok ára tényleg húzós és elég kicsi a kínálat is, de néha nagyon jól esik elővenni itthon vagy akár útközben is és minőségi játékot játszani vele.
40.
40.
Gamelord
38,39#: Igen, erre mind jó, de azért azt is érdemes látni, hogy ezeknek a nagy részére egy 10-20 ezer forintos mobil is képes. Zenehallgatás, sms, mms, telefonálás, netezés, erre az én ma már réginek számító telóm is képes. De ha nem is elégszem meg ezzel, akkor is inkább vennék 1 notebookot, amin minden megszokott programot elérek, és a filmnézés is nyilván jobb rajta, kellemes billentyűzettel gyorsabb is. És ha nem játékra kell , akkor az otthoni pc-t is helyettesíti. Ezért gondolom azt, hogy számomra, meg szerintem sokak számára elég hátul van a listán egy okostelefon.
39.
39.
Quent1n
Akik nem tudnak mit kezdeni egy okostelefonnal ne vegyenek. De ilyet írni, hogy csak villogni való stb. elképesztő nagy hülyeség. Az, hogy x y nem tudja mire használni az ő fantáziáját mutatja ennyi. Én utazás közbe zenét hallgatok rajta, híreket olvasok, telefonálok, esetleg kis videó, játék, munkaszervezés stb. Sportolásra is jó hála a GPS-nek. Tudok időzített SMS-eket küldeni vele és még ezer meg egy számomra hasznos dolgot lehetne mondani.

A kézikonzol játékba sokkal erősebb de ezért az árért még külföldön is luxuscikk sok embernek egy olyan telefon mellé amivel szintén tud játszani még ha nem is olyan színvonalon de a lényeg azon van, hogy el tudja ütni vele az időt. Az a réteg meg elég vékony aki tényleg sokat utazik és valóban szüksége van erre a játékélményre és meg is ér neki ennyi pénzt, ez van el kell fogadni.

Ha 40 ért odaadnák 5ks játékokkal elmennék és vennék egyet, mert rohadtul tetszik ez tény, és itthon is el tudnék vele játszani mikor nincs kedvem a PS-el vagy a PC-vel vacakolni. Na de 60 a konzol és 10-11k a játék az húzós, főleg a játékok ára. És ugye a kínálat még elég lófütty.
38.
38.
M.invisible
#29: Igen de ez csak te vagy!

Azzal egyet értek, hogy sok embernek akiknél ilyen telefonok vannak fingja nincs arról, hogy mi mindent lehet vele kezdeni.
Nálam pl szinte teljesen kiváltotta a pc-t, amit már csak munkára használok, és itt nem szövegszerkesztésre, vagy prezentáció készítésre gondolok munka alatt!
Minden mást, beleértve a fent említett 2 dolgot is, telefonról intézek: alapvető mobilkommunikációs szisztémák, mint az SMS-MMS és a Híváskezelés, ezen internetezek, ezen emailezek, útközben ezen hallgatok zenét, ha hosszabb utazáson vagyok filmet-sorozatot nézek rajta (bár ezen funkció az i-Paden sokkal jobb lehet), sokszor használom a GPS funkciókat is, és még sorolhatnám. Én csak egy egyszerű dolgozó ember vagyok, nem az "öltönyös-utazós" fajtából, gondolj bele ők mennyi mindent kihasználnak.
Ami a kézikonzolokat illeti, igenis befolyásolják a mobil eszközök, ezeknek az eladásait. Azt, hogy mennyire vannak kihalófélben, az idő majd eldönti.
36.
36.
Kumite
#35: Game Boy Advance-ra volt egy NES Classics széria tizenpár címmel. Hátrányuk, hogy a más felbontás miatt nem a képernyőt nyomták össze, hanem minden negyedik vízszintes csíkot kihagytak.
De a GBA-ra rengeteg SNES játékot portoltak, szóval ha azok is tetszenek, akkor egy GBA SP-vel plusz pár játékkal nehéz mellélőni ;)
35.
35.
Ooorky
#20: Én hetente minimum 15-20 órát utazok...
Általában e-book-okat olvasgatni szoktam + újabban NES emulator-ozok a tablet-en :)
De nagyon hiányzanak az igazi gombok... Gameboy-okra elérhetőek a NES játékok?
33.
33.
Kumite
32.
32.
Habbobitas
Úgy értem, * Talán.
31.
31.
Habbobitas
Találkozhat ha nem 70 000 ft-ÉRT árulnák, akkor többen vennék!!!!!!!
30.
30.
mestermagyar
Olyan gyorsan fejlődik az okostelefon hardvere, hogyárban lehetetlen, hogy veszteség nélkül el lehessen adni kézikonzolt.Fél éven belül már sokkal gyorsabb lesz a ps vitánál a legtöbb csúcsteló(najó 1 év)
29.
29.
Gamelord
Az okostelefon az, amit talán utoljára vennék meg, ha annyi pénzem lenne. Azt is csak azért, hogy én legyek a Jani.
Daenath-al kell egyetértenem, én is fölöslegesnek tartom, szerintem parasztvakítás. Vitát vagy 3ds-t pedig az egyedi tartalom miatt szívesen vennék, csak most másnak van prioritása.
28.
28.
The Lone Drow
#17: Nem értek veled egyet, ugyanis androidra is vannak igen csak jó játékok. A Gameloft-nak csomó olyan játéka van, ami egy nagy konzolos cím másolata. Igaz nem mind jó, de amikkel játszottam teljesen jól lefoglalt. Nem beszélve például a Max Payne-ről, a GTA 3-ról, illetve a Dead Space-ről amik szintén nagyon jók telefonon is. Már más leírta, de van gamepad külön a telefonokhoz, de én speciel direkt ezért vettem Xperia Play-t. Nem mondom, hogy hű, de nagyon jó lett a gamepadja, de bőven jobb, mint az érintőkijelző.
Egyébként nálam sem zárná ki az okostelefon léte a Vita-ét, szimplán még nem nagyon jött rá olyan játék, ami érdekelne. Ha ténylegesen készülni fog majd Shypon Filter rá, akkor talán beruházok majd egyre, de addig nem. Hozzátartozik a tényhez, hogy PS3-ra sem tette még látogatását az előbb említett cím, de az lényegtelen.
26.
26.
attila4545
#25: Tokyo-ban is tömegnyomor még nagyobb mint itt és ott sem tudsz tömegközlekedés közben játszani.És Japán a legnagyobb piaca ezeknek.
25.
25.
Kumite
#24: Természetesen nem ebből a balkáni helyzetből kell kiindulni, csak elmeséltem, mennyi lehetősége van az embernek elutazgatni a fél életét.
24.
24.
attila4545
#22: De ezek közül egyik sem olyan utazás ahol elő vennéd a kézi konzolod amikor álsz metrón/villamoson/buszon akkor nem veszed elő mert 1 tömeg van 2 sok a cigó és ellopják.És én reggel kb.40 percet utazok de embert nem láttam még semmivel játszani csak egy egyetemistát ipad-ezni.Csak olyan helyen lehet ezt rendesen használni ahol le tudsz ülni nyugiban vagyis:vonat/repülő.
23.
23.
b.mate
Én biztos vételnek tartottam a vitát specifikáció alapján, aztán mikor kijött, meghőköltem és inkább búcsút intettem neki.Itt szerencsétlenkednek az érintő kijelzővel mikor minden okostelefon azzal van ellátva, a vitának pont a fizikai billentyűi és az analóg karjai lennének a plusz. Volt szerencsém kipróbálni, de szerintem katasztrófa hogy mennyire bele akarják kényszeríteni az embert h elöl-hátul tapizd a vitát. pl Mortal Kombat. Nagyban aprítom az ellent, de közbe még törölgessem a képernyőt mert véres lett... Unchartedban nem tudok a falon mászni simán mert hátul kell matatni az analóg kar helyett. És persze mondhatjátok hogyha benne van használjuk ki és biztos sok embernek tetszik ez, de valóban ésszerűbb lett volna kb olyanra megcsinálni amit #14 kolléga leírt.
#4 Sony Xpreia Play kicsúsztatható gamepad van rajta. Illetve google a barátod, neten csomó helyen vehetsz gamepadet az okostelefonodhoz. ( android, iOS támogatja).
22.
22.
Kumite
#20: Látszik, hogy nem a fővárosban élsz vagy az iskolád / munkahelyed ugyanabban a (kisebb) városban van, ahol élsz.
Ha a munkahely 30 percnyi utazásra van, az már nagyon sok esetben jónak mondható. Ez napi 1 óra, 8 hét alatt összejön a 40 úgy, hogy csak dolgozni voltál.
A nagy világvárosokban mire beér az ember a központba, már jóval több, mint 30 percet utazik.
Sokan pedig busszal, vonattal ingáznak minden nap akár több városon keresztül, hogy suliba vagy dolgozni menjenek. Egyik munkatársam 1 órát vonatozik, mire beér, barátnőm munkatársa Szolnokról jár Budapestre minden nap. Én az egyetem alatt utaztam napi 4-5 (!) órát, amiből kb 2-t ébren töltöttem.
És ezek egyáltalán nem egyedi esetek. 40 óra utazást rohadt gyorsan összeszed az ember.

Azért kell kézikonzol, mert ott van rajta a tartalom. Természetes, hogy tartalom nélkül senkinek nem kellene egy darab műanyag, fém és üveg valami féltégla szerű dologgá összeépítve. #16-ban leírtam.

3-5 órát bír a 3DS és valamivel többet a 3DS XL, nem másfél órát.
21.
21.
daenath
Lehet en vagyok oreg motoros, de nekem a telo telefonalni kell, nem jatszani, zenet halgatni, mifene. Ma mar divat kirohogni azt akinek gombos mobilja van (ala retro, ilyen van nekem is :D ) Jo hogy nem foz kavet, de a celnak megfelel, jatszani meg ott a 3DS es aPSVita-m, meg mindig mas mint egy csilli-villi okos telon tolni mert az uberfacca kiralysag :))))
20.
20.
attila4545
#9: Ez nem azért van mert olyan nagy kereslet lenne a kézi konzolokra hanem mert a nintendó igazából nem kézi konzolra való játékokat ad ki rá.(pokemon,zelda,mario)Most komolyan egy pokemon játék kb.40 óra játszás ennyit kb. 1év alatt utazol.És még ott van a monster hunter.Csak azért veszik mert ezek a játékok rajta vannak nem azért mert kell nekik kézi konzol főleg ,hogy aksival 1.5 órát lehet használni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...