Pert nyert a Zenimax az Oculusszal szemben

  • Írta: Shifty
  • 2017. február 2.
  • Hír
Link másolása
Több mint két és fél éves ügy végére tett részben pontot a bíróság, amikor tegnap döntést hoztak a Zenimax és az Oculus perében. Az ítélet szerint a most már Facebook-tulajdonban lévő cég félmilliárd dollárt köteles fizetni.

A Zenimax és az Oculus között még 2014 májusában mérgesedett el a viszony, amikor a kiadó szerint az Oculushoz igazolt John Carmack jogtalanul vitte magával a Zenimax szellemi tulajdonát, ami a VR-cég későbbi növekedésében és fejlődésében is fontos szerepet játszott.

A kiadó jogi képviselői többször is figyelmeztették a Facebookot és az Oculus csapatát, de egyik oldalról sem kaptak érdemi választ. A történtek után alig egy hónappal később a Zenimax meg is tette a szükséges jogi lépéseket, így beperelték az Oculust és a Facebookot. A beadott kereset szerint a Facebook tulajdonában lévő cég a Carmack által eltulajdonított kutatási anyagokból jogtalanul húzott hasznot, így a Zenimax 2 százalékos tulajdonrészt követelt az Oculusból.

A VR-cég körül aztán később sem rendeződtek a dolgok, 2015 májusában ugyanis a Total Recall Technologies, az Oculus Rift atyjának, Palmer Luckey-nak a korábbi munkahelye csalással és szerződésszegéssel vádolta meg az alapítót. A cég állítása szerint még 2011-ben igazolták le Luckey-t, aki egy VR-szemüveg prototípusán dolgozott náluk. A Total Recall Technologies viszont úgy látja, Luckey az ott szerzett tudást és tapasztalatokat felhasználva álmodta meg az Oculus Riftet, így kárpótlást követelnek tőle.

Ez ügyben ugyan nem történt érdemi előrelépés, de a Zenimax pere most januárban jutott el a bíróságra, ahol tegnap döntés is született. Ennek értelmében 500 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az Oculusnak. A texasi bíróság ítélete szerint egyébként a lopás tényét nem lehetett bizonyítani, így a kártérítést a titoktartási szerződés megszegése miatt rótták ki.

A büntetés jelentős részét természetesen az Oculus fogja kifizetni, így 200 millió dollárt a titoktartás megszegése miatt kell majd fizetniük, míg 50 millió dollárt a szerzői jogok megszegéséért. A cég alapítója, Palmer Luckey is 50 millió dolláros kártérítést köteles fizetni, míg a társalapító Brendan Iribe 150 millió dollárral lesz rövidebb.

Az Oculus természetesen fellebbez az ítélet ellen, míg a Zenimax kijelentette, ők eredetileg 2 és 4 milliárd dollár közötti kártérítésre számítottak, így bár örülnek a mostani ítéletnek, nem állnak meg itt és újabb jogi lépéseket fognak tenni.

7.
7.
silkgoat
Hat ez az ipari lopas eleg erdekes. Van egy ember, akinek van egy otlete. A ceg engedi, hogy csinalja. Ez az ember felall es elmegy, mivel ugy erzi az otletet nem tudja megvalositani annal a cegnel. Mondjuk az a ceg nem tamogatta elegge akar penzzel akar idovel. Miutan elmegy jobban fejlodik a dolog. Erre jelentkezik a ceg, de hogy ezt o talalta ki. A ceg. Ki is a cegen belul? A vezerigazgato volt? Vagy a marketingesek? Igen van olyan, hogy alairatnak egy szerzodest az emberrel, hogy amit egy cegnel csinalsz, az a ceg szellemi tulajdona. Sajnos a jog ilyen esetben a ceg javara fog donteni. De tovabbra is allitom, hogy a CEG nem talalt ki semmit. Emberek talalnak ki dolgokat es valositanak meg, ha a ceg engedi nekik. Itt ebben az esetben semmi sem tortent a CEG-ben. Lobogtatnak egy szerzodest, ami alapjan az o szellemi termekuk. Aham. Akkor miert is nem jutottak vele semmire?
Na ez oli meg az innovaciot. A nagy ceg csak ul a szellemi termeken, mert a ceg nem kepes semmit sem fejleszteni csak az emberek, vagy az otletgazdak. A ceg csak penzt tud termelni es ennyi.
Majd ha egyszer eled raknak egy ilyen szerzodest, gondolkodj el ezen. En nem voltam hajlando alairni ilyen szerzodest anno, mikor elem raktak. :D
6.
6.
Sir Galád
#5: Azt gondolom lényegtelen, hogy megpróbálta legyártani vagy nem. Egyértelmű, hogy pénzügyi akadályai vannak. Ha nem vásárolja fel a facebook az Occulust, ők sem tudtak volna legyártani ennyi terméket és még promózni is. A 2-4 milliárd valóban túlzásnak tűnik az első év után, de az Occulus 50-100 millió készüléket szeretne eladni elvileg, ahhoz képest meg kifejezetten reális lenne ez az összeg. Más kérdés, hogy eladnak-e ebből valaha ennyit. Nem igazán valószínű. Szerintem a harmada kb. járna a nyereségnek. Nem egy fix összeget kellene megállapítani.
5.
5.
user101
#4: Igen, csak a Zenimax meg se próbálta legyártani az eszközt... Szóval csak élősködik azokon akik ténylegesen megcsinálták... Ha Carmark elvitte az ID-t :) akkor büntessék meg, mondjuk részesedéssel, de a Zenimax 2-4 milliárdot akart kifacsarni belőlük, ami nincs köszönő viszonyban sem a valós bevétellel : közel 3.5 illetve 7 milliós eladások után lesz BRUTTÓ ilyen bevétele az eladott oculusok után... Szóval a büntetés rendben van, a mértéke van nem kicsit eltúlozva...
4.
4.
Sir Galád
Na azért álljunk már meg egy szóra. A Zenimax kifejlesztett egy technológiát, amit Carmack magával vitt egy másik céghez és pénzt csináltak belőle. Legalábbis a bíróság igazoltnak látta ezt. Szerintem ezért igenis jár a pénz. Az Riftből lehet, hogy idén eladtak 350 000 db-ot (ami közel 200 M $), de jövőre is fognak, meg azután is, meg azután is, meg amikor fele ennyibe kerül akkor is. Azt meg külön helyesnek tartom, hogy az ipari lopást súlyosan büntetik.
3.
3.
silkgoat
Mindig is rajongtam ezert a cegert. Nulla innovacio, szetcseszett brand-ek, penzsovarsag. Mintha a kielncszazas evek eleji rablokapitalizmust latnam. En a Zenimaxot ha szemely lenne egy dagadt szivarozo faszinak kepzelem, aki veri otthon a feleseget meg a gyerekeket, megeroszakolja a szobalanyt/komornyikot es politikusokkal fajtalankodik. :D
2.
2.
Grabowsky30+
Ez is egy módja, hogy a VR-ból szakíts egy szeletet!
1.
1.
user101
Kicsit erőltetettnek érzem a Zenimax követeléseit és a bírságot annak tekintetében, hogy ha jól tudom 600$-os eszközből nem adtak el 150'000- darabot sem ( ami köszönő viszonyban sincs a kiszállított ( 350'000 ) és valóban eladott mennyiséggel )... ami hozott bruttó mennyi is ? közel 100 millió bevételt ?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...