A legnagyobbak között a CD Projekt RED

  • Írta: fojesz
  • 2017. február 15.
  • Biznisz
Link másolása
Szárnyalnak a CD Projekt RED részvényei, a fejlesztőcég papírjai már négyszer annyit érnek, mint a The Witcher 3 rajtja előtt. Ezzel Lengyelország egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát a csapat.

A The Witcher-sorozatot jegyző és a GOG-ot üzemeltető CD Projekt RED papírjai a The Witcher 3 rajtja előtt, 2015 elején 17 zlotys (4,18 dolláros) áron futottak. A NeoGAF egyik fórumozója hívta fel rá a figyelmet, hogy az elmúlt évek sikerei után szárnyalni kezdtek a cég részvényei, így jelenleg 70 zlotyt (17,2 dollárt) érnek.

Ez a négyszerese a 2015-ös értéknek, és így a fejlesztőcsapat piaci kapitalizációja (a részvények pillanatnyi árfolyama szorozva a részvények számával - tulajdonképpen ennyit ér az adott cég) 1,6 milliárd dollár. Ezzel a CD Projekt RED a legnagyobb lengyel vállalatok között focizik, még a 25 ezer embert foglalkoztató Tauron Polska Energiát is megelőzi. A csapat egyúttal a helyi IT-szektor legnagyobb exportőre, a bevételeinek 95 százaléka külföldön keletkezik.

Videojátékos vonatkozásban ez azt jelenti, hogy a CD Projekt RED nagyobb, mint a Capcom, amely 1,38 milliárd dollárt ér.

26.
26.
Mortis
érdekes, hogy milyen kevesen beszélnek a Hearth of Stone és a Blood and Wine közti különbségekről: én magam még nem jutottam el egyikükig se (alapjátékban még csak 17-es szintű a Geralt-tom), de már olvastam pár helyen s láttam videókat (Super Buneyhop) arról, hogy a HoS mennyivel jobban megírt, többrétegű, elgondolkodtató, míg a B&W nagyrészt csak egy jól kivitelezett 'kalandfilm-epizód'. ha ez igaz, akkor kissé keserű lesz a búcsúzás, hiszen a B&W Geralt epilógusa.
25.
25.
RetecH
Ma végeztem a Blood and Wine kiegészítővel és azt kell mondjam, hogy teljes mértékben megérdemlik! Nagyon régen volt képes játék ennyire lekötni, egész nap képes voltam játszani vele és örülök, hogy a fejlesztők megkapják a megbecsülést amit egyértelműen kiérdemeltek.
24.
24.
Zoli0507
Ja amùgy sokaknak egy tipp!!!!! Van benne egy epic (szàmomra epic :D) move sett!!! A skill pontok elosztàsànàl, ha a gyorstàmadàst (IS) fejlesztitek akkor az utolsò előtti ebben a "forgòtàmadàs".
Ha ezt megszerezte valaki ès az első dlc-ben eljut addig hogy a rùna művest ellàtja egy rahedli pènzzel ès ezzel elèrhetővè vàlnak a fejlesztèsek akkor tanàcsolom hogy az acèlkardra minden kèppen tegye rà a forgòtàmadàs fejlesztèsèt. Emberek ellen rohdtul látvànyos ès a blood and wine-ban pedig nagyon hàlàs dolog ez a tàmadàs.


(Harmadjàra jàtszom 212òrànàl jàrok, a blood and wine dlc fő storiànak lassan a negyedènèl. Cipőpucolòt fogom megkeresni èppen -akiknek megvan azok èrtik. Ha vège lesz kezdem az egèszet ùjra. Az lesz a 4-ik vègigjàtszàsom. Egyszerűen nem tudok vele betelni. Ennek ellenère mèg mindig vannak benne olyan kisebb küldetèsek amiket elsőre jàtszottam holott màr kètszer vègig toltam)
22.
22.
Artyom150
Witcher 3-tól először prüszköltem, megvallom szerintem visszalépés volt a Witcher 1-hez képest sok tekintetben. Pl. képességfa az kikészített, aztán a lootolás, hogy bizonyos szint alatt semmi használhatót nem dob, egy bizonyos szint fölött meg komplett lovagi páncél tervrajzok esnek ki egy mezei nekkerből is, kis túlzással. Aztán a fogyasztható mérgeink, pl. hogy egy barlangba én csak 3 alap macskát vihettem és az hamar elfogyott és végig káromkodtam az egészet utána. Aztán a lovacskázásban is zavart, hogy képtelen voltam poroszkálva nézelődni, mert folyton nyomni kellett a W-t. Aztán az is zavart, hogy csináltak egy gyönyörű világot, de nem lehetett leülni egy székre, hogy élvezzem mondjuk a kocsmazajt, nem csináltak belső nézetes nézelődési lehetőséget, nem ülhettem le a természetben. Ezekből összejött az első 10 játékórában egy olyan frusztrációs csomag, hogy abbahagytam a játékot. 1 évvel később vettem elő, elkezdtem szétmoddolni, aztán magasabb szintről indultam, alapból jobb főzeteket csinálhattam amiknek a hatóideje már közelítette az 1. részét, ésatöbbi, és akkor egyszer csak elkezdett működni a játék, és aztán nem is tudom hány órát játszottam vele de a grafikus kártyám tönkremenetele vetett véget neki. :D
21.
21.
Gykrizsi
Jó olvasni ezeket a hozzászólásokat, hogy mindenki mennyire kedveli/elismeri a játékot. Ilyenkor lehet büszke egy fejlesztő, amikor még évek távlatából is ilyen pozitív visszhanggal találkozik.
20.
20.
exonic
#3: Emlékszem mikor először kinyitottam a Witcher 3 dobozát és ez az üzenet várt engem is. Minden túlzás nélkül, egy kicsit könnybe is lábadt a szemem. Önmagában a gesztus, hogy hétköznapi emberek, akik tudják hogy mennyit is ér a pénz (nyugati társaikkal ellentétben...) és megköszönik hogy TE megvetted a játékukat, elismervén hogy ez egy oda-vissza, kölcsönös iparág, és ha te pénzt áldozol nekik akkor valami minőséget is kapj érte, messze a legbecsülendőbb amit az évek alatt, a játékiparban láttam. Tényleg olyan nehéz egy tetves tokba beletenni egy köszönőlevelet? Hát nem az! Ja és akkor még nem is meséltem arról a gyönyörű térképről, zenei lemezről, matricákról és 16 kisebb ingyenes kiegészítőről amit az alap pénzedért kaptál. Ha ehhez hozzáadom hogy anno 20 fonttért szezonbérletet vettem ami csaknem 30 óra játékidőt tartalmazott akkor már így is a tetőszint felett vagyok.
Nagyon örülök a CDPR sikerének és hogy a játékosok elismerik őket.
Bár a W3 nem lett a kedvenc játékom (bár a top5ben persze benne van :) ), ha bárki megkérdezi hogy szerintem mi a világ LEGJOBB játéka, gondolkodás nélkül a Witcher 3-at mondom.
Köszönjük szépen!
19.
19.
iTomi13
En anno megkaptam eredetiben a Witcher 3-at a videokartyahoz, a GOG-os verziot. Ahoz automatikusan megkapom a DLC-ket is? Ha nem honnan lehet beszerezni? Van esetlegy egy GoTY kiadas ami tartlamazza az osszes DLC?
18.
18.
Zoli0507
Hàt igen. Szemèlyes vèlemènyem hogy a Witcher 3-al feltöröltèk a padlòt a jàtèkiparral.

Plusz, vèlemènyem szerint a Blood and Wine DLC-vel mèltànytalanul keveset foglalkozott a jàtèkipar ès jàtèkosok. Pedig az egy remekmű mind làtvànyban mind törtènetben. Arròl nem beszèlve hogy 20euro kèt pakli kàrtyàval.
Ès terjedelmesebb egy Tomb Raider, Assassin's creed, Primal, Dishonored-nèl...... Jàtèkèlmènyben, STORY-ban veri mindent. Ès ezekre van ràragasztva a 50-70euro-s cetli..... Nevetsèges.

Ha jön a Cyberpunk ùgy elő lesz rendelve a gyűjtői mint a huzat.
Ez a csapat maximàlisan megèrdemelnek minden pènzt a munkàjukèrt.
13.
13.
Őrnagy
Így kell ezt csinálni. Gratulálok nekik.
12.
12.
Crevna
#3: Szóról szóra így vagyok vele én is. Ez a játék talán a valaha volt legjobb, legkomplexebb amivel játszottam. Sose veszek dlcket de itt az alapjáték is olyan színvonalú volt hogy egyszerűen nem lehetett kérdés hogy kivételt kell tennem. Ehhez 6000 Ft-ért olyan dózisú tartalmat és szórakozást kaptam pluszba amit a legtöbb mai alap AAA címben megközelíteni nem tudnak(de a 20000 Ft-os címkét rá aggatják). És nagyon bízom benne hogy a Cyberpunk valami szintén monumentális csoda lesz ami ugyancsak játéktörténeti pillanat lehet.
11.
11.
GAMEROD
Ez is érdekes hogy itt a keleti blokkban is minden országnak van egy nagyobb videojáték címe, nekünk természetes hogy nincs. Kimerült a tudás a 2000-es évek óta egy kaptafára menő flipperekben, platform játékokban és stratégiai játékokban. A Street Legal jó lett volna, de azzal is az a baj, hogy addig élvezetes amíg autót épít az ember, mikor már menni is kell vele elmúlik a varázs. De úgy hallottam akarnak valami folytatást neki.
9.
9.
kopic
Ha lesz one-m akkor gondolkodás nélkül szeretni fogom be goty verzat !
8.
8.
redsovi
Nagyon helyes, nem tudom köszönhetek-e annyit más kiadónak is, mint a CDPR-nek... A harmadik Witcher játék meg a történelem egyik legnagyobb csodája.
7.
7.
Gykrizsi
Leg odaadóbb cég a játék piacon, szeretik amit csinálnak, és jók is benne. Kedvenc stúdióm marad örökre.
6.
6.
aordog
#4: Szerintem ez a köszönet példaértékû!
Látszik az emberség minden szó mögött!
5.
5.
Schwag
Egyet ertek amit a witcher 3-mal hoztak az benne lesz hosszu evekig a top 5ben a Best Games of All Time-ban. :^)
4.
4.
Macifasz
Itt van az a kis köszönő üzenet:

http://kepkezelo.com/images/9hw0knp1trxg48po2ngj.jpg
3.
3.
Macifasz
Meg is érdemlik. Amit a Witcher 3-al műveltek, az egy tanítani való csoda. Nem csak magát a játékot illetve, hanem a kiadást és a vásárlói ajándékokat is. Amikor annó megvettem, ki is fotóztam azt az üdvözlő kártyát, amiben megköszönik, hogy én, a vásárló bizalmat szavaztam nekik, ezért ők megajándékoznak engem 16 ingyenes DLC-vel,és jó játékot kívánnak nekem. :-) És ennél sokkal de sokkal többet kaptam, mivel minden idők egyik, ha nem a legjobb játékában volt részem, beleértve az alap Wild Hunt-ot és a két nagyobb volumerű sztori DLC-t is. Vakon megbízom bennük és gondolkozás nélkül fogom előrendelni tőlük a Cyberpunk 2077-et is, ha majd elő lehet már rendelni.:-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...