Takarékosabb lesz az Xbox One

  • Írta: fojesz
  • 2017. szeptember 16.
  • Hardver
Egy új fejlesztésnek hála időt és tárhelyet spórolhatnak majd az Xbox One-játékosok, miután nem kell letölteniük, illetve feltelepíteniük a játékokat teljes egészében, csak azokat a részeiket, amelyekre valóban szükségük van.

Az új rendszer Intelligent Delivery néven fut, és bár formálisan még csak az XFest fejlesztői eseményen mutatták be, a Microsoft már célozgatott az érkezésére, mikor megerősítette, hogy a mezei Xbox One-játékosoknak nem kell majd leizzadniuk az Xbox One X-játékok 4K-s grafikai elemeit. Most a Digital Foundry tette rá a mancsát a fejlesztés dokumentációjára, az ő cikkükből szemezgettünk.

Az Intelligent Delivery lényege dióhéjban az, hogy feldarabolhatóvá teszi a játékokat, az egyes darabkákat pedig fel is címkézhetik a fejlesztők. Egy darabka több különböző címkét is kaphat, a jelölésrendszer kiterjedhet az eszközökre vagy akár a nyelvekre is. Innentől kezdve egyértelmű a dolog: a játékosnak csak azokat az adatokat kell letöltenie, illetve feltelepítenie, amire valóban szüksége van, francia Xbox One-felhasználóként például nem kell a német nyelvű átvezetőkkel és a 4K-s textúrákkal bíbelődni, azok opcionális letöltésként jelennek meg a menüben.

Természetesen fejlesztő- és játékfüggő az, hogy mennyire használható jól a rendszer. A sportjátékok például biztosan rengeteget profitálnak majd belőle, mert itt az adatállomány java részét a különböző nyelvű kommentárok teszik ki - ezekkel most már nem kell foglalkoznunk. A rendszer egyébként a maga módján rugalmas: ha az Xbox One-játékunkat egy külső merevlemezről Xbox One X-en szeretnénk elindítani, felkínálja a lehetőséget, hogy gyorsan letöltsük az X-specifikus adatokat is.

Emellett nem nehéz elképzelni, hogy ez a darabolás a tartalomnál is működhet: ha például végeztünk az aktuális Call of Duty kampányával, letörölhetjük, hogy csak a multi maradjon rajta a merevlemezünkön, és az egyéb opcionális fícsöröktől, például a pályaszerkesztőktől is megszabadulhatunk így. Fontos adaléka emellett az Intelligent Deliverynek, hogy lehetővé válik a többlemezes játék támogatása is.

Arról még nincs hír, hogy mikor élesítheti a rendszert a Microsoft.

Jön az 1080p-s képrögzítés

A Microsoft egy másik újításon is dolgozik fű alatt: az Xbox One és az Xbox One S Game DVR-ja hamarosan 1080p-s felvételek készítésére is használható lesz. A fejlesztés már elérhető az Xbox Insiders legbelső körének, és még idén élesítik. További változtatás, hogy ezentúl közvetlenül rögzíthetünk a külső háttértárakra.
18.
Yanez
#14: Kérlek mellőzd a személyeskedést! Amúgy meg én sem értem az összefüggést a 4-es kommentedben.
17.
delphijos
#14: Én sem értem mi a fenéről beszélsz ( és utána miért hülyézel másokat ). Ha élesedik a rendszer, akkor is vehetsz használt játékot. Nem arról van szó hogy valaki ( az előző tulaj ) már letöltötte a frissítést, akkor Te már nem tudod....
14.
NemecsekErno
Itt játékokról van szó, nem kiegészítőkről, DLC-kről, vagy javításokról.
Valaki vagy agyhalott és nem képes értelmezni az írott szöveget, vagy egyszerűen analfabéta...
11.
Gykrizsi
#7: Félre nyomtam, nem neked küldtem hanem a négyesnek, bocsi
9.
zozo76hun
#4: szerintem gondold at ujra :)
8.
Gykrizsi
#6: Itt nem írják, de az ign-nen valami olyant is olvastam, hogy a túl méretes játékokhoz jön két lemezes kiadás, viszont a másodikat csak telepíti, és nem kell majd cserélgetni, mint 360on. Talán ez össze is függ ezzel.
4.
NemecsekErno
"Arról még nincs hír, hogy mikor élesítheti a rendszert a Microsoft."

Remélhetőleg minél késöbb.
Amikor mindenki így lesz kénytelen játszani, akkor lesz vége az olcsó, másodkézből megvásárolható játékoknak.

Onnantól kezdve mindenki csak a hivatalos, gyártói szervereken át fogja tudni letölteni a részleteket.

Csak összehozza a MS azt, ami a XB1 bejelentésekor még nem sikerült neki....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...